Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:22:14 GMT

مسئولان و رسانه ‌ها در مدیریت بحران دچار بحرانند

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۱۲۴۷۱

مسئولان و رسانه ‌ها در مدیریت بحران دچار بحرانند

تهران- ایرنا- روزنامه قدس درباره نقش مسوولان و رسانه ها در حوادث طبیعی و مدیریت بحران به گفت وگو با اکبر نصراللهی، استاد ارتباطات پرداخت و نوشت: مسئولان و رسانه ‌های رسمی ‌در انتشار اخبار درست و به موقع، کم کاری کرده‌اند.

در ادامه این گفت وگو می خوانیم: زلزله کرمانشاه با همه داغی که بر سینه ایرانی‌ها گذاشت، نکات قابل تأملی داشت که یکی از آن‌ها وجود بحران اطلاع ‌رسانی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از ما شاهد اخبار بدون منبع مشخص و معتبر در فضای مجازی بودیم که گاه خودمان نیز حلقه‌ای از زنجیره انتشار آن شده‌ایم. فارغ از درستی یا نادرستی همه یا بخشی از این اخبار، آنچه اهمیت داشت واکنش‌های هیجانی مردم در فضای مجازی بود که به این اخبار و شایعات دامن می‌زد.

در کشورهای توسعه یافته مردم به دنبال این نیستند که از فضای غیررسمی‌ و کمترشناخته شده، خبرها را بگیرند یعنی مردم از رسانه‌های رسمی ‌و معتبر، خبر می‌گیرند اما چه اتفاقی افتاده که مردم در کشور ما، عکس این ماجرا عمل می‌کنند؟ جواب این به عملکرد مسئولان و رسانه‌ ها بر می‌گردد.

وی اضافه می‌کند: مسئولان و رسانه‌های رسمی ‌معمولاً اخبار را با تأخیر و بعد از بروز شایعات در فضای مجازی، عنوان می‌کنند چون رویکرد سنتی و راهبرد انفعالی دارند بنابراین چون رسانه‌ها و مسئولان در شرایط بحران، فرصت سوزی می‌کنند، مردم به رسانه‌ای غیررسمی، مراجعه می‌کنند.

** آرایش جدید رسانه ‌ای
به گفته نصراللهی، در آرایش جدید رسانه‌ای این امکان برای همه به وجود آمده که با تلفن همراهشان بتوانند خبر و فیلم تهیه و آن را منتشر کنند، در حالیکه تخصصی ندارند یا اینکه عده‌ای ناخواسته بازیچه اهداف دیگران قرار می‌گیرند.

این استاد ارتباطات تأکید می‌کند: اگر مسئولان و رسانه‌ها، کارشان را درست انجام بدهند، مردم به آنها اعتماد می‌کنند. ضمن اینکه اگر سواد رسانه‌ای مردم هم بالا برود، مطمئن باشید اگر پیامی ‌از یک منبع جعلی و ناشناس تولید شود، بی اثر و کم اثر خواهد بود و باعث آشفتگی اذهان عمومی ‌نمی‌شود.

به باور او، مسئولان در مدیریت بحران، دچار بحرانند و نمی ‌توانند از ظرفیت ‌های رسانه ای، درست و به موقع استفاده کنند و فکر می‌کنند که تعداد رسانه‌ها همچون گذشته، کم است و هرچه آنها بگویند منتشر می‌کنند و مردم هم قبول می‌کنند در حالیکه آرایش جدید رسانه‌ای چنین نیست.

وی با اشاره به عدم تعادل در اطلاع‌ رسانی بحران خاطرنشان می‌کند: مشکل دیگری که در رسانه ‌های رسمی‌ وجود دارد. اینکه بخش مثبت امدادرسانی را برجسته نمایی می‌کنند یعنی جهت‌گیری حمایتی از مسئولان دارند درحالیکه باید نگاه واقع‌بینانه و دوجانبه داشته باشند. از سوی دیگر رسانه‌های غیررسمی، بخش منفی را بزرگنمایی می‌کنند و مشکلات را نشان می‌دهند.

به گفته نصراللهی، اشکال اینجاست که کار رسانه‌ ها و مسئولان با بحران شروع می‌شود و با بحران هم تمام؛ یعنی فقط بر دوره بحران، تمرکز می‌شود در حالیکه پیش از وقوع بحران، حین آن و بعد از بحران، کار مسئولان و رسانه ‌ها نباید تعطیل شود.

او معتقد است: وقتی رسانه‌ های رسمی‌ کارشان را به درستی انجام ندهند یا با تأخیر خبررسانی کنند و به نیاز اطلاعاتی مردم در زمان بحران، توجه نداشته باشند، احساسات و هیجانات بر مدیریت بحران غلبه می‌کند و باید انتظار داشته باشیم به تعداد افرادی که تلفن همراه دارند، مسائل پیرامونی خودشان را(حتی بدون مقاصد سیاسی و مذهبی خاصی) منتشر کنند که نتیجه آن بزرگ نمایی مشکلات است.

** زلزله بی اخلاقی
این استاد ارتباطات با بیان اینکه زلزله بزرگتری از زلزله کرمانشاه در حال اتفاق افتادن است، این زلزله را رواج بی‌اخلاقی، بهره برداری سیاسی و تزریق ناامیدی و ناکارآمدی نظام در مدیریت امداد و اسکان آسیب دیدگان می‌داند. وی در این باره توضیح می‌دهد: اگرچه معتقدم مسؤولان و رسانه ‌ها در مدیریت بحران خود دچار بحرانند اما تعمیم ناکارآمدی بسیاری از مسؤولان در مدیریت بحران و تأخیر در امدادرسانی به همه مناطق زلزله زده و ناکافی بودن کمک ‌های ارسالی به برخی مناطق را به ناتوانی کل نظام در مدیریت بحران‌ها و نرسیدن کمک‌ها به همه مناطق، کاری اخلاقی نیست.

او تأکید می‌کند: زمانی که اولویت امدادرسانی و اسکان آسیب ‌دیدگان است، نباید دعواهای سیاسی، بی‌اخلاقی و بهره‌برداری سیاسی به وجود آید. در همه جای دنیا تا زمانی که امداد و اسکان به آسیب دیدگان، تمام نشده، هر انتقاد و اشکالی که منجر به کندشدن عملیات امداد رسانی شود یا روحیه امدادگران را تضعیف کند، عملی غیراخلاقی و مغایر با اصول و آموزه‌های مدیریت بحران در زمان بحران است.

نصراللهی با بیان اینکه چنین اصلی در همه جای دنیا رعایت می‌شود، خاطرنشان می‌کند: اینکه در کشور ما هنوز عملیات امداد و اسکان تمام نشده، برخی فقط روی اشکالات، متمرکز می‌شوند و آن را بزرگنمایی می‌کنند تا از آن بهره‌ برداری سیاسی کنند، کاری غیراخلاقی است.

او ادامه می‌دهد: طرح اشکالات و نواقص با هدف رفع آن، اشکالی ندارد اما در روزهای اولیه بحران که اولویت امدادرسانی و اسکان زلزله‌ زدگان است نباید به دنبال سند سازی برای بهره ‌برداری سیاسی بود یا در همان زمان، اسنادی با هدف تضعیف و محکوم کردن عده‌ای، منتشر شود.

وی وظیفه رسانه ‌ها را پس از اتمام عملیات امداد و اسکان آسیب دیدگان، شناسایی مقصران ماجرا در تشدید بحران می‌داند و می‌گوید: وظیفه رسانه‌ها و کنشگران سیاسی و غیرسیاسی این است که اشکالات شناسایی و تا رفع آن پیگیری شود به طوریکه مقصران ماجرا، محکوم شوند اما طرح این مباحث در شرایط کنونی که اولویت امدادرسانی، همراهی، همدلی و همدردی است، با مقاصد سیاسی و بی‌اخلاقی است.

به گفته این استاد ارتباطات، متأسفانه الان در شرایطی هستیم که هر کسی ادعا می‌کند، اتهام می‌زند و حکم هم صادر می‌کند به طوریکه راهی برای بررسی کارشناسی و دقیق هم باقی نمی‌گذارد.

وی در پایان یادآور می‌شود: امیدواریم این ماجرا با همه تلخی‌هایی که داشته، شروعی برای بررسی‌های دقیق از علل تشدید خسارات مالی و جانی باشد و رسانه‌ها مطالبه کنند که هر ساختمانی «شناسنامه بحران» داشته باشد تا مشخص شود که هر ساختمانی اعم از مسکن مهر و شخصی ساز، تحمل چند ریشتر زلزله را دارد.

*منبع: روزنامه قدس؛ 1396،8،29
**گروه اطلاع رسانی**9117**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۱۲۴۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال از بودجه مدیریت بحران کشور به استان ایلام

ایسنا/ایلام رییس سازمان مدیریت بحران کشور یا بیان اینکه مشارکت مردم اساس قدرت جمهوری اسلامی در مواقع بحران‌هاست، گفت: ایلام از استان‌های شاخص در مدیریت بحران است.

محمدحسن نامی، معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور امروز جمعه، ۷ اردیبهشت‌ در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان ایلام، گفت: ۱۰ هزار میلیارد ریال از محل بودجه مدیریت بحران کشور برای استان ایلام مصوب شد و اختصاص یافت.

وی افزود: مشارکت مردم اساس قدرت جمهوری اسلامی در مواقع بحران‌هاست و در پیشگیری از تلفات در مواقع بحران هر قدر مردم بیشتر مشارکت داشته باشند به آن اندازه، خسارت و تلفات کاهش می‌یابد.

وی با بیان این‌که ایلام از استان‌های شاخص در مدیریت بحران به ویژه مدیریت سیلاب بود، یادآور شد: امسال از نظر میزان نزولات جوی و بارش، ۱۴ میلیمتر بیش از سال ۹۸ بود که در سال ۹۸ خسارات جانی و زیرساختی و مالی زیادی وارد شد.

 نامی با تاکید بر رفع مشکل نخاله‌های ساختمانی و پسماندها در حاشیه جاده و مسیرها، یادآورشد: نیازمند هستیم در کنار کار جهادی شهرداران، مردم نیز بیشترین مشارکت را در این حوزه داشته باشند.

وی تصریح کرد: قرارگاه مردم‌نهاد در سازمان مدیریت بحران نهاد تشکیل شده که همه سازمان‌های مردم نهاد در آن قرار می‌گیرند و با فعالیت این قرارگاه تلاش می‌کنیم که مشارکت مردم در مدیریت و پیشگیری از بحران بیشتر شود.

معاون وزیر و رییس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر این مطلب که کل صنایع باید از پساب‌ها استفاده کنند، گفت: این مهم در قانون بودجه ۱۴۰۳ هم دیده شده و لازم اجرا است.

نامی اضافه کرد: پیوند و هماهنگی خوبی بین مدیران و استاندار ایلام وجود دارد که یک اصل بسیار مهم و پرفایده است و در مواقع بحران می‌تواند بسیار مهم و اثرگذار باشد. 

حسن بهرام‌نیا، استاندار ایلام نیز در این نشست، گفت: مطالبات مردم پایین دست‌ سد سیمره  باید پرداخت شود.

وی افزود: در قانون، مالکیت ساکنان روستاهای پایین‌دست سد سیمره محترم شمرده شده و دولت هیچ دخل و تصرفی در آن ندارد که باید مدیر سد سیمره نسبت به کارشناسی و سپس پرداخت مطالبات ساکنان بالادست و پایین‌دست از جمله روستای تلخاب اقدام کند. 

بهرام‌نیا ادامه داد: در آخرین نشست مقرر شد در قالب نهضت ملی به ساکنین روستای تلخاب زمین و اقدام به ساخت مسکن شود.

نماینده عالی دولت در استان ایلام بیان داشت: یکی از مطالبات مهم استان بحث پسماند است که در این حوزه باید بیشتر کار کنیم که محل پسماند در شهر ایلام، مهران، ایوان و ملکشاهی و استان مشخص شود. 

وی یادآور شد: به مدیران متولی حوزه پسماند اخطار می‌دهیم که وضعیت خوبی در این حوزه نداریم چرا که بی‌توجهی به حوزه پسماند زیبنده استان ایلام نیست.

استاندار ایلام تاکید کرد: معاون محترم عمرانی استانداری، فرمانداران و شهرداران ایلام، ملکشاهی و مهران به‌صورت مستقیم برای ایجاد محل پسماند وارد عمل شوند.

وی بیان داشت: سرمایه‌گذاری، هم‌افزایی و تعامل مردم و جدیت مدیران دستگاه‌های مرتبط در این حوزه بسیار ضروری است.

دکتر بهرام‌نیا تصریح کرد: به معدود شهروندانی که حقوق شهروندی مردم را رعایت نکنند و پسماندهای خود را در حاشیه جاده‌ها و اطراف شهر رها می‌کنند اخطار می‌دهیم که برابر قانون با قانون‌شکنان برخورد می‌شود.

وی با قدردانی از مشارکت مردم برای داشتن شهری زیبا، گفت مردم برای داشتن شهری زیبا بیش از گذشته مشارکت کنند، به خاطر جلوگیری از رها شدن پسماند توسط برخی افراد، در بسیاری از  بلوارهای اطراف شهر ایلام از جمله بلوار شرقی شهر و میدان قرآن نیوجرسی نصب شد. باید در این حوزه فرهنگ‌سازی کنیم.

استاندار ایلام در پایان با بیان این‌که نهضت زیباسازی نمای بیرونی و داخلی ادارات در استان آغاز شده است، افزود: از مدیران دستگاه‌های اجرایی که در این راستا اقدام کردند، قدردانی می‌کنیم و اداراتی هم که تاکنون در این راستا اقدام نکردند، باید هر چه سریع‌تر نسبت به زیباسازی سردرب ادارات تحت مدیریت خود اقدام نمایند. هم‌چنین دستگاه‌های اجرایی که این عملیات را آغاز کردند عملیات زیباسازی سیمای بیرونی و درونی شهر را تسریع دهند. 

وی ضمن قدردانی از سازمان های مردم نهاد تاکید کرد: مساعدت و اعتبارات لازم  برای خرید تجهیزات و امکانات برای اطفای حریق به این استان اختصاص یابد. 

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور
  • ترک فعل‌ها در سیل اخیر بررسی می‌شود
  • کرمانشاه هاب منطقه‌ای مدیریت بحران غرب کشور
  • مدیریت بحران شهرستان خوروبیابانک ار امکانات کافی برخوردار نیست
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • کرمانشاه هاب منطقه‌ای مدیریت بحران غرب کشور شد
  • گزارش مدیریت بحران از آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی
  • باید از غول‌های رسانه جلوتر باشیم
  • اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال از بودجه مدیریت بحران کشور به استان ایلام