Web Analytics Made Easy - Statcounter

در روزهایی که قانون گذاران امتیازات ویژه‌ای برای افراد ویلچر نشین در تردد در معابر عمومی و خیابان‌ها به تصویب می‌رسانند تا زمینه برای حضور این افراد در جامعه فراهم آید، مسئولان یک شرکت هواپیمایی در رفتاری عجیب، یک فرد ویلچرنشین را مجبور کردند برای سوارشدن به هواپیما، از ویلچرش پیاده شده و مسیری را پیاده طی کند!

اتفاقی عجیب که در فرودگاه مهرآباد و به واسطه تصمیم عجیب مسئولان هواپیمایی آسمان رخ داده و موجبات وارد آمدن آسیب هایی جدید به این فرد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فردی که به دلیل انجام اعمال جراحی، با نظر پزشک مجبور به استفاده از ویلچر شده بود و خبر نداشت که سفر با هواپیما به منظور انجام درمان های تکمیلی به دلیل بی اطلاعی مسئولان شرکت هواپیمایی از وظایفشان، به تشدید آلامش منجر شود.

اتفاقی که به دلایل فراوان رخ دادن آن موجب شگفتی است؛ چه از منظر مشتری مداری و شعارهای خوش رنگ و لعابی که دهه هاست در این زمینه داده می‌شود و بر پیشانی شرکت های مختلف از جمله شرکت های هواپیمایی درج شده، چه از منظر حقوق بیماران و حتی بدیهی‌ترین حقوق انسانی و چه حتی از نگاه رقابتی و ابتداییات کسب و کار.

همه اینها در حالی است که اتفاق رخ داده برای مسافری رقم خورده که در هنگام خرید، ویلچرنشین بودن وی به متصدی فروش بلیت گفته شده و بر این اساس، بلیت ویژه برای وی صادر شده است؛ بلیتی که برای مسئولان کانتر پرواز مشخص می‌کند چه وظایفی در قبال این مسافران دارند و چه ضرورت هایی را می‌بایست رعایت کنند. اتفاقی که در مورد این مسافر روی نداده تا موجبات گلایه وی را فراهم آورده ست.

گلایه هایی که امیدواریم با انتشار آن، تلنگری به رقم زنندگان این مساله وارد آمده و مانع از تکرار آن در آینده شود؛ با این یادآوری که «تابناک» آمادگی دارد پاسخ مسئولان این شرکت هواپیمایی در این خصوص را دریافت و منتشر نماید:

«مسافر پرواز ۶۳۲ هواپیمایی آسمان از مقصد تهران به گرگان در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۶ بودم. حدود یک ماه پیش در اثر سانحه تصادف آسیب جدی دیدم و به دلیل اشتباهات پزشکی در شهرستان ناچار به ادامه درمان در تهران شدم. در زمان اخذ اینترنتی بلیط هواپیما در توضیحات پرواز خدمات ویژه برای این پرواز در نظر گرفته شده بود. علی رغم اینکه اینجانب چند عمل جراحی خیلی سخت  انجام داده و علاوه بر درد شدید، ملاحظات ویژه داشتم،  اما متاسفانه در زمان برگشت از شهر تهران، در فرودگاه مهرآباد با برخورد بسیار بد و زننده پذیرش خدمات ویژه پرواز روبرو شدم؛ خلاصه کلام که  آنها  خدمات ویژه‌ لازم را با توجه به وضعیت جراحی و... به اینجانب ارائه ننمودند و علی‌رغم وضعیت بسیار بد جسمی مرا مجبور نمودند تا بدون همراه مسیر قابل توجهی را با واکر و بدون حمایت همراه طی نمایم که با آسیب جدی به نواحی جراحی شده روبرو شدم.

نکته زننده‌تر اینکه آنها اینجانب را مجبور به خرید بلیت دومی به مبلغ ۲۲۰۰۰۰۰ ریال نمودند و بهانه آنها این بود که هواپیمای فوکر ای‌تی‌آر فاقد فضای لازم برای حمایت بیمارانی چون شما می‌باشد. این در حالی است که پرواز رفت اینجانب از گرگان به تهران نیز در همین شرایط جسمی، با همین هواپیما و پرواز شماره ۶۳۳ همین هواپیمایی (آسمان) در تاریخ ۲۹ مهرماه ۱۳۹۶ انجام شد، در حالی که خدمات ویژه به طور کامل در فرودگاه گرگان ارائه گردید و بلیط دومی هم اخذ نگردید.

احتمالا با درج این موضوع در رسانه می بایست هزینه گرگان را هم پرداخت کنم!

 رفتار پذیرش بخش ویژه هواپیمایی آسمان در ترمینال ۴ فرودگاه مهرآباد در عدم حمایت از اینجانب به عنوان یک بیمار را نقض کامل حقوق انسانی خود دانسته  و مجبور کردن اینجانب به خرید بلیط دوم را مصداق کامل کلاهبرداری و سوء استفاده از مسافر می‌دانم.

 سوء استفاده از شرایط مسافر و عدم توجه به حقوق شهروندی مسئله ای است که نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت. عدم توجه به همین حقوق کوچک شهروندان موجب می شود که در جامعه دست به ضایع کردن حقوق دیگران در سطوح کلان زده شود و شرافت و کرامت انسانی زیر سوال برود. سوال اینجاست که چه قانونی و چه شرایطی و چه نظارتی به یک کارمند شرکت هواپیمایی اجازه می دهد که در شرایط اضطراری به زور صندلی‌های خالی هواپیما را به مسافرین بفروشد و بدون توجه به توانمندی مسافر وی را مجبور به خرید بلیط های نفروخته آن شرکت نماید؟ و کرامت انسانی تا چه حد زیر سوال رفته که یک مسافر بیمار در حالی که توشه سفر به دوش می‌کشد بدون حتی یک صندلی چرخ دار به حال خود رها شود.

این مصداق کامل حق الناس است که ملتی که هزار درد را به دوش می‌کشد و بیمارانی که مورد هجمه هزینه‌های سنگین بیمارستان و هزاران مشکل دیگر هستند این گونه آماج بی مهری و برخوردهای ناجوانمردانه قرار گیرند. حرف آخر این که جز تاسف برای سیستم نظارت بر کیفیت ارایه خدمات شرکت هواپیمایی نامبرده به طور اخص و سیستم نظارت بر رعایت حقوق و تکریم ارباب رجوع به طور اعم هیچ چیزی نمی توان گفت و برای مردم بی پناه طلب صبر نمود.

امیدوارم مسئولین مربوطه موضوع را پیگیری کنند تا برای سایر کسانی که می‌خواهند از خدمات هواپیمایی آسمان و امثالهم استفاده کنند چنین اتفاقی تکرار نگردد.

ومن الله توفیق»

 

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۵۱۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسوایی ایمنی در هواپیماسازی بوئینگ آمریکا

بوئینگ به دلیل داده‌های به‌دست‌آمده مبنی بر جعلی بودن گزارش انجام بازرسی‌های لازم در زمینه ایمنی هواپیماها توسط کارگران، با تحقیقات جدیدی روبه‌رو شده است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بوئینگ گزارش داد که تعدادی از کارگران بررسی ایمنی هواپیماها، سوابق بازرسی هواپیمای ۷۸۷ این شرکت را جعل و اطلاعات نادرستی را در زمینه ایمنی آن ارائه کرده‌اند، بنابراین رگولاتور ایالات متحده (سازمان نظارتی ایالات متحده) تحقیقاتی را در مورد این شرکت صنایع هوافضایی و جنگ‌افزار چندملیتی آمریکایی آغاز کرده و سازمان هوانوردی فدرال (FAA) در حال بررسی‌های جدیدی در مورد آن است.

هواپیماهای بوئینگ، ایمن یا غیر ایمن؟

آخرین مورد از مجموعه رسوایی‌های ایمنی بوئینگ در ماه گذشته رخ داد که شرکت اعلام کرد کارمندانش در کارولینای جنوبی سوابق هواپیمایی شرکت را جعل کرده‌اند و بررسی‌های ایمنی لازم را برای هواپیماهای دریم‌لاینر ۷۸۷ به درستی انجام نشده است. در نتیجه بازرسی مجدد همه هواپیماهای ۷۸۷ که هنوز در سیستم تولید قرار دارند در دست اجرا است. این شرکت همچنین درصدد است طرحی برای رسیدگی به ناوگان در حال خدمت و بررسی کارگران مشغول به کار ایجاد کند.

بوئینگ مدعی شد که این سوء‌رفتار احتمالی مشکل فوری ایمنی پرواز ایجاد نمی‌کند و هیچ هواپیمایی از خدمت خارج نشده است. با این وجود الزامات به وجود آمده برای آزمایش‌های بیشتر، زمان تحویل جت‌های خط تولید را به تعویق خواهد انداخت.

سازمان نظارتی ایالات متحده نیز اعلام کرد در حالی که تحقیقات ادامه دارد، سازمان هوانوردی فدرال مثل همیشه تمام اقدام لازم را برای اطمینان از ایمنی عمومی پروازها انجام خواهد داد.

بوئینگ از زمانی به شدت مورد بررسی قرار گرفت که یکی از هواپیماهای ۷۳۷ مکس آن در خلال پرواز در خطوط هوایی آلاسکا طی ژانویه منفجر و حفره‌ای در بدنه آن هواپیما ایجاد شد. این حادثه تلفات جانی نداشت، اما از آن زمان، سازمان هوانوردی فدرال ایالات متحده از توسعه تولید پرفروش‌ترین جت‌های تک راه‌رو و باریک‌پیکر ۷۳۷ مکس بوئینگ ممانعت به‌عمل آورد و وزارت دادگستری کشور به انجام تحقیقات جنایی در مورد این رویداد برآمد.

محققان طی فوریه دریافتند پانل دری که شل شده بود به درستی متصل نبوده و فشار هوا آن را لق کرده بود. از سوی دیگر روز سه شنبه پرتاب اولین پرواز فضایی خدمه بوئینگ به دلیل مشکل دریچه موشک لغو شد، چرا که پیش‌بینی می‌شد این فضاپیما که قرار بود از کیپ کاناورال فلوریدا به‌سمت ایستگاه فضایی بین‌المللی پرواز کند، در مسیر منفجر شود.

کد خبر 751637

دیگر خبرها

  • بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی پارس ایر به پروازهای خراسان جنوبی پیوست
  • قیمت بلیط هواپیما تهران استانبول
  • رسوایی ایمنی در هواپیماسازی بوئینگ آمریکا
  • پرواز تهران - خرم‌آباد به فرودگاه مهرآباد بازگشت
  • جریمه ۷۹ میلیون دلاری شرکت هواپیمایی به خاطر فروش بلیط
  • پروازهای شرکت هواپیمایی ایران‌ایر تهران-ایلام -تهران لغو شد
  • لغو دو پرواز ایلام - تهران به علت شرایط نامساعد جوی
  • لغو ۲ پرواز ایلام - تهران به علت شرایط نامساعد جوی
  • چرا چشم مردم به دیدن ۵۰ فروند هواپیمایی که دولت می‌گوید وارد کشور کرده، روشن نمی‌شود؟
  • واکنش دبیر ستاد حقوق بشر به برخورد تهاجمی با زنان در آمریکا