Web Analytics Made Easy - Statcounter

نرخ‌های اسمی ارز یک مفهوم پولی است که می‌توان با آن پول یک کشور را با پول کشور دیگری مبادله کرد در مقابل نرخ واقعی ارز نرخی است که ارزش کالاهای داخلی را با ارزش کالاهای سایر کشورها  می سنجد.

خبرگزاری تسنیم- صاحبنظران معتقدند تعدیل نرخ ارز در راستای سیاست های ارزی ، شرط لازم برای ایجاد رونق در اقتصاد است اما در مقابل قطعا  می بایست سیاست‌های پولی و مالی نیز اصلاح شوند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتیجه برخی پژوهش های انجام شده دلالت بر آن دارد که افزایش واقعی نرخ ارز شرط لازم برای توسعه صادرات غیرنفتی دربلند مدت است و برای اثرگذار بودن این سیاست ، باید سیاست‌های صحیح پولی و مالی برای کنترل نرخ تورم و بدهی‌های دولت ، اعمال شود . آنان بر این باورند که افزایش نرخ واقعی ارز به اندازه یک درصد در اقتصاد ایران ، باعث رشد 64/ 0 درصدی در صادرات غیرنفتی می‌شود.
یکی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی کشور ، نبود نظام ارزی مناسب وکاراست ، نظام ارزی که از سویی قابلیت حمایت از تولید و از سوی دیگر ایجاد شوک‌های قیمتی را کنترل نماید. سیاستگذاران ارزی باید در مسیر اعمال سیاست های ارزی مناسب به چند سوال پاسخ دهند :

الف) آیا افزایش نرخ ارز موجب افزایش هزینه تولید می‌شود ؟
ب) آیا افزایش نرخ واقعی ارز به معنای تضعیف ارزش پول ملی است؟
ج) آیا افزایش نرخ ریال در برابر ارز کشورهای طرف تجارت خارجی کشور ، موجب کاهش قدرت خرید فعالان اقتصادی داخلی و مزیت نسبی طرف‌های تجاری خارجی نخواهد شد؟
د) آیا افزایش نرخ ارز به میزان شکاف تورم داخل و خارج از کشور مبنای مناسبی برای حداقل افزایش نرخ ارز می تواند باشد؟
ر) آیا برای حفظ یا افزایش مزیت تجاری کشور ، افزایش نرخ ارز باید بیشتر از شکاف تورمی داخل و خارج کشور باشد؟
برخی صاحبنظران معتقدند که چنانچه میزان ارزش افزوده ایجاد شده در تولید کالا، کم باشد ، افزایش نرخ ارز موجب افزایش هزینه تولیدمی گردد.  اما بنگاه‌های اقتصادی که ارزش افزوده بالایی ایجاد می‌کنند ، به‌دلیل افزایش قدرت رقابت‌پذیری در مجموع از این سیاست سود می‌برند زیرا مزیت های صعود ارز باعث میگردد تا افزایش نرخ ارز برای تولیدکنندگان مذکور به صرفه باشد. بعبارتی هرچند هزینه تولید افزایش می‌یابد ، اما از آنجاییکه بخشی از قیمت تمام شده کالای تولیدکنندگان قدرتمند متاثر از بهای مواد اولیه تهیه شده در داخل کشور است و  هزینه های دستمزد مرتبط می باشد لذا در نهایت با تضعیف پول ملی ، کالای تولید داخل مزیت قیمتی بیشتری نسبت به کالای مشابه خارجی پیدا خواهد کرد و تقاضا برای کالای تولید داخل با تضعیف پول ملی بیشتر می‌شود؛ بنابراین خلق ارزش افزوده توسط بنگاه های اقتصادی می تواند این نگرانی را ترمیم نماید .
با توجه به فرضیه فوق می توان پاسخ سایر سوالات مطروحه را یافت ، بخوبی مشخص است کلیه اتفاقات ناشی از امر فوق در اقتصاد کشور نسبی است یعنی به عبارتی به تاثیر سایر عوامل اقتصادی بر عملکرد بنگاه های اقتصادی کشور نظر دارد. فلذا تعیین حدود نرخ ارز در اقتصاد نیز منجر به دامنه تاثیر گذاری این عوامل دارد. 
نرخ‌های اسمی ارز یک مفهوم پولی است و آن نرخی است که می‌توان با آن نرخ پول یک کشور را با پول کشور دیگری مبادله کرد. اما در مقابل نرخ حقیقی ارز نرخی است که در آن نرخ می‌توان ارزش کالاها و خدمات یک کشور را با ارزش کالاها و خدمات سایر کشور ها  مورد سنجش قرار داد. بنابراین به زبانی گویاتر نرخ واقعی ارز برابر نرخ اسمی ارز است که به میزان تفاوت تورم داخل و خارج کشور (کشورهایی که با ایران رابطه تجاری دارند) تعدیل می‌شود .

نرخ واقعی ارز، معیار خوبی برای نشان‌دادن سطح رقابت‌پذیری یک کشور در بازارهای جهانی است، در حقیقت نرخ واقعی ارز هزینه کالاهای تجاری تولید شده در داخل را اندازه‌گیری می‌کند. مکانیزم اثرگذاری نرخ واقعی ارز بر تجارت را می‌توان در دو حالت ترسیم کرد: 1-در حالت اول افزایش در نرخ واقعی ارز تولید کالاهای تجاری را سودآورتر ساخته و موجب انتقال منابع از بخش‌های غیرتجاری به سمت تولید کالاهای تجاری می‌شود. 2- در مقابل کاهش نرخ واقعی ارز، منعکس‌کننده افزایش هزینه تولید کالاهای صادراتی در داخل کشور می‌شود و اگر تغییری در قیمت‌های منطقه ای و سایرکشورهای جهان به‌وجود نیاید، این کاهش نرخ واقعی ارز نشان‌دهنده تضعیف توان رقابت بین‌المللی کالاهای داخلی است.

عبدالله رحیم لو- اقتصاددان و استاد دانشگاه

انتهای پیام/

R1454/P1012122/S85,7,77,78,79,1246/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۳۸۲۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرهنگ کار در کشور دچار آسیب شده است

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام سعید مرادپور با اشاره به هفته کار و کارگر، عنوان کرد: داشتن تفکر کار کردن در هر سنی بسیار مهم است لذا این موضوع باید یه یک ارزش تبدیل شود. وی با بیان اینکه کارگران سربازان خط مقدم جبهه جنگ اقتصادی هستند و در زمینه تولید نقش بسیار مؤثری ایفا می‌کنند، ادامه داد: مسئولان باید توجه ویژه به کارگران و رفع مشکلات آنان داشته باشند.

مرادپور با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگران، اذعان کرد: رهبر معظم انقلاب کارگران را به کسانی که در خط مقدم جبهه اقتصادی هستند تشبیه می‌کنند زیرا قشر نیروی مدافع اقتصاد کشور هستند و در جهت تولید و پیشرفت کشور تلاش می‌کنند.

امام جمعه ابهر با بیان اینکه فرهنگ کار در کشور ما دچار آسیب شده است، تصریح کرد: این امر در حالی است که کار کردن در دین مبین اسلام یک ارزش و یک شرف است به طوری که نبی مکرم اسلام (ص) بر دستان کارگر بوسه زده است.

امام جمعه ابهر با بیان اینکه متأسفانه در حال حاضر کارمند بودن در جامعه به یک ارزش تبدیل شده است، گفت: این موضوع نیز در حالی است که ارزش کارگری بسیار بلندمرتبه است زیرا کارگر تولید می‌کند و زحمت می‌کشد و نان حلال به دست می‌آورد.

مرداپور با یادآوری اینکه گاهی شاهدیم برخی از کارفرماها تا ماه‌ها حقوق کارگران خود را نمی‌دهند و امام صادق (ع) در این باره می‌فرمایند هر کس در دادن مزد کارگر به او ستم روا دارد خداوند عمل او را باطل می‌سازد و بوی بهشت را بر وی حرام می‌کند، تصریح کرد: مسئولان و کارفرمایان باید به قشر کارگر و حقوق آنها توجه ویژه داشته باشند زیرا در قیامت باید پاسخ‌گوی رفتار خود در قبال کارگران باشند.

امام جمعه ابهر با بیان اینکه رسول خدا (ص) از به کار گرفتن کارگر، پیش از تعیین مزدش نهی فرموده و امام صادق (ع) نیز در حدیث مشهوری فرمودند: مزد کارگر را پیش از آنکه عرقش خشک شود بدهید، گفت: این میزان تأکید و سفارش از سوی اهل‌بیت (ع) نشان از اهمیت این مسئله نزد خداوند متعال است.

کد خبر 6090991

دیگر خبرها

  • فرهنگ کار در کشور دچار آسیب شده است
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • افزایش ۴۱ درصدی ارزش صادرات کالا از خراسان جنوبی
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • بازی پرسپولیس - سپاهان جنگ واقعی است/ نکونام کار بزرگی کرده است
  • مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • دولت نباید اقتصاد کشور را به موضوع ارز گره بزند
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور