Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بسیج نیوز»
2024-05-01@04:19:59 GMT

نقش تیپ 58 ذوالفقار در عمليات مطلع الفجر

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۷۵۱۶۲

نقش تیپ 58 ذوالفقار در عمليات مطلع الفجر

به گزارش خبرگزاری بسیج از سمنان، عملیات مطلع الفجر در منطقه جبهه مياني _ گيلانغرب _ در منطقه چرميان و شياكوه و تنگ قاسم آباد بارمز يا مهدي ادركني (عج) در تاريخ 20/09/1360 با هدف ازادسازي ارتفاعات گيلان‌غرب آغاز شد.

نيروهاي خودي،در ارزش گذاري سه جبهه (مانند دشمن) اولويت اول را براي جبهه جنوبي قائل بودند وجبهه هاي مياني و شمالي در رتبه هاي دوم و سوم قرار داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همين علت فرماندهي نيروهاي خودي در جبهه جنوبي تمركز يافته بود و جبهه مياني عمدتا با اتكاي به توان تقويت شده سپاه منطقه 7 و قرارگاه ارتش جمهوري اسلامي در غرب كشور اداره مي شد.به همين علت تواني كه در عمليات هاي جبهه جنوبي به كارگرفته مي شد در عمليات هاي مياني و شمالي نبود.

طرح ذوالفقار1 توسط تيپ 58 ذوالفقار:

فرماندهان نظامي به اين نتيجه رسيدند كه براي پشتيباني از عمليات هاي منطقه جنوب ايجاب مي كند كه در منطقه غرب نيز تلاشي صورت پذيرد.

تيپ 58 ذوالفقار كه از سال 1359 در منطقه حضور داشت بنابر دستور از اوايل مهرماه سال 1360 تلاش جهت يافتن منطقه اي براي انجام عمليات آغاز گرديد.براي اجراي عمليات تيپ 58 ذوالفقار طرح ذوالفقار يك را تهيه و منتشر نمود و براي اولين بار در منطقه غرب، هدف در عمق 10 كيلومتري پشت دشمن انتخاب گرديد. و اين عمليات كه به فرماندهي مشترك ارتش و سپاه انجام مي شد يك عمليات بسيار وسيع با اهدافي بزرگ كه گه گاه دور از انتظار جلوه مي نمود.

نبرد شب و روز ادامه داشت،صعود به ارتفاعات به سختي انجام مي شد و مشكلات بسيار بود و مقاومت دشمن حيرت انگيز؛ارتفاعات شياكوه و برآفتاب به تصرف خودي درآمد.اما پاتك هاي سنگين و متوالي دشمن از يك سو و عدم امكان پشتيباني از نيروها – به سبب دوري مسافت خط مقدم با عقبه از سوي ديگر موجب شد با وجود 17 روز مقاومت و تلاش تيپ 58 ذوالفقار و... سرانجام مواضع قبل از حمله تثبيت گردد. در این عملیات علاوه بر خسارت سنگين به تيپ هاي 2 ، 36 ، 412 ، 425 ، 503 و 32 تعداد 1700 نفر از نفرات دشمن كشته و زخمي شده و 140 نفر اسير شدند.در اين عمليات عبدالحميد انشائي از افسران شجاع ارتش و غلامعلي پيچك فرمانده سپاه منطقه 7 به شهادت رسيدند.

نقش استان سمنان:

در اين عمليات رزمندگان استان سمنان تحت امر تيپ 27 محمد رسول الله(ص) در غالب يك گردان پیاده رزمي در تمامي مراحل عمليات و پاتك هاي دشمن حضور موثر داشته كه تعدادي مجروح و تعداد 9 نفر از بهترين عزيزان استان به شهادت رسيدند.در سي و ششمين سالروز اين عمليات به ارتشيان غيور جمهوري اسلامي بويژه سازمان قرارگاه عملياتي تكاور ذوالفقار كه از جمله اولين طراحان عمليات در غرب كشور و اين عمليات بودند دست مريزاد گفته و روح تمامي شهيدان دوران دفاع مقدس درود و به 145 شهيد تيپ 58 ذوالفقار در اين عمليات فاتحه نثار مي نمائيم.

 

 

اداره کل حفظ آثار ونشر ارزشهای دفاع مقدس

 استان سمنان

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۷۵۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دشوارترین عملیات نظامی در دوران جنگ با عراق /کدام فرمانده سپاه به در روز اول به شهادت رسید؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سایت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به مناسبت سالروز انجام عملیات بیت‌المقدس در دهم اردیبهشت سال ۱۳۶۱، در گزارشی به بازنشر وقایع این عملیات پرداخت.

بنابر روایت ایرنا، پس از حدود ۲۰ روز تلاش پیگیر برای اجرای عملیات آزادسازی منطقه غرب رودخانه کارون و خرمشهر، فرماندهان ارشد سپاه و ارتش در قرارگاه مرکزی کربلا حضور دارند.

آیت‌الله مشکینی امام‌جمعه قم، آیت‌الله محمد صدوقی امام‌جمعه یزد و فخرالدین حجازی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با هدف تقویت روحیه رزمندگان، به جمع فرماندهان قرارگاه کربلا پیوسته‌اند. خبرنگاران هم آمده‌اند تا وقایع عملیات را از مرکز فرماندهی آن گزارش کنند.

رزمندگان سه قرارگاه عملیاتی قدس، فتح و نصر که از غروب روز گذشته به‌طرف خطوط تعیین‌شده برای آغاز عملیات عزیمت کرده بودند، با استقرار در مواضع پیش‌بینی‌شده، به انتظار نشسته بودند تا فرمان حمله صادر شود.

پس از اعلام آمادگی اغلب یگان‌ها برای درگیر شدن با دشمن و نیز تلاوت آیاتی از سوره مبارکه فتح در مرکز فرماندهی، فرمان عملیات بیت‌المقدس در ساعت ۰: ۳۰ بامداد روز دهم اردیبهشت ۱۳۶۱ با اعلام رمز بسم‌الله القاصم الجبارین، یا علی بن ابیطالب (ع)، از سوی فرماندهی مشترک قرارگاه کربلا (محسن رضایی و سرهنگ علی صیاد شیرازی) به فرماندهان سپاهی و ارتشی قرارگاه‌های عملیاتی قدس، فتح و نصر ابلاغ شد.

در خصوص علت این نام‌گذاری (بیت‌المقدس)، محسن رضایی فرمانده کل سپاه پاسداران، در ساعت ۲ و ۱۵ دقیقه بامداد (دهم اردیبهشت سال ۱۳۶۱) در قرارگاه کربلا در یک پیام رادیویی گفت: علت نام‌گذاری عملیات این بوده که به تمام دنیا فلسفه و خط‌مشی آینده خودمان را بعدازاین عملیات اعلام کنیم که راه ما به‌سوی بیت‌المقدس است.

صدام و صدامیان تبلیغات خواهند کرد که این‌ها قصد تجاوز دارند. اما با اسم‌گذاری عملیاتمان ثابت کردیم که به‌هیچ‌وجه قصد تجاوز به هیچ کشوری را نداریم و قصد ما راندن اجنبی‌ها و مزدورانی است که وارد خاک کشورمان شده‌اند و هدف اساسی ما هم درنهایت بیت‌المقدس و آزادی خانه خداست که باید این خانه را از لوث صهیونیست‌های بین‌الملل و امپریالیست‌های جهان خوار آزاد بکنیم.

اما پس از صدور حمله، رزمندگان بسیجی، سپاهی و ارتشی که از قبل در نقطه رهایی به انتظار نشسته بودند، حرکت خود را در سکوت و تاریکی شب به سمت مواضع دشمن آغاز کردند.

در نتیجه عملکرد سه قرارگاه عملیاتی در اولین روز عملیات، فقط قرارگاه فتح موفق شد تقریباً به همه اهداف خود دست یابد و منطقه حدفاصل کارون (رحمانی تا دارخوین) و جاده اهواز - خرمشهر (از کیلومتر ۷۰ تا ۸۸) را به‌عنوان سرپل تصرف کرده، خط پدافندی خود را در شانه شرقی جاده برقرار کند و تا ساعت ۵ بعدازظهر، ۱۰۰۲ نفر را نیز به اسارت بگیرد.

قرارگاه نصر اگرچه توانست منطقه حدفاصل کارون (دارخوین تا نزدیکی سلیمانیه) تا قسمتی از جاده در محدوده ایستگاه ۱۰۰ (گرمدشت) را به‌عنوان سرپل تصرف و بخشی از قوای زرهی لشکر ۳ عراق را منهدم کند، لیکن از ادامه عملیات تا نهر عرایض بازماند. نیروهای این قرارگاه تا ساعت ۵ بعدازظهر، توانستند ۱۵۹۲ نفر را به اسارت در آورند.

شهادت محسن وزوایی در اولین روز

در این روز محسن وزوایی از فرماندهان محور عملیاتی تیپ ۲۷ محمد رسول‌الله (ص) قرارگاه نصر به همراه تنی چند از همرزمانش به شهادت رسید. احمد متوسلیان فرمانده تیپ ۲۷ محمد رسول‌الله (ص)، در خصوص این حادثه گفت: وقتی این مواضع تانک دشمن در شرق جاده سقوط کرد، نیروها را برای عبور به‌طرف جنوب حرکت دادیم، یعنی طوری بود که این قسمت را به‌صورت پیاده بیاوریم که اولاً ماشین نداشتیم، درثانی می‌خواستیم تأمین باشد که بیاوریم و فکر کردیم که اینجا مواضع دشمن در جنوب شرقی گرمدشت سقوط کرده؛ یعنی نیرویی از دشمن در سر راه ما نیست. ما فکر کردیم که در اینجا خودی است؛ هم از پشت می‌خوردیم و هم از طرفین...برادر وزوایی و برادر شعف، مسئول گردان میثم را شهید دادیم، به‌اضافه ۷۰ نفر. حدود ساعت ۱۰ صبح بود.

قرارگاه قدس هم باوجودآنکه فقط سه سرپل کوچک را در جنوب کرخه کور به دست آورده بود، موفق شد با درگیر نگه‌داشتن لشکر ۵ مکانیزه و لشکر ۶ زرهی عراق، از یاری‌رساندن آن‌ها به جبهه نبرد علیه قرارگاه‌های فتح و نصر جلوگیری کند. همچنین تا ساعت ۵ بعدازظهر ۲۸۰ عراقی به اسارت نیروهای این قرارگاه درآمدند.

بدین ترتیب قرارگاه مرکزی کربلا در اطلاعیه شماره ۳ خود نتایج عملیات تا عصر (دهم اردیبهشت سال ۱۳۶۱) را چنین برشمرد: هزاران کشته و زخمی؛ تخلیه ۳۲۰۵ اسیر به پشت جبهه؛ آزادسازی ۸۰۰ کیلومتر از خاک ایران؛ انهدام صدها تانک و نفربر و خودرو؛ به غنیمت درآوردن تعداد زیادی تانک، نفربر و خودرو؛ ساقط کردن ۶ هواپیما.

۲۷۲۱۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901113

دیگر خبرها

  • حمله جنگنده‌های آمریکایی و انگلیسی به مناطقی در یمن
  • انتشار تصاویری از عملیات منفجر کردن یک تونل توسط نیروهای القسام
  • حکومت‌های منطقه با جبهه مقاومت همراهی کنند
  • دشوارترین عملیات نظامی در دوران جنگ با عراق /کدام فرمانده سپاه به در روز اول به شهادت رسید؟
  • همدلی نیروهای مسلح مثال‌زدنی است
  • حرکت جبهه جهانی انقلاب، مستحکم‌تر و نیرومندتر از پیش
  • دشمن می‌داند دست ما پُر است/ وعده صادق به ملت ایران ابهت داد
  • لشکر پیروز ۲۵ کربلا در جبهه مقاومت درخشیده است
  • پسکوف: ترس به جان اوکراینی‌ها افتاده؛ باید کار را تمام کنیم
  • روس‌ها: ترس به جان اوکراینی‌ها افتاده است/ باید کار را تمام کنیم