Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-08@13:56:24 GMT

۶ محور انتقاد به بودجه سال آینده

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۱۲۷۰۰

۶ محور انتقاد به بودجه سال آینده

اقتصاد > اقتصاد کلان - لایحه بودجه سال آینده در حالی اولین مراحل بررسی در خانه ملت را پشت سر می گذارد که طی یک هفته اخیر به ابزار مهمی برای حمله به دولت تبدیل شده است.

 زهرا علی اکبری: «مارکو برایمان چه آورده ای؟ هیچ!هر چه داشتم صرف پرداخت عوارض خروج از ایران شد.» این جمله یکی از معدود پست های غیرمنشوری است که این روزها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود و کنایه ای است به افزایش بیش از سه برابری عوارض خروج از ایران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عوارض خروج از ایران در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی در مرتبه اول خروج 220 هزار تومان، در مرحله دوم 330 هزار تومان و در مرحله سوم 440 هزار تومان می شود . سال گذشته این رقم 70 هزار تومان بود.

 همین افزایش سه برابری کافی بود تا ابتدا انتقادی جدی به این مساله و سپس انتقادات طنز آمیز را در فضای رسمی و غیر رسمی رسانه ای کلید بزند.

 حالا حتی سازمان میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی که دینفع این افزایش درآمد است نیز ابراز نگرانی می کند تا این علامت سئوال را پیش روی تحلیلگران قرار دهد که با این وصف چه کسانی در زمان تصویب لایحه بودجه ، با چه منطقی از این افزایش درآمد دفاع کرده اند؟

 نوبخت البته دفاعیاتی در این عرصه دارد . وی می گوید: سالانه 9 میلیون و 200 هزار نفر به مسافرت خارجی می روند که اگر هر کدام هزار دلار با خود ببرند می شود 9 میلیارد دلار، که همین میزان برای دولتی که تامین 200 میلیون دلار برایش سخت است بسیار زیاد است و بار بسیار زیادی را به بازار وارد می کند.

به گفته وی خروج ارز از کشور به بازار فشار وارد می کند و یکی از عوامل جلوگیری خروج ارز از کشور می تواند افزایش عوارض خروج مسافران باشد.

 به این ترتیب می توان بخشی از دلایل اتخاذ این تصمیم را به رشد قیمت ارز در بازار مرتبط دانست که به گفته سخنگوی دولت و رییس سازمان برنامه و بودجه باعث تکدر رییس دولت دوازدهم شده است اما با این حال رشد عوارض خروج از کشور خود محور مهمی از انتقاداتی بود که در اولین ساعات اعلام جزییات بودجه رقم خورد . این انتقادات به حدی سریع و فراگیر بود که دیگر محورهای مورد نقد را حداقل تا بیست و چهار ساعت اولیه تحت تاثیر قرار داد.

 ارز و باز هم ارز

 دلار این روزها مرز 4 هزار و دویست تومان را پشت سر گذاشته است . نرخ هر دلار در بودجه سال آینده 3500 تومان تعیین شده است تا برخی منتقد شوند نسبت به اینکه چرا یکسان سازی نرخ از به مرحله اجرا در نیامد و برخی نیز بگویند این سیگنالی است برای رشد دوباره قیمت ها در بازار.هر چه هست این روزها ارز سر ناسازگاری را با دولت دوازدهم بنا نهاده و همین امر سبب شده است نوسانات در این حوزه صعودی باشد.

افزایش قیمت بنزین

 در قالب لایحه بودجه بودجه اشاره ای مستقیم به قیمت بنزین نمی شود اما قیمت بنزین را شاید بتوان سومین سئوال هر ایرانی پس از سئوال در خصوص قیمت ارز و نفت در بودجه دانست . قیمت بنزین در سال آینده چقدر می شود ؟ البته پرسش در این خصوص به انتظارات تورمی که تورم دیرپای چند دهه ای در اجتماع ایران شکل داده است نیز مرتبط است.

هر چند نوبخت،درست یک روز پس از ارائه لایحه بودجه در جمع خبرنگاران پاسخ های سربسته ای درباره قیمت این فرآورده مهم نفتی در سبد مصرف ایرانی داد اما به فاصله چند ساعت صحبت از بنزین هزار و پانصد تومانی سر زبان ها افتاد . تاییدیه ها و تکذیبیه های بعدی نیز در باور این شایعه نقشی اساسی داشت . نوبخت صراحتا گفت شاید قیمت بنزین بیشتر از 1500 تومان شود .

او گفته است بنزین در ایران از افغانستان و ترکیه ارزان تر است و همین دلیل را برای افزایش قیمت کافی می داند . جرقه البته پیش تر به صورتی غیر مستقیم در بودجه زده شده بود .

در متن لایحه پیشنهادی دولت صراحتا تاکید شده بود :«با هدف اجراي برنامه اشتغال گسترده و مولد با تاكيد بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهي، زنان و اشتغال حمايتي به دولت اجازه داده ميشود صد در صد منابع حاصله از مابه التفاوت قيمت حامل هاي انرژي در سال 1397 نسبت به قيمت اين حامل ها در ابتداي سال 1396 ) اعم از عوارض و ماليات موضوع قانون ماليات بر ارزش افزوده و همچنين سهم شركت ملي نفت ايران موضوع بند (الف) ماده (1 )قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظيم بخشی از مقررات مالي دولت را به حساب خاصی نزد خرانه داری كل كشور واريز و منابع حاصله را تا سقف يكصد و هفتاد و چهار هزار ميليارد ريال به شكل وجوه اداره شده و يارانه سود و تركيب با منابع صندوق توسعه ملی و تسهيلات بانكی در جهت حمايت از طرح های توليد، اشتغال و آموزش و كمك به كارورزی جوانان دانش آموخته دانشگاهی پرداخت کند.» عبارت «مابه التفاوت قیمت» برای برخی حجتی بود بر افزایش نرخ بنزین .

 در حالی که این روزها در اثر افزایش مصرف حامل های انرژی هوای تهران برای نفس کشیدن یاری نمی کند، بسیاری معتقدند نه بنزین هزار و پانصد تومانی و نه بنزین گران تر از این تاثیری بر مصرف ندارد چرا که کالای جایگزین به درستی هنوز در دسترس عمومی قرار ندارد . کالای جایگزین همان حمل و نقل عمومی است . 

 باز هم چاهی به نام یارانه

 یارانه ها راه بی بازگشت اقتصاد ایران است . این چکیده سخنان کسانی بود که هفت سال پیش رییس وقت دولت را از ورود به این پروسه بر حذر می داشتند . اما پرداخت یارانه نقدی به ازای هر ایرانی 45 هزار و 500 تومان اتفاق افتاد و در حالی که مقرر بود این قانون دوره ای پنج ساله برای اجرا داشته باشد، حالا هفت سال از اجرایش گذشته و هنوز مطالبه عمومی بر تداوم این روند است . دولت در قالب لایحه پیشنهادی خود حذف بیش از 30 میلیون یارانه بگیر را از فهرست 76 میلیون نفری یارانه بگیران پیش بینی کرده بود . اتفاقی که باید مدتها قبل رخ می داد اما شاید نه به دلایل اقتصادی، که تحت تاثیر مطالبات سیاسی و مصلحت اندیشی های اجتماعی رخ نداد .

حالا اما بسیاری این برنامه را در کنار بنزین 1500 تومانی ، فشاری مضاعف برای اقشار مختلف درآمدی در جامعه ایران می دانند و معتقدند لازم است دولت کمی آهسته تر در این حوزه گام بردارد . این بار نیز هر چند نوبخت دفاعیاتی جدی از این برنامه دارد اما چراغ سبز را به مجلس نشان داده و گفته است، شما در این موارد تصمیم بگیرید.

رشد مالیات

در لایحه بودجه 97، معادل 172 هزار و 800 میلیارد تومان درآمد مالیاتی و حقوق گمرکی پیش بینی شده است که نسبت به قانون بودجه امسال 6.7 درصد رشد دارد.

نوبخت گفته است 39 هزار و 500 میلیارد تومان از درآمد کشور از مالیات معاف است و باید در این حوزه بازنگری صورت گیرد.

سقف معافیت مالیاتی 2 میلیون تومان در ماه تعیین شده و حالا برخی فشار مالیاتی را عامل دیگری برای بروز مشکلات در سال آینده برای طبقه متوسط ایرانی می دانند.

آیا گفته های نوبخت مبنی بر اینکه افزایش پیش بینی شده در درامدهای مالیاتی از محل شناسایی مودیان جدید رخ می دهد ، به وقوع خواهد پیوست ؟

وام ازدواج و باقی قضایا

 منتقدان دولت مانوری بی حاصل را بر عدم افزایش تسهیلات ازدواج در سال آینده آغاز کردند . می گفتند وام ازدواج افزایش نیافت این در حالی است که به نظر می رسد همین تسهیلات 10 میلیون تومانی برای هر زوج و تسهیلات ۲۰ میلیونی برای عروس و داماد مطبوع بسیاری است . در عین حال بسیاری بودجه های فرهنگی تخصیص یافته به دستگاه های مختلف را به علمی برای مخالفت با دولت بدل کردند اما همه این ها زیر سایه ارز و بنزین و یارانه رنگ باخته است. 

 

35223

کلید واژه‌ها : عوارض خروج از کشور - یارانه انرژی - هدفمندسازی یارانه​ها - توزیع نقدی یارانه - یارانه - بنزین -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۱۲۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش گفت: ریشه ناترازی بنزین در بخش تولید نیست بلکه ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است؛ ناوگان حمل‌و نقل کشور هر سال روبه‌ نزول است و خودروهای فرسوده هنوز در خیابان‌های کشور تردد می‌کنند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ناصر عاشوری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش در نشستی خبری اظهار داشت: در نمایشگاه نفت امسال، بسیاری از تفاهم‌نامه‌های گذشته پالایشگاه‌های کشور به قرارداد تبدیل خواهد شد و تفاهم‌نامه‌های جدیدی نیز منعقد می‌شود که بخشی از این قراردادها و تفاهم‌نامه‌ها مربوط به استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان است.

وی افزود: با محوریت شعار سال که جهش تولید با مشارکت مردم است در نمایشگاه نفت امسال حضور خواهیم یافت و در 3 پنل تخصصی حضور داریم که محور آنها، برنامه‌ریزی برای تولید با کیفیت و جهش تولید، تأثیر کاهش منابع مالی در استمرار تولید و تهدید ناشی از کاهش نیروهای متخصص در صنعت پالایش است.

عاشوری از بروز چالش برای پالایشگاه لاوان در پی مهاجرت نیروهای متخصص این پالایشگاه خبر داد و گفت: تا پیش از این، مهندسین ما درخواست رفتن به خارج از کشور داشتند، الان افراد فنی و آچاربه‌دست پالایشگاه‌ها نیز درخواست کار در کشورهای خارجی را دارند؛ به‌طوری که از کشورهای همسایه دعوت‌نامه برای کارگران ماهر پالایشگاه‌ها با حقوق 600 تا 700 میلیون تومان در ماه ارسال می‌شود.

وی ادامه داد: در تمامی ابعاد انرژی شامل برق، گاز، بنزین و گازوئیل دچار ناترازی هستیم و اگر امروز به اصلاح روند مصرف انرژی در کشور ورود جدی نکنیم، دو سال دیگر به‌طور حتم بحران تأمین انرژی خواهیم داشت.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش تصریح کرد: ریشه ناترازی بنزین در بخش تولید نیست بلکه ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است؛ ناوگان حمل‌و نقل کشور هر سال روبه‌ نزول است و خودروهای فرسوده هنوز در خیابان‌های کشور تردد می‌کنند و خودروسازی ما نیز بر اصول بهینه طراحی نمی‌شود و مصارف بالا، کار را به‌جایی رسانده که به‌جای اینکه قرار بود صادرات بنزین داشته باشیم، در سال گذشته حدود 3 میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم.

عاشوری متوسط ظرفیت تولید روزانه بنزین در کشور را 115 میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: این میزان از ابتدای دولت تغییر محسوسی نداشته و تا پایان دولت هم تغییر محسوسی نخواهد داشت، چراکه از شرکت‌ها و پالایشگاه‌های فعلی نمی‌توان انتظار رشد ظرفیت تولید داشت، هرچند پروژه‌هایی در راستای افزایش کیفی محصولات در پالایشگاه‌ها در حال اجرا است.

وی افزود: دولت به‌دنبال احداث پتروپالایشگاه‌ها و پالایشگاه‌های بزرگ است که این روند، زمان‌بر است، به‌جای آن بهتر است روی پالایشگاه‌های کوچک برنامه ریزی شود که هم با سرمایه کمتر و هم در زمان کمتر قابل بهره‌برداری است و اشتغال‌زایی و ارزآوری برای کشور به‌دنبال دارد.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش خاطرنشان کرد: اگر دولت پالایشگاه‌های کوچک را حمایت کند، می‌توان پالایشگاه‌های 20 تا 40 هزار بشکه‌ای احداث کرد که هر 10‌تای آن به اندازه یک پالایشگاه بزرگ آورده به دنبال دارد و به‌دلیل پراکندگی، هم سرمایه‌پذیری کمتری دارد و هم از نظر پدافند غیرعامل بسیار موثر خواهد بود.

عاشوری میزان بدهی دولت به پالایشگاه‌ها را حدود 200 همت دانست و گفت: یکی از راهکار این است که دوات اجازه تهاتر بدهی مالیاتی 50 همتی پالایشگاه‌ها را با بخشی از مطالبات آنها بدهد و راهکار دیگر که پیشنهاد شده این است که در 6 فرآورده اصلی تولیدی پالایشگاه‌ها، در بخش مازاد به ما اجازه فروش بدهند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اوجی: افزایش ۴۶ درصدی استفاده از کارت سوخت شخصی در پمپ‌های بنزین
  • بازگشت بنزین پتروشیمی به چرخه سوخت
  • قیمت عجیب بنزین آنلاین!
  • ببینید | انتقاد تند نماینده نیروهای شرکتی از دولت روی آنتن تلویزیون!
  • در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه‌های بحران خواهیم داشت
  • واردات ۳ میلیارد دلار بنزین در سال گذشته
  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره
  • هدر رفت ۲۵ میلیون دلاری بنزین در سال
  • ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است
  • پیش‌بینی جالب درباره قیمت طلا در هفته آینده