Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - عضو سازمان نظام پزشکي شيراز از تعيين قطعي جنسيت جنين، با استفاده از روش هاي ژنتيکي (PGD) خبر داد. رضا پژومند در گفت‌وگو با خبرنگار تسنيم در شيراز، اظهار داشت: علاقه به تعيين جنسيت جنين تاريخچه طولاني دارد و به روش‌هاي مختلف از جمله روش‌هاي سنتي، دارويي، گياهي و روش‌هاي شست و شوي رحم، تغيير اسيدي و بازي محيط رحم، شست و شوي اسپرم و همچنين تنظيم زمان مقاربت انجام مي‌شود که برخي از اين روش‌ها بي تاثير و برخي تنها در بهترين حالت 10 درصد شانس انتخاب جنسيت را افزايش مي‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي افزود: در اين زمينه تنها روشي که مي‌تواند به طور قطع تعيين کننده جنسيت جنين قبل از انتقال به رحم باشد، روش تشخيص ژنتيکي قبل از لانه‌گزيني در رحم (PGD) است که بايد بدانيم که با اين روش مي‌توان وضعيت جنين را از لحاظ بيماري‌هاي ژنتيکي نيز تعيين کرد.
عضو سازمان نظام پزشکي شيراز خاطرنشان کرد: به عنوان مثال زوج ناقل بيماري تالاسمي (مينور) با استفاده از اين روش پيشرفته ژنتيکي مي‌توانند صاحب فرزند سالم شوند (در اين رايط بدون انجام روش PGD به احتمال 25 درصد جنين تالاسمي ماژور خواهد شد).
اين متخصص با تاکيد بر اينکه انجام اين روش هيچ خطري براي جنين به همراه ندارد، گفت: طي 4 سال گذشته تا کنون در مرکز درمان ناباروري شيراز بيش از 500 فرزند با جنسيت مورد نظر والدين متولد شده است، اين در حالي است که با استفاده از روش PGD در اين مرکز علاوه بر تعيين جنسيت از تولد فرزندان مبتلا به چندين بيماري کروموزومي نيز جلوگيري مي شود.
وي با بيان اينکه با استفاده از روش ژنتيکي PGD مي توان از تولد فرزند مبتلا به بيماري‌هاي ژنتيکي شناخته شده جلوگيري کرد گفت: امروزه براي جلوگيري از تولد بسياري از بيماري‌هاي ژنتيکي مانند هموفيلي، برخي عقب افتادگي‌هاي ذهني، بيماري‌هاي متابوليک، تالاسمي و ... مي‌توان از اين روش استفاده کرد.
اين متخصص با تشريح بيشتر در خصوص کاربرد اين روش علمي افزود: به زبان ساده روش PGD انقلابي در کاربرد ژنتيک و کمک به زوجين جهت فرزند آوري سالم ايجاد کرده است، زيرا بدون استفاده از اين روش دانش ژنتيک فقط جهت تشخيص بيماري‌ها در فرزند و جنين موثر است.
پژومند تصريح کرد: با روش PGD مي توان جنين سه تا 5 روزه که توسط لقاح آزمايشگاهي، ايجاد شده را مورد بررسي قرار داد و تنها جنين هاي سالم را به بدن مادر انتقال داد و از اين روش کاربردي مي توان در امر انتخاب جنسيت نيز بهره گرفت.
وي در پاسخ به اينکه آيا استفاده از اين روش براي انتخاب جنسيت اخلاقي است گفت: ممکن است عده‌اي انتخاب جنسيت را امري غير ضروري و در مواردي غير اخلاقي بدانند در پاسخ به اين موارد بايد در ابتدا به فرهنگ يک جامعه نگريست و عنوان کرد آيا با انجام ندادن آن م‌ توان از انجام انتخاب جنسيت در جامعه جلوگيري کرد.
اين پزشک بيان کرد: تجربياتم به عنوان يک متخصص ژنتيک نشان مي‌دهد که در بعضي از موارد انتخاب جنسيت به يک موضوع مهم در خانواده‌ها تبديل مي‌شود به گونه‌اي که خانواده در خطر از هم پاشيدگي قرار مي‌گيرد يا در بعضي از موارد سبب تولد فرزندان متعدد بدون در نظر گرفتن شرايط زندگي زوجين مي‌شود.
وي گفت: از طرفي با توجه به آمار سقط هاي غير قانوني نشان مي‌دهد که در برخي موارد جنين با جنسيت غير دلخواه توسط افراد غير متخصص سقط مي‌شود که علاوه بر مشکلات قانوني و شرعي مي‌تواند مشکلات پزشکي از ناباروري تا مرگ را در مادر سبب شود.
پژومند بيان کرد: اين مرکز افتخار دارد که به عنوان اولين مرکز درمان ناباروري جنوب کشور در سال 95 با استفاده از اين روش ژنتيکي اولين فرزند سالم از پدر و مادر ناقل بيماري تالاسمي، به دنيا آمده است و پس از آن از اين روش براي تولد فرزند سالم از مادر و پدر ناقل چندين بيماري ژنتيکي ديگر نيز بهره گرفته است.
پژومند با بيان اينکه جذاب‌ترين مورد استفاده از روش PGD در درمان بيماراني با بيماري‌هاي خوني و ايمني است که امروزه با پيوند مغز استخوان درمان مي‌شوند بيان کرد: فرض بگيريم که فرزندي در خانواده با بيماري تالاسمي وجود دارد براي درمان اين فرد مي‌توان از طريق لقاح آزمايشگاهي چندين جنين از والدين اين فرزند، ايجاد کرد و در بين آنها جنين سالمي را که از لحاظ بافتي با فرزند بيمار سازگار است را متولد کرد و از بند ناف نوزاد متولد شده براي درمان فرزند بيمار استفاده کرد.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۵۳۵۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقشه ژنتیکی پرواز: پستانداران چگونه تکامل یافتند تا در هوا شناور بمانند؟

مردم برای توصیف امور غیرممکن می‌گویند «وقتی خوک‌ها پرواز می‌کنند». اما حتی اگر بیشتر پستانداران در تمام عمرشان به‌طور کامل روی زمین زندگی کرده باشند، توانایی پرواز بارها و بارها در طول تکامل پستانداران، در گونه‌هایی از خفاش‌ها گرفته تا سنجاب‌های پرنده، تکامل یافته است.

به گزارش زومیت، اما پستانداران چگونه تکامل یافتند تا پرواز کنند؟ گروهی از محققان به رهبری دانشگاه پرینستون و کالج پزشکی بیلور در آمریکا، در مطالعه‌ای که به‌تازگی در مجله‌ی نیچر منتشر شده است، اساس ژنومی و تکاملی «بال‌پوست» را توضیح داده‌اند. بال‌پوست، غشای پوستی نازک و انعطاف‌پذیری است که فاصله‌ی میان دست و پاهای برخی گونه‌های پستانداران را می‌پوشاند و به آن‌ها امکان می‌دهد در هوا اوج بگیرند.

به‌گزارش سای‌تک‌دیلی، دکتر ریکاردو مالارینو، استادیار زیست‌شناسی مولکولی در پرینستون و نویسنده‌ی همکار مطالعه، می‌گوید: «به‌طور دقیق نمی‌دانیم که از دیدگاه مولکولی و ژنتیکی، چگونه ویژگی‌ها و سازگاری‌های جدید سرچشمه می‌گیرند. ما می‌خواستیم بررسی کنیم که چگونه یک نوآوری تکاملی به وجود می‌آید.»

گروه محققان برای درک بهتر تکامل بال‌پوست، روی کیسه‌داران متمرکز شدند. دلیل انتخاب کیسه‌داران این است که توانایی شناور ماندن (گلاید کردن) بارها و بارها با تغییرات تشریحی مشابه، در کیسه‌دارانی با رابطه‌ی تنگاتنگ، مانند بادپر شکری دیده شده است. بادپر شکری کیسه‌داری چنان کوچک است که در جیب جا می‌شود و به عنوان یک حیوان خانگی عجیب‌و‌غریب، بسیار محبوب است.

درک توانایی گلاید از منظر ژنتیکی

محققان کالج بیلور با توالی‌یابی ژنوم ۱۵ گونه از کیسه‌داران، توالی‌های دی‌ان‌ای را در هر دو گونه‌های پروازی و بستگان غیرپروازی آن‌ها، تعیین کردند. مقایسه‌ی توالی‌ها، تکامل سریع‌تری را در نزدیکی ژنی به نام Emx2 آشکار کرد.

ژن Emx2 با استفاده از نقشه‌ای ژنتیکی که در همه‌ی پستانداران وجود دارد، بال‌پوست را به وجود آورده است

دکتر ارز لیبرمن آیدن، استاد ژنتیک مولکولی و انسانی در بیلور و نویسنده‌ی همکار مطالعه، می‌گوید: «جالب اینجاست که به نظر نمی‌رسد توالی ژن در جایی رخ داده باشد که مرتبط‌ترین تغییرات در آن به وجود می‌آید. در عوض، تغییرات کلیدی در توالی‌های دی‌ان‌ای کوتاهی به نام «افزاینده‌ها» رخ می‌دهد که در نزدیکی ژنوم قرار دارند. افزاینده‌های در‌حال تغییر، نحوه و مکان فعالیت ژن Emx2 را در بدن تغییر می‌دهند و باعث تکامل پرواز می‌شوند.»

ساز‌و‌کار‌های تکاملی و رویکردهای تجربی

خورخه مورنو، دانشجوی تحصیلات تکمیلی در آزمایشگاه مالارینو و نویسنده‌ی اول مطالعه، می‌گوید درک تغییرات اساسی که در سطح ژنومیک رخ می‌دهد تا این‌گونه صفات همگرا را ظاهر کند، دارای اهمیت است. زیرا می‌تواند به ما بگوید که آیا تکامل، مسیر کمترین مقاومت را هدف قرار داده است یا خیر. نتیجه یکسان است، اما مسیرهای متفاوتی برای رسیدن به آن وجود دارد.

محققان در مرحله‌ی بعدی، قصد داشتند که ایده‌ها را آزمایش کنند. آن‌ها برای انجام این کار، از منحصربه‌فردترین ویژگی کیسه‌داران، یعنی کیسه‌ی آن‌ها استفاده کردند.

دکتر الگا دودچنکو، استادیار ژنتیک مولکولی و انسانی در بیلور و نویسنده‌ی همکار مقاله، می‌گوید بچه کانگوروهای کیسه‌دار، در مراحل رشد بسیار زودتری نسبت به پستانداران معمولی متولد می‌شوند. به جای اینکه رشد در شکم مادر ادامه یابد، آن‌ها به داخل کیسه‌ی او می‌خزند و تا زمانی که آماده شوند تا مستقل از مادر به زندگی ادامه بدهند، همان‌جا می‌مانند. این حقیقت که آن‌ها دقیقاً در کیسه قرار می‌گیرند، مطالعه‌ی چگونگی تأثیر ژن‌های فردی مانند Emx2 بر رشد کیسه‌داران را بسیار آسان‌تر می‌کند.

محققان نشان دادند که ژن Emx2، با استفاده از نقشه‌ای ژنتیکی که احتمالاً در همه‌ی پستانداران وجود دارد، بال‌پوست کیسه‌داران را به وجود آورده است. به عنوان مثال، ژن Emx2 در پوست هر دو طرف بدن موش‌ها و بادپرهای شکری فعال است، اما در بادپر شکری، برای مدت طولانی‌تری بیان شده است.

دودچنکو خاطرنشان می‌کند: «با اصلاح افزاینده‌های حیاتی ژن Emx2، گونه‌ها یکی پس از دیگری از این برنامه‌ی جهانی بهره برده‌اند تا توانایی شناور ماندن در هوا را به‌دست آورند.» این خبر برای خوک‌هایی که امید دارند روزی به آسمان برسند، بسیار دلگرم‌کننده است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • بارتون: مسی تغییر ژنتیکی داده شد!
  • جلوگیری از سقط عمد ۳ هزار مورد جنین سالم در کشور
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود
  • تغییر فرمول تعیین دستمزد کارگران قطعی شد؟
  • خبر جدید درباره رقم دستمزد ۱۴۰۳ / تغییر فرمول تعیین دستمزد کارگران قطعی شد؟
  • نقشه ژنتیکی پرواز: پستانداران چگونه تکامل یافتند تا در هوا شناور بمانند؟
  • جلوگیری از ۳ هزار سقط عمد جنین سالم در کشور
  • کشف شگفت انگیز سرنخ‌های ژنتیکی افسردگی
  • به این دلیل چیپس نخورید!
  • افزایش ۶ سال به طول عمر با این سبک زندگی