Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهران اعتمادی در نشست خبری با بیان اینکه کلاس‌های تخصصی-آموزشی و بازدید از آزادراه تهران-شمال برای دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد‌ از سوی شرکت آزادراه برگزار شده است،‌ بیان کرد: بدین ترتیب دانشجویان با آخرین تکنولوژی روز دنیا در آزادراه تهران ـ شمال آشنا می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه ضرورت دارد‌ تکنولوژی روز آزادراه تهران-شمال در دیگر آزادراه‌های کشور نیز گسترش یابد، گفت: برخی موارد در آزادراه تهران ـ شمال برای اولین بار در کشور اجرا شده است که در این‌باره می‌توان به همان تونل‌های دو پوششه اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال افزود: هدفگذاری کرده‌ایم انتقال اطلاعات آزادراه تهران ـ شمال به مسئولان، وزیر راه و شهرسازی،‌ نمایندگان کمیسیون عمران مجلس و رئیس بنیاد مستضعفان در قالب پکیجویژه به‌روز شده، به صورت منظم ارائه شود تا همه در جریان پیشرفت فیزیکی آزادراه تهران ـ شمال باشند.

* پیشرفت 88.5 درصدی منطقه یک آزادراه تهران‌-شمال/ تلاش می‌کنیم قطعه یک را به نوروز برسانیم 

اعتمادی بیان کرد: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی در منطقه یک آزادراه تهران ـ شمال 88.5 درصد ارزیابی می‌شود.

وی در پاسخ به سؤال فارس درباره زمان زیربار رفتن قطعه یک گفت:‌ ظرف یک هفته آینده بازنگری مجدد در امکان تکمیل و افتتاح قطعه یک آزادراه تهران ـ شمال با 95 درصد پیشرفت را بررسی می‌کنیم و در حال بررسی هستیم که ببینیم می‌توانیم قطعه یک آزادراه تهران ـ شمال را به نوروز امسال برسانیم یا خیر، فعلاً برنامه ما این است که این پروژه را تا عید نوروز 97 زیر بار عبور ببریم.

* تکمیل قطعه دوم آزادراه تا 2.5 سال آینده/ اتصال آزادراه تهران-شمال به جاده موجود کندوان 

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال با اشاره به اینکه در قطعه 2 آزادراه نیز فعالانه کار می‌کنیم و پیشرفت‌ حدود 20 درصد است، ادامه داد: حفاری در تونل البرز در قطعه دوم آزادراه تهران ـ شمال به حدود 80 درصد در لاین شرقی (رفت) رسیده است. 

وی افزود: در منطقه دو با همکاری بنیاد، دولت و قوه قضائیه کار به سرعت در حال انجام است، ارتفاع تراز ارتفاعی مسیر در منطقه دو بالاتر برده‌ایم و از سطح رودخانه بالاتر رفت که این موجب شد مشکل درگیری با معارضان محلی کاهش یابد و به حداقل برسد که در پیشرفت سرعت کار مؤثر است. 

اعتمادی با بیان اینکه قطعه دوم آزادراه تهران ـ شمال تا 2.5 سال آینده اجرا و تکمیل می‌شود،‌ گفت: در حال مطالعه هستیم ببینیم می‌توان قبل از تونل البرز مسیر تکمیل شده را به جاده موجود کندوان وصل کرد و یا آنکه بعد از تونل البرز بخشی از قطعه سوم هم اجرا و مسیر به جاده موجود وصل شود اما احتمال آنکه بعد از تونل البرز به جاده موجود وصل شویم بیشتر است. 

* تعیین تکلیف نحوه اجرای قطعه سوم آزادراه تهران-شمال تا پایان امسال/ 1.2 میلیارد یورو فاینانس می‌خواهیم

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال اظهار داشت: در قطعه سوم آزادراه بحث فاینانس‌ مطرح است که در این باره با شرکت‌های «هیوندایی» و‌ «دوو» به صورت مشترک و با شرکت «دوو» به صورت مستقل در حال مذاکره هستیم؛ البته با گروه‌های دیگری نیز مذاکره می‌کنیم؛ مثلاً با فاینانسرهای ایتالیا، چین و کره نیز در این باره در حال مذاکره هستیم.

اعتمادی تأکید کرد: تلاش ما این است که تا پایان سال نحوه اجرای قطعه سوم آزادراه تهران ـ شمال تعیین تکلیف شود. 

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال ادامه داد: برای قطعه سوم 1.2 میلیارد یورو فاینانس لازم داریم که البته اولویت ما استفاده از پیمانکار داخلی است، در این باره در ازای هر پیگیری که از مجری خارجی داریم با یک مجری داخلی نیز صحبت کردیم که تا کنون با 6 گروه ایرانی و 4 گروه خارجی مذاکراتی داشته‌ایم.

وی گفت: پیمانکار مجری پروژه در بدترین حالت ایرانی ـ خارجی و در بهترین حالت که مطلوب ما است 100 درصد ایرانی است اما در حالتی دیگر ممکن است مجری 51 درصد ایرانی و 49 درصد خارجی باشد و همچنین مقرر است تا 75 درصد هزینه راه را فاینانس خارجی بیاوریم.

اعتمادی ادامه داد: اولویت ما استفاده از پول و پیمانکار ایرانی در اجرای قطعه سوم آزادراه تهران ـ شمال است و این مطلوب‌ترین کار برای ما است. 

وی افزود: حالتی دیگر این است که فاینانس 100 درصد خارجی باشد اما مجریان ایرانی باشند و 51 درصد استفاده از توان ایرانی و 41 درصد استفاده از مجری خارجی باشد و حالتی دیگر هم فاینانس 100 درصد خارجی و مجری 100 درصد ایرانی است که البته تحقق این موضوع سخت است.

* تصرف اراضی وعده داده شده به شرکت آزادراه تهران-شمال بابت مسکن مهر پردیس‌/ بنیاد از اراضی آزادراه سهمی ندارد

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر میزان تحویل اراضی به بنیاد مستضعفان طبق قرارداد اولیه ساخت آزادراه تهران ـ شمال توضیح داد: در طول آزادراه هیچ زمینی تحویل ما نمی‌شود و این اشتباهی است که از اول مطرح شده و جا افتاده است؛ آزادراه حریم دارد که در این حریم (که عدد کوچی است) بهره‌برداری اقتصادی باید با مجوز آزادراه و توسط ذی‌نفعان باشد، ذی‌نفع می‌گوید من زمین دارم، زمنیش کنار آزادراه است و موضوع در کل طول مسیر است و لاغیر؛ در طول مسیر آزادراه تهران ـ شمال ممکن است 4 تا 5 نقطه به عنوان مجتمع خدماتی ـ رفاهی در نظر گرفته شود که ضابطه خاص خود را دارد و آنها در اقتصاد آزادراه و تأمین مالی آزادراه نقشی ندارند.

اعتمادی افزود: البته یکسری از اراضی هم طبق تعهد دولت قرار است به ما واگذار شود تا اگر آورده دولت پاسخگوی نیاز مالی آزادراه نباشد، زمین به ما بدهند.

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال گفت: یکی از این اراضی قطعه‌ای 100 هکتاری در پردیس است که متأسفانه دولت آن را تصرف کرده و در آن مسکن مهر (فاز 5 پردیس) ساخته‌اند؛ قطعه‌ای زمین نیز جایی دیگراست اما از آزادراه به شرکت آزادراه تهران ـ شمال زمینی واگذار نمی‌شود.

* تأمین مالی دولت و وزارت راه پایاپای پیش می‌رود/ آورده 3000 میلیارد تومانی دولت و بنیاد

اعتمادی تأکید کرد:‌ رسما اینجا اعلام می‌کنم که تأمین مالی برابر توافق انجام شده بنیاد و وزارت راه در مجموع معادل هم پیش می‌رود و البته ممکن است یکی از طرفین جلوتر و عقب‌تر باشد،اما در مجموع بنا بر تراز طرفین که سازمان حسابرسی مسئول بررسی آن و جزو توافقات ابلاغ آزادراه در تراز تصویب شده است، مطلوب پیش می‌رود.

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال افزود: تا پایان سال 95، طرفین تراز نزدیک به هم دارند و از آن به بعد برابر بررسی‌ها پرداخت‌های دو طرف حدود 50 ـ 50 است. 

وی ادامه داد: سازمان حسابرسی پرداخت‌ها را کنترل می‌کند و طرفین به صورت مساوی 1500 میلیارد تومان پول آورده‌اند؛ هم دولت و هم بنیاد نگاه ویژه از خود گذشته برای تأمین مالی آزادراه تهران ـ شمال دارند.

مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال گفت:‌ دولت پول خوبی در آزادراه تهران ـ شمال آورده و با روش‌های دیگر نیز تأمین مالی کرده است و چنین مجموعه آزادراهی در هیچ جای کشور نداریم.

انتهای پیام/

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۷۵۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز

آخرین وضعیت محورهای کشور برای امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آخرین وضعیت راه‌های کشور تا امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ به شرح زیر است:

آخرین وضعیت جوی ترافیکی محورهای شمالی

ترافیک سنگین در محور چالوس مسیر (جنوب به شمال) حدفاصل پل زنگوله تا سیاه بیشه و محدوده هریجان

ترافیک سنگین در محور هراز مسیر (رفت و برگشت) محدوده های رینه و وانا

ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال مسیر (جنوب به شمال) محدوده های شهرستانک و انتهای تونل البرز

تردد روان در محور فیروزکوه و آزادراه قزوین - رشت (رفت و برگشت)

محورهای شمالی فاقد هرگونه مداخلات جوی است.

آخرین وضعیت جوی ترافیکی سایر محورها

ترافیک نیمه سنگین در آزادراه قزوین - کرج حدفاصل استاندارد تا پل کلاک

ترافیک سنگین در آزادراه کرج - قزوین حدفاصل مهرویلا تا پل حصارک

ترافیک سنگین در محور شهریار - تهران حدفاصل رضی آباد تا شهرقدس

ترافیک سنگین در آزادراه ساوه - تهران حدفاصل آدران تا بهمن آباد

آخرین وضعیت جوی

بارش باران در برخی از محورهای استان های اصفهان، کرمانشاه، بوشهر، کردستان و چهارمحال و بختیاری

انسدادهای اخیر

محور مسدود شریانی:

۱- محور خرم آباد - پلدختر تا اطلاع بعدی مسدود است و تردد از محور جایگزین خرم آباد - کوهدشت و آزادراه خرم آباد - پل زال انجام می‌شود.

محورهای مسدود غیرشریانی:

۱- هشتگرد - طالقان

۲- کمربندی جدید خرانق - یزد

۳- اسپکه - بمپور

۴- یزد - دربید

۵- حاجی آباد - آهنگران

۶- گلشن - سراوان

۷- سروآباد - پاوه

محور دارای انسداد فصلی:

۱- پونل - خلخال

آخرین وضعیت جوی استان‌های کشور

صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به آخرین وضعیت جوی در کشور اظهار کرد: امروز در بعضی نقاط استان‌های کردستان، کرمانشاه، لرستان، ایلام، جنوب آذربایجان‌های شرقی و غربی، زنجان، همدان، مرکزی، خوزستان، چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، اصفهان، فارس، هرمزگان، کرمان و یزد و پنجشنبه علاوه بر این مناطق در خراسان رضوی و جنوبی و سیستان و بلوچستان، در بعضی ساعات رگبار و رعد و برق، وزش باد شدید موقت، در بعضی نقاط گرد و خاک و در نقاط مستعد بارش پیش‌بینی می‌شود.

وی افزود: جمعه به‌جز استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و بوشهر، این وضعیت را خواهیم داشت و در شمال غرب، غرب، بعضی نقاط جنوب غرب، شمال شرق، دامنه‌های شمالی و جنوبی البرز، بارش پیش‌بینی می‌شود.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تصریح کرد: طی دو روز آینده در جزایر واقع در خلیج‌فارس و تنگه هرمز نیز بارش رخ خواهد داد و دریا در این نواحی مواج است.

کد خبر 749608

دیگر خبرها

  • افزایش ۳۰درصدی نرخ عوارض آزادراه‌ها
  • افزایش ۳۰ درصدی نرخ عوارض آزادراه‌های کشور | نرخ جدید عوارض آزادراه ها را ببینید
  • جبران خسارت زیست محیطی ازسوی آزادراه تهران-شمال
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
  • ترافیک سنگین در محورهای شمالی کشور
  • نرخ عوارض آزادراه‌های کشور ۳۰ درصد افزایش یافت
  • بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد
  • مشکلات مالکیت اراضی آبپخش حل شود
  • ۱۰۰۰ قطعه زمین در راستای اجرای طرح جوانی جمعیت آماده سازی شد
  • ۸۵ درصد از شبکه آبیاری سد حوضیان الیگودرز اجرا شد