Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: ۹ اثر از میراث ناملموس استان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید که با ثبت آنها میراث ناملموس استان به ۳۵ عنوان در فهرست آثار ملی رسید. ۲۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۳ استانها مرکزی نظرات

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، سید محمد حسینی ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به ثبت 9 اثر ناملموس استان در فهرست آثار ملی اظهار داشت: هر منطقه دارای آثار ناملموسی شامل آداب، عادات، فرهنگ و رسوم است که نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شده و در بافت فرهنگی جامعه رسوخ کرده و تاریخ، آئین‌های مذهبی و باورهای بومی و اساطیر هر اقلیم را در مسیر تاریخ به دوش کشیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بنابراین با توجه به اهمیت حفظ این گنجینه‌های مهم بومی و تاریخی برای به ثبت رساندن آنها تلاش کردیم که در جدیدترین نشست ثبت 9 اثر از این آثار ناملموس استان به ثبت رسید که با احتساب 26 اثر به ثبت رسیده قبلی اکنون 35 اثر ثبت شده داریم.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تصریح کرد: این 9 اثر شامل عناوین داستان گورجو و بالاممد در ساز عاشیق‌های منطقه بزچلو، مراسم علم‌گردانی روستای انجدان، مراسم مونجوق سالماق درمنطقه بزچلو، سبک سینه‌زنی روستای گیلی شهرستان خمین،  مراسم علم بندان نیم‌ور محلات، شیوه تهیه و طبخ آش اسفندی دلیجان، شیوه تهیه کاچی سنتی نیم ور، مهارت بافت قالی بند ریحان خمین می‌شود.

حسینی بیان کرد: این آثار عناصر فرهنگی، آئین و رسومی هستند که بیش از هر چیز از درون، نیت و عمق فرهنگ یک قوم و ملیت خبر می‌دهند و ریشه در فرهنگ و رسوم  برجای مانده از گذشتگان دارد و آشنایی با آنها می‌تواند شناخت بسیار خوب و مطلوبی از غنای تاریخ و زادوبوم استان به همگان بدهد و ثبت ملی آنها به آشنایی بیشتر، ماندگاری و معرفی هر چه بهتر فرهنگ استان کمک می‌کند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به داستان گورجو و بالاممد در ساز عاشیق‌های منطقه بزچلو گفت: این داستان حکایت دلدادگی پسر کوچکی به نام ممد به دختر گرجی است که ریشه و سابقه در منطقه دارند، در دوره صفویه، شاه عباس ایل بزچلو را از آسیای مرکزی برای مقابله با ترک‌های عثمانی به این منطقه آورد که حد فاصل فارس‌زبانان فراهان و تات زبانان کمیجان ساکن بوده‌اند و در این منطقه عاشیق‌هایی وجود داشته‌اند که از دوره صفوی تا به امروز داستان‌های فولکوریک را به آواز خاص خود می‌خوانند و با چگور، نی، دایره و بالابان داستان‌ها می‌سرایند.

حسینی ادامه داد: به‌سبب حضور آخرین بازمانده‌های عاشیق‌های بزچلو یعنی عاشیق درویش و عاشیق اتابکی برای ثبت این اثر تلاش بیشتری شد تا با این کار از تلاش ارزشمند این بزرگان در راستای زنده نگاه داشتن رسم عاشیق‌ها و داستان‌های کهن آنها گامی برداشته شود تا در ماندگاری این میراث گرانقدر موثر باشد.

وی ادامه داد: از دیگر آثار ناملموس استان می‌توان به مراسم علم‌گردانی انجدان که ریشه در فرهنگ آن منطقه دارد اشاره کرد که در روز سوم محرم با مراسم علم‌شوران و علم کشان درسه محله پایین، دیلم آباد ومحله بالا شروع می شود و بعد از تزیین علم‌ها هر کدام در محله‌های خود عزاداری می‌کنند که قدیمی‌ترین آن مربوط به دوره زندیه است، توسط کاشانی‌ها ساخته شده و به حسینیه بالا انجدان هدیه داده شده است، علم‌های محله‌ها براساس قراردادهای قبلی در این مراسم در نهم و دهم بین محله‌ها جا به جا می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به  قالی بندریحان که در روستای بندریحان بالا و پایین خمین بافته می شود گفت: این قالی که با گره فارسی و به صورت پود بافته می شود، استفاده نکردن از نقشه و ذهنی بودن بافت، استفاده از نقوش خاص که برگرفته از طبیعت داخل و پیرامون یک بند یا اسل بهرهگیری شده است از ویژگی‌های بارز این قالی بوده و مهم‌ترین نقوش آن شامل کاسه بند، وجل به کول، میان بند، سگ درمتن فرش، شاپرک و دیگر نقوشی چون نقش ماهی درحاشیه‌ها است.

حسینی عنوان کرد: روز سوم و چهارم اسفند اهالی دلیجان آشی به نام آش اسفندی که منصوب به آش دارمذ و آیین‌های پیش از اسلام است طبخ می‌کنند که در این آش از 24 نوع مواد استفاده می‌شود و برای برگزاری جشنواره‌ها استفاده می شوند.

وی اضافه کرد: روستای گیلی شهرستان خمین در سینه زنی و عزاداری سبکی متفاوت از استان مرکزی دارد که شامل حرکت دست و پا بوده و به صورت دایره‌ای شکل جمع می‌شوند و با حرکت و نوحه‌های سه ضرب و حرکت پاها به صورت مورب جابه جا می‌شوند که نوعی خاص از عزاداری در این استان به‌شمار می‌رود.

انتهای پیام/

R41371/P1357/S6,73/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۲۶۹۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان گفت: در راستای حفظ آثار تاریخی به جای مانده از نیاکان، یک خانواده ملایری ۵۹ شیء تاریخی را به اداره میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان ملایر اهدا کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از همدان، محسن معصوم علیزاده امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: آثار باستانی، دفینه‌ها و گنجینه‌های مادی و معنوی هر ملت و میراث‌فرهنگی آن‌ها محسوب می‌شود.

وی افزود: اشیا و آثار باستانی بیان کننده پیشینه تاریخی و تمدن هر کشور و سرزمین است. قدمت تاریخی این اشیا سبب ارزشمند بودن آن‌ها و اعتبار تاریخی ملت‌ها می‌شود، به نحوی که برای نگهداری و مراقبت از این هویت‌های تاریخی هر ملت باید همه احساس مسئولیت کند و هزینه‌های هنگفتی در سال از سوی دولت‌ها برای این موضوع پرداخت می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان خاطرنشان کرد: در هر خانه‌ای کتابی، نوشته‌ای، فرشی، گلدانی، تابلو و میراثی از پدران و مادران و گذشتگان وجود دارد که با حساسیت خاصی نگهداری می‌شود و برای اعضای آن خانه از ارزش و اعتبار ویژه‌ای برخوردار است، چراکه نشان‌دهنده هویت فرهنگی، میراث خانوادگی و ارزش‌های یک خاندان است.

معصوم‌علیزاده اضافه کرد: حفظ آثار تاریخی و فرهنگی در یک منطقه نیز همین جایگاه را میان اعضای یک جامعه دارد و نشان‌دهنده هویت و تمدن یک ملت است، به ویژه ملتی همچون ایران که تمدنی بسیار قدیمی و درخشان دارد و زمانی که بسیاری از جوامع غربی و شرقی هنوز به وجود نیامده بود، ایران از تمدن غنی و پیشرفته برخوردار بود.

وی اضافه کرد: این اشیا و آثار تاریخی و فرهنگی همچون اجداد ما هستند و به دلیل اینکه حاصل هنر و نبوغ پیشینیان ما است، باید در حفاظت و حراست از این میراث نهایت دقت و کوشش را به عمل آوریم و چه خوب است که برای ماندگاری بهتر آثار تاریخی در اختیار موزه‌ها و مخازن امن قرار گیرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان تاکید کرد: اهدای آثار تاریخی یکی از راه‌های حفظ اشیا، اموال فرهنگی و غنی‌سازی موزه‌ها به لحاظ داشته‌های فرهنگی و آثار است که در راستای حفظ آثار تاریخی به جای مانده از نیاکان، یک خانواده ملایری ۵۹ شیء تاریخی را به اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان ملایر اهدا کرد که امیدواریم این کار پسندیده در جامعه ما ادامه‌دار باشد.

معصوم‌علیزاده اضافه کرد: با توجه به رویه موجود در قوانین و ضوابط موزه‌های دنیا مبنی بر اینکه اگر فرد یا سازمانی آثار تاریخی خود را به مرجع و منبع اصلی بازگردانند، آثار اهدایی به نام آن‌ها در تاریخ کشور ثبت و بر همین اساس اشیا به نام خانواده محبی ثبت خواهد شد.

وی گفت: این اشیا توسط مسعود محبی از ایرانیان ساکن آمریکا و بعد از فوت پدرشان به موزه لطفعلیان ملایر اهدا شد که شامل ۵۹ شیء تاریخی با قدمت‌های مختلف است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان گفت: این اشیا برای دوران مختلف پیش از تاریخ، دوران تاریخی اسلامی و معاصر از جمله پیه‌سوز، پیکرک‌های کوچک، انگشتر، باروت‌دان، ابریق و ظروف مختلف کاربردی است که پس از کارشناسی به منظور طی فرآیندهای قانونی تحویل امین اموال استان شد.

معصوم‌علیزاده با اشاره به اینکه اصالت و هویت بیش از نیمی از این مجموعه به صورت قطعی تأیید شده است، افزود: تعیین اصالت تعدادی دیگر از این آثار به پژوهش و مطالعات دقیق‌تری نیاز دارد.

کد خبر 749012

دیگر خبرها

  • ثبت ۵ اثر طبیعی شهرستان سپیدان در فهرست آثار طبیعی ملی
  • داروخانه‌ها هم رتبه‌بندی می‌شوند
  • داروخانه‌های خاطی در توزیع انسولین شناسایی شدند
  • رتبه بندی داروخانه‌ها براساس شاخص شفافیت
  • رتبه بندی داروخانه‌ها بر اساس شاخص شفافیت
  • داروخانه های خاطی در توزیع انسولین شناسایی شدند
  • ۱۰ حفار غیرمجاز در منطقه تاریخی ارومیه دستگیر شدند
  • تحویل ۹ شی تاریخی به میراث‌فرهنگی هرمزگان
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر