Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی گفت: گردشگری تأمین اجتماعی «هگتا» مدیریت و اداره سهام شرکت‌هایی مانند هتل‌های هما، قطارهای رجا را در سازمان تأمین اجتماعی بر عهده دارد.

به گزارش تین‌نیوز، غلام‌حیدر ابراهیمبای‌سلامی گفت: هگتا به‌ دلیل امکانات مناسب اقامتی که هتل‌های هما به عنوان معتبرترین و قدیمی‌ترین برند کشور و حمل‌ونقل ریلی رجا با داشتن سهم  بیش از 60 درصدی حمل‌ونقل ریلی، فراهم می‌کند به عنوان بزرگ‌ترین هلدینگ گردشگری کشور محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: اولین اقدام پس از تشکیل هلدینگ گردشگری، احصاء دارایی‌ها و احیای آنها بوده است .

 سلامی افزود: بازسازی هتل‌ها و مراکز اقامتی در راستای احصاء دارایی‌ها و احیای آنها در اولویت  قرار گرفت و هتل‌ همای مشهد که 15 سال بلااستفاده بود نوسازی شد.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی گفت: دیگر استراتژی هگتا توسعه حمل‌ونقل ریلی بوده است.

به گزارش فارس وی افزود: در طول 10 سال گذشته حتی یک واگن نیز به ناوگان ریلی رجا اضافه نشده است و شرکت رجا نیز با اعتصاب و مشکلات زیادی مواجه شده بود.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اضافه کرد: سه شرکت تأمین‌کننده واگن از شرکت رجا طلبکار بودند و شرایط سختی را داشتیم.

سلامی بیان داشت: عمر بعضی از واگن‌های شرکت رجا به 32 سال نیز می‌رسد.

طلب 300 میلیارد تومانی شرکت رجا از دولت

وی ادامه داد: شرکت حمل‌ونقل ریلی رجا 300 میلیارد تومان از دولت طلب دارد و پرداخت این طلب می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات این شرکت را رفع کند.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اظهار داشت: درنهایت توانستیم شرکت‌های شاکی از رجا را در ساخت واگن مشارکت دهیم و 180 واگن پس از 10 سال وارد ناوگان شرکت رجا می‌شود.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی خبر داد: در آینده نزدیک، شرکت رجا و شرکت هما وارد بورس خواهند شد‌. شفاف‌سازی شرکت‌ها بسیار مهم است و در این خصوص  اقداماتی صورت گرفته است.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۷۳۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم سوانح ریلی در کشور به هفته‌ای سه ونیم حادثه رسید

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران در حالی که بخش عمده ای از سفرهای حمل‌ونقل عمومی کشور  از طریق ریل انجام می شود و با توجه به آنکه دولت در تلاش است که ناوگان و واگن های حمل ونقلی کشور را نوسازی و مقاوم سازی کند،   مدیرعامل شرکت راه آهن نیز اعلام کرد: با تلاش های صورت گرفته در ستاد و مناطق به‌ویژه نیروهای عملیاتی و همچنین شرکت‌های بخش خصوصی، در سه سال گذشته شاهد کاهش مستمر سوانح ریلی بوده‌ایم و از هفته‌ای چهار و نیم سانحه به هفته‌ای سه و نیم سانحه به طور متوسط رسیده‌ایم که کمترین میزان سوانح ریلی در دهه گذشته بوده است.

 صالحی، تأکید کرد: مسلماً این نتیجه شیرین و مبارک با دست روی دست گذاشتن صورت نگرفته؛ بلکه با تلاش مضاعف و افزایش دقت عمل پرسنل عملیاتی در مناطق مختلف از یک‌سو و اقدامات مهم زیرساختی از سوی دیگر عملی شده است که از همه همکاران گران‌قدر در حوزه‌های مختلف ایمنی، سیر و حرکت، خط، ناوگان، ستاد، پلیس، حراست و… تشکر و قدردانی می‌کنم.

رئیس هیئت‌مدیره راه‌آهن افزود: یکی از اقدامات شاخص سال گذشته، اصلاح وضعیت ترمز ۸ هزار واگن باری بود که به اذعان متخصصان امر و همچنین نیروهای  عملیاتی یک اتفاق بزرگ و به تعبیری یک انقلاب در حوزه ایمنی و ناوگان بود.

وی افزود: پیش از این بخشی از واگن‌های شبکه، سال‌های طولانی بدون ترمز و با شیر بسته در شبکه ریلی سیر می‌کردند و حتی قوانین سیر و حرکت براین‌اساس وضع شده بود که متأسفانه به‌درستی هم عمل نمی‌شد و به کابوسی برای لکوموتیورانان تبدیل شده بود.

او  تاکید کرد: خوشبختانه این اتفاق که در نگاه اول غیرممکن به نظر می‌رسید، در سال گذشته با پیگیری و تلاش مستمر و اختصاص هزینه‌های لازم انجام گرفت و امیدواریم دیگر شاهد چنین مسئله‌ای نباشیم.

براساس این گزارش در حال حاضر با اجرای این طرح بسیاری از لوکوموتیو رانان هم ابراز رضایت کرده و اعلام کرده اند که ایمنی آنها هم با اجرای این اقدام بسیار افزایش یافته و ما شاهد کمتر شدن روند حادثه در بسیاری از سیر ها هستیم.

گفتنی است نوسازی ناوگان ریلی کشور و لوکوموتیو ها هم در این بخش خود نقش بسیار موثری در کاهش سهم حوادث ریلی داشته است که به نوعی یک رکورد به شمار می رود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • جزییات و زمان دقیق واریز مرحله سوم سود سهام‌ عدالت
  • خط و نشان برای شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را نمی‌دهند | سود مرحله سوم چه زمانی واریز می شود؟
  • سهام سازمان تامین اجتماعی در بانک رفاه کارگران واگذار نشده است
  • شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را واریز نکنند منتظر برخورد سازمان بورس باشند
  • ۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • ساز کوک دانشگاه و صنعت برای تأمین امنیت غذایی/ هزار دانشجوی طرح پویشی به هلدینگ زر می‌روند
  • معامله ۲۷۰ میلیاردی سهام در بورس آذربایجان غربی
  • سهم سوانح ریلی در کشور به هفته ای سه ونیم حادثه رسید
  • سهم سوانح ریلی در کشور به هفته‌ای سه ونیم حادثه رسید