Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سومین همایش توسعه مبتنی بر حمل‌ونقل همگانی (COD) امروز با حضور عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی برگزار شد. بر اساس این گزارش عباس آخوندی با عرض تسلیت به شهدای نفتکش سانچی و حادثه پلاسکو در سال گذشته، اظهار کرد: زندگی مدرن امروز در ایران با بحران روبه‌رو شده و ما می‌توانیم در قالب حمل‌ونقل ریلی این بحران را برطرف کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه افزود: زندگی مدرن در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی با بحران مواجه شده و ما نیاز به بازاندیشی بنیادی و سیاست‌گذاری‌های جدید داریم.

آخوندی با اشاره به  حادثه پلاسکو، گفت: حادثه پلاسکو نشان داد، ساختمانی که نماد زندگی مدرن در ایران بود و همواره معماران و شهرسازان به آن مراجعه و گزارش‌های مختلفی ارائه می‌کردند، بیش از 50 سال دوام نیاورد و فرو ریخت و این خود یک نشانه‌ای است که ما در دوران مدرن با بحران جدی مواجه هستیم.

وی تأکید کرد: مشکل بحران زندگی مدرن تنها در ایران نیست، بلکه ما در عراق، سوریه، افغانستان با این بحران مواجه هستیم و زندگی مدرن منجر به یک خشونت شدید در کشور شده است.

آخوندی با بیان اینکه در حوزه شهری با دو بحران مواجه هستیم، گفت: یک بحران به آن معناست که هزاران میلیارد تومان در کلانشهر تهران و هزاران میلیارد تومان نیز در طرح‌های زیربنایی و اجرایی هزینه شده، اما ما در نهایت با آلودگی زیست محیطی آب و خاک مواجه هستیم.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه حرکت و جابه‌جایی از حومه شهرها به کلانشهرها هم اکنون با معضل جدی روبه‌رو شده است افزود: این جابه‌جایی و حرکت‌، انسان‌ها را عصبی کرده و ما در تمامی شهرها شاهد هستیم که ترافیک چگونه باعث ایجاد خشونت در بین مردم شده است.

وی با اشاره به اینکه ابعاد این موضوع کاملا شناسایی و شناخته شده است گفت: اصلی‌ترین و پیچیده‌ترین کار هم اکنون در ایران اعمال سیاست همراه با تغییر نگرش است.

آخوندی اظهار کرد: اعمال سیاست‌هایی که همراه با تغییر نگرش بنیادی است یکی از سخت‌ترین و پیچیده‌ترین کارهای ممکن در ایران به شمار می‌رود به طوری که تغییر جهت امکان‌پذیر نیست.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه بسیاری از کارشناسان در جهت اثبات هر نوع تغییر نگرشی با خطا و اشتباه روبه‌رو می‌شوند که این موضوع در نهایت منجر به شکست آن‌ها خواهد شد.

وی با بیان اینکه از زمانی که بحث جابه‌جایی خط ریلی حومه‌ای کرج به ورامین مطرح شده باید علاوه بر بحث توسعه جاده‌ها نیم نگاهی نیز به توسعه بخش ریلی داشته باشیم.

آخوندی تأکید کرد: باید اعتراف کنم در چهار سال گذشته موفق به صحبت با سازمان برنامه‌وبودجه در جهت توسعه خطوط حمل‌ونقل ریلی نبوده‌ام و حتی در شهرسازی ریل‌پایه نیز تا به امروز موفق نبودم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه طی 4 سال گذشته با سازمان برنامه و بودجه جهت تأمین بودجه خطوط ریلی موفق به انجام هیچ صحبتی نشده‌ام گفت: در صورتی که اگر بودجه مورد نیاز جهت دو خطه کردن قطار تهران به کرج بودجه مورد نیاز تأمین می‌شد می‌توانستیم هم اکنون یک شبکه یک پارچه ریلی داشته باشیم.

وی اظهار کرد: هم اکنون روزانه 92 هزار خودرو از سمت کرج به سمت تهران در حال حرکت هستند که اگر این میزان رفت و آمد از طریق ریل صورت می‌گرفت شاهد کاهش ترافیک در شهر تهران بودیم.

در حال تکمیل /

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۹۴۸۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمولی برای اینکه در زندگی موفق باشیم

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، به نظر می رسد فرمول رسیدن به آرزوهایمان این است که موانع را کنار بزنیم و مسیر را پیش روی خود هموار کنیم. این داستانی است که توسط بسیاری از سخنرانان انگیزشی و خودیاری نقل شده است.

بیشتر بخوانید: چه زمان‌هایی در زندگی باید نه بگوییم؟

اما طبق یک مطالعه جالب در کالج اقتصاد دانشگاه هاروارد حقیقت شگفت انگیزی در مورد انگیزه و موفقیت طولانی مدت مطرح شده است. محققان این دانشگاه اثر پذیرش در بین همه افراد مذکر و مونث را مطرح می‌کنند.

طبق این مفهوم رسیدن به موفقیت به بهترین وجه لزوما پاک کردن موانع نیست بلکه پذیرش آنهاست که همیشه همراه اصطحکاک و چالش است.

محققان هاروارد این قضیه را با ارائه شغلی برای رانندگان کامیون در حمل و نقل بارهای مشتری‌ها امتحان کردند. از بین ۲۷هزار راننده ثبت نام کرده در دپارتمان حمل و نقل ایالت اورگان دو مرحله ثبت نام سخت و آسان ترتیب دادند و در مراحل بعد معلوم شد کسانی بیشتر به کار خود متعهد ماندند که مراحل ثبت‌نام سخت‌تری را پشت سر گذاشته بودند.

محققان هاروارد می‌گویند: چه چیزی می تواند موانع اضافی را جذاب کند؟ این تحقیق چندین نظریه را پیشنهاد می‌کند. شاید مقاومت اولیه مالکیت روانی ما را بر اعمالمان تقویت کند و نتایج را شخصی‌تر و در نتیجه مهم‌تر کند.

تلاش لازم برای غلبه بر موانع ممکن است تمرکز ما را بیشتر کرده و جاه‌طلبی را کاهش دهد. پیامدهای تاثیر پذیرش برای هدف گذاری و دستیابی، چه از نظر شخصی و چه از نظر حرفه ای، جالب است. این نشان می دهد که موفقیت پایدار و تغییر رفتار ممکن است از پاک کردن همه چالش ها نشات نگیرد، بلکه از معرفی دقیق موانعی که نیاز به مشارکت فعال و تعهد ما دارند، ناشی شود.

منبع: اطلاعات آنلاین

انتهای پیام/

کد خبر: 1228744 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • ۷۷ درصد از مستاجران تهرانی موفق به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن شدند
  • کنسرسیوم ریلی افغانستان زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی نیست
  • ◄ فهرست 50 اقدام بسیار مهم وزارت راه و شهرسازی از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون
  • آخوندی: نزاع از درون ما را پوک و از بیرون ما را بی آبرو می کند | نادعلی: به عنوان شورا پشت کارمندان هستیم
  • پانوپتیکون و کاربرد آن در شهرسازی مدرن چیست؟
  • گرمای شدید و اعلام وضع اضطراری در جنوب آسیا
  • فرمولی برای اینکه در زندگی موفق باشیم
  • عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است
  • زرشناس: عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است
  • اعتراف ستاره رئال: سیتی تا حد مرگ خسته‌مان کرد!‏