Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-30@18:24:45 GMT

تنور دلار در دي ماه گرم شد

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۷۱۳۲۲۲

تنور دلار در دي ماه گرم شد

خبرگزاري آريا - تهران - ايرنا - به همان ميزاني که دي ماه امسال رنگ برف و باران و سرما به خود نديد، بازار دلار و سکه در اين ماه گرم و گرمتر شد تا اينکه در آخرين روز اين ماه دلار رکود 45 هزار ريالي را ثبت کرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، سال گذشته شيب افزايش قيمت دلار در ماه هاي پاياني سال ميلادي از آذر ماه تند شد و حتي به 41 هزار ريال هم رسيد اما در دي ماه روند کاهشي به خود گرفت و در پايان اين ماه 3.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

8 درصد از قيمت خود را از دست داد.
با اين حال امسال داستان بازار ارز طور ديگري رقم خورد؛ قيمت دلار که به سمت همه ساله از آذر ماه به دليل افزايش تقاضا براي تسويه حساب با شرکت هاي خارجي در پايان سال ميلادي رو به افزايش مي گذاشت و با آغاز سال نو رويه کاهشي را با شکل سينوسي و نوساني آغاز مي کرد، امسال رويه ديگري در پيش گرفت؛ رويه اي که بيش از هر چيز فعالان بازار ارز به ناآرامي هاي دهه نخست در برخي شهرها نسبت مي دهند.
اثر اين ناآرامي ها، افزايش تقاضا در بازار ارز و سکه بود و به همين سبب نرخ هر دو اينها دي ماه روند رو به رشد خود را حفظ کرد.
نگاهي به قيمت دلار در بازار آزاد در دي ماه نشان مي دهد که اين ارز عمده دي ماه را با رقم 41 هزار و 860 ريال شروع کرد و در پايان اين ماه به 45 هزار و 330 ريال رسيد؛ يعني طي يک ماه 3470 ريال يا به معناي دقيق تر 7.6 درصد رشد داشت.
در سامانه نظارت ارز که صرافي هاي مجاز در سراسر کشور ملزم به ثبت معاملات خود هستند، قيمت هر دلار در دي ماه 2751 ريال رشد کرده يعني 6.1 درصد گرانتر شد؛ به تناسب اين رشد قيمت ها، قيمت اسکناسي که بانک مرکزي به صورت روزانه به صرافي هاي منتخب خود تزريق مي کند نيز در اين ماه نزديک به سه هزار ريال گران شد يعني 6.6 درصد رشد کرد.
اين آمار نشان مي دهد که گرچه نرخ ارز مبادله اي در اين ماه تنها 1.7 درصد رشد کرده و به رقم 36 هزار و 639ريال رسيد اما رشد قيمت ها در بازار آزاد چنان بود که گوي سبقت را از نرخ هاي بانک مرکزي ربود.
يورو نيز در دي ماه وضعيت مشابهي داشت و دي ماه بيش از 11 درصد رشد کرد و به 56 هزار و 480 ريال رسيد؛ علاوه بر افزايش تقاضا، تقويت جايگاه جهاني يورو در برابر دلار آمريکا طي يک ماه اخير نيز بر رشد قيمت آن موثر بود.
با اين اوصاف و در حالي که در آذر ماه قيمت دلار در بازار آزاد تهران 2.5 درصد و يورو 3.9 درصد رشد کرده بود، اين ميزان در دي ماه به حدود 7.6 درصد براي دلار و 11 درصد براي يورو رسيد؛ به اين معنا که دلار و يورو در دي ماه حدود سه برابر آذر ماه رشد داشتند.
فعالان بازار ارز اين وضعيت رشد قيمت ها را ناشي از نبود برنامه مشخص از سوي بانک مرکزي درباره يکسان سازي نرخ ارز مي دانند؛ به عقيده اصغر سميعي رئيس اسبق کانون صرافان، دولت هرچه سريعتر نظام ارزي کشور را تک نرخي کند تا از جلوي فساد و رانت ناشي از نظام چند نرخي گرفته شود.
وي در گفت و گو با ايرنا با تاکيد بر اينکه تغيير نرخ برابري ارزها بايد متناسب با نرخ تورم داخلي و خارجي باشد، اظهار داشت: اگر نرخ ارزها مطابق تفاضل نرخ بهره و تورم تغيير نکند و ثابت بماند، آن نرخ غيرطبيعي و مصنوعي و شکننده است.
شاهين چراغي کارشناس بازار سرمايه و ارز با تاکيد بر اينکه نبود ساز و کار کشف قيمت نرخ ارز يکي از مشکلات فعلي بازار ارز است، به ايرنا مي گويد که براي شفاف سازي قيمت ها در بازار نيازمند بازار متشکل ارزي هستيم که اين با راه اندازي بورس ارز که بانک مرکزي با آن مخالفت دارد، متفاوت است.
وي با يادآوري اينکه شفاف بودن لازمه هر بازاري از جمله ارز است، گفت: بانک مرکزي به عنوان نهاد ناظر بهتر است کف و سقف بازار ارز را مديريت کند و قيمت ها در يک بازه جريان داشته باشند.
اين فعال بازار ارز در عين حال مکانسيم هاي نظارتي بانک مرکزي بر بازار را کافي و اثرگذار ندانست و يکي از مشکلات بازار را متوجه صرافي هايي دانست که هنوز از بانک مرکزي مجوز ندارند اما در بازار ارز فعالند و کسي جلوي فعاليت آنها را نمي گيرد.
چراغي گفت: براي نمونه، صرافي هاي مجاز از ارايه خدمات الکترونيکي منع شده اند در حالي که صرافي هاي فاقد مجوز به راحتي از آن استفاده مي کنند و نقل و انتقال الکترونيکي پول را انجام مي دهند.
آمارهاي بانک مرکزي از وجود 427 صرافي غيرمجاز حکايت دارد که از هفته گذشته دور جديد برخورد با صرافي هاي غيرمجاز با همکاري نيروي انتظامي آغاز شد و تعدادي از اين واحدها که در محدوده خيابان فردوسي تهران فعاليت داشتند، پلمپ شدند.
اين اقدام سال گذشته نيز در ايام آذر و دي ماه انجام شد و نيروي انتظامي با همکاري بانک مرکزي براي ساماندهي بازار ارز ضمن برخورد با صرافي هاي غيرمجاز، تعدادي از دلالان بازار ارز و دلارفروشان خياباني را نيز دستگير کرد.
با اين همه، قيمت ارزها در حالي روزهاي اوج خود را در دي ماه پشت سر گذاشت که تنها اظهار نظر مسئولان بانک مرکزي درباره تحولات، آن يادداشتي است که ولي اله سيف رئيس کل بانک مرکزي در صفحه شخصي خود در توئيتر نوشت و تاکيد کرد: «با کمال تعجب بعضي به محض مشاهده تغييراتي در قيمت ارز شتاب زده از دلال ها و سوداگران سبقت مي گيرند و با بزرگنمايي تغييرات قيمت، چنان اظهار خوشحالي مي کنند که کم از شادي ترامپ ندارد؛ اين شادي ها ديري نمي پايد و بر اساس روند هر ساله نرخ ارز در ماه هاي بهمن و اسفند مسير کاهشي پيدا مي کند.»
نگاهي به سنت سال هاي گذشته بازار ارز، ديدگاه رئيس کل بانک مرکزي را تاييد مي کند؛ براي نمونه پارسال در حالي که متوسط نرخ دلار در آذرماه به 38 هزار و 633 ريال رسيده و دي ماه رقم 39 هزار و 848 ريالي ثبت کرده بود، در بهمن و اسفند ماه نزولي شد؛ در بهمن ماه به نرخ 38 هزار و 392 ريال به فروش رفت و حتي در دي ماه به محدوده 37 هزار و 721 ريال بازگشت.
بنابراين سال گذشته قيمت دلار در دو ماه پاياني سال در مجموع 2127 ريال از ارزش خود را از دست داد و از اين رو انتظار مي رود که رويه جاري سال هاي گذشته در بهمن و اسفند ماه امسال نيز تکرار شود و بازار بار ديگر به نقطه تعادلي خود بازگردد.
البته در اين روند و با توجه به اينکه دولت همچنان يکسان سازي نرخ ارز را در دستور کار دارد، انتظار نمي رود که نرخ دلار به رقمي پايين تر از 40 هزار ريال باز گردد؛ نکته اي که فعالان اقتصادي نيز آن را تاييد کرده بر اين باورند که نرخ کنوني 45 هزار ريالي دلار با واقعيت هاي اقتصاد ايران همخواني ندارد و بايد به محدوده هاي پايين تر قيمتي بازگردد.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025
خبرنگار: ليلا جودي** انتشاردهنده: فرهاد راستي
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۱۳۲۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، باز هم بازار مسکن وارد سال انتخاباتی آمریکا شده است! این جمله برای بسیاری از فعالان حوزه املاک و مستغلات دلهره‌آور است چون صاحبان خانه، سرمایه‌گذارها و اقتصاددانان مشتاق پیش‌بینی این موضوع هستند که انتخابات آینده آمریکا در نوامبر سال 2024 چه تاثیری روی قیمت مسکن خواهد داشت. 

نظرسنجی اخیر Investopedia نشان داد که بیش از نیمی (61%) از سرمایه‌گذاران، نگران تاثیر انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا در سال 2024 بر پرتفوی یا سبد سرمایه‌گذاری هستند. اما آیا در ایران هم باید نگران قیمت مسکن در سال جاری و سال‌های بعد از آن باشیم؟ آیا قیمت اقلامی مانند قیمت میلگرد و سیمان به‌عنوان مصالح اصلی قیمت مسکن را بالاتر می‌برد؟

قیمت ارز و درصد تورم چطور روی قیمت مسکن تاثیر می‌گذارند؟

قیمت دلار عامل اصلی افزایش قیمت محصولات و کالاها در بازار ایران است. بارها شاهد این موضوع بوده‌ایم که با افزایش ناگهانی و جهشی قیمت ارز، حتی بسیاری از عرضه‌کنندگان کالاهای مختلف از فروش خودداری کرده‌اند تا مطمئن شوند دلار پایین نمی‌آید. 

نکته اصلی اینجاست که افزایش قیمت دلار به‌سرعت روی بازار ایران تاثیر می‌گذارد و همه محصولات و کالا و خدمات چندبرابر شده و بواسطه آن نیز قیمت مسکن فورا بالا می‌رود. اما در مقابل، مواقعی که دلار کاهش پیدا می‌کند، تا این موضوع روی بازار مسکن و قیمت خانه تاثیر بگذارد مدتی زمان خواهد برد چون همواره بازار در مقابل تغییرات منفی قیمت مقاومت کرده و بسیاری از فروشندگان تصور می‌کنند این کاهش قیمت گذرا بوده و دوباره بالا می‌رود، در نتیجه برای فروش اقدامی نمی‌کنند. همین به‌عبارتی دست‌نگه‌داشتن مالکان برای معامله خانه، باعث رکود می‌شود که خود به‌صورت مستقیم روی بازار حساسی مانند مسکن تاثیر می‌گذارد. 

با فرض عدم شدت یافتن تحریم‌ها و فروش همین میزان نفت فعلی در آینده، اگر دولت همچنان برای تامین بودجه مانند سال‌های گذشته برای چاپ پول بدون پشتوانه اقدام کند، با وجود کسری پیش‌بینی شده در برنامه بودجه سال 1403، ممکن است سناریوهای رشد اقتصادی برای امسال با مشکل مواجه شده و حتی شاهد تورمی بالاتر از 45% باشیم. از طرفی چاپ پول بدون پشتوانه خود باعث کاهش استمرار سیاست‌های اقتصادی انقباضی دولت خواهد شد. در چنین شرایطی است که رکود بازار مسکن می‌تواند ادامه داشته باشد. 

این میزان تورمی است که سیاست‌های اقتصادی در مرزهای ایران ممکن است رقم بزند، اما باید دید که انتخابات آینده آمریکا چقدر روی وضعیت اقتصادی، میزان تورم و حتی نرخ دلار تاثیر می‌گذارد. این‌ها مواردی هستند که در کنار یکدیگر میزان رشد قیمتی بازار مسکن را رقم خواهند زد. بنابراین شاید انتخابات آمریکا میلیون‌ها کیلومتر آن‌طرف‌تر از مرزهای ایران انجام شود، اما تاثیرش به ثانیه‌ای نخواهد کشید. 

چه چیزی بر قیمت مسکن در سال انتخابات آمریکا تاثیر می‌‌گذارد؟

درحالی‌که اغلب افراد در مورد بازار مسکن و مستغلات نظرات کارشناسی متفاوت و گاهی بدون پشتوانه علمی دارند، باید گفت که مهم‌ترین عامل در قیمت مسکن، خصوصا در ایران، میزان عرضه و تقاضا خواهد بود. البته عوامل دیگری نیز وجود دارند که نباید آن‌ها را نادیده گرفت، عواملی مانند تورم و قیمت ارز که به‌صورت مستقیم و در لحظه باعث تغییراتی غیرقابل پیش‌بینی روی قیمت میلگرد، قیمت سیمان و در نهایت هزینه ساخت‌وساز و قیمت مسکن می‌شوند. 

سلامت اقتصاد مانند ثبات اقتصادی، درصد تورم واقعی و هزینه‌های زندگی در کنار نرخ بهره می‌تواند روی قدرت خرید افراد تاثیر بگذارد. همین عوامل در کنار یکدیگر رکودی را رقم زده‌اند که در چند سال گذشته شاهد آن بودیم. بنابراین عوامل اصلی در بازار املاک و مستغلات را می‌توان به موارد زیر تقسیم کرد. 

نرخ بهره ثبات اقتصادی تورم قیمت ارز هزینه ساخت میزان عرضه مسکن سیاست‌های دولت (مشوق‌های مالیاتی و یارانه‌ها) قدرت خرید مردم میزان نقدینگی

نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟

زمانی‌که عدم قطعیت روی هر یک از عوامل بررسی شده در بخش قبلی، سایه اندازد، بازار مسکن به رکود متمایل خواهد شد. در چنین شرایطی، اگر مردم اعتماد کمتری نسبت به خرید و فروش ملک داشته باشند، عرضه و تقاضا هر دو کاهش پیدا می‌کنند. بنابراین ممکن است بازار مسکن وحشت‌زده شود چون در سال منتهی به انتخابات آمریکا، اغلب مردم می‌خواهند در صورت تغییر نرخ بهره یا تغییر در سیاست‌های مالیاتی و مسکن، تکلیف خود را بدانند. 

اما عوامل اقتصادی کلان مانند تورم و برخی از اتفاقات غیرقابل‌پیش‌بینی مانند جنگ و حتی بلایای طبیعی، همگی می‌توانند روی اعتماد خریدار و فروشنده در بازار مسکن تاثیر بگذارند. همه این موارد می‌تواند رکود بازار مسکن را در وضعیت فعلی نگه داشته یا حتی آن را به مسیری سوق دهد که سال 1403 برای ایرانیان سال ابر بحران مسکن نامیده شود.

قیمت مسکن در بازار ایران و نقش انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

قیمت مسکن در بازار ایران با رشد تورم و جهش یک‌شبه قیمت ارز، رشد خواهد داشت. بنابراین پیروزی «بایدن» و «ترامپ»  و سیاست‌هایی که در مقابل ایران دارند می‌تواند به‌صورت‌مستقیم روی این دو شاخص و در نهایت روی قیمت مسکن تاثیر بگذارد. 

با تجربه‌ای که ایران در زمان پیروزی و ریاست جمهوری ترامپ و حتی با پایان دوره ریاست جمهوری او در سال 1399 داشت، حتی با وجود کاهش ریسک‌های غیراقتصادی مانند کاهش احتمال وقوع جنگ و همین‌طور افزایش امید به کاهش میزان تحریم‌های ناعادلانه، بهبود اندکی در بازار مسکن را شاهد بودیم. بنابراین باتوجه‌به سطح ریسک غیراقتصادی و اقتصادی قابل پیش‌بینی در سال 1403 و تا قبل از مشخص شدن برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2024، قاعدتا شاهد کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز در مسکن و رکود این حوزه خواهیم بود. حتی ممکن است بسیاری از واحدهای در حال ساخت که قبل از انتخابات تکمیل می‌شوند وارد چرخه خرید و فروش نشوند چون سازندگان در این شرایط حفظ ملک را ترجیح می‌دهند تا تکلیفشان مشخص شود. 

قیمت مسکن با پیروزی ترامپ بیشتر می‌شود؟

همان‌طور که می‌دانید برای ساخت یک خانه به مصالح و تجهیزات زیادی نیاز خواهد بود که اصلی‌ترین آن‌ها میلگرد و سیمان و آجر و تیرآهن هستند. باتوجه‌به اینکه قیمت روز میلگرد 12 و انواع دیگر مصالح با قیمت دلار و رشد تورم هر روز بیشتر می‌شود، بنابراین دور از انتظار نیست که اعمال تحریم‌های اقتصادی بیشتر روی ایران با پیروزی بایدن یا ترامپ، باعث تورم بیشتر شود.

به‌صورت‌کلی می‌توان گفت که قیمت مصالحی مانند قیمت میلگرد و سیمان و غیره، حدود 35% روی قیمت مسکن تاثیر می‌گذارند. بنابراین از آنجایی‌که قیمت این مصالح وابسته به نوسانات بازار ارز و قیمت دلار است، هر روز شاهد افزایش قیمت آن‌ها هستیم. 

حتی رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز به تاثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 1403 روی قیمت مسکن در ایران و ورود آن به یک ابر بحران اشاره کرده است. اما برخی از کارشناسان و متخصصان حوزه اقتصاد معتقدند اثرگذاری پیروز میدان نبرد ریاست جمهوری آمریکا روی بازار مسکن ایران غیرمستقیم خواهد بود. 

پیش‌بینی تاثیر پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا روی قیمت مسکن

به گفته بسیاری از کارشناسان، پیروزی بایدن تاثیری مستقیم و قابل‌توجه روی ریسک غیراقتصادی و بواسطه آن روی انتظارات تورمی خواهد داشت. تورم نیز که بازوی اصلی تاثیرگذار روی قیمت مسکن در ایران است. 
این کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که در صورت پیروزی بایدن در انتخابات نوامبر 2024، قیمت دلار کاهش پیدا کرده و اگر این اتفاق رخ دهد، قیمت ارز می‌تواند برای مدتی طولانی به ثبات برسد. در چنین شرایطی، بازار مسکن نیز از کاهش قیمت دلار تاثیر گرفته و قیمت مسکن می‌تواند کاهش قابل‌توجهی داشته باشد. البته کاهش قیمت مسکن به این موضوع نیز بستگی دارد که بنابه‌دلایل غیرقابل‌پیش‌بینی، ناگهان قیمت دلار دچار شوک نشده و افزایش لحظه‌ای نداشته باشد. 

پیش‌بینی تاثیر پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا روی قیمت مسکن

اما کارشناسان می‌گویند اگر ترامپ در این نبرد پیروز شود، احتمال افزایش نرخ دلار نیز وجود خواهد داشت چون سیاست‌های ترامپ در مقابل اقتصاد ایران می‌تواند وضعیت تورم را سخت‌تر کرده و در نهایت با افزایش قیمت دلار، قیمت مسکن نیز افزایش چشمگیری داشته باشد.

بایدن یا ترامپ، کدام‌یک بازار مسکن را نجات می‌دهند؟

انتخابات آینده آمریکا با تاثیرگذاری روی نرخ دلار، میزان تحریم‌های اقتصادی و میزان تورم، باعث تغییراتی روی قیمت مسکن خواهد شد. پیروزی بایدن یا ترامپ می‌تواند تاثیر متفاوتی روی وضعیت اقتصادی ایران داشته باشد اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که پس از برگزاری انتخابات، تغییر در قیمت‌ها فورا اتفاق نخواهد افتاد. چون مالکان خانه‌ها منتظر تثبیت قیمت ارز می‌مانند و می‌خواهند میزان تاثیر آن روی تورم را ببینند. از طرفی باید تاثیر 35 درصدی قیمت مصالحی مانند قیمت میلگرد و سیمان و غیره در بازار مسکن را نیز در نظر داشت. بنابراین اگر در حوزه ساخت‌وساز فعالیت دارید بررسی قیمت روز میلگرد در سایت شرکت آیرومارت به نشانی iromart.com می‌تواند دیدی کلی نسبت به نوسانات قیمت ساخت مسکن به شما بدهد. به‌این‌ترتیب می‌توانید برای ساخت‌وساز بهتر بودجه‌بندی کنید تا قیمت‌ مصالح بیشتر از این میزان روی قیمت خانه تاثیر نگذارند. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قیمت نفت چند دلار شد؟
  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟
  • روند نزولی قیمت دلار شروع شده است
  • کف قیمت دلار کجاست؟
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • بازگشت دلار به کانال ۵۰ هزار تومان