Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس اداره محیط زیست شهر تهران ضمن اشاره به اینکه سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر تهران در شرایط کنونی قابل استفاده نیست و باید بازنگری شود، گفت: اداره محیط زیست تهران اعتبارات کافی برای بروزرسانی سیاهه انتشار را ندارد.

محمدحسین بازگیر در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه سیاهه انتشارآلودگی هوای شهر تهران مربوط به مقطع زمانی خاصی است و نیاز دارد که به‌روزرسانی شود، اظهار کرد: این سیاهه انتشار مفروضات زیادی دارد که در طول زمان تغییر پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پروژه سیاهه انتشارآلودگی شهر تهران اولین بار ابتدای دهه ۸۰ با همکاری موسسه جایکا (سازمان دولتی مستقل بین‌المللی در ژاپن که در زمینه توسعه به دولت ژاپن و کشورهای در حال توسعه کمک می‌کند)تهیه شد و بعد از آن نیز سال ۹۲ شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با همکاری دانشگاه صنعتی شریف سیاهه انتشاری از شهر تهران تهیه کردند.

وی با بیان اینکه در این سیاهه انتشار فقط میزان آلایندگی منابع متحرک در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: منابع ساکن نیز به اندازه خود در تولید آلودگی نقش دارند که در سیاهه انتشار از تعداد و میزان آلایندگی آن‌ها غفلت شده است.

به گفته رییس اداره محیط زیست شهر تهران منبع اعلام آمار منابع متحرک در تهیه سیاهه انتشار، مرکز شماره‌گذاری پیلس راهور است و در تهیه این پروژه خودروهای سال ۹۱ و پیش از آن بررسی شده است. به‌طور مثال خودروهای سواری را حدود ۳ میلیون دستگاه در نظر گرفته‌اند که از این تعداد ۸۶ هزار پژوی آردی، ۸۲ هزار پیکان، ۸۰۰ هزار پراید، حدود ۵۰۰ هزار پژو GLX و حدود ۴۰۰ هزار پژوی ۲۰۶ بود.

بازگیر با تاکید بر اینکه ترکیب ناوگان حمل و نقل در انتشار آلایندگی موثر است، تصریح کرد: نوع خودروهایی که امروز در شهر تهران تردد می‌کنند با نوع آن‌ها در سال ۹۲ تفاوت دارد. در سال ۹۲ ترکیب خودروهایی که در سطح شهر تردد می‌کردند عموما پیکان، پراید، پژو و سمند بود. اگر می‌خواهیم در مورد سیاهه انتشار امسال صحبت کنیم باید آمار و ترکیب ناوگان عمومی امسال را داشته باشیم.

وی افزود: انتشار آلودگی به عوامل مختلفی از جمله نوع خودرو، نوع سوخت، استاندارد آلایندگی و سن خودرو بستگی دارد البته عواملی دیگری نیز مانند نوع رانندگی و معبرها در انتشار آلایندگی موثر هستند. سیاهه انتشارآلودگی هوا یک فرض کلی در مورد منابع انتشار آلایندگی و میزان آن‌ها است که می‌تواند در برنامه‌های کنترل آلودگی هوا تاثیر داشته باشد ولی نباید همه برنامه‌های ما منوط به سیاهه انتشار شود و از عوامل دیگر آلایندگی که ممکن است در این سیاهه در نظر گرفته نشده باشد، چشم پوشی کنیم.

رییس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینکه در سال ۹۲ سوخت یورو ۴ فراگیر نبود، گفت: اگر بخواهیم منابع آلاینده در شهر تهران را بررسی و سهم آن‌ها را اعلام کنیم باید سیاهه انتشار جدیدی منتشر کنیم. سیاهه انتشار نیاز دارد که در فاصله زمانی کوتاه مدت به‌روز شود.

بازگیر با بیان اینکه امکانات و منابع مالی محیط زیست به گونه‌ای نیست که بتواند سیاهه انتشار را به روز کند، تصریح کرد: مجموعه محیط زیست به تنهایی نمی‌تواند تمام مجهولات را کشف کند. مراکز علمی، دانشگاهی و نهادهایی که اعتباراتی برای تحقیق و پژوهش دراختیار دارند باید در انجام این گونه کارها به محیط زیست کمک کنند. اگر اصرار داریم که به‌روزرسانی سیاهه انتشار توسط سازمان محیط زیست باید انجام شود،لازم است از این کار حمایت‌های مالی نیز صورت بگیرد.

وی ادامه داد: در تهیه سیاهه انتشارآلودگی هوای شهر تهران باید دستگاه‌های مختلفی از جمله محیط زیست، شهرداری و نیروی انتظامی و ... مشارکت داشته باشند و فقط یک نهاد به تهیه آن و اعلام آمار و ارقام نپردازد.

بازگیر در پایان با بیان اینکه زحمت زیادی برای تهیه سیاهه انتشار آلودگی هوا در سال ۹۲ کشیده شد تصریح کرد: این سیاهه فقط برای آن مقطع زمانی قابل استفاده بود و برای برنامه ریزی درمورد آلودگی هوا در سال‌های پیش رو نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش ایسنا فهرست یا سیاهه انتشار آلودگی هوای شهرتهران شامل مجموعه‌ای از داده‌ها است که انتشار آلایندگی تولیدی از منابع گوناگون را به تفکیک مکانی و زمانی بیان می‌کند. هدف از توسعه سیاهه انتشار، کمی‌سازی مقادیر آلایندگی تولیدی از منابع مختلف، شناسایی و اهمیت سنجی و مقایسه منابع مختلف برای آلایندگی‌های گوناگون، تولید مقادیر اولیه مورد نیاز برای مدل‌های پراکنش آلودگی هوا و مدل‌های عددی فتوشیمیایی درشت یا ریز مقیاس و اجرا و اثرسنجی سناریوهای مختلف کاهش آلودگی هواست.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۸۲۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کیفیت قابل‌قبول هوای تهران در یازدهمین روز اردیبهشت ۱۴۰۳

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا و بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص کیفیت هوا در حال حاضر بر روی عدد ۸۲ قرار گرفته و کیفیت هوای تهران در شرایط قابل قبول قرار دارد.

همچنین این شاخص در ۲۴ ساعت گذشته میانگین بر روی عدد ۷۵ قرار گرفته بود و وضعیت هوا در شرایط قابل قبول بوده است.

تهران از ابتدای سال ۵ روز هوای پاک و ۳۶ روز هوای قابل قبول داشته است.

این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۶ روز هوای پاک، ۳۴ روز هوای قابل قبول، ۱ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس جامعه داشته است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • وضعیت کیفیت هوای پایتخت امروز سه شنبه
  • کیفیت هوای امروز تهران
  • کیفیت قابل‌قبول هوای تهران در یازدهمین روز اردیبهشت ۱۴۰۳
  • کیفیت هوای پایتخت در روز جاری/ تعداد روز‌های پاک از ابتدای سال
  • کیفیت هوای تهران در چه وضعیتی است؟