Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران - ایرنا- پایگاه خبری عصر ایران در یادداشتی نوشت: هرچند تجاوز نظامی ترکیه توسط دولت سوریه محکوم شد لیکن با توجه به سکوت تلویحی هم پیمانان اسد و در مقابل بی تفاوتی عملی ایالات متحده، استراتژی بازیگران بحران سوریه احتمالا ناشی از پیامدهای ایجابی و سلبی اقدام ترکیه است.

در ادامه این یادداشت به قلم هادی اهوازیان می خوانیم: با توجه به اینکه سه کشور ایران، ترکیه و عراق رویکرد مشترکی در قبال همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق اتخاذ کردند، احتمالا حمله ترکیه به عفرین در راستای این سیاست و جلوگیری از تشکیل منطقه مستقل کردی در مرز این چهار کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



1- پس از اعلام سیاست آمریکا مبنی بر همکاری با 'نیروهای دموکراتیک' کرد سوریه و تشکیل نیروهای مرزی جدید در شمال سوریه، ارتش ترکیه از 21 ژانویه (1 بهمن) عملیات نظامی زمینی علیه عفرین را آغاز کرد. با توجه به سیاست های اعلام شده ترکیه این حملات به سایر مناطق تحت سیطره کردهای سوریه نظیر منبج گسترش می یابد.

هرچند تجاوز نظامی ترکیه توسط دولت سوریه محکوم شد لیکن با توجه به سکوت تلویحی هم پیمانان اسد و در مقابل بی تفاوتی عملی ایالات متحده، استراتژی بازیگران بحران سوریه احتمالا ناشی از پیامدهای ایجابی و سلبی اقدام ترکیه است.

2- به عبارتی 18 ماه پس از شروع بحران و در شرایطی که دمشق و دیگر شهرهای بزرگ سوریه در معرض حملات گروه های تروریستی و مخالفین مسلح قرار گرفته بود، تاکتیک پیچیده بشار اسد در خروج نظامیان این کشور از مناطق کردی باعث تسلط کردها بر پنج شهر مرزی و تشکیل سه کانتون عفرین، کوبانی و جزیره شد که تا به امروز اثرات ژرفی بر تحولات داخلی سوریه و معادلات منطقه ای ایفا می کند.

3- متعاقب خروج نظامیان سوریه، بخشی از نیروهای کُرد موسوم به نیروهای دموکراتیک تحت حمایت و آموزش نیروهای آمریکایی در مبارزه با داعش بکار گرفته شدند که این امر منجر به تسلط آنها بر گستره بیشتری از خاک سوریه گردید، لذا اجرای سیاست ترامپ در آموزش و استقرار نیروهای مرزی در شمال سوریه دارای دو پیامد زیانبار خواهد بود.

نخست - تسلط مجدد دولت سوریه بر مناطق کردی غیرممکن خواهد شد. دوم- عمق نفوذ نیروهای کردی را از غرب سوریه تا شرق عراق گسترش داده که می تواند علاوه بر تجزیه سوریه، همچون دومینویی به سایر مناطق کردی در کشورهای همجوار منتقل شود.

با توجه به اینکه سه کشور ایران، ترکیه و عراق رویکرد مشترکی در قبال همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق اتخاذ کردند، احتمالا حمله ترکیه به عفرین در راستای این سیاست و جلوگیری از تشکیل منطقه مستقل کردی در مرز این چهار کشور است.

4- بیش از 500 نظامی آمریکایی از سال 2015 در مناطقی از سوریه حضور دارند. بخش عمده نظامیان آمریکایی در بخش های تحت کنترل کردهای سوریه مستقر اند.

ترامپ هم به دنبال ادامه حضور آنها در سوریه پس از شکست داعش است. حمایت از تشکیل دولت محلی کردی، فشار بر سوریه در مذاکرات سیاسی ژنو و جلوگیری از افزایش نفوذ ایران و روسیه در سوریه از اهداف آمریکایی ها در سوریه است.

از طرفی با توجه به اعلام نابودی داعش، بازپس گیری مناطق تحت تسلط کردها از اولویت های بعدی دولت سوریه است اما به واسطه خطرات ناشی از مواجه روسیه و آمریکا، مقابله با سیاست های ترامپ در سوریه توسط ترکیه هزینه های کمتری برای سوریه و همپیمانان آن در بردارد.

5- در حال حاضر بقای جبهه النصره مورد حمایت ترکیه در ادلب و خطراتی که این گروه تروریستی متوجه پایگاه های نظامی الحمیمیم و طرطوس روسیه می کند از دیگر زمینه های تعامل بین روسیه و ترکیه در حمله ترکیه به عفرین است.

6- دیگر اینکه سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در طول یک سال گذشته با بهره گیری از سلسله مذاکرات آستانه موفقیت های زیادی در گسترش مناطق بدون تنش در سوریه به دست آورده اند.

لذا تلاش دولت سوریه در بازپس گیری مناطق تحت سیطره کردها بویژه در مناطق مورد حمایت روس ها، باعث افزایش تنش و از بین رفتن تلاش های انجام شده خواهد شد.

7- ترکیه از سال 1952 در سازمان ناتو متحد ایالات متحده است اما سیاست های اخیر این کشور و حمله به نیروهای دموکراتیک سوریه در کنار سایر موارد اختلافی می تواند به ایجاد شکاف در ناتو و شاید خروج از آن منجر شود.

لذا با توجه به نگرانی های روسیه از گسترش مرزهای ناتو، مواجهه ترکیه با ایالات متحده و تضعیف قدرت ناتو مورد استقبال روسیه خواهد بود.

8- با وجود پیامدهای ایجابی عملیات نظامی ترکیه برای سوریه، ایران و روسیه، با این حال عملیات یاد شده برای سه کشور فارغ از پیامد سلبی احتمالی نیست.

ترکیه از ابتدا به دنبال ایجاد منطقه امن در امتداد مرزهایش با سوریه و اسکان آوارگان در آن است تا با تکیه بر آن و تغییر ترکیب جمعیتی، خطر تشکیل منطقه مستقل کردی را از مرزهایش تا مدت ها دور سازد.

لذا با وجودی که سیاست چند ساله اخیر اردوغان بر تشدید اختلافات با ایالات متحده آمریکا بنا شده است اما نباید فراموش کرد ایده تشکیل منطقه امن در سوریه حدودا یک سال قبل توسط ترامپ نیز مطرح گردید و امکان همگرایی دو کشور در این موضوع دور از انتظار نیست.

همچنین ترکیه از ابتدا سیاست های متغیری در تعامل با قدرت های منطقه ای، روسیه و آمریکا در سوریه اتخاذ کرده است، لذا چندان روشن نیست که ترکیه سیاست تقابل با ایالات متحده را ادامه خواهد داد و یا با توجه به بروز شواهدی از چالش های ایران با آمریکا در توافق هسته ای برجام، حضور در سوریه را به عنوان دستاویزی در همراهی با سیاست منطقه ای ایالات متحده و موازنه قدرت با ایران و روسیه بهره خواهد جست.
*منبع: پایگاه خبری عصر ایران/9 بهمن 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردی اسدی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۸۷۸۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی آمریکا از حضور روسیه در نیجر

یک مقام امنیتی نیجر روز جمعه گفت نظامیان آمریکایی در پی استقرار نیروهای روس در پایگاهی که نیروهای ایالات متحده در آن قرار دارند، آمادگی رزم خود را افزایش داده‌اند.

به گزارش ایسنا، یک مقام آمریکایی روز پنج‌شنبه گفت که نیروهای روسیه در نیجر در پایگاه نظامیان آمریکا مستقر شده‌اند؛ اما تقسیم نیروها به نحوی است که آن‌ها به سربازان آمریکا دسترسی ندارند.

این مقام آمریکایی گفت: «روس‌ها در مجموعه‌ای مجزا مستقر هستند و به نیروها و تجهیزات آمریکایی دسترسی ندارند. ما به نظارت بر این وضعیت ادامه داده و تمامی اقدامات لازم و پیشگیرانه را برای تضمین امنیت نیروها، تجهیزات و تاسیسات آمریکایی به کار می‌گیریم.»

یک مقام نیجر حال در این رابطه گفت که نیروهای آمریکایی در پی استقرار نیروهای روس در این پایگاه آمادگی رزم خود را افزایش داده‌اند.

وی عنوان کرد که نیروهای آمریکایی با کلاه‌خود و جلیقه ضدگلوله در پایگاه حرکت می‌کنند و به شدت نگران هستند.

در دوازدهم آوریل اعلام شد متخصصین نظامی روسیه به نیجر رفتند تا در مبارزه با تروریسم به نیروهای نظامی این کشور تعلیم دهند.  

پس از کودتای نیجر، حاکمان جدید این کشور به‌سرعت گام‌هایی برای قطع روابط نظامی با کشورهای غربی، به‌ویژه فرانسه و آمریکا برداشته و به روسیه نزدیک‌تر شده‌اند.

شورای نظامی حاکم بر نیجر حضور آمریکا را «غیرقانونی» اعلام کرد و عملیات‌های پنتاگون در این کشور را مورد انتقاد قرار داد.

فصل حضور نظامی آمریکا در نیجر به پایان رسیده است و نیروهای نظامی روسیه وارد نیجر شده‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • ناتو زنگ خطر را به صدا درآورد
  • نگرانی آمریکا از حضور روسیه در نیجر
  • امام جمعه تهران: در راهبرد دفاعی ایران، توسعه و گسترش جنگ تعریف نگردیده
  • عملیات «وعده صادق» قدرت ایران را به نمایش گذاشت
  • ایران قدرت فرماندهی خود را در عملیات وعده صادق به نمایش گذاشت
  • چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • آیا نفوذ روسیه در قفقاز جنوبی کاهش یافته است؟
  • آخرین وضعیت دیپلمات مجروح حمله اسرائیل به سفارت ایران + عکس