Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «نماینده»
2024-05-07@02:44:00 GMT

سنگ معدن بر دل محیط‌زیست

تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۰۴۵۲۷۲

سنگ معدن بر دل محیط‌زیست

به گزارش ماهنامه «نماینده»، اقلیم ایران از نظر داشتن معادن زیرزمینی غنی است اما متأسفانه شیوه‌های مورد استفاده در استخراج این معادن در کشور بسیار قدیمی است. استفاده از شیوه‌های انفجاری برای استحصال معادن در کشور ما مرسوم است، در حالی که این شیوه 3 تا 4 دهه پیش در دنیا کاربرد داشته است. یکی از نقاط ضعف این روش ابتدایی ایجاد گردوغبار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدیده‌ای که در برخی از استان‌های کشور به معضلی زیست‌محیطی تبدیل شده است. بخش معدن کشور باید براساس مدیریت صحیح اقداماتی برای برگرداندن طبیعت به حالت قبل از استخراج معادن داشته باشد که این کار می‌تواند در قالب طرح‌های درخت‌کاری و افزایش میزان فضای سبز، اجرایی شود. نظارت و پایش فعالیت معادن و همچنین کنترل و سنجش ضریب آلایندگی‌ها باید به‌طور مستمر در دستور کار ناظرین این بخش قرار گیرد. با توجه به اثرات منفی عملکرد ناصحیح در بخش معدن کشور بر محیط‌زیست نظارت و دقت در شیوۀ فعالیت‌های معادن امری ضروری است. گفت‌وگوی ماهنامۀ «نماینده» با «مرتضی صفاری نطنزی»، نمایندۀ مردم نطنز در همین ارتباط را در ادامه می‌خوانید:

*با توجه به اینکه شهرستان نطنز دارای معادن زیادی است، آثار سوء فعالیت معادن بر منطقه احساس می‌شود؟

فلات مرکزی ایران منطقۀ خشک و کم آبی است. البته شهر نطنز به‌دلیل موقعیت جغرافیای خود به‌صورت سنتی قنات‌هایی دارد. متأسفانه پس از اینکه معادن منطقه را واگذار و بدون نظارت آنها را رها کردند، معدن‌داران، بخش وسیعی از طبیعت زیبای شهر را تخریب کردند. این تخریب هم باعث ضربه به فضایی که می‌توانست مقصد گردشگری باشد شده و هم در اکوسیستم منطقه، اختلال ایجاد شده است.

*نحوۀ فعالیت معادن چگونه بر اکوسیستم منطقه تأثیر داشته است؟

بعضاً در حفاری‌هایی که در گذشته انجام می‌شد که به‌صورت مکانیزه هم صورت نمی‌گرفت، با ایجاد احتراق و انفجار مسیر آب‌های زیرزمینی را تغییر دادند. مسیر بسیاری از این آب‌ها که به‌صورت چشمه یا قنات بیرون می‌آمد و کشاورزان از آن استفاده می‌کردند در اثر این تخریب‌ها و انفجارها تغییر پیدا کرده یا به‌طور کلی چشمه بسته شده و دیگر آبی که قابل استفاده باشد، وجود ندارد.

عده‌ای برای بهره‌برداری از معادن خود چاه‌های غیرقانونی حفر کرده‌اند یا مسیر چشمه‌های موجود را به‌سمت معادن تغییر داده‌اند و با ایجاد استخرهای بزرگ آب و ذخیره‌سازی آب توسط معادن، باعث خشک شدن قنات‌ها و چشمه‌های مجاور معادن شده‌اند. همچنین تخریب‌های معادن باعث ایجاد ریزگردها در نطنز شده که موجب نابودی اقلیم زیست‌محیطی منطقه و کشاورزی آن شده است.

متأسفانه با تمام تلاش‌ها و پیگیری‌هایی که از طریق وزارت صنعت، معدن، تجارت و سازمان محیط‌زیست و سیستم قضایی داشتیم، هنوز برخورد قاطعی با آنها نشده است و تخریب‌ها همچنان ادامه دارد.

*عملکرد نهادهای مربوط به فعالیت معادن به چه صورت است؟ آیا تخلف تنها از سوی معدن‌داران است؟

معمولاً زمانی که شخصی به‌دنبال ثبت مجوز و بهره‌برداری از معدن می‌رود، وزارت صنعت، معدن، تجارت منطقه‌ای را برای اکتشاف در اختیار وی می‌گذارد که برای بهره‌برداری از این معدن باید مجوز بهره‌برداری بگیرد. این مجوز را باید سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان جنگل‌ها و مراتع صادر کنند. در مرحلۀ بعد ادارۀ صنعت و معدن استان محدودۀ مشخصی را در اختیار معدن‌دار قرار می‌دهد. به‌عنوان مثال اگر وزارتخانه 100 هکتار را برای بررسی معرفی می‌کند، در نهایت وزارت صنعت و معدن 2 هکتار را در اختیار معدن‌دار می‌گذارد.

متأسفانه گاهی به‌دلیل عدم نظارت این 2 هکتار از 100 هکتار اولیه هم بیشتر می‌شود و این میزان تخریب به‌صورت غیرقانونی انجام می‌گیرد. این خلافِ مجوزی هست که به معدن‌داران داده شده و هم خلاف مقررات سازمان حفاظت محیط‌زیست است اما تخریب‌ها انجام می‌گیرد.

*پس از صدور مجوز معادن، نقش نظارت تا چه اندازه اهمیت دارد؟ در قانون این نظارت برعهدۀ چه نهادی است؟

120 معدن در نطنز در حال فعالیت است که با توجه به تعداد بالای معدن، سطح بالای تخریب‌ها و تخریب‌های غیر قانونی و نیز عدم نظارت بر عملکرد معادن باعث نابودی اقلیم زیست محیطی منطقه و کشاورزی آن شده است.

در برخی مناطق معدن باید حداقل 500 متر تا مناطق مسکونی، مزارع و مناطق کشاورزی فاصله داشته باشد اما شاهد هستیم که معادن تا پشت در منازل مسکونی پیشروی کرده‌اند و آوارهای خود را درون زمین‌های کشاورزی و باغات مردم ریخته‌اند.

وظیفۀ نظارت برعهدۀ سازمان حفاظت محیط‌زیست، وزارت صنعت، معدن، تجارت و ادارۀ منابع طبیعی (که واگذار کنندۀ زمین‌ها جهت بهره‌برداری هستند) است.

*آیا طبق قوانین مصوب، فضای سبز جایگزین طبیعت تخریب شده می‌شود؟

به میزان تخریب صورت گرفته باید فضای سبز در منطقه ایجاد کنند و این درحالی است که یک متر هم فضای سبز ایجاد نکرده‌اند. این عملکرد خلاف قوانین و ضوابط موجود است. در مناطقی همچون نطنز که امکان فعالیت بخش کشاورزی و معدن وجود دارد، باید توازنی میان عملکردها ایجاد شود تا اقدامات صورت گرفته در یک بخش اثر سوء بر بخش دیگر نداشته باشد و اهمیت ایجاد این تعادل بالاست.

متأسفانه برخی از تخریب‌ها در منطقه محافظت شدۀ کرکس انجام شده است. منطقه‌ای که در سال 86 به‌عنوان منطقۀ حفاظت شده ثبت شده است، قاعدتاً در منطقه‌ای که به‌عنوان منطقۀ حفاظت شده معرفی شده نباید چنین تخریب‌هایی وجود داشته باشد و اساساً نباید اجازۀ فعالیت معدن صادر شود. با اقدامات صورت گرفته هم اکوسیستم حیوانی و حیات وحش تخریب می‌شود و هم پوشش گیاهی منطقه تخریب می‌گردد.

در بعضی از موارد حتی مجوزها بدون اجازۀ سازمان حفاظت محیط‌زیست صادر می‌شود که مشخص نیست چطور وزارت صنعت، معدن تجارت یا اداره کل صنعت چطور اجازۀ چنین فعالیت‌هایی را می‌دهد. ما بارها به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعتراض کردیم و علی‌رغم اینکه وزارت صنعت و شورای عالی معادن مصوباتی هم در این رابطه گذرانده‌اند، همچنان شاهد تخریب‌های غیرقانونی معادن هستیم.

منبع: نماینده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۰۴۵۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد

اکبر قایمی رئیس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: آبگیری تالاب گرده‌قیت از مدتی قبل و با استفاده از آب رودخانه «گدار» شروع شده و هم اکنون با ورود ۲ میلیون مترمکعب آب، بیش از ۵۰ درصد از این مساحت این تالاب احیا شده است.

وی اضافه کرد: احیای این تالاب در این فصل که پرندگان مشغول لانه‌سازی و جوجه‌آوری هستند، از اهمیت ویژه‌ای برای میزبان از پرندگان مهاجر و بومی برخوردار است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: آبگیری این تالاب تا اوسط خرداد‌ماه که رودخانه «گادر» در این منطقه جریان داشته باشد، ادامه دارد و پیش بینی می‌شود بیش از ۲ میلیون مترمکعب دیگر آب وارد تالاب شود.

وی از همراهی و همکاری جوامع محلی پیرامون این تالاب به ویژه کشاورزان و باغداران در احیای این تالاب قدردانی کرد و افزود: تالاب‌ها نقش مهمی در حفاظت از منابع آب، خاک و هوا دارند و برای حفاظت از آنها با همه عوامل همکاری لازم را داشته باشند.

تالاب گرده‌قیت و میمند یکی از تالاب‌های جنوب دریاچه ارومیه است که با وسعتی حدود ۶۰۰ هکتار در ۷ کیلومتری شمال نقده از جاده ارومیه -مهاباد قرار دارد از ۲۵ سال قبل خشک شده بود، این تالاب از سوی سازمان محیط زیست به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • معادن کلید مهم توسعه کردستان/جاده‌های معادن موجب نارضایتی مردم
  • سومین کارخانه سیمان «ویدر»، نگرانی ادامه‌دار اهالی و پاسخ یک مسئول
  • رفع تصرف ۲ هکتار از اراضی ملی سیاهمزگی شفت
  • پلمب یک واحد آلاینده غیر مجاز در ورامین
  • فعالیت پایلوت ۸ خانه محیط زیستی در گلستان
  • معادن؛ ثروتی نهفته در خاک/ بی بهره چون کهگیلویه و بویراحمد
  • جان باختن یک کارگر در معدن زغال‌سنگ هشونی کوهبنان