Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@03:07:55 GMT

رباخواری؛ نوعی فتنه و انحراف از احکام الهی

تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۳۱۹۹۹

رباخواری؛ نوعی فتنه و انحراف از احکام الهی

به گزارش ایکنا از لرستان، «ربا» واژه عربی از «ربو» در اصل به‌معنای زیاد شده است و به آن‌چه از اصل سرمایه زیاد می‎آید«ربا» می‌گویند کمااینکه «ربا» به‌عنوان عامل عمده وجود فقر و شکاف طبقاتی در جامعه به‌شمار می‎آید که باعث ایجاد مفاسد زیادی در نظام اقتصادی اسلامی می‎شود.

رباخواری؛ یکی‌از عوامل فقر

امام صادق(ع) رباخواری را یکی‎از عوامل فقر می‎داند؛ چه نابودی بالاتر زا یک درهم ربا، که دین انسان را نابود می‎کند و اگر توبه هم بکند، اموالش از بین رفته و فقیر می‎شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(مجلسی، 1403، ج63، ص 292) کمااینکه مسئله ربا به‌قدری مهم است که در قرآن‌کریم خدا به رباخواران اعلام جنگ کرده است و در آیه 279 سوره مبارکه «بقره» در این رابطه فرموده است: «فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ فَأْذَنُواْ بِحَرْبٍ مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُوسُ أَمْوَالِكُمْ لاَ تَظْلِمُونَ وَلاَ تُظْلَمُونَ؛ و اگر (چنين‏) نكرديد، بدانيد به جنگ با خدا و فرستاده وى‏، برخاسته‏ايد؛ و اگر توبه كنيد، سرمايه‏هاى شما از خودتان است‏. نه ستم مى‏كنيد و نه ستم مى‏بينيد».
همچنین در آیه 39 سوره مبارکه «روم» در این رابطه آمده است: «وَمَا آتَيْتُم مِّن رِّبًا لِّيَرْبُوَ فِي أَمْوَالِ النَّاسِ فَلَا يَرْبُو عِندَ اللَّهِ وَمَا آتَيْتُم مِّن زَكَاةٍ تُرِيدُونَ وَجْهَ اللَّهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُضْعِفُونَ؛ و آن‌چه [به قصد] ربا می‎‏دهيد تا در اموال مردم سود و افزايش بردارد نزد خدا فزونى نمى‏گيرد و[لى] آن‌چه را از زكات در حالى‌كه خشنودى خدا را خواستاريد داديد پس آنان همان فزونی‎‏يافتگانند [و مضاعف مى‏شود]».
براساس آیات قرآن‌کریم خرید و فروش حلال و ربا حرام است کمااینکه در آیه 274 سوره مبارکه «بقره» در این رابطه آمده است: « الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلاَنِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ؛ كسانى‌كه اموال خود را شب و روز، و نهان و آشكارا، انفاق می‎‏كنند، پاداش آنان نزد پروردگارشان براى آنان خواهد بود؛ و نه بيمى بر آنان است و نه اندوهگين می‎‏شوند».

تاجران برای این‌که دچار رباخواری نشوند باید احکام فقه و تجارت اسلامی را بیاموزند

تاجران برای این‌که دچار رباخواری نشوند باید احکام فقه و تجارت اسلامی را بیاموزند.امام علی(ع) در هشداری به بازرگانان می‏‎فرماید: «کسی‎که بدون آگاهی از احکام اسلام به تجارت بپردازد در رباخواری غوطه‌ور می‎شود.(سیدرضی، 1378، ترجمه شهیدی، ح 447، ص 735) در حدیث دیگری اصبغ بن نباته از آن حضرت نقل می‎کند که امام فرمود: «ای جمعیت تجار! اول آگاهی بر مسائل سپس تجارت و این سخن را سه بار تکرار نمود آن‌گاه فرمود: به خدا سوگند ربا در میان این امت پنهان‌تر است از جنبش مورچه بر سنگ سخت.ایمان خود را با حق نیامیزید.تاجر، فاجر است و فاجر در دوزخ است مگر کسی‎که حق بدهد و حق بستاند».(کلینی، 1407: ج 5، ص 157، ح 23) کمااینکه در حدیث نبوی آمده است: «زمانی‎ برای مردم فرا می‎رسد که همه رباخوار می‎شوند و اگر کسی رباخوار نباشد گرد و غبار ربا بر دامن او می‎نشیند».(کلینی، 1407، ج 5، ص 24).

باید توجه داشت رباخواری انحراف از احکام خدا و به‌منزله فتنه است.حضرت علی(ع) در این باره در خطبه 156 به نقل از پیامبر اکرم(ص) می‎فرماید: آن حضرت به من فرمود: ای علی، مردم بعد از من با ثروت‌شان آزمایش می‎شوند.دیندار بودن را منتی بر خدا قرار می‌دهند و با این‌که مرتکب گناهان بزرگی می‌شوند انتظار رحمت از خدا دارند و خود را با شبهات دروغین و هوس‌های غفلت‌زا حلال می‌شمرند.«شراب را به نام «نبیذ» و «رشوه» را به نام «هدیه» و «ربا» را به اسم «تجارت» حلال می‎پندارند.(سیدرضی، ترجمه شهیدی، 1378، خ 156) کمااینکه سخن فوق بر این موضوع دلالت می‌کند که برخی با عناوین فریبنده، کاذب، مباح و پوشش‌های به ظاهر قانونی به انواع حیله‌ها متوسل می‎شوند.رباخواران گاهی به نام کارمزد و گاهی با عنوان حق‎العمل، پورسانت، جریمه دیرکرد و ... ربا را حلال می‎شمرند.این در حالی‎است که مبتلا شدن به این پدیده شوم به جایی می‎رسد که دامان همه را می‎گیرد، همچنان که پیامبراکرم(ص) می‎فرماید: «زمانی بر مردم می‎رسد که ربا دامان همه را فرا می‌گیرد حتی کسانی‎که از آن برکنارند گرد و غبارش بر دامان‌شان می‎نشیند».(نوری، 1408، ج 13، ص 2)
به باور شهید مطهری در معامله ربوی کار و تولیدی صورت نمی‎گیرد.وی در این باره چنین می‎نویسد: در ربا تسلط سرمایه بر کار اثبات می‎شود و قدرت اقتصادی در اختیار سرمایه قرار می‎گیرد، زیرا سرمایه چه کار بکند یا نکند و یا در جریان کار ضربه ببیند یا نبیند مزد خود را می‎گیرد برخلاف کار که کارگر مزد خود را در مقابل کاری که انجام داده می‎گیرد.(مطهری، 1364، ص 33)

رباخواری؛ منشا دشمنی‌ها و جنگ‌های طبقاتی

در تفاوت «بیع» و «ربا» باید گفت: «در خرید و فروش معمولی هر دو طرف به‌طور یکسان در معرض سود و زیان هستند، گاهی هر دو سود می‌کنند و گاهی هر دو زبان، گاهی یکی سود و دیگری زیان می‎کند درحالی‎که در «معاملات ربوی» رباخوار هیچ‌گاه زیان نمی‎بیند و تمام زیان‌های احتمالی بر دوش طرف مقابل سنگینی خواهد کرد و به همین دلیل است که مؤسسات ربوی روز به روز وسیع‌تر و سرمایه‌دارتر می‎شوند و در برابر تحلیل رفتن طبقات ضعیف بر حجم ثروت آنها دائماً افزوده می‌‎شود.
در تجارت و خرید و فروش معمولی طرفین در مسیر «تولید و مصرف» گام برمی‎دارند.درصورتی‎که رباخوار هیچ عمل مثبتی در این زمینه ندارد.با شیوع رباخواری سرمایه‌ها در مسیرهای ناسالم می‌افتد و پایه‌های اقتصادی که اساس اجتماع است متزلزل می‎گردد، در حالی‎که تجارت صحیح موجب گردش سالم ثروت است.همچنین رباخواری منشا دشمنی‌ها و جنگ‌های طبقاتی است درحالی‎که تجارت صحیح چنین نیست و هرگز جامعه را به زندگی طبقاتی و جنگ‌های ناشی از آن سوق نمی‎دهد.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۳۱۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خنثی‌سازی فتنه مدعیان دروغین مهدویت توسط امام صادق (ع)

امام صادق علیه‌السلام ضمن آنکه بحث و درس‌هایی در زمینه‌های مختلف علمی، معرفتی، فقهی و فلسفی با شاگردان خویش داشتند، فصل جداگانه‌ای را به صورت مستقیم به موضوع مهدویت اختصاص دادند تا از فتنه‌ای عظیم جلوگیری کنند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عصر امام صادق علیه‌السلام یکی از پر تنش‌ترین و پر هیاهوترین دوران تاریخ اسلام محسوب می‌شود. وجود مکاتب مختلف فکری، تنش‌های سیاسی بین حکام بنی امیه و بنی العباس، و همچنین محصوریت و مظلومیت شیعیان به دلیل بروز اختناقات سیاسی ـ امنیتی بخشی از مسائل مربوط به آن دوران است.

در این بین آنچه که سبب بروز رخنه و فتنه‌ای عمیق برای ضربه زدن به جریان تمدنی دین مبین اسلام بود، رویش مدعیان دروغین مهدویت بود که اتفاقاً از دل جریان عباسیان بر آمد؛ زیرا آنها برای مشروعیت‌‌بخشی به خلافت خود و جلب رأی عمومی، دست به جعل و تحریف روایات زدند و بر خلاف روایات صحیحی که نسل مهدی(عج) را به پیامبر اکرم و امیرالمؤمنین می‌رسانند، روایاتی جعل کردند که امام زمان عجل الله تعالی فرجه را از نسل عباس، عموی پیامبر معرفی می‎کرد، از جمله این روایات، حدیث خُزاعی است که گفت المَهدیُّ مِن وُلدِ العَباس؛ مهدی از فرزند عباس است.

افزون بر اینکه فضای فکری و جوّ قالب بر مردم در سال‌های پایانی حکومت بنی‌امیه به قدری ملتهب و مناسب قیام بود که افراد مختلف به امید رهایی از حکومت ظالمانه و غاصبانه بنی‌امیه دست به قیام‎های متعددی زدند که در این بین موضوع جانشینی یکی از خاندان رسول خدا به عنوان مهدی (عج) از جایگاه ویژه‌‏ای برخوردار بود؛ از مهم‌ترین این قیام‌ها می‌‏توان به قیام زید بن علی، قیام معاویه طالبی، قیام خراسانیان و قیام نفس زکیه اشاره کرد.

تعمیق باورهای مهدویت و مبارزه با مدعیان دروغین در سیره امام صادق(ع)

در چنین شرایطی است که امام صادق علیه‌السلام ضمن آنکه بحث و درس‌هایی در زمینه‌های مختلف علمی، معرفتی، فقهی و فلسفی با شاگردان خویش داشتند، فصل جداگانه‌ای را به صورت مستقیم به موضوع مهدویت اختصاص دادند. در این راستا احادیث متعددی را درباره موضوع مهدویت بیان فرمود تا از تحریف واقعیت جلوگیری شود. از یک سو به بیان شکل و شمایل و نام امام زمان و انتساب ایشان به خاندان رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌پرداختند تا مهدی واقعی از مهدی دروغین شناخته شود و از دیگر سو به زمان ولادت آن حضرت در آینده اشاره می‌کردند تا جایگاه مدعیان دروغین مهدویت را متزلزل کنند و از طرفی، به تبیین عصر غیبت و دوران آخرالزمان می‌پرداختند تا نشان دهند هنوز زمان زیادی تا ظهور آن دوران باقی مانده است. دسته‌ای از روایات هم خاصّ شیعیان برای مواجهه صحیح با جریان مهدویت و فتنه‌های آخرالزمان و ارائه تبیین صحیح نسبت به عصر غیبت، دوران قیام امام و عصر ظهور بود.

عبرتی آخرالزمانی از تاریخ امام صادق (ع) / چرا خداوند به دولت‌ها فرصت حکومت می‌دهد؟

در ادامه سه نمونه از این احادیث را می‌خوانیم:

امام صادق علیه السلام درباره خصوصیت‌های ظاهری امام عصر عجل الله تعالی فرجه فرمود: «لَیْسَ بِالطَّوِیلِ الشَّامِخِ وَ لَا بِالْقَصِیرِ اللَّازِقِ بَلْ مَرْبُوعُ الْقَامَةِ مُدَوَّرُ الْهَامَةِ وَاسِعُ الصَّدْرِ صَلْتُ الْجَبِینِ مَقْرُونُ الْحَاجِبَینِ عَلَی خَدِّهِ الْاَیْمَنِ خَالٌ کَاَنَّهُ فُتَاتُ الْمِسْکِ عَلَی رَضْراضَةِ الْعَنْبَرِ؛ دراز قامت متکبر و کوتاه قامت چسبیده [به زمین کوتوله] نیست، بلکه میان قامت است، سیمایی گرد، سینه‌ای فراخ، پیشانی ای باز و ابروانی به هم رسیده دارد و خالی بر گونه راست اوست، چون دانه مشک که بر قطعه عنبر ساییده شده است.»

همچنین در روایتی دیگر درباره لزوم وجود حجت خدا در زمین و ضرورت ملازمت با او فرمود «مَا تَرَکَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ الْأَرْضَ بِغَیْرِ إِمَامٍ قَطُّ مُنْذُ قُبِضَ‏ آدَمُ‏ ع یَهْتَدِی بِهِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ هُوَ الْحُجَّةُ عَلَى الْعِبَادِ مَنْ تَرَکَهُ ضَلَّ وَ مَنْ لَزِمَهُ‏ نَجَا حَقّاً عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ؛ خدای عزوجل از آن زمان که حضرت آدم (ع) از دنیا رفت، هرگز زمین را بدون امام رها نکرد، تا مردم به واسطۀ او به سوی خدای عزوجل هدایت شوند و امام، حجت بر بندگان است، کسی که از او دست بردارد، گمراه شده و آن‌کسی که ملازم او باشد، رهایی یافته است، این حقی است بر خدای عزوجل.» (کمال الدین و تمام النعمة (شیخ صدوق) ج‏1، ص221)

یا در یک روایت با موضوع ارائه تبیین رفتاری در دوران غیبت امام فرمود: «مَا أَحْسَنَ‏ الصَّبْرَ وَ انْتِظَارَ الْفَرَجِ ... َ فَعَلَیْکُمْ بِالصَّبْرِ فَإِنَّهُ إِنَّمَا یَجِی‏ءُ الْفَرَجُ عَلَى الْیَأْس‏»؛ یعنی چقدر صبر همراه با انتظار فرج خوب و زیباست ... بر شما باد بر صبر کردن. جز این نیست که فرج (قائم) در هنگام ناامیدی فرا می‌رسد.» (کمال الدین و تمام النعمة، ج‏2، ص645)

تمام این دست از احادیث تنها گوشه‌ای از اقدامات آشکار امام در راستای مهدویت و امر ظهور بود که همین امر سبب شد تا شیعیان به فتنه نیفتند و از مسیر حقیقی منحرف نشوند؛ چرا که هرگونه انحراف در شیعیان عصر امام، مساوی بود با انحراف شیعیانی که بناست در عصر غیبت با همان احادیث رسیده از صحابه و یاران عترت در زمینه فقه آل محمد صلی الله علیه و آله و معارف بر حق ایشان، عصر غیبت را با کم‌ترین آسیب سپری کنند.

یادداشت: سعید شیری

انتهای‌پیام/

دیگر خبرها

  • سفرهای سریالی مقامات سعودی به پاکستان برای تجارت و سرمایه‌گذاری
  • فتنه با لباس مشکی تا انحراف در دین/تقیه سازو کار امام صادق بود
  • رئیس اتحادیه طلا و سکه در گفت‌وگو با قدس عنوان کرد؛ طلافروشان با سامانه جامع تجارت مشکل دارند نه سامانه مودیان
  • رئیس اتحادیه طلا و سکه در گفت‌وگو با قدس: طلافروشان با سامانه جامع تجارت مشکل دارند
  • رئیس اتحادیه در گفت و گو با قدس: طلافروشان با سامانه جامع تجارت مشکل دارند
  • کارنامه سیاست‌های مسکن پس از انقلاب
  • تکریم معلم از واجبات الهی است
  • نقش تاثیرگذار مادران برای جذب جوانان به مساجد
  • خنثی‌سازی فتنه مدعیان دروغین مهدویت توسط امام صادق (ع)
  • کارنامه سیاستهای مسکن پس از انقلاب و نتایج آن در یک قاب