Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@22:19:54 GMT

آیین های سنتی قزوین با بن مایه شادی و نشاط

تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۸۰۵۲۷

آیین های سنتی قزوین با بن مایه شادی و نشاط

قزوین-ایرنا-مردم هر دیار و سرزمین آداب و رسوم و آیین های سنتی خاص خود را دارند که در گذرتاریخ به نسل های بعد منتقل شده اند.

هرکدام از این آیین ها با فلسفه و هدف خاصی ایجاد شده اند و بیانگر احساسات، عواطف، نیازها و خواسته های مردم در گذشته هستند وکه برخی از آن ها دارایا جنبه شادی و نشاط بوده و بیانگر خوشحالی مردم هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


قزوینی ها نیز به مانند دیگر ایرانیان دارای آیین های سنتی با جنبه های شاد بوده اند که برخی از آنها در طول تاریخ دچار فراز و نشیب و دگرگونی شده اما همچنان برگزار می شوند و یا حداقل به شکل نمادین هرساله شاهد برگزاری و گرامیداشت آنها هستیم.

**سمنو پزان، آیینی به مناسبت نوروز
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری قزوین در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: بعضی از آیین های سنتی قزوین که جنبه شادی و نشاط در آنها وجود دارد، خاص این استان است و بعضی نیز در دیگر نقاط کشور هم مشاهده می شوند.
محمدعلی حضرتی با بیان اینکه نوروزخوانی از جمله آیین های سنتی قزوینی هاست که در دیگر نقاط کشور نیز رواج داشته است،افزود: امروزه دیگر این سنت به شکل عام از بین رفته است اما هرساله با برنامه ریزی میراث فرهنگی این آیین در آستانه نوروز به شکل نمادین برگزار می شود.
وی از سمنوپزان به عنوان یکی از آیین های سنتی قزوینی ها همراه با چاشنی شادی و نشاط یاد کرد و گفت: شهروندان قزوینی معتقدند برگزاری این آیین برای آنها شادی و برکت به همراه خواهد داشت.
حضرتی با بیان اینکه این آیین دارای جنبه مذهبی نیز می باشد، یادآور شد: به منظور حفظ این سنت زیبا همه ساله آیین سنتی سمنوپزان در یکی از بناهای تاریخی قزوین برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه این آیین همچنان در برخی نقاط قزوین رواج دارد، اضافه کرد: پخت سمنو آداب و رسوم خاصی مانند نذر و نیاز کردن دارد و بانوان قزوینی این آیین را همه ساله در هفته های پایانی سال برگزار می کنند.

**پنجاه بدر، آیینی برای در کنار یکدیگر بودن
وی از پنجاه بدر به عنوان یکی از آیین های سنتی قزوین که علاوه بر جنبه های مختلف همچون نیایش و طلب باران دارای جنبه نشاط و شادابی است یاد کرد و گفت: این آیین سنتی خاص شهروندان قزوینی هرساله در 19 اردیبهشت در باغستان سنتی قزوین برگزار می شود.
حضرتی با بیان اینکه این آیین در گذشته به منظور شکرگزاری و طلب باران برگزار می شده است، افزود: این آیین گرچه امروز بعضی جنبه های مذهبی خود را از دست داده اما همچنان آیینی برای گردهمایی شهروندان قزوینی و گذراندن یک روز خوب در کنار خانواده تلقی می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین گفت: در این روز شهروندان قزوینی از بعدازظهر منازل خود را به سمت باغستان سنتی ترک کرده و عصر خود را در دامان طبیعت سپری می کنند.
حضرتی با بیان اینکه امروزه در کنار این آیین برای افزایش نشاط شرکت کنندگان موسیقی های محلی نیز نواخته می شود،گفت: در این روز شهروندان قزوینی «دویماج» که نوعی غذای محلی شامل نان خشک شده و پنیر،گردو، کشمش، پیاز و انواع سبزیجات) است درست کرده و آن را به عنوان عصرانه تناول می کنند.
وی به سابقه این آیین اشاره کرد و گفت: این آیین قدمتی پیش از اسلام دارد و پس از آن نیز با ساخت مسجد در بیرون شهر و در میان باغ های سنتی مناسک خاص این روز انجام می شده است که البته امروزه بنای مسجد تخریب شده اما نشان می دهد این مکان نیاشگاهی برای طلب باران و یا شکرگذاری بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین افزود: این آیین هرساله با حضور جمع زیادی از شهروندان قزوینی برگزار می شود و از معدود آیین های سنتی قزوینی ها است که با گذر ایام نه تنها کمرنگ نشده بلکه هرساله پررنگ تر می شود.

** تیرماه سیزده
حضرتی اضافه کرد: یکی دیگر از آیین های سنتی قزوینی ها که توام با شادی و نشاط و جشن می باشد، تیرماه سیزده نام دارد که خاص اقوام الموت است.
وی اضافه کرد: همان طور که از نام این آیین پیداست در بعضی روستاهای الموت در سیزدهم تیرماه نوعی سنت آبپاشی و تنظیف برگزار می شود.
وی با بیان اینکه سابقه این سنت به پیش از اسلام بازمی گردد و تاکید بر قداست آب دارد،افزود: در این روز شهروندان الموتی پس از آبپاشی و تنظیف معابر از فردی که اعتقاد به پاکی و درستکاری او دارند دعوت می کنند تا به منزل آنها رفته و میهمان خانه شان شود و این مساله را دارای برکت می دانند.

**جشن انگور، شکرانه برداشت محصول
حضرتی جشن انگور را نیز از آیین های سنتی قزوین با بن مایه های نشاط و شادابی معرفی کرد و گفت: این آیین در ایامی نه چندان دور نیز برگزار می شده اما امروزه از بین رفته است اما در برخی مناطق استان به شکل نمادین انجام می شود.
وی اضافه کرد: در این آئین، شهروندان قزوینی با حضور در باغستان سنتی قزوین به باغدارانی که دارای فرزند ذکور نبوده و یا فرزندان آنها کوچک بوده اند در برداشت محصول انگور کمک می کردند.
وی با بیان اینکه این آیین به شکل نمادین امروزه با حضور جمعی از شهروندان با لباس های محلی که یادآور پوشش مردم در گذشته است، برگزار شده و موسیقی های محلی نیز در آن نواخته می شود،گفت: در آیین اصلی در قزوین در پایان برداشت محصول از باغ، شهروندان در کنار یکدیگر جشن گرفته و با ایجاد روشنایی، شام میل می کردند.

** ثبت آیین های سنتی شاد قزوین در فهرست میراث معنوی کشور
یک کارشناس مردم شناسی نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: برخی آیین های سنتی شاد قزوین مانند 'پنجاه بدر' و 'سیاه ببو سفید ببو' در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده اند.
مجتبی عباسی در خصوص آیین سنتی سیاه ببو سفید ببو افزود: این آیین به نوعی تقابل سیاهی و سفیدی است که در ایام نوروز در دولتخانه صفوی اجرا می شود.
وی اضافه کرد: پیشتر این آیین در الموت برگزار می شده و یک جشن مردمی بوده است.
این کارشناس مردم شناسی همچنین گفت: این آیین سنتی نمایشی، در گذشته به منظور پیشواز از نوروز در اواخر اسفند ماه برگزار می شده است.
وی همچنین از ایلات به عنوان دیگر آیین سنتی برخی مناطق قزوین یاد کرد و گفت: در این آیین که جنبه شوخی، سرگرمی و شادابی داشته چندتن از بستگان به خانه داماد رفته و وسایل او را برمی داشتند.
عباسی اظهار کرد: آیین های سنتی، مراسم های سوگواری، نیایش ها و یا جشنواره های مردمی بوده اند که ریشه در هویت، تاریخ، فرهنگ و مذهبی مردمان دارند و حفظ آنها ضروری است.
3013*6012

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۸۰۵۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰۵۵ قزوینی به حج تمتع اعزام می‌شوند

مدیرکل حج و زیارت استان قزوین گفت: امسال از استان قزوین اعزام ۱۰۵۵ زائر به حج تمتع قطعی شده و ۳۰ نفر هم خدمه کاروان‌ها هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، بشیر سلیمی امروز _جمعه هفتم اردیبهشت_ در همایش متمرکز زائران بیت‌الله الحرام اظهار کرد: پس از ۹ سال انتظار دو روز پیش نخستین کاروان عمره‌گزاران به حج عازم شدند و در دعای پر فیض کمیل شرکت کردند.

وی افزود: امسال ۸ کاروان از استان قزوین به حج تمتع اعزام می‌شوند و سبد متنوعی با هزینه‌های متوسط و بالا در اعزام‌ها پیش‌بینی شده تا همه گروه‌ها بتوانند از این سفر معنوی بهره‌مند شوند؛ امسال از استان قزوین اعزام ۱۰۵۵ زائر به حج تمتع قطعی شده و ۳۰ نفر هم خدمه کاروان‌ها هستند.

مدیرکل حج و زیارت استان با یادآوری اینکه یک مجموعه اقامتی و هتل در مدینه منوره با ۶ گروه داریم که توسط استان قزوین مدیریت می‌شود و در ایام حج به زائران خدمت‌رسانی می‌کند، گفت: قرار شد ظرفیت حداکثری حج با شفافیت عرضه شود و در این راستا وقتی با یک روز اطلاع قبلی سایت باز شد، در چند دقیقه ثبت‌نام زائران انجام شد و شفافیت و عدالت توزیعی صورت گرفت.

سلیمی ادامه داد: درباره عتبات عالیات با توجه به جمعیت استان رتبه هشتم اعزام کشور را داریم و استان‌های غربی را هم پوشش می‌دهیم و شرکت‌های مجری را بیشتر می‌کنیم تا خدمت‌رسانی تسهیل شود.

وی با بیان اینکه استقبال دانشگاهیان از زیارت عتبات بیشتر شده است، تصریح کرد: امسال کوچک‌ترین زائر استان یک کودک ۴ ساله و کهنسال‌ترین فرد هم یک مادر ۸۷ ساله است و رده سنی در اعزام‌ها جوان‌تر شده است.

کد خبر 748065

دیگر خبرها

  • تجمع دانشجویان قزوینی در حمایت از مردم مظلوم غزه
  • تجمع دانشجویان قزوینی در حمایت از دانشجویان آمریکایی
  • ویدیو/ آیین بیل‌گردانی؛ سنتی ۲‌ هزار ساله برای قدردانی از آب
  • از حضور رکابزنان قزوینی در تیم ملی تا نقل و انتقالات در کراپ الوند
  • آئینی سنتی که همه ساله با اجرای آن باران می‌بارد
  • بیل گردانی نمادی از آیین‌های تمدنی کشور
  • ۱۰۵۵ قزوینی به حج تمتع اعزام می‌شوند
  • زائران قزوینی راهی مدینه النبی شدند
  • زائران قزوینی راهی مدینه النبی شدند + فیلم
  • زائران قزوینی در مدینه النبی + فیلم