Web Analytics Made Easy - Statcounter

با توجه به تغییر شرایط آب و هوایی و کاهش نزولات آسمانی و ذخیره‌سازی آب در پشت سدها در چند سال اخیر، استان مازندران به‌ویژه شهرستان جویبار را با بحران شدید کم‌آبی و خشک‌سالی مواجه کرده است که می‌تواند زنگ خطری برای کشاورزان این منطقه به‌حساب آید.به گزارش بلاغ، بحران کم‌آبی یکی از چندین بحرانی است که کشورمان را در برگرفته است، به‌طوری که در برخی از نقاط کشور حتی آب آشامیدنی هم به‌صورت تانکر حمل می‌شود و به دست مردم می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



استان مازندران به‌عنوان یک استان‌های هم‌جوار با دریا، کوه و پر از جنگل‌های انبوه به گمان، منطقه‌ای پر آب به‌حساب می‌آید اما در سال‌های اخیر، کمبود آب به‌ویژه در بخش کشاورزی زنگ خطر بی‌آبی را برای مردم این دیار به صدا درآورده است.

کشاورزی و باغداری، که پیشه اصلی بیشتر مردم مازندران است، در این سال‌ها با کمبود آب مواجه شده و احتمال دست کشیدن از این پیشه آباء و اجدادی نیز قابل‌تصور است.

شهرستان جویبار یکی از شمالی‌ترین نقاط کشور و حدود آن از شمال به دریای مازندران از جنوب به شهرستان قائم‌شهر، از شرق به شهرستان ساری و از طرف غرب به شهرستان بابلسر می‌رسد.

پیشه بیشتر مردم این شهرستان با جمعیت بیش از 77 هزارنفری؛ کشاورزی، باغداری و دامداری است، اما در چند سال اخیر مانند سایر نقاط دیگر کشور با کمبود آب در بخش کشاورزی و آشامیدنی مواجه است. با توجه به وجود سدهای شهید رجایی، البرز و مرحوم صالحی مازندرانی، اما هرساله با مشکل آب در هر دو بخش مرکزی و گیلخواران مواجه است، به‌طوری‌که بیش از یک هزار و پانصد هکتار از اراضی کشاورزی جویبار در معرض خشکی قرار دارد.

پایین‌دست قرار داشتن شهرستان جویبار و عدم لایروبی رودخانه‌ها و نداشتن الگوی صحیح مصرف آب در بین کشاورزان از عوامل کمبود آب در این بخش است. همچنین ذخیره نامناسب آب در آب‌بندان‌ها و اصرار برکشت مجدد نیز مزید بر علت این بحران است.

بحران آب در شهرستان جویبار جدی است
هادی نیک‌اختر مدیر امور منابع آب قائم‌شهر ، سوادکوه ، جویبار و سیمرغ در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه ایران قدم‌به‌قدم به خشک‌سالی نزدیک می‌شود، گفت: تغییر اقلیم، افزایش گازهای گلخانه‌ای، کاهش 40 درصدی باران در سه سال اخیر، کاهش 20 درصدی آورد رودخانه‌ها در فصل زمستان، نصف شدن آب چشمه‌های زیرزمینی، کاهش ذخیره برف ازجمله عوامل حرکت به سمت خشک‌سالی است.

وی با اشاره به اینکه 9 هزار و 850 هکتار اراضی شهرستان جویبار زیر کشت شالی می‌رود، اظهار کرد: آب موردنیاز این اراضی در زمان کشت 98 میلیون مترمکعب است که 7 میلیون مترمکعب آن توسط آب‌بندان‌های جویبار ذخیره و مصرف آب کشاورزی را تأمین می‌کند.

مدیر امور منابع آب قائم‌شهر و جویبار افزود: زمانی می‌توانیم از آب ذخیره‌شده در آب‌بندان‌ها استفاده کنیم که زمان کشت، آوردی از طرف رودخانه داشته باشیم تا بتوانیم به آب‌بندان‌ها تزریق کنیم، بنابراین باوجود وضعیت جوی نباید دلگرم آب‌بندان‌ها باشیم.

نیک‌اختر با بیان اینکه 2 هزار و 400 هکتار از زمین‌های جویبار باید از آب سد شهید رجایی بهره‌مند شوند، گفت: این مقدار از اراضی به حدود 25 میلیون مترمکعب آب این سد نیاز دارد که این مقدار به دلیل کمبود منابع آب در پشت سد ذخیره نشده است.

وی بیان کرد: 6 هزار 342 حلقه چاه وجود دارد، که 20 میلیون مترمکعب از طریق چاه‌ها آب تأمین می‌شود، اما اگر برداشت‌های بی‌رویه از چاه‌ها ادامه پیدا کند، بدون شک آب این منطقه شور خواهد شد.

مدیر امور منابع آب قائم‌شهر و جویبار آب مورد نیاز کشاورزی و باغات شهرستان جویبار را 115 میلیون مترمکعب دانست، اظهار کرد: 9 هزار و 850 هکتار اراضی شالیزاری جویبار به 98 میلیون مترمکعب و 4 هزار و 200 هکتار اراضی باغی این شهرستان به 17 میلیون مترمکعب آب نیاز دارد که از این مقدار فقط آب مورد اطمینان و قابل تأمین 6/2 میلیون مترمکعب از محل آب آب‌بندان‌ها و چاه‌ها است.

این مسئول به برخی از راه‌کارها برای مقابله با این بحران اشاره و عنوان کرد: انتقال آب میان حوزه‌ای از سد البرز به رودخانه‌های سیاه رود، اراضی که قابل‌کشت برای شالی نیستند نباید کشت شوند، الگوی مصرف بهینه آب، استفاده از کمترین آب و بهره‌برداری از بیشترین محصول، شخم و شیار به هنگام، ذخیره آب‌های روان زمستانی، مدیریت منابع آب، تشکیل جلسات مستمر در رابطه با آب و آب تخت مناسب و سریع زمین از جمله موارد سازگاری با این وضعیت است.

محمد مدانلو بخشدار مرکزی شهرستان جویبار در این رابطه گفت: با توجه به کاهش نزولات آسمانی و ذخیره‌سازی منابع آبی کشاورزان، این حوزه باید در مصرف آب در بخش کشاورزی مدیریت درستی داشته باشند.

وی افزود: در بخش باغی نیز باغداران می‌توانند با آبیاری تحت‌فشار و تسهیلاتی که جهاد در این رابطه برای آنان قرار داده بهره‌مند شوند.

بخشدار مرکزی جویبار از اتصال آب سد مرحوم صالحی مازندرانی به رودخانه سیاه رود خبر داد و گفت: امیدواریم با تزریق آب به رودخانه سیاه رود کشاورزان در زمان کشت شالی با مشکل کم‌آبی مواجه نشوند.
مدانلو تصریح کرد: در چند سال اخیر مشکل کم‌آبی در بخش کشاورزی و مصرف خانگی مشکلاتی را برای مردم این بخش به وجود آورده، که از مردم تقاضا داریم با توجه به شرایط اقلیمی کشور در مصرف آب مدیریت بهینه‌ای داشته باشند تا به مشکلات کمتری مواجه شوند.

اولویت کار در جویبار تأمین آب کشاورزی است
محمدحسین فقیه بخشدار گیلخواران در گفت‌وگو با خبرنگار بلاغ اظهار کرد: تأمین آب کشاورزی از اولویت کار ما در شهرستان جویبار است.

وی به بهسازی و لایروبی آب‌بندان‌ها در این بخش اشاره و عنوان کرد: امسال برای لایروبی و بهسازی آب‌بندان‌ها 6 میلیارد تومان اعتبار تخصیص پیدا کرد.

بخشدار گیلخواران خاطرنشان کرد: روستاها و اراضی، که در مسیر سد شهید رجایی قرار دارند، در معرض شدید کم‌آبی هستند.

فقیه از تبدیل اراضی ملی در روستاهای شهرستان به آب‌بندان خبر داد و گفت: مجموعه فرمانداری بر این امر تأکید دارند روستاهایی که فاقد آب‌بندان هستند و در آن روستاها اراضی ملی قرار دارد، این زمین جهت احداث آب‌بندان در اختیار مردم روستا قرار می‌گیرد.

وی افزود: روستاهایی، که دارای آب‌بندان هستند، مدیریت توزیع آب را در دستور کار خود قرار دهد و لایروبی آب‌بندان‌ها را هرچه سریع‌تر انجام دهند زیرا که سال سختی در پیش است.

بخشدار گیلخواران یادآور شد: احداث آب‌بندان سبب تقویت سفره زیرزمینی آب و مدیریت بهینه آب جهت تأمین آب موردنیاز کشاورزی روستائیان خواهد شد.

کاهش شدید ذخیره سازی آب در سدها
فرزین فرهادی مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: شهرستان جویبار، که در حوزه پایین‌دست سدها قرار دارد، با مشکل کم‌آبی بیشتری در سال جاری برخوردار است.

وی به ذخیره‌سازی 46 میلیون مترمکعب در سد شهید رجایی اشاره و عنوان کرد: ظرفیت ذخیره‌سازی در سد شهید رجایی 168 میلیون مترمکعب است با ذخیره‌سازی کنونی قطعاً اراضی پایین‌دست در تأمین آب کشاورزی دچار مشکل می‌شوند.

مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: سد البرز سال گذشته ۱۰۰ درصد آبگیری انجام‌شده بود که در سال جاری تاکنون ۶۵ درصد در این سد ذخیره‌سازی آب انجام‌شده است.

فرهادی با اشاره به کاهش بارندگی در سال‌های اخیر گفت: در سفره‌های زیرزمینی با کاهش ۵۱ میلیون مترمکعبی آب‌های مواجه هستیم.

وی بر ذخیره‌سازی آب در آب‌بندان‌ها تأکید کرد و گفت: باوجود 79 قطعه آب‌بندان در شهرستان جویبار و ذخیره‌سازی 65 درصدی آب در آن‌ها، می‌تواند به مشکل کم‌آبی در فصل کشاورزی به کشاورزان کمک بسیاری کند. کد مطلب: 351852  

تحقق شعار «غذای سالم، زندگی سالم» با تولید محصولات ارگانیک/ رونق کشاورزی بدون کود شیمیایی

رودخانه‌ها، شریان حیاتی توسعه پایدار شهری در مازندران/یک دست صدا ندارد!

وظیفه دولت باید رویش ازدواج و ریزش طلاق باشد/ آیا افزایش 6 درصدی طلاق و کاهش 3 درصدی ازدواج نگران‌کننده نیست؟!

جویبار خشک می‌شود/ کشاورزان جویباری سال زراعی سختی را در پیش دارند

سیمرغ هرگز مادر خود را فراموش نمی‌کند

وتو شدن دستور حسین‌زادگان در روابط عمومی استانداری مازندران

    جویبار خشک می‌شود/ کشاورزان جویباری سال زراعی سختی را در پیش دارند سیمرغ هرگز مادر خود را فراموش نمی‌کند تحقق شعار «غذای سالم، زندگی سالم» با تولید محصولات ارگانیک/ رونق کشاورزی بدون کود شیمیایی بزرگترین جشنواره دومینو کشور در قائم‌شهر برگزار می‌شود اعزام 108 زوج دانشجویی دانشگاه‌های پیام نور مازندران به مشهد مقدس وتو شدن دستور حسین‌زادگان در روابط عمومی استانداری مازندران نمایشگاه بین‌المللی سرمایه‌گذاری در مازندران آغاز به‌کار کرد اعزام بیش از 40 هزار مازندرانی به مناطق عملیاتی دفاع مقدس اعزام 3500 زائر مازندرانی به حج تمتع در سال 97 بازسازی مناطق زلزله‌زده کرمانشاه توسط گروه جهادی بسیج سازندگی میاندورود   تنها هدفم فیکس شدن در تیم ملی است آعاز به‌کار پایگاه امداد نوروزی از ۲۵ اسفند در فریدونکنار دشمن در فکر ضربه زدن به ارکان حساس نظام است تجلیل از 3 روستای مازندران در جشنواره دوستدار کتاب ارجاع ۱۶۹ پرونده طلاق از دادگستری به اورژانس اجتماعی گلوگاه زیباسازی شهر فریدونکنار برای نوروز 97 زادگاه مرحوم نوشیروانی خیر بزرگ بابل از دریچه دوربین   خلق آثار بی‌نظیر "معرق" توسط بانوی هنرمند جویباری   از سند آمایش سرزمینی در مازندران چه خبر اجرای طرح امنيت اجتماعي در 12 شهر مازندران/ هشدار پلیس در آستانه چهارشنبه آخر سال  

یورش شیران بابلی به سوی لیگ برتر+ تصاویر  

دادستان جدید مرکز مازندران معرفی شد

پرورش ماهی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در محمودآباد  

عبور از رو کود

وتو شدن دستور حسین‌زادگان در روابط عمومی استانداری مازندران

زادگاه مرحوم نوشیروانی خیر بزرگ بابل از دریچه دوربین  

لزوم حمایت از سرمایه‌گذاران و توجه به گردشگری در بابل

نمایشگاه قرآن، عترت ومحصولات فرهنگی در ساری  

عشق در نگاه اول

وزیر راه و شهرسازی باید هر چه زودتر استعفا دهد

 

مدیران خسته یازدهمین جلسه شورای اداری شهرستان تنکابن از قاب دوربین تنکابن24  

صدور کارت برای خبرنگاران قول بر زمین‌ مانده ارشاد مازندران

 

صدور کارت برای خبرنگاران قول بر زمین‌ مانده ارشاد مازندران

به لیلا بگو هوووو بکشه

مدیران خسته یازدهمین جلسه شورای اداری شهرستان تنکابن از قاب دوربین تنکابن24  

مسئولان حق از دست‌رفته مردم جویبار را بازگردانند

امید کشورهای منطقه به ایران است/جایگاه رفیع ولایت فقیه در شکل‌گیری بیداری اسلامی

پشت پرده علت سقوط هواپیمایی تهران ـ یاسوج

طمع، جان جوان 24 ساله رامسری را گرفت

«دودانگه ساری» معطر به عطر نامداران گمنام شد  

      صفحه نخست شهرستان‌ها سیاسی فرهنگ اقتصادی مذهبی اجتماعی ورزشی آرشیو تمام حقوق محفوظ بوده و استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است.   توليد شده توسط نرم افزار جامع ”استوديو خبر“

منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۴۳۹۰۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح پایش هوشمند سوخت ماشین‌های کشاورزی در فارس

مجتبی دهقان پور در اولین نشست شورای کشاورزی استان فارس در سالجاری، بیان کرد: این طرح با هدف شفاف سازی و مدیریت مصرف سوخت و با نصب GPS بر روی ادوات کشاورزی اجرا می‌شود.

به گفته او؛ چهار شهرستان بیضا، زرقان، سپیدان و لامرد به صورت پایلوت برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده اند و شهرستان‌های فسا، قیروکارزین، جویم و کوار نیز متقاضی اجرای آن هستند.

دهقان پور تصریح کرد: در صورتی که کشاورزان شهرستان‌های دیگر نیز راغب به اجرای این طرح باشند، سازمان جهاد کشاورزی استان فارس آمادگی همکاری در این زمینه را دارد.

این مقام مسئول با بیان اینکه مشکل تامین سوخت ادوات کشاورزی از دغدغه‌های اصلی کشاورزان است، افزود: با توجه به کاهش ۱۰ درصدی سهمیه سوخت ماشین‌های کشاورزی از سوی ستاد قاچاق کالا و سوخت، امیدوارم با حمایت استاندار محترم فارس و همکاری شرکت پخش فرآورده‌های نفتی تلاش کنیم نگرانی کشاورزان در این زمینه برطرف شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • ضرورت مدیریت صحیح منابع آبی در فصل زراعی/ مدیران پای کار باشند
  • کاشت برنج به سبک مکانیزه در روستای کیامحله جویبار + فیلم
  • توزیع ۱۱ هزار تن انواع کود بین کشاورزان
  • غرق‌شدن مرد میانسال در آب‌بندان سیمرغ
  • تولید بیش از ۱۹ هزار تن دانه‌های روغنی از مزارع کلزا شهرستان دهلران
  • برداشت ۱۳ هزار تن سیر از اراضی زارعی دزفول
  • غرق شدن مرد ۵۵ ساله سیمرغی در آب‌بندان لاله‌زار
  • آبیاری دغدغه مهم کشاورزان گندم کار در شهرستانهای شوش و کرخه است
  • اجرای طرح پایش هوشمند سوخت ماشین‌های کشاورزی در فارس
  • آبگیری کامل سد و بند‌های خاکی شهرستان گراش