Web Analytics Made Easy - Statcounter

نیازعلی ابراهیمی پاک در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به این سوال که آیا انتقال حوضه به حوضه آب می‌تواند چاره‌ساز برای حل مشکل کم آبی و بحران آب باشد، گفت: برای حل مشکل آب ابتدا باید دید که دنبال چه چیزی هستیم و چگونه می‌توان آن مشکل را حل کرد.

وی افزود: در حال حاضر کشور دارای ۸۵ میلیارد متر مکعب آب است که وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی بر سر این میزان اختلاف دارند، پس خارج از هرگونه اختلافی اگر ۷۰ میلیون متر مکعب در اختیار جهاد کشاورزی باشد ۱۵ میلیون متر مکعب به بخش صنعت و شرب اختصاص دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ابراهیمی پاک با تاکید بر اینکه سوال این است که این ۸۵ میلیون متر مکعب تا چه حد به صورت بهینه استفاده می‌شود، اظهارداشت: اگر بتوانیم همین ۸۵ میلیون مترمکعب آب موجود در مخازن را به شکل بهینه استفاده کنیم مشکلی نخواهد بود، پس انتقال حوضه به حوضه آب مشکلات عدیده و بحث‌های اجتماعی و سیاسی و حتی اقتصادی به کشور تحمیل می‌کند.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به اینکه هدف از انتقال حوضه به حوضه آب تامین آب شرب به منطقه مبدا است، اظهارداشت: به جای انتقال حوضه به حوضه آب می‌توانستیم با ایجاد کارخانه‌های آب معدنی هم ایجاد اشتغال کرده و آب شرب منطقه را تامین کنیم.

وی ادامه داد: برای مثال انتقال آب از اصفهان به یزد مباحث اجتماعی ایجاد کرده است و تا آنجا که می‌دانید در این خصوص تجمعاتی نیز صورت گرفته و در حالیکه می‌توانستیم با استفاده بهینه آب مشکلات را به حداقل برسانیم.

ابراهیمی پاک با بیان اینکه متاسفانه بحث مفهوم و درک آب و استفاده از آن در مناطق مختلف مطرح نمی‌شود،گفت: زمانی که آب به شکل لوله‌کشی از اصفهان و ورزنه به یزد انتقال می‌یابد کشاورزان اولین معترضین به این انتقال می‌شوند در حالیکه هدف اول انتقال حوضه به حوضه تامین آب شرب است پس به جای لوله‌کشی و انتقال آب می‌توانستیم همانند کشورهای حاشیه خلیج فارس کارخانه آب شیرین‌کن و حتی کارخانه آب معدنی در منطقه احداث و مشکل را حادتر نکنیم.

به گفته وی، انتقال حوضه به حوضه آب برای بخش کشاورزی صرفه اقتصادی ندارد.

*با تغییر اقلیم برخی از مردم ایران از شرق به سمت غرب مهاجرت خواهند کرد

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به اینکه در آینده نزدیک و با تغییر اقلیم و خشکی برخی از مردم ایران از شرق به سمت غرب مهاجرت خواهند کرد، گفت: متاسفانه با توجه به کاهش بارندگی‌ها در چند سال گذشته و وضعیت بد منابع زیرزمینی در برخی شهرهای بزرگ مثل مشهد، اصفهان و حتی تهران آبیاری فضای سبز حجم زیادی از آب منابع زیرزمینی را می‌بلعد.

* آبیاری چمن و فضای سبز در برخی کلان‌شهرها مثل اصفهان و مشهد بسیار بالا است

وی افزود: متاسفانه آبیاری چمن و فضای سبز در برخی کلان‌شهرها مثل اصفهان و مشهد بسیار بالا است در حالیکه در کالیفرنیا مشکل کم‌آبی باعث شد جابجایی‌هایی در خصوص چمن‌کاری  و فضای سبز و آبیاری آنها صورت گیرد.

ابراهیمی پاک تصریح کرد: اگر ۸۵ میلیون متر مکعب آب موجود به خوبی و بهینه استفاده شود و وزارت نیرو از روش‌های سخت افزاری به سمت روش‌های استفاده بهینه و مدیریت مصرف و تقاضا حرکت کند، دیگر نیازی به انتقال آب حوضه به حوضه نخواهد بود.

وی افزود: اگر به سدسازی توجه کمتری می‌شد و به سمت استفاده بهینه حرکت می‌کردیم در حال حاضر وضعیت بهتری داشتیم.

*احداث کارخانه‌ها و صنایع آب‌بر در برخی استانها‌ مشکلاتی را برای منابع آب‌های زیرزمینی ایجاد کرد

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب در پاسخ به این سوال که آیا ساخت کارخانه‌هایی که جزو صنایع آب بر هستند در برخی استانها نیاز بود، گفت: متاسفانه احداث کارخانه‌ها و صنایع آب‌بر در برخی استانها‌ مثل یزد و اصفهان مشکلاتی را برای منابع آب‌های زیرزمینی ایجاد کرده است.

وی افزود: یزد سالانه به طور متوسط ۵۰ میلی‌متر بارندگی دارد که بسیار عدد پایینی است و حتی چند میلی‌متر از این ۵۰ میلی‌متر هم تبخیر می‌شود پس احداث کارخانه‌ها و صنایع آب‌بر به هیچ وجه در این استان توجیه ندارد.

وی ادامه داد: در بیشتر کشورهای همسایه به خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس کارخانه‌ها و صنایع در حاشیه دریای عمان احداث می‌شوند،بنابراین با این اقدام توانسته اند مشکل کمبود آب را به نوعی برطرف کنند.

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۶۹۰۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسری مخازن آبهای زیرزمینی تربت‌حیدریه از ۵۰ میلیون مترمکعب فراتر رفت

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،  مدیر امور آب تربت حیدریه گفت: بحرانی ترین کسری مخزن آبهای زیرزمینی این منطقه مربوط به دشت «رخ» تربت حیدریه بوده، به طوریکه میزان برداشت آب از این دشت ۵۲ میلیون متر مکعب بیشتر از تغذیه آن است.

 مهدی طلعتی افزود: در شرایط کنونی کسری مخزن دشت «زاوه» تربت حیدریه ۴۷ میلیون متر مکعب و دشت «رشتخوار» ۳۰ میلیون متر مکعب است.

وی بیان کرد:  هرچه برداشت بیشتر باشد، حجم آبخوان کوچکتر می شود و به عبارتی این وضعیت موجب بحرانی شدن مخازن آبهای زیرزمینی شده است.

او با تایید اینکه اگر این روند ادامه یابد و نتوان مدیریت کرد شرایط برای زندگی انسان و حیات وحش سخت خواهد شد، اظهار کرد: مدیریت آب صرفا به یک اداره مربوط نمی شود و موضوعی فرابخشی است، باید سایر نهادها مانند جهادکشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری و نهادهای اجتماعی و غیره کمک کنند.

طلعتی تصریح کرد: نمی‌توان گفت از فردا برداشت آبی از دشت رخ صورت نگیرد؛ چون معیشت و زندگی مردم به کشاورزی و آب وابسته است.

خشکسالی و تغییر اقلیم

مدیر امور آب تربت حیدریه افزود: موضوع مدیریت آب بسیار حساس است و باید با دقت بسیار و ظرافت فراوان اقدام کرد تا به زندگی و معیشت مردم آسیبی وارد نشود.

وی عنوان کرد: بخش عمده ای از مشکل هم به خشکسالی ها و تغییر اقلیم باز می‌گردد که می توان با مقایسه وضعیت آب و هوایی تربت حیدریه با ۲۰ سال قبل به تغییرات فراوان رخ داده پی برد.

طلعتی با اشاره به پدیده تغییر اقلیم در تربت حیدریه ادامه داد: میزان بارش برف در این منطقه بسیار کاهش یافته و از سویی میزان دمای منطقه و استان خراسان رضوی در مدت ۳۰ تا ۴۰ سال اخیر ۲ درجه افزایش یافته است.

مدیر امور آب تربت حیدریه گفت: این ۲ درجه موجب می‌شود، میزان بارش برف کاهش یابد اما باید با کمک کشاورزان و مدیریت مشارکتی مشکل و تبعات آن را تا حد ممکن کاهش داد.

تربت حیدریه با جمعیت حدود ۲۲۵ هزار نفر، در جنوب خراسان رضوی و در فاصله ۱۵۰ کیلومتری از مشهد واقع شده است.

دیگر خبرها

  • معاون سیاسی استانداری اصفهان در مدرسه دوران تحصیل خود حضور یافت
  • کسری مخازن آبهای زیرزمینی تربت‌حیدریه از ۵۰ میلیون مترمکعب فراتر رفت
  • پنج استاد دانشگاههای استان اصفهان در فهرست استادان نمونه کشوری
  • اخبار سیاسی ۱۲ اردیبهشت؛دیدار معلمان با رهبر انقلاب/افزایش ۳۵درصدی حقوق حداقل‌بگیران بازنشستگان
  • الگوی مهاجرت دانشمندان در جهان چیست؟ / فاصله جغرافیایی کم‌تر؛ احتمال انتقال دانش بیشتر
  • پنج اصفهانی در فهرست استادان نمونه کشوری
  • همکاری هنرمندان ایران و فرانسه برای مسابقه عکاسی درباره آب
  • جزو چند کشور اول جهان در زمینه علوم هسته‌ای و پزشکی هستیم
  • آموزش و پرورش کارخانه انسان‌سازی است
  • انتقال آب رودخانه ماربر، تیشه‌ای بر ریشه رودخانه و سد کارون۳