Web Analytics Made Easy - Statcounter

سال ۹۶ یکی از متفاوت ترین سال ها طی یک دهه گذشته برای تئاتر و اهالی آن بود؛ سالی که با یک همبستگی و وحدت همگانی به پایان می رسد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سال ۹۶ نیز همچون سال های دیگر برای تئاتر ایران بستر اتفاقات مختلفی بود که برخی از آنها تلخ و برخی شیرین بودند و همچون سال های گذشته برخی حواشی در خصوص برپایی رویدادها و جشنواره های تئاتری، به ویژه جشنواره بین المللی تئاتر فجر در سال ۹۶ نیز وجود داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی مدیران زیرمجموعه اداره کل هنرهای نمایشی تغییر کردند، برخی وعده ها عملی نشد و برخی اتفاقات هم برای خانواده تئاتر خوشایند بود اما سال ۹۶ با سال های پیشتر از خود، برای تئاتر به شکلی کاملا متفاوت تمام می شود و شاید پایان سال ۹۶ را بتوان نقطه عطفی در عملکرد و روند خانواده تئاتر ایران دانست که به آن می پردازیم.

تئاتر ایران طی سال ها و دهه های گذشته همواره با یک چالش اساسی مواجه بوده که البته این چالش تنها مختص تئاتر نیست و در دیگر حوزه های هنر و همچنین حوزه های اجتماعی و سیاسی هم وجود دارد؛ چالش تغییر مدیریت ها و نبود ثبات لازم در سیاستگذاری و چشم انداز مناسب.

همواره در تئاتر ایران شاهد تصمیمات مقطعی در عرصه مدیریت بوده ایم زیرا مدیران تئاتری و تصمیم گیرندگان در این عرصه به دلیل داشتن این ذهنیت که حضورشان در مسند مدیریت تئاتر مدت دار نیست، نتوانسته اند برنامه ریزی و چشم انداز مناسبی را تدارک ببینند.

البته با نگاهی به تاریخ مدیرانی که مسند اداره تئاتر ایران را بر عهده گرفتند به این مهم می توان پی برد که غیر از نام هایی چون علی منتظری و حسین سلیمی، دیگران آنگونه که باید و شاید نتوانستند نام خود را به عنوان مدیرانی تأثیرگذار برای تئاتر ایران به ثبت برسانند. البته در این بین برخی سکان داران تئاتر ایران عملکرد مثبت تری نسبت به سایرین داشتند اما در محک نهایی ۲ نام ذکر شده توانستند کارنامه مقبولی از خود به جای بگذارند.

با گذشت دهه های ۶۰ و ۷۰ در تئاتر ایران و با ورود به دهه ۸۰ مناسبات تغییر و تحولات در اداره کل هنرهای نمایشی تغییر کرد و این روند با آغاز دهه ۹۰ بسیار متفاوت تر شد. با نگاهی به چهار دهه سپری شده در مدیریت تئاتر ایران، این نکته قابل رصد است که در یک دهه گذشته چالش میان معاون هنری و مدیرکل هنرهای نمایشی و به نوعی تقابل این ۲ مسند زیرمجموعه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از گذشته بوده است.

اما نکته ای که بخصوص در دهه ۹۰ در عرصه مدیریت تئاتر ایران کاملا مشهود است، نبود توجه لازم به خواست و نظر اهالی تئاتر در زمینه انتخاب مدیرکل هنرهای نمایشی از سوی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است.

در این دهه که خانواده تئاتر نیز در ابراز خواسته های خود نسبت به گذشته پر رنگ تر ظاهر شد؛ هر چند این امر کمتر شکل متمرکز و متحدی داشته است اما توجه مسئولان و مدیران تصمیم گیرنده که در رأس آن ها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری وزیر ارشاد حضور دارند به این خواسته ها و مسائل کمرنگ تر بوده است.

گویا یکی از ویژگی تصمیم گیری درباره تئاتر و خانواده تئاتر کم توجهی به خواسته های آن ها طی یک دهه گذشته بوده است که در دهه ۹۰ این امر بیش از پیش به چشم می خوردگویا یکی از ویژگی تصمیم گیری درباره تئاتر و خانواده تئاتر کم توجهی به خواسته های آنها طی یک دهه گذشته بوده است که در دهه ۹۰ این امر بیش از پیش به چشم می خورد. با توجه به اینکه انتخاب معاون هنری از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مناسبات و روند خاص خود را دارد اما طی ۱۰ سال اخیر این انتخاب کمتر با توجه به ویژگی های هنری و سابقه مدیریت هنری فرد منتخب، صورت گرفته است یا بهتر است اینگونه بیان شود که حداقل به داشتن چنین ویژگی مهمی توجه زیادی نشده است.

نمی توان این مهم را نادیده گرفت که معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دلیل تحت پوشش داشتن ۳ حوزه تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی از اهمیت بسزایی بین زیرمجموعه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخوردار است و تصمیم گیری در خصوص این معاونت باید با دقت به توانایی و تخصص افراد مورد نظر صورت گیرد.

متأسفانه به دلیل نبود این نگاه، طی یک دهه گذشته یا شاهد حضور افرادی در مسند معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بودیم که ارتباط مناسبی با حوزه های تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی نداشته اند یا افرادی برای این سمت منصوب شدند که تنها در یک حوزه خاص دغدغه لازم را داشتند و در دوره فعالیت شان به همان حوزه بیشترین توجه را می کردند.

شاید داشتن نگاه تخصصی ویژگی کافی برای انتخاب معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نباشد و ویژگی ها و توانایی های مدیریتی را هم باید در کنار برخی ویژگی های خارج از محدوده مدیریت و تخصص لحاظ کرد.

در این سال ها نداشتن آشنایی و یا آشنایی کم معاون هنری با مشاوره برخی افراد که شاید دغدغه آنچنانی برای رشد و بهبود وضعیت تئاتر نداشتند، باعث حضور برخی مدیران در مسند مدیریت تئاتر ایران می شد که قادر به برقراری ارتباط و تعامل با خانواده تئاتر نبودند و عملکردشان به سرانجام خوبی نرسید و اگر هم مدیری تئاتری و یا غیر تئاتری ولی دغدغه مند برای انجام امور انتخاب می شد، آنقدر نگاه معاون هنری غیر قابل انعطاف بود که خروجی این انتخاب برای تئاتر و خانواده تئاتر مثبت و تأثیرگذار نبود.

طی یک دهه گذشته پیش آمده که جامعه تئاتری نسبت به حضور برخی مدیران کل هنرهای نمایشی نظر مثبتی نداشتند و البته این انسجام و اتحاد نیز در آن ها به حدی نبود که در قالب یک حرکت جمعی نظر خود را اظهار کنند و در چنین شرایطی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در نگه داشتن آن مدیر یا مدیران اصرار می ورزید.

برخی مواقع این مواضع معاون هنری وزیر ارشاد باعث بروز چالش هایی میان خانواده تئاتر و مدیرکل هنرهای نمایشی می شد ولی باز هم اصرار بر حفظ آن مدیر از سوی معاون هنری وجود داشت. این اتفاق بارها در تئاتر ایران رخ داد و این تصور قوت بیشتری پیدا کرد که دغدغه و نگرانی اهالی تئاتر مورد توجه مسئولان تصمیم گیرنده فرهنگی و هنری نیست.

سال ۹۶ هم در بین اتفاقات خود از این امر مستثنی نبود؛ سالی که با انتخابات ریاست جمهوری و تغییر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین تغییرات در مدیریت شهری تهران همراه بود، تئاتر ایران را هم تحت تأثیر قرار داد. با تغییر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این انتظار می رفت که تغییراتی در زیرمجموعه این وزارتخانه و معاونت هنری رخ دهد.

این تغییر شکل گرفت و علی مرادخانی مسند معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را به سید محمدمجتبی حسینی تحویل داد؛ فردی که در مقایسه سنی با سایر معاونان هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جوان تر است. با حضور حسینی در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی احتمال تغییرات در اداره کل هنرهای نمایشی وجود داشت.

هنرمندان و خانواده تئاتر به دلیل نوع تعامل و ارتباطی که سیستم مدیریتی مهدی شفیعی طی حضورش در اداره کل هنرهای نمایشی با آن ها داشت، نسبت به تغییر در اداره کل هنرهای نمایشی نگران بودند و تمایلی برای این تغییر در بخش اعظمی از خانواده تئاتر وجود نداشت.

از سوی دیگر نبود ارتباط مستقیم معاونت هنری با هنرمندان تئاتر و چهره هایی که منافع جمعی را به منافع شخصی خود ترجیح می دهند، نگرانی تغییرات در اداره کل هنرهای نمایشی را برای خانواده تئاتر بیشتر کرد. در این بین فضاسازی برخی فعالان تئاتری که بیشتر به تسویه حساب های شخصی شباهت داشت، فضای تئاتر ایران را نامطلوب کرد. مطرح شدن نام برخی افراد که پیش از این تجربه کاری و عملکردشان نقطه مثبتی نداشت چیزی جز مغشوش کردن ذهن هنرمندان تئاتر به همراه نیاورد.

اما جامعه تئاتری در حرکتی خودجوش اقدام به ایجاد کمپینی حمایتی کردند که طی یک دهه گذشته تئاتر کم نظیر بوده است؛ کمپینی که به جمع آوری بیش از ۳ هزار امضا در حمایت از مدیرکل هنرهای نمایشی و ابقای وی و ارسال نامه ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری جدید منجر شد.

اینکه هنرمندان و فعالان تئاتر در مقطعی از زمان بخواهند خواسته خود را بدون در نظر گرفتن نفع شخصی و با یک خرد جمعی بیان کنند، اتفاقی قابل توجه در تئاتر ایران استمهمترین نتیجه این اقدام که باز هم شاید برخی به آن معترض باشند و برخی آن را نپسندند، همبستگی و خواست مشترک خانواده تئاتر مبنی بر حفظ ثبات در تئاتر ایران بود که همیشه از بی ثباتی و چالش های متعدد رنج برده است. البته این خواسته خانواده تئاتر با پاسخی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری وزیر مواجه نشد اما این مهم را نباید نادیده گرفت که هنرمندان و فعالان دغدغه مند تئاتر حرکت و اقدامی را تجربه کردند که سال ۹۶ را متفاوت تر از سال های گذشته کرد؛ سالی که به نام هنرمندان تئاتر به پایان می رسد.

نکته ای که باید از سوی مسئولان تصمیم گیرنده هنری لحاظ شود این است که اگر دغدغه هنر و هنرمند را دارند، بهتر است به خواسته های هنرمندان آن هم نه خواسته ای فردی بلکه خواسته ای جمعی، توجه کنند. تغییر و تحول در زیرمجموعه های مدنظر حق هر مدیر و مسئولی است ولی اینکه این روند چگونه طی شود و در چه تعاملی با خانواده و هنرمندان تئاتر انجام شود، دغدغه تصمیم گیرنده یا تصمیم گیرندگان آن را نشان می دهد.

البته مقصود در این مطلب شهرام کرمی از هنرمندان تئاتر که به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی منصوب شد، نیست بلکه نکته مدنظر بی توجهی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و پاسخگو نبودن به خواسته جمع کثیری از هنرمندان تئاتر است. شاید این روند معاون هنری در فعالیت مدیرکل جدید هنرهای نمایشی نیز چالش هایی را ایجاد کند.

معاون هنری جدید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بدو ورود خود به ساختمان معاونت هنری و در بحث توجه به خواسته خانواده تئاتر نمره قبولی نگرفت و باید دید در سال آینده نیز این روند به اینگونه طی خواهد شد یا نه.

منبع:مهر

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۵۴۴۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پنج‌شنبه ۶ فروردین به منظور دیدار مردمی با فعالان فرهنگی و اهالی دارالشهدای تهران در مسجد چهارده معصوم (ع) واقع در خیابان امامزاده حسن (ع) حضور یافت.

اسماعیلی در این برنامه گفت: خیلی خوشحال هستم در شب زیارتی حضرت اباعبدالله امام حسین (ع) در این مسجد که مزین به نام شهداست در جمع شما نمازگزاران و مردم همیشه در صحنه این محله حضور دارم.

وی افزود: از ابتکار آقای رییس‌جمهور به دلیل این سفر درون پایتختی باید یاد کنیم، به همراه رئیس جمهور به دورترین نقاط ایران می‌رویم و از نزدیک با مردم و اهالی عزیز شهرهای مختلف صحبت می‌کنیم و امشب در کنار مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی در شهر تهران محضر شما عزیزان هستیم؛ انشاالله مصداق این ضرب‌المثل که می‌گوید "دور شمع تاریک است" نشویم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اذان صبح با آقای رئیس جمهور از سفر به سریلانکا برگشتیم و بلافاصله برنامه‌های امروز که از قبل تدارک دیده شده بود عملی شد؛ انشاالله این حضور منشأ برکات بسیاری برای مردم باشد.

وی با بیان اینکه این منطقه خصوصیات ویژه‌ای دارد، افزود: تعداد شهدای این منطقه حدود چهار هزار نفر است. کوچه به کوچه منطقه ۱۷ مشحون از شهدا است؛ سال ۱۳۷۴ نماینده شورای نگهبان در صندوق‌های رأی بودم و در اکثر محل‌های اخذ رأی به عنوان ناظر حضور داشتم. میزان حضور مردم این منطقه در پای صندوق‌های رأی برتری چشمگیری نسبت به سایر مناطق داشت، ما به این مسأله ایمان داریم که هسته سخت انقلاب اسلامی در مساجد است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وظیفه مهم دولت اسلامی این است که در حلقه اول به مطالبات اهالی مسجد رسیدگی ویژه کند چون این عزیزان در صف اول حرکت‌های تأثیرگذار در نهضت امام بودند.

اسماعیلی ادامه داد: نهضت امام راحل وارد شصت و دومین سال حیات خود شد، این نهضت با مسجد و نام حضرت زهرا (س) آغاز شده است؛ انقلاب اسلامی فاطمی حدوث است و در طول همه سال‌های بعد با نام حضرت اباعبدالله (ع) مانا شده است و حسینی بقاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این حرکت در مساجد و حوزه‌های علمیه تفسیر عملی می‌شود. در دولت مردمی این حرکت به نام نهضت بازگشت به مساجد نام گذاری شده است.

وی افزود: توفیق دارم به لطف خداوند و عنایات اهل بیت (ع) در مساجد مختلف حاضر می‌شوم و با نمازگزاران صحبت می‌کنم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه فضای کاری در دولت مردمی این است که دولت و حاکمیت را به جامعه بازگردانیم، گفت: در حوزه فرهنگ قرار نیست تصدی‌گری کنیم در دولت وظیفه نظارت و تسهیل‌گری را بر عهده داریم. گروه‌ها و جریانات مردمی باید پای کار بایستند و بنده نیز به عنوان وزیر فرهنگ موظف هستم ساختارها را در خدمت این شعار قرار دهم و این رویکرد را با قوت ادامه دهم.

اسماعیلی گفت: اگر امروز در منطقه ۱۷ تهران استعدادهایی در حوزه فعالیت‌های قرآنی وجود دارد. از استعدادهای هنری در سایر عرصه‌ها نیز (در این منطقه) برخورداریم، ما نیز آمادگی داریم در نقاط مختلف همین منطقه مجالس ویژه ای را برای تعظیم مفاخر و شهدا به تعداد مساجد و هیأت برگزار و آمادگی داریم از همه مؤسسات ثبت شده حمایت کنیم؛ از ما پشتیبانی از شما حرکت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرزند مسجد هستم و تمام دوران کودکی ام در مسجد بوده است در مسجد تئاتر و سرود اجرا کردیم، قرائت قرآن را آموختیم و با احکام آشنا شدیم.

وی افزود: هیچ فعالیت فرهنگی هنری و رسانه‌ای به مسجد گره نمی‌خورد مگر اینکه مخاطبانش را به سمت فلاح و رستگاری هدایت کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برای آموزش هنر آمادگی داریم در مساجد منطقه اقداماتی را انجام دهیم در مناطق محروم کشور در دو سال اخیر بیش از صد هزار نفر را تحت تعلیم آموزش هنری قرار دادیم و آنها را توانمند کردیم.

وی افزود: آقای هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، حجت‌الاسلام خداداده، آقای سالاری معاون حوزه هنری و دیگر مسئولان وزارت فرهنگ در این جلسه حضور دارند و با همه دوستان خدمت شما رسیده‌ایم تا اعلام کنیم در همه بخش‌ها آماده خدمتگزاری هستیم‌.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سفر اخیر به پاکستان موج استقبال مردمی را شاهد بودیم مردم مسلمان چنان از انتقام سخت فرزندان امام به وجد آمده بودند که همه مسیرها پر از ابراز عشق و علاقه به امام، رهبری و رئیس جمهور بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: افرادی که بر طبل ناامیدی می‌کوبند و می‌خواهند مردم را از آینده با شکوه ملت ایران ناامید کنند این صحنه‌ها را ببینند، دنیا به فرزندان ایران افتخار می‌کند همه مؤمنان، عدالت طلبان و آزادگان به انقلاب، شهدای ایران و فرزندان این مرز و بوم افتخار می‌کنند.

در ادامه این دیدار تعدادی از فعالان اجتماعی این منطقه مشکلاتشان را به وزیر فرهنگ در میان گذاشتند، پس از آن نیز اسماعیلی پشت میز خدمت قرار گرفت و مردم مشکلات‌شان را بی واسطه با وزیر فرهنگ به عنوان نماینده دولت مردمی با وی در میان گذاشتند.

کد خبر 6088886 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • فارس و بوشهر زیر ذره‌بین دفتر موسیقی رفتند
  • مشکلات موسیقی استان‌های فارس و بوشهر بررسی می‌شود
  • سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / درباره «اقبال لاهوری» فیلم با کیفیت می‌سازیم
  • سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / فیلم با کیفیت درباره «اقبال لاهوری» می‌سازیم
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: می‌خواهیم فیلم با کیفیت درباره «اقبال لاهوری» بسازیم
  • وزیر ارشاد: اگر ساخت و ساز حریم تئاتر شهر خوابید به من خبر دهید!
  • گوش شنوای دولت برای شنیدن مشکلات و نیازهای مردم
  • نهضت پلاتوسازی در دستور کار است/ برگزاری المپیاد هنر
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم
  • وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری