Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@00:36:30 GMT

اردبیل بقعه شیخ صفی

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۷۸۴۰۳۶

اردبیل بقعه شیخ صفی

تهران- ایرنا- روزنامه اطلاعات در ویژه نامه نوروزی خود به معرفی یکی از جاذبه های گردشگری اردبیل با عنوان «بقعه شیخ صفی» پرداخت.

در این گزارش می خوانیم: مقبره شیخ صفی الدین برجی استوانه ای شکل است که گنبد کوتاهی در بالای آن قرار دارد. در زیر گنبد صندوق منبتی وجود دارد که از جمله آثار نفیس بقعه محسوب می شود و در حاشیه آن کتیبه ای به خط رقاع حک شده است .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از مهم ترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کم نظیر تاریخی ایران است که از لحاظ معماری و کاشی کاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سال های پس از آن است.

این بنا پس از وفات شیخ به سال 735 هجری قمری، به وسیله فرزند وی، صدرالدین موسی پایه گذاری شد و شاه عباس بناهای مهمی به این مجموعه افزود و اصلاحاتی در آن انجام داد. اهمیت این اثر تاریخی به طور کلی در رابطه ای که با سلسله خاندان صفوی دارد جلوه گر می شود. منزل و خانقاه شیخ صفی در همین مکان قرار دارد و بر طبق وصیت شیخ، جنازه اش را در اتاقی جنب خلوتخانه و باغچه و حوضخانه دفن کردند و بر قبر او بنایی ایجاد کردند تا علاوه بر مقبره شیخ صفی و مرقد شاه اسماعیل اول – آرامگاه های دیگری از شاهزادگان صفوی و فرزندان وی را در این بقعه و محل شهیدگاه قرار دهند. به گفته بیوک جامعی )1379 ،) مجموعه نفیس بقعه شیخ صفی الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی الدین اردبیلی جد سلاطین صفویه، در سال 735 ه. ق. به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد .

پس از شروع حکومت صفویه، به سبب ارادت شاهان صفوی به جد خود، واحدهای مختلفی به این مجموعه اضافه شد. به ویژه در دوره شاه عباس اول و از آن جا که وی ارادت فراوانی به شیخ صفی الدین داشت و بسیار به زیارت مقبره وی می رفت، برای تکمیل و تزیین این اثر، کارهای فراوانی صورت گرفت. در عصر صفوی، بقعه شیخ با حضور استادان بزرگ عهد صفوی چنان به زیور آراسته شد که هم چنان پس از گذشت چندین قرن به عنوان یکی از مفاخر تاریخی و فرهنگی ایران به شمار می آید.

مجموعه کنونی که به نام بقعه شیخ صفی نامیده می شود شامل بیرون بقعه، سردر، حیاط بزرگ، رواق، مقبره شیخ صفی الدین، حرم خانه، مقبره شاه اسماعیل، چینی خانه (که دارای گچبری های زیبا و چندین در چوبی و نقرهای نفیس است)، مسجد جنتسرا، خانقاه، چراغ خانه، چله خانه، شهیدگاه و متعلقات دیگری است. ساختمان سردر اصلی بقعه و محوطه سه گنبد که مزین به کاشی معرق و کتیبه هایی به خط رقاع و کوفی است، عظمت و جلوه خاصی به این مکان داده است. یکی از ویژگی های منحصربه فرد مقبره شیخ صفی الدین این است که این بقعه حاوی ده ها اثر بدیع در مضامین مختلف رشته های هنری است که از آن جمله می توان به عالی ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچبری کتیبه های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...( منبت های ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طالکاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد.

این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نامبرده، آن را در مجموعه های تاریخی ایران شاخص و متمایز نموده است . بخش های مختلف مجموعه بقعه شیخ صفی الدین قبر اول از پشت: شیخ صفی الدین - قبر دوم: شیخ صدرالدین موسی پسر شیخ صفی الدین - قبر سوم: شیخ ابراهیم پسر خواجه علی سیاهپوش پسر شیخ صدرالدین موسی و مقبره شاه اسماعیل. آن گونه که بیوک جامعی (1379) به نقل از کتاب »صریح الملک» عنوان کرده است، بخش های مختلف بقعه شیخ صفی الدین عبارت اند از :
1. حرم و دارالحفاظ،
2. مقبره شاهزادگان در جانب شرقی دارالحفاظ،
3. ایوان بزرگ رو به قبله دارالحدیث که از آثار دوران شاه اسماعیل اول بوده و در دو جانب غربی و شرقی مقبرههای مسقفی از اوالد و مشایخ صوفیه قرار داشته است.
4 .چلهخانه های قدیم و جدید که محل جلوس شیخ صفی الدین بوده است.
5. مقبره همسر شاه اسماعیل (مادر شاه طهماسب(،
6. مقصورهای در برابر ایوان دارالحدیث،
7. حوطه شهید گاه در شمال گنبد دارالحدیث،
8. محل جلوس شیخ صدرالدین موسی،
9. حجره ها که از چهل عدد بیشتر بوده،
10. صفه مزارهای برخی از امیران و سران خاندان صفوی، 11. نانوا خانه یا آشپزخانه،
12. آشپزخانه و دیگ خانه و حجره های متعلق به آن و ایاغ خانه،
13. حجره رو به مزار شیخ صفی الدین که آرامگاه مشایخ صوفیه بوده است،
14. شربت خانه در کنار چشمه آبی مشتمل بر حوض و محل پختن حلواها و شیرینی ها،
15. خونچه خانه و انبار با حجره های فوقانی و تحتانی،
16. دفترخانه شامل دهلیز و خانه و محوطهای میان شربت خانه و خونچه خانه،
17. نقاره خانه که زیر سقف آن سقاخانه بوده و در پشت آن حمام و برخی خانه های متعلقه قرار دارد
18. هیمه خانه و زمینی در اطراف آن،
19. فضای بیرون در آستانه که در مقابل آن کوچه و دکان ها قرار داشت.

*منبع: ویژه نامه نوروزی روزنامه اطلاعات
**گروه اطلاع رسانی**9428

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي اطلاعات جاذبه هاي تارخي بقعه شيخ صفي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۸۴۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف یک گورستان باستانی در محل ساخت نیروگاه

باستان‌شناسان با کاوش در ایتالیا بقایای یک گورستان پیشارومی را کشف کردند.

به گزارش ایسنا، مقام‌های ایتالیا اعلام کردند در جریان کاوش‌های پیش از ساخت یک نیروگاه برق در جنوب ایتالیا، یک گورستان پیشارومی به همراه مجموعه‌ قابل توجهی از اشیاء مخصوص خاکسپاری کشف شده است.

«رویترز» در این‌باره نوشت این گورستان در «اموروسی» منطقه‌ای در ۵۰ کیلومتری «ناپل» و در جریان کاوش‌ها قبل از ساخت و ساز کشف شده است.

بهترین شواهد تاریخی سالم این مکان در یک محوطه خاکسپاری در حدود ۱۳ هزار متر مربع کشف شده است که قدمت آن به فاصله بین عصر آهن و قرن ۸ تا ۷ پیش از میلاد می‌رسد و ۸۸ مقبره را شامل می‌شود.

در مقبره متعلق به مردان، بقایای سلاح و در مقبره زنان، زیورآلات برنز همچون دستبند و آویز کشف شده است.

به گفته باستان‌شناسان، در این مقبره‌ها تعداد قابل‌توجهی گلدان با اشکال مختلف قرار داشت که بیشتر روی هم چیده می‌شدند و معمولاً زیر پای متوفی قرار می‌گرفتند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین
  • ۶۵ نفر در آزمون استخدامی طرح شهید زین الدین مرکزی جذب می شوند
  • مقبره مسلم ابن عقیل و مختار ثقفی در مسجد کوفه
  • دو بنای همشکل در ایران و ترکمنستان را بشناسید
  • اهداء تخته فرش به بقعه متبرکه امامزاده شاه محمد بخش اسیر
  • زین الدین زیدان و وینیسیوس جونیور، تماشاگران ویژه بازی رافائل نادال در تنیس اوپن مادرید + عکس
  • کشف قبرستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • کشف یک گورستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • نکونام بازیکن حاشیه‌ساز استقلال را تنبیه نکرد!
  • علاقه عجیب شهید زین‌الدین به یک شهید