Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@18:33:07 GMT

مجموعه تاریخی بسطام ظرفیتی برای توسعه گردشگری مذهبی

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۷۹۱۸۶۵

مجموعه تاریخی بسطام ظرفیتی برای توسعه گردشگری مذهبی

سمنان- ایرنا- مجموعه تاریخی بسطام شاهرود دارای آثارمتعدد ادوار تاریخی است که مقصد مناسبی برای مسافران نوروزی و هم ظرفیتی مهم برای توسعه گردشگری مذهبی در شرق استان سمنان است.

به گزارش ایرنا، شهر بسطام در 6 کیلومتری شمال شرق شاهرود واقع شده است و مجموعه تاریخی آن یکی از جاذبه های این دیار است که آرامگاه بایزید بسطامی در آن جای گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این مجموعه تاریخی ترکیبی از بناهای گوناگون و در عین حال به هم پیوسته ای است که هر کدام یادگاری از دوره ای متفاوت از ایران پس از اسلام است، شاید بتوان قدیمی ترین بنا را مسجد اول بایزید دانست که زمان ساخت آن را مربوط به سال های 50 تا 200 هجری قمری می دانند.
آنچه که امروز به عنوان مسجد بایزید شناخته می شود در حقیقت مسجد دومی است که بر روی مسجد نخست ساخته شده است، این مسجد در جوار ضریح امام زاده واقع شده و از آثار جالب توجه قرن ششم هجری است، این بنا توسط هشتمین وارث و جانشین بایزید و در دوره سلجوقیان ساخته شده است، محراب آن دارای گچ بری زیبایی با نقش های هندسی، گیاهی و اسلیمی است و بالای سر آن با کتیبه هایی به خط ثلث و نستعلیق، حاصل زحمت هنرمندان دوره ایلخانی و قاجار، آراسته شده است.
مسجد اول، در عمق تقریبا یک متر پایین تر از کف این مسجد و در ضلع شرقی آن قرار داشته که در پی کاوش های باستان شناسان در سال 1353 کشف و پدیدار شده است، فضای مسجدی که بایزید در آن نماز اقامه می کرد، کوچک و با مساحتی کم تر از 20 متر مربع بوده و قطعاتی که از محراب گچی آن به دست آمده در موزه شاهرود سرهم شده و نگهداری می شود.
درب سه لنگه این مسجد با منبت کاری های ریز و ظریف خود، اکنون در جداره ای شیشه ای محافظت شده و در معرض دید علاقه مندان است.
مرقد بایزید اما سنگ قبری ساده در گوشه جنوبی صحن مجموعه است، این سنگ که بر روی آن با خط نستعلیق نام بازید حک شده، یک سال پیش و پس از جمع آوری مقبره پیشینی که بر روی آرامگاه بایزید قرار داشت، به طور موقت نصب شده است.
در سال 95 دستور ساخت آرامگاهی شایسته بایزید بسطامی داده بودند،
به لحاظ تاریخی گفته می شود که پس از مرگ بایزید تا قرن سوم هجری هیچ گاه بنایی بر روی آن ساخته نشده است، در قرن هشتم و به دستور غازان خان، هم زمان با ساخت بقعه امام زاده، بقعه ای فیروزه ای نیز به همین شکل، برای بایزید ساخته می شود تا باقیمانده جسدش را به آن جا منتقل کنند اما گویا در خواب، بایزید را ناراضی از این کار دیده و از تصمیم خود منصرف می شود.
شاید در نگاه نخست، آرامگاه بایزید، ضریح امام زاده و 2 گنبد مخروطی بیش از هر چیز جلب توجه کند اما با خواندن تابلوهای راهنمایی که در گوشه و کنار این مجموعه آرامگاهی نصب شده، می توان دریافت که هر یک از خشت های آن، در چه دوره ای و با چه هدفی بر روی یکدیگر قرار گرفته اند.
خانقاه یا صومعه بایزید نیز در سمت غربی مرقد، دارای سه اتاقک متصل به هم با سقف های کوتاه است، این اتاق ها در ابتدای قرن هشتم هجری، توسط معماران دامغانی گچ بری و تزیین شده اند.
آرامگاه امام زاده اما دارای ایوانی بلند با تزیینات آجری است و در نمای خارجی، دربی مشبک و چوبی دارد، سقف ایوان نیم گنبد بوده و نقاشی هایی با ستاره های شش پر در آن نگاه ها را به سوی خود می کشاند، کاشی های لاجوردی و فیروزه ای گلدار بر زیبایی داخل این بنا می افزاید.
صفویان هم به رسم دیرین خود، یادگاری در این مجموعه تاریخی به جا گذاشته اند، حیاط میان مسجد بایزید و آرامگاه امام زاده محمد(ع)، در این دوره مسقف شده و اکنون با عنوان رواق شناخته می شود.
بنای دیگری که از صحن بیرونی، قابل مشاهده است، منار سلجوقی است، این منار با ارتفاع 14.5 متر در شرق مسجد بایزید قرار گرفته و به آن متصل است، پلکان آن مارپیچی بوده و روزنه های تعبیه شده در بدنه منار، نور را به درونش هدایت می کند، بخش بالایی حرکت و جنبشی محسوس دارد و منار جنبانی این بار در بسطام، به وجود آورده است.
همچنین یکی دیگر از بناهای به یادگار مانده از غازان خان، هفتمین ایلخان مغول، مسجد جامع این شهر است که در جنوب مجموعه تاریخی قرار گرفته است، این مسجد صحنی روباز و دو شبستان زمستانی و تابستانی دارد، ظرافت گچ بری های محرابش نیز یکی از شاهکارهای زمان خود به شمار می رود.
همچنین دالان و ایوان الجایتو در بخش شرقی مجموعه با کاشی های معرق فیروزه ای، توجه ها را به سوی خود جلب می کند. روی برخی از کاشی های آن، چهار مرتبه نام علی نقش بسته است، این ایوان در گذشته به عنوان درب ورودی در محوطه ایجاد شده اما اکنون دیگر آن کاربرد را ندارد.
ایوان غربی صحن نیز که در کنار گنبد غازان خان قرار گرفته، ایوانی کوچک با تزییناتی شبیه دالان الجایتو با سفال های بدون لعاب است، ارتفاع آن 17.5 متر بوده و متعلق به دوره ایلخانی است.
برج کاشانه اما در جنوب شرقی مسجد جامع، یکی از زیباترین بخش های این مجموعه تاریخی است، به باور برخی، محل برج آتشکده زرتشتیان قبل از اسلام بوده و عده ای نیز بر این اعتقاد اند که بنای آن در زمان غازان خان ساخته شده، غازانه نامیده شده و اکنون کاشانه نامیده می شود، فضای داخلی اش، 10 ضلعی است و در زیر آن سردابه بزرگی وجود دارد. نمای خارجی این برج 20 متری نیز، لبه دار و و دارای 30 ترک به شکل قایم الزاویه است.
بنای ارزشمند دیگر در بخش جنوب شرقی، مدرسه شاهرخیه است، این ساختمان دو طبقه با بنای آجری، توسط شاهرخ تیموری بنا شده است.
علاوه بر موارد یاد شده، مسجد ایلخانی، آرامگاه آل کرت، آرامگاه گم نام، مقبره شاهزاده افغان و ایوان جنوبی نیز از دیگر بخش های این مجموعه غنی و با ارزش است. همچنین موزه عرفان شرق، در گنبدخانه برج غازان خان پذیرای گردشگران خواهد بود، اشیای کشف شده از تپه سنگ چخماق و چندین منطقه باستانی دیگر در اطراف شاهرود، در این موزه نگهداری می شوند.
بسطام، شهری با قدمت هشت هزار ساله و در شمال شرق شاهرود قرار گرفته است، این شهر حدود 10 هزار نفر جمعیت دارد. بسطام یکی از 14 شهر نمونه گردشگری و بین المللی کشور است.
آرامگاه بایزید بسطامی، سلطان العارفین در مجموعه تاریخی بسطام قرار دارد، بایزید نخستین بازگو کننده فلسفه ایران باستان (حکمت اشراق) است
کارشناسان معتقدند که در خاک استان سمنان بزرگان و عارفان بزرگی نظیر بسطامی و شیخ حسن خرقانی خفته اند که مسوولان امر باید تدابیر بیندیشند تا گردشگری مذهبی در استان توسعه یابد.
استان سمنان در زمینه تاریخی دارای ظرفیتی فراوانی است که با تدوین برنامه جامع در بخش های مربوط ، باید شکوفا شود.
این استان بیش از یکهزار اثر تاریخی، طبیعی، معنوی و فرهنگی دارد که حدود 700 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
سالانه بیش از 15 میلیون مسافر از محورهای ارتباطی استان سمنان تردد می کنند.
6167/6026/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي مجموعه بسطام ظرفيت گردشگري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۹۱۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد

بازدیدکنندگان برای بازدید از موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران می‌توانند از امروز به شکل اینترنتی بلیت موزه‌ها را تهیه کنند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اعلام کرد:  با توجه به استقبال و حضور پرشمار گردشگران از مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، به ویژه در ایام آخر هفته و تعطیلات رسمی با هدف تسهیل تهیه بلیت، گردشگران می‌توانند از طریق سایت‌ها یا اپلیکیشن‌های آپ، تاپ، تفریحاتی و علاءالدین تراول اقدام به خرید اینترنتی بلیت موزه‌ها کنند. 

بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلمان و استادان دانشگاه

بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران از روز سه‌شنبه 11 اردیبهشت ماه  در دسترس بازدیدکنندگان قرار گرفت تا دیگر صف‌های طولانی شکل نگیرد.

یکی از ویژگی‌های خرید بلیت به شکل اینترنتی اطلاع از تعطیلی موزه‌ها هنگام خرید است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اجرای پروژه غذایی و گردشگری در بام اصفهان پس از ۳ سال
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • افتتاح ۱۶ پروژه شاخص در مجموعه صفه، اقدامی موثر در ارتقای صنعت گردشگری
  • گردشگری اولین رکن سند توسعه و پیشرفت نایین است
  • اجرای ۱۶ پروژه شاخص در مجتمع گردشگری صفه/ برای توسعه صنعت نشاط و تفریح تلاش می‌کنیم
  • تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است
  • نخستین مسجد اسلام گسترش می‌یابد