Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@20:06:43 GMT

تاملی در باب شرایط مواجهه با فلسفه و تجدد

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۹۱۹۳۸

تاملی در باب شرایط مواجهه با فلسفه و تجدد

شماره‌های ۱۵ و ۱۶ فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» به سردبیری مالک شجاعی‌جشوقانی با تحلیل و بررسی کتاب‌های مختلف در این حوزه از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شماره‌های جدید فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» با سرمقاله‌ای به قلم مالک شجاعی جشوقانی آغاز و در ادامه ده‌ها عنوان کتاب و مقاله، نشست تخصصی و گفت‌وگو در قالب بخش‌های «نقد آثار جدید»، «شایسته ترجمه»، «شایسته مطالعه»، «کتابشناسی تخصصی»، «نقد نقد»، «نقد آثار پیشین» و «نامه» برای استفاده علاقه‌مندان این حوزه نقد و بررسی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
مالک شجاعی جشوقانی در سرمقاله این شماره با عنوان «تاملی در باب شرایط مواجهه با فلسفه و تجدد» می‌نویسد: «اگر بخواهیم با اصطلاحات رایج در سنت اسلامی سخن بگوییم مواجهه با فلسفه و اندیشه اروپایی مستلزم نوعی اجتهاد فکری ـ‌اندیشه‌ای است. این فرایند اجتهاد محتاج پیش‌نیازهایی چون تسلط به روح فرهنگ و اندیشه مبدا از سویی و توجه به ظرفیت و ظرائف فرهنگ مقصد از سوی دیگر است. فروغی چنان که خود تصریح کرده است کتاب سیر حکمت در اروپا را برای فهم فلسفه دکارت نوشته است یعنی از رهگذر مطالعه تاریخ فلسفه کوشیده تا مرادات و مقاصد دکارت را برای جهان فرهنگی ـ زبانی ایرانیان مانوس و مفهوم می‌کند. می‌دانیم که دکارت در اصول فلسفه گفته است که درخت فلسفه دارای ریشه‌ها و تنه و میوه‌هایی است. وی تاکید می‌کند که این شاخه‌ها علم اخلاق است.»
 
در بخش نقد شفاهی، مطلبی با عنوان «وضعیت‌شناسی مطالعات کلامی در ایران معاصر، گفت‌وگو با حجت‌الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی» به کوشش سردبیر فصلنامه منتشر شده است.
 
جریان‌شناسی فلسفه اسلامی معاصر، درآمدی کتاب‌شناختی نوشته الیور لیمن به ترجمه اکرم صفر نور الله نیز عنوان مطلبی است که در بخش «نقد پژوهی» به چاپ رسیده است.
 
پرسش از امکانات و محدودیت‌های فلسفه علوم اجتماعی تطبیقی نوشته محمدعلی مرادی، تاملی درباره وضعیت مطالعات فلسفه علوم در ایران نوشته علیرضا منصوری، تحلیلی کتاب‌شناختی بر وضعیت مطالعات دین و فناوری نوشته حسین مطیع، نگاهی به مضامین فلسفی کتاب ما و لیبرالیسم نوشته رضا محمدنژاد، هابرماس، دین و حوزه عمومی نوشته مهسا وکیلی، تکاپوی شریعتی برای احیای هویت انسان در عصر مدرنیسم نوشته مصطفی شاکری، نقاط طبقه‌بندی و معرفی رویکردهای علم دینی و اسلامی‌سازی علوم در کتاب فلسفه علم و علم دینی نوشته سید محمدتقی موحد ابطحی، جلوه‌های نقد فلسفی در ابیات روسیه نوشته رضوانه حکیمیان و فلسفه سیاسی به روایت استاد مطهری نوشته سهیل رجبی عناوین مطالبی است که در بخش «نقد تالیف» درج شده است.
 
اما مخاطبان در بخش نقد ترجمه این شماره از فصلنامه نیز می‌توانند مطالبی را با عناوین تاملاتی انتقادی درباب فلسفه اندیشه دینی در اسلام و مسیحیت نوشته مصطفی ملکیان، از فلسفه و تاریخ علم بیاموزیم نوشته علی سلطان‌زاده، آیا علوم طبیعی در تمدن اسلامی برگرفته از اسلام بود؟ نوشته امیر محمد گمینی و فاطمه کیقبادی، پرسش فلسفی در باب مناسبات مسیحیت و دموکراسی نوشته مختار نوری، دیالوگ با فیلسوف: راهی به سوی فلسفه‌ورزی نوشته مرضیه افراسیابی، فضایل ذهن به روایت زگزبسکی نوشته علی صادقی، بررسی و نقد کتاب فلسفه فیزیک مادلیت نوشته نرگس فتحعلیان و معنای زندگی در تعامل خلق و کشف نوشته محسن آزموده مشاهده کنند.
 
بهنام اکبری در بخش «شایسته ترجمه» مطلب بنیادهای فلسفه و کلام مسیحی و سپیده رضی مطلب راهنمای روش‌شناسی فلسفی اکسفورد امتیو.سی. هاوگ را ترجمه کرده است.
 
اما در بخش نشست‌های تخصصی کتاب این شماره از فصلنامه نیز نشست نقد و بررسی کتاب گفت‌وگویی میان هگل و فیلسوفان اسلامی با حضور سید حمید طالب‌زاده، شمس‌الملوک مصطفوی و محمدتقی طباطبایی منتشر شده است.
 
منظومه نقد پژوهی، با معرفی کتاب نقد در تراز جهانی نوشته سید حسین حسینی عنوان مطلبی است که در بخش «نقد آثار پیشین» به چاپ رسیده است. در بخش «نقد تحلیلی» نیز محمدمهدی اردبیلی مطلبی را با عناوین جوانه‌های خشکیده و میوه‌هال کال منتشر کرده است.

شماره‌های ۱۵ و ۱۶ فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» به سردبیری مالک شجاعی‌جشوقانی و صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب در ۲۵۵ صفحه به بهای ۱۰ هزار تومان منتشر شده است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۹۱۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند

ایسنا/قزوین یک روانشناس گفت: استقلال‌طلبی نوجوانان با جملاتی چون من بزرگ شدم یا با من مثل بچه‌ها رفتار نکنید، ظاهر می‌شود و متأسفانه والدین در برابر استقلال‌طلبی فرزند خود جنگ قدرت به راه می‌اندازند. به والدین توصیه می‌کنم در برابر ویژگی استقلال‌طلبی به فرزند خود فشار وارد نکنند چراکه درنهایت این رفتار والدین باعث باخت آنان می‌شود و شرایط را بحرانی می‌کند.

فاطمه نوری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دوران نوجوانی حدفاصل بین کودکی و بزرگسالی و فرصت آماده شدن برای تغییر است، تفاوت‌هایی بین دوران کودکی و نوجوانی وجود دارد و خانواده‌ها به همین دلیل که فرزندانشان به‌اصطلاح از دوره «دختر خوب» و «پسر خوب» به‌یکباره پا به دوران نوجوانی و دنیای جدیدی می‌گذارند دچار مشکل و استرس می‌شوند.

وی افزود: پیش‌نوجوانی از ۱۰ تا ۱۱ سالگی شروع می‌شود و در این سن نشانه‌هایی نوجوانی همچون رویش موی زیر بغل ظاهر می‌شود، مرحله دوم نوجوانی اولیه بین ۱۱ تا ۱۳ سالگی است که از آن به‌عنوان آغاز نوجوانی یاد می‌شود و بیشتر والدین در این سن با نوجوان خود با مشکل مواجه می‌شوند، نوجوانی میانی هم بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی است که نوجوان در این سن ارتباط بیشتری با همسالان خود دارد و شروع به دور شدن از خانه و خانواده می‌کند.

این روانشناس تصریح کرد: پایان نوجوانی از سن ۱۷ سالگی به بالا رقم می‌خورد اما مشکل دیگری که در دوران نوجوانی وجود دارد نوجوانی گسترده شده است یعنی افرادی که ۱۸ سالگی را گذرانده‌اند اما هنوز ویژگی دوره نوجوانی آنان تمام نشده و مهارت خودکنترلی و حتی قدرت تصمیم‌گیری ندارند.

وی ادامه داد: نوجوانی با بلوغ جسمانی شروع می‌شود و این اولین ویژگی در تمامی نوجوانان است، در این شرایط هورمون مغز و بدن در حال تغییر است تا فرد در آینده تولیدمثل کند و بتواند به‌عنوان یک فرد مستقل به زندگی خود ادامه دهد.

نوری بیان کرد: پسران معمولاً بین ۱۱ تا ۱۶ سالگی اما دختران زودتر به بلوغ می‌رسند، باور غلطی وجود دارد که دختران چون زودتر به بلوغ می‌رسند پس رشد عقلانی بیشتری دارند اما این باور کاملاً غلط است اگرچه بلوغ دختران زودتر شروع می‌شود اما پسران خود را به رشد عقلی برابر می‌رسانند.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی دوم نوجوانی تمایل رابطه با همسالان و عدم شرکت در جمع و میهمانی‌ها است و همین موضوع سبب می‌شود تمایل به ارتباط با جنس مخالف در نوجوان افزایش پیدا کند، همه این موارد از ویژگی‌های طبیعی و به‌هنجار دوره نوجوانی است اما خانواده‌ها می‌توانند با به‌کارگیری راهکارهایی چون پیش‌آگاهی دادن در خصوص دوره بلوغ به فرزندان خود، پیامدهای منفی این ویژگی‌های طبیعی را کاهش دهند.

اهمیت پرورش استعداد در کودکی

این روانشناس تصریح کرد: برای جلوگیری از پیامدهای منفی ویژگی‌های طبیعی دوره نوجوانی، والدین می‌توانند استعدادهای فرزند خود را در دوره کودکی پرورش دهند و با آشنایان و بستگان ارتباط داشته باشند چراکه تحقیقات نشان داده خانواده‌هایی که از دوران کودکی فرزند خود در جمع بستگان شرکت می‌دهند در نوجوانی فرزندانشان مشکلات کمتری را تجربه می‌کنند.

وی در خصوص راهکارهایی برای کاهش جنبه‌های منفی دوره نوجوانی بیان کرد: مواردی همچون تشویق نوجوان، انتقاد نکردن بیش‌ازحد، اهمیت دادن به نظرات او و مشارکت دادن می‌تواند جنبه‌های منفی دوره‌های نوجوانی را کاهش دهد.

نوری اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی‌های دوره نوجوان هیجان‌طلبی و استقلال‌طلبی است به همین دلیل ممکن است نوجوان دست به انتخاب و رفتارهای هیجانی بزند، والدین برای کنترل این شرایط باید برای فرزند خود وقت بگذارند، با هم به بازیگاه و طبیعت بروند چراکه این امر سبب مدیریت هیجان‌طلبی در نوجوانان می‌شود.

وی بیان کرد: استقلال‌طلبی نوجوانان با جملاتی چون من بزرگ شدم، با من مثل بچه‌ها رفتار نکنید، اینجا اتاق خودمه و من برای پوششم تصمیم می‌گیرم ظاهر می‌شود و متأسفانه والدین در برابر استقلال‌طلبی فرزند خود جنگ قدرت به راه می‌اندازند. به والدین توصیه می‌کنم در برابر ویژگی استقلال‌طلبی به فرزند خود فشار وارد نکنند چراکه درنهایت این رفتار والدین باعث باخت آنان می‌شود و شرایط را بحرانی می‌کند.

این روانشناس گفت: میل به متفاوت بودن از دیگر ویژگی‌های دوره نوجوانی است. در این دوره والدین شاهد رفتارهای پرخطری همچون سیگار کشیدن، لباس‌های عجیب پوشیدن و رانندگی و موتورسواری پرسرعت در فرزند خود هستند که در این شرایط خانواده باید فضایی چون پرورش استعدادها و ارتباط دوستانه و عمیق با فرزند را فراهم کند که این میل به متفاوت بودن به شکل مثبت بروز پیدا کند.

وی در پایان اظهار کرد: آخرین ویژگی نوجوانی تلاش نوجوان برای دستیابی به هویت شغلی، تحصیلی، عاطفی و اجتماعی است که با مواردی چون سردرگمی و بی‌هدف بودن و تغییر چندباره علایق و عادات و وسایل شخصی نمایان می‌شود، رسیدن به هویت در دوره نوجوانی و حتی تا اوایل دوره جوانی ادامه دارد و تا وقتی‌که فرد بتواند خود را پیدا کند دائماً از شاخه‌ای به شاخه دیگر می‌پرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • وعده صادق ضربه مهلکی به غرب‌گراهای داخلی بود!
  • آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی کتاب شد/ خواندن چند پژوهش
  • رسیدن به فلسفه زندگی از راه خودشناسی
  • آیت‌الله مظاهری: روش مواجهه با جوانان، دهن‌کجی و رَمی به بی‌عقلی و بی‌دینی نیست
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • «مگره و مردان محترم» در کتابفروشی‌ها دیده شدند
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • «فلسطین و توطئه صهیونیستی انگلیسی» به کتابفروشی‌ها آمد