Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشاف معدنی گفت: ایران با دارا بودن یک درصد خشکی‌های زمین، یک درصد جمعیت زمین و سه درصد منابع آب دنیا دارای تنش آبی است که باید برنامه‌ریزی‌هایی برای استفاده از آب‌های مرزی شیرین صورت گیرد. به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان،  دکتر راضیه لک افزود: بر این اساس سازمان زمین‌شناسی ماموریت‌هایی برای حفظ محیط زیست دارد؛ چرا که شاهدیم شتاب تغییرات زمین بسیار زیاد است، به گونه‌ای که شتاب این تغییرات در زمان‌های بسیار کوتاه که قابل تصور نیست، رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی با بیان اینکه برای جلوگیری از روند این تغییرات باید تصویری از آینده زمین تا ۲۰۵۰ داشته باشیم، اظهار کرد: بر این اساس باید با مطالعه زمین تا سال ۲۰۵۰ ببینیم که چه اتفاقی در کره زمین رخ می‌دهد تا بر اساس آن و انجام نیازسنجی بتوانیم با فناوری‌های موجود تمهیداتی برای تغییرات روند کره زمین بیندیشیم.

لک با بیان اینکه چهار استراتژی برای ایجاد زمین پاک در نظر گرفته می‌شود، ادامه داد: برنامه‌هایی برای محیط زیست پایدار، حفاظت محیط زیست در بهره‌برداری از منابع طبیعی، جلب مشارکت و همکاری عمومی و آموزش و عمومی‌سازی مفهوم علوم زمین و زمین پاک برای آیندگان از جمله چهار استراتژی مهم برای ایجاد زمین پاک است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی اطمینان دسترسی به آب و بهداشت، اطمینان از دسترسی به زمین پاک و قابل اعتماد و مدرن برای همه، ارتقای رشد اقتصاد فزاینده، ساخت زیرساخت‌های انعطاف‌پذیر، شهر‌های امن و انعطاف‌پذیر، حفاظت و بهره‌برداری پایدار از دریا و احیای مشارکت جهانی برای پیشرفت همه جانبه پایدار را از جمله اهداف جهانی پیشرفت پایدار عنوان کرد.

وی با تاکید بر اینکه زمین همواره در حال تغییر اقلیم است، خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم اولین مخاطره جهانی برای زمین محسوب می‌شود، چرا که مطالعات نشان می‌دهد که زمین ۶ درجه تغییر اقلیمی در دوره‌های زمین‌شناسی تجربه کرده است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی این میزان تغییر اقلیم را در ۲۰۰ سال گذشته دانست و ادامه داد: همزمان با انقلاب صنعتی و صنعتی‌شدن جهان، گاز‌های گلخانه‌ای توسط دو کشور آمریکا و چین به شدت تولید شد که به تدریج کل دنیا درگیر این مساله شده است، به گونه‌ای که منجر به افزایش نیم درجه‌ای دمای کره زمین شد.

لک با تاکید بر اینکه در سال‌های اخیر نیم درجه دیگر به دمای کره زمین افزوده شده است، یادآور شد: در حال حاضر، روند تغییرات در کره زمین به اندازه‌ای زیاد است که زمین نمی‌تواند خود را با این تغییرات سازگار کند.

وی نمونه این امر را شهر تهران دانست که میزان بارش‌های آن بیش از ۲۰۰ میلی‌متر بوده است، ولی اکنون میزان بارش آن کمتر از ۲۰۰ میلی متر شده است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی پدیده «گرمایش جزیره‌ای» را از دیگر چالش‌های زمین به دلیل تغییرات اقلیمی دانست و ادامه داد: در این پدیده، دمای یک منطقه از زمین به یکباره افزایش می‌یابد که نمونه آن را می‌توان در تهران مشاهده کرد.

به گفته وی در برخی از مناطق تهران بارش برف قطع شده است و به دمای آن نیز افزوده شده است.

لک با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای بهبود راندمان مصرف آب، مدیریت شهری و تغییر در الگوی مصرف انرژی برای جلوگیری از این مخاطرات، اظهار کرد: بر این اساس لازم است به استفاده از فناوری‌های نوین در بخش‌های صنعتی توجه شود و اقداماتی که موجب به مخاطره افتادن کره زمین می‌شود، از آن‌ها اجتناب کرد.

لک حرکت به سمت انرژی‌های پاک را از دیگر راهکار‌های کاهش مخاطرات زمین نام برد و افزود: دنیا نیز به سمت تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر سوق داده شده است و بر اساس برنامه‌های جهانی از سال ۲۰۴۰ نیروگاه‌های خورشیدی و بادی افزایش چشمگیری می‌یابد و ایران نیز باید به این حوزه وارد شود.

این محقق حوزه زمین‌شناسی با تاکید بر لزوم توجه به مطالعات آمایش سرزمینی گفت: ایران در این حوزه در گام‌های اولیه است در حالی که باید صنایع کشور را بر اساس آمایش سرزمینی مستقر کنیم. در دنیا بیشترین صنایع در کنار آب‌های شور و لب‌شور است تا با استحصال و تصفیه آب‌های شور، آب مورد نیاز خود را تامین کنند.

به گفته وی در حال حاضر ایران یک درصد خشکی‌های کره زمین، یک درصد جمعیت جهان را دارد و تنها سه درصد منابع آب جهان در اختیار ایران است.

لک با اشاره به وجود تنش آبی در کشور بر لزوم توجه به آب‌های کارستی (آب‌های ژرف) تاکید کرد و ادامه داد: در حال حاضر آب‌های ژرف از طریق سیستم‌های گسلی وارد دریا می‌شوند و همچنین آب‌های مرزی نیز از کشور خارج می‌شود.

رئیس سازمان زمین‌شناسی نمونه آب‌های کارستی را، آب‌های ژرف در مرز ایران و ترکمنستان عنوان کرد و افزود: این آب‌ها از مرز ترکمنستان از ایران خارج می‌شوند و کشور ترکمنستان نیز با احداث حوضچه‌هایی از آب‌های شیرین استفاده می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه آب‌های شیرین این حوضچه‌ها در ترکمنستان تبخیر می‌شود، اظهار کرد: این در حالی است که ما می‌توانیم با احداث چاه‌هایی، آب شرب مشهد را تامین کنیم.

لک با بیان اینکه انتقال آب مخاطرات زیست محیطی زیادی به همراه دارد، ادامه داد: زبان مشترکی میان مردم و مسئولان برای حفظ مسائل زیست محیطی وجود ندارد و ما در تلاش هستیم تا با تقویت برنامه‌های آموزشی زبان مشترکی در این زمینه ایجاد کنیم.

لک با بیان اینکه این سازمان از سال ۸۳ با ایجاد دفتر مخاطرات برنامه‌هایی برای مخاطرات زیست محیطی تدوین کرده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر معدن‌کاری یک فرصت برای صنعت به شمار می‌رود، از این رو سازمان زمین‌شناسی با تدوین برنامه‌هایی در صدد است تا بدون ایجاد محدودیت برای فعالیت‌های معدن‌کاری به توسعه فعالیت در این حوزه اقدام کند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی در عین حال ایران را سومین کشور در معرض مخاطرات زمین‌شناسی توصیف کرد و گفت: زمین لغزش، ریزگرد، خشکسالی، زلزله و سیل از جمله مخاطرات ایران است و ما هر چند که در این حوزه‌ها برنامه‌هایی تدوین کردیم، ولی کافی نبوده است.

لک، ژئوتوریسم و ژئوپارک‌ها را از دیگر فرصت‌های کشور نام برد و اظهارکرد: در حال حاضر ژئوپارک قشم تنها ژئوپارک ایران است که به ثبت جهانی رسیده و ما در تلاش هستیم که ژئوپارک‌های دیگر، چون ارس و طبس را به ثبت جهانی برسانیم.

وی با انتقاد از اقدامات پراکنده نهاد‌ها برای رفع مشکلات زیست محیطی، بر یکپارچه سازی این فعالیت‌ها در یک کارگروه مشترک تاکید کرد و افزود: سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در امور زمین شناسی با محوریت زمین پاک، تهیه اطلاعات پایه برای استفاده در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، انجام پروژه‌های کاربردی برای کاهش چالش‌های زیست محیطی، اجرای پروژه‌های مشترک کاربردی درون و برون مرزی و همچنین مشارکت در پروژه‌های جهانی از جمله برنامه‌های این سازمان است.   منبع:ایسنا

انتهای پیام/   خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۹۹۹۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰ درصد مخاطرات هواشناسی سیل و توفان بود

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی رهنما رئیس این پژوهشگاه از تهیه و انتشار گزارش سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در خصوص وضعیت اقلیمی آسیا در سال ۲۰۲۳ میلادی با مشارکت اعضا هیأت علمی و پژوهشگران پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، خدمات ملی هواشناسی-آبشناسی موسوم به NMHSs، چندین مؤسسه تحقیقاتی، تعدادی از آژانس‌های وابسته به سازمان ملل متحد و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای خبر داد.

وی ادامه داد: در تهیه این گزارش نمایندگانی از کشورهای عضو سازمان جهانی هواشناسی از جمله جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، بحرین، هنگ کنگ، چین، هند، عراق، ژاپن، قزاقستان، میانمار، ماکائو، مغولستان، نپال، عمان، پاکستان، قطر، جمهوری کره، روسیه، عربستان سعودی، سریلانکا، امارات متحده عربی، ویتنام و ازبکستان همکاری داشتند.

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در خصوص محورهای اصلی این گزارش افزود: این گزارش به بررسی وضعیت اقلیمی منطقه در سال ۲۰۲۳ از منظر پارامترهایی همچون دما، بارش، دمای سطح دریا، سطح آب دریاها و و دشت‌های اصلی اقلیمی می‌پردازد. رخدادهای آفرین نظیر چرخنده‌ای گرمسیری، بارش‌های سنگین و سیل، خشکسالی، امواج گرمایی و آتش سوزی جنگل‌ها، امواج گرمایی دریایی و سایر رخدادهای آفرین از دیگر موضوعات مورد بررسی می‌باشد.

مهدی رهنما گفت: اثرات و مخاطرات مرتبط با آب و هوا همچون مرگ و میر و جمعیت آسیب دیده، وضعیت سامانه‌های هشدار بهنگام در آسیا، هشدار بهنگام و اقدام پیش بینی کننده در آسیا و چالش‌ها و فرصت‌ها از دیگر موضوعاتی است که در این گزارش بر آن تاکید شده است.

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور ادامه داد: بر اساس این گزارش در سال ۲۰۲۳ میانگین دمای آسیا نود و یک صدم درجه سلسیوس بالاتر از دوره مرجع ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ بوده است که دومین بالاترین دمای ثبت شده محسوب می‌شود. همچنین بسیاری از مناطق آسیا در سال ۲۰۲۳ رخداد گرمای آفرین را تجربه کردند؛ به عنوان نمونه ژاپن گرم‌ترین تابستان در تاریخ خود را ثبت کرده است.

وی افزود: از دیگر موارد می‌توان به کاهش فزاینده توده یخچال‌های طبیعی کوهستان‌های مرتفع آسیا طی ۴۰ سال گذشته اشاره کرد؛ بطوری که در سال ۲۰۲۳ شکست رکورد دماهای بالاتر و شرایط خشک‌تر در شرق هیمالیا و کوهستان تین شأن تشدید کاهش توده یخچال‌ها را در پی داشت. در سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰ درصد مخاطرات هواشناسی-آبشناسی گزارش شده در آسیا سیل و توفان بوده است.

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور عنوان کرد: به طور کلی در سال ۲۰۲۳، ۷۹ رخداد مخاطره‌آمیز آبشناسی-هواشناسی گزارش شده منجر به مرگ و میر بیش از ۲۰۰۰ نفر و آسیب به ۹ میلیون نفر شده است.

مهدی رهنما گفت: به طور تقریبی ۸۰ درصد از اعضا WMO در منطقه، خدمات آب و هواشناسی را با هدف حمایت از فعالیت‌های کاهش خطر بلایا ارائه می‌کند. با این حال همچنان در منطقه، شکافی بین محصولات چشم‌انداز اقلیمی و متناسب برای رفع نیازهای موجود به ویژه در ارتباط با موضوعاتی همچون مدیریت ریسک، سازگاری، کاهش تغییرات اقلیمی و اثرات آن وجود دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: علاقمندان می‌توانند با مراجعه به تارنمای پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به نشانی www.rimas.ac.ir نسبت به دریافت و مطالعه این گزارش اقدام کنند.

شایان ذکر است، مهدی رهنما رئیس و عضو هیأت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، ابراهیم فتاحی معاون پژوهشی و فناوری و عضو هیأت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور و ساویز صحت کاشانی عضو هیأت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در نگارش این گزارش مشارکت کردند.

کد خبر 6088098

دیگر خبرها

  • ایران به عضویت سازمان جهانی ارزیابی و انطباق درآمد
  • عضویت ایران در سازمان جهانی ارزیابی و انطباق
  • موسوی سومین طلایی مازندران در پیکار‌های انتخابی ووشو جام جهانی
  • نام و برند ایران باید در بازارهای جهانی بدرخشد
  • رئیس جمهور ونزوئلا: آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند
  • در سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰ درصد مخاطرات هواشناسی سیل و توفان بود
  • اعطای گواهینامه فرودگاه بین المللی شیراز توسط رئیس سازمان هواپیمایی کشور
  • این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور
  • رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس بیان کرد؛ نمره ضعیف کشور در برخی شاخص های محیط زیستی
  • کارشناس مسکن: هیچ جای دنیا مستأجران مثل ایران به حال خود رها ‌نشدند / معضل مستأجران می‌تواند مشکل امنیتی شود