Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-07@07:05:49 GMT

فناوری تولید محصولات با ارزش ازمواد کم ارزش

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۱۳۶۵۴

فناوری تولید محصولات با ارزش ازمواد کم ارزش

در کشور ما کارخانه‌های لبنیاتی فراوانی وجود دارند که محصولات مختلفی از جمله پنیر را تولید می‌کنند. در کنار تولید پنیر، آب پنیر نیز تولید می‌شود. آب پنیر مایع زرد رنگ مایل به سبز است که از قسمت دلمه شده در مرحله تولید پنیر جدا می‌شود. با توجه به نوع پنیر تولیدی ممکن است از هر ده واحد شیرمایع حدود یک واحد پنیر و 9 واحد آب پنیر به دست آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به افزایش سرانه مصرف و تولید پنیر در دنیا، سالانه بر میزان تولید آب پنیر افزوده می‌شود. در حال حاضر در کشور، آب پنیر تولیدی، تبدیل به پودر آب پنیر می‌شود و به مصرف صنایع مختلف می‌رسد یا به سایر کارخانه‌ها فروخته یا صادر می‌شود. از آنجا که آب پنیر حاوی میزان قابل توجهی پروتئین‌های ارزشمند است، که اگر بتوان به نحوی این پروتئین‌های غوطه‌ور در آب پنیر را استحصال کرد، می‌توان یک محصول با ارزش و گران قیمت تولید کرد.

آب پنیر به رغم داشتن پروتئین‌های ارزشمند، موجب آلودگی محیط‌زیست می‌شود. از این‌رو تصفیه و جداسازی اجزای آب پنیر، هم از لحاظ حفاظت محیط‌زیست و هم دستیابی به پروتئین‌های با ارزش آن ضروری است.

برخی از این پروتئین‌ها به دلیل تشابه وجود آن در شیر انسان دارای اهمیت بیشتری هستند و خواصی همچون قابلیت هضم زیاد و عدم زمینه‌سازی بروز آلرژی و ارزش غذایی بالاست که استفاده از آنها را در ساخت فرمول‌های غذایی نوزادان و مکمل‌های ورزشی حائز اهمیت می‌کند. این پروتئین‌ها در صنایع گوناگون دیگر مانند صنایع غذایی و پوشش‌های خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاربرد مهم دیگر این محصولات نانویی در داروسازی و سلامت است. آب پنیر به‌دلیل مقدار کلسیم بالایش، باعث جلوگیری از پوکی استخوان می‌شوند، تحریک سیستم ایمنی و افزایش قدرت ضد سرطانی می‌شود. همچنین می‌توان به حفاظت از جراحت و ترمیم آنها و مدیریت بهبود عفونت‌ها توسط محصولات حاصل از این پروتئین‌های ارزشمند اشاره کرد.

اما فناوری نانو چیست و چگونه می‌توان برای تولید این محصولات با ارزش از آن بهره برد؟

مواد اطراف ما در اندازه‌های بسیار ریز و اندازه‌های نانو، خواص منحصر به فردی از خود نشان می‌دهند که این خواص ویژه را در حالت‌های عادی ندارند، استفاده از این خواص منحصر به‌فرد در کارها و پروژه‌ها و‌... به منظور ساخت محصولات با کارایی بیشتر و بهتر، فناوری نانو نامیده می‌شود.

با استفاده از فناوری نانو در فیلتراسیون می‌توان فیلترهایی با اندازه حفرات قابل کنترل در ابعاد نانومتری ساخت که استفاده از آنها توجه بسیاری را برای جداسازی و تصفیه پروتئین‌های آب‌پنیر به‌دلیل تناسب‌شان با پروتئین، نیاز به انرژی کمتر و عدم تخریب محصول در حین فرآیند می‌شود. این فیلترها می‌توانند در شرایط سخت کار کنند و برای مولکول‌های ویژه‌ای نفوذپذیر و انتخاب‌پذیر باشند و اجازه عبور به سایر مولکول‌ها را ندهند، در نتیجه باعث جداسازی پروتئین‌های مفید آب‌پنیرشوند و پس از جداسازی در محصولات غذایی و دارویی گوناگون مورد استفاده قرار گیرند.

زینب بلباسی

کارشناس حوزه فناوری نانو

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: فناوری نانو جام جم آنلاین فناوری تولید محصولات با ارزش ازمواد کم ارزش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۱۳۶۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فولادمبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی ایران

به گزارش خبرگزاری مهر، گمرک ایران آمار عملکرد ۱۰۰ صادرکننده اول کشور در حوزه تجارت خارجی را در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد. از مجموع صادرات غیر نفتی کشور در سال گذشته، بالغ بر ۱۳۶ میلیون تن به ارزش بیش از ۴۹ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شده است که از این میزان، ۶۹ میلیون و ۷۳۹ هزار تن به ارزش ۲۸ میلیارد و ۹۵۵ میلیون دلار توسط ۱۰۰ صادرکننده برتر انجام گرفته است. این میزان صادرات توسط ۱۰۰ صادرکننده برتر، بیانگر افت ۱.۴۷ درصدی از نظر وزن و افت ۱۸.۹ درصدی از نظر ارزش دلاری نسبت به سال ۱۴۰۱ است. با این حال فولاد مبارکه توانسته است در سال ۱۴۰۲ هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزش دلاری، رشد قابل توجهی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته باشد.

نکته حائز اهمیت در رشد صادرات محصولات فولاد مبارکه، افزایش هم‌زمان وزن و ارزش دلاری صادرات است.

محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در رابطه با میزان صادرات این شرکت در سال ۱۴۰۲ گفت: شرکت فولاد مبارکه اصفهان با تغییر رویکرد در حوزه فروش و بازاریابی و حضور مؤثر در بازارهای جدید توانست ضمن تأمین نیاز مصرف کنندگان داخلی در سال ۱۴۰۲ بالغ بر یک میلیون و ۴۰۹ هزار تن محصولات فولادی به ارزش بیش از ۷۰۷ میلیون دلار صادر کند که از نظر وزنی ۱۶.۶۱ درصد و از نظر دلاری ۱۴.۶۸ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ رشد داشته است و این رشد صادرات در شرایطی رقم خورده است که در سال ۱۴۰۲ با محدودیت‌های شدیدی در حوزه برق و گاز مواجه بودیم.

طیب‌نیا افزود: نکته حائز اهمیت در رشد صادرات محصولات فولاد مبارکه، افزایش هم‌زمان وزن و ارزش دلاری صادرات است. این مسئله بیانگر نگاه ویژه فولاد مبارکه برای گذر از خام‌فروشی و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تصریح کرد: فولاد مبارکه با کسب سهم ۱.۴۳ درصدی ارزش دلاری صادرات در بین کل صادرکنندگان در جایگاه پنجم قرار گرفته است و این در شرایطی است که رتبه اول به شرکت ملی گاز و سه رتبه دیگر به شرکت‌های حوزه پتروشیمی باز می‌گردد و این مهم، اهمیت رتبه فولاد مبارکه را به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده غیرنفتی و پتروشیمی دو چندان می‌کند.

طیب‌نیا با اشاره به جزئیات صادرات محصولات فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه بزرگترین تولیدکننده محصولات تخت در منطقه به شمار می‌رود و ۸۴ درصد تولیدات ما در سال ۲۰۲۳ راهی بازارهای داخلی و ۱۶ درصد راهی بازار صادراتی شده است.

طیب‌نیا افزود: البته در بخش صادرات چالش‌هایی نیز وجود دارد که امیدواریم در سال‌های آتی رفع شود. نخست آن که برای فروش و ارائه محصولات متنوع به بازار جهانی محدودیت داریم. همچنین چالش اصلی صادرات در شرایط کنونی کشور عدم امکان برنامه‌ریزی بلندمدت با توجه به باثبات نبودن پیش‌بینی‌ها بر شرایط ارزی و تغییرات احتمالی قوانین و تعرفه‌ها و معافیت‌های صادراتی و … است. به عنوان نمونه حذف معافیت‌های مالیاتی صادرات به واسطه محدودیت گذاشتن بر سقف معافیت‌ها در قانون بودجه سال جاری از مواردی است که با توجه به الزام به عرضه ارز با قیمت نیما توجیه صادرات را برای بسیاری شرکت‌ها از بین خواهد برد.

وی گفت: همچنین زیرساخت‌های کشور برای صادرات باید تقویت شود؛ در بخش لجستیک و حمل و نقل نیاز به بهبود داریم، اسکله‌ها در بنادر باید تقویت شود تا بتوانیم محصولات را با تناژهای بیشتر صادر کنیم.

کد خبر 6097074

دیگر خبرها

  • انسولین با کمک فناوری نانو خوراکی می‌شود
  • چتر فناوری روی محصولات بهداشتی باز شد/معرفی ۱۳ محصول نانوسلامت فناورانه
  • فولاد مبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در سال ۱۴۰۲
  • خودکفایی در تامین نانوکاتالیست‌ ضروری در تولید بنزین
  • خودکفایی کشور در تأمین نانوکاتالیست ضروری در تولید بنزین
  • خودکفایی کشور در تامین نانوکاتالیست ضروری در تولید بنزین
  • خودکفایی در تأمین نانوکاتالیست ضروری در تولید بنزین
  • فولادمبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی ایران
  • فولاد مبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ شد
  • باکتری‌ها برای ما رشته سیم رسانا می‌سازند