Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@11:42:52 GMT

معادنی که پول می‌آورند و سلامتی می‌برند!

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۱۹۰۶۹

معادنی که پول می‌آورند و سلامتی می‌برند!

البرز با وجود وسعت محدود ظرفیت‌های معدنی بسیاری را در خود جای داده است، بدون شک بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها که در قالب معادن صورت می‌گیرد، در کنار مزایایی که دارد خالی از عیب نیست، مشکلاتی که معادن ایجاد می‌کنند اغلب زیست محیطی هستند و مستقیماً سلامت مردم را تحت الشعاع قرار می‌دهند.

هر چند با اصلاح قانون معادن دست برخی از بهره‌برداری‌های بی‌رویه از معادن کوتاه شده ولی هنوز نگرانی‌های زیادی در این بخش وجود دارد، هنوز هم کسانی هستند که بدون توجه به آسیبی که فعالیت معادن بر آب، خاک و هوای استان دارد به چیزی جز کسب درآمد فکر نمی‌کنند و با توسل به زور و از راه‌های غیرقانونی  هم که شده می‌خواهند با جیب‌های پرتر به خانه برگردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..

وجود 105 معدن فعال در البرز

رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت البرز می‌گوید: در مجموع  85 درصد مواد معدنی استان را مصالح ساختمانی، سنگ لاشه و شن و ماسه تشکیل می‌دهد و مابقی نیز مواد معدنی فلزی و غیر فلزی هستند.

سیدحمید میرغفاری توضیح می‌دهد: در حال  حاضر 105 معدن فعال در استان وجود دارد که 80 مورد از آنها دارای پروانه بهره‌برداری و 25 مورد نیز دارای مجوز برداشت هستند.

وی با اشاره به تفاوت معادن دارای پروانه بهره‌برداری با معدن دارای مجوز برداشت، ادامه می‌دهد: تفاوت اصلی این معادن در مهلت مشخص شده برای تمدید مجوز بهره برداری است، معادن دارای پروانه بهره برداری  بین سه تا 15 سال نیاز به تمدید مجوز ندارند ولی معادن با مجوز برداشت هر سال باید مجوز خود را تمدید کنند.

وی ابراز کرد: صاحبان این معادن حق برداشت محدودی داشته و هر سال باید نقشه برداری جدیدی از معدن خود ارائه دهند.

این مسئول در پاسخ به این‌که چرا تا کنون برای معادن  با مجوز برداشت پروانه بهره‌برداری صادر نشده، توضیح می‌دهد: قرارگرفتن اغلب این معادن در محدوده‌هایی که مشمول قانون معادن نیست، به همین چسبیده بودن و حریم صفر این معادن و تخلفاتی چون برداشت بی‌رویه باعث شده تا کنون برای بسیاری از این معادن پروانه صادر نشود.

وی اظهار می‌کند: علاوه براین، این معادن قبلا در اختیار استانداری بوده‌اند و بیشتر آنها هنوز بدهی قبل از سال 91 خود را به استانداری پرداخت نکرده‌اند بنابراین تا زمان تسویه حساب امکان صدور پروانه بهره‌برداری برای آنها وجود ندارد.

قانون معادن جامع نیست

میرغفاری در ادامه با اشاره به این‌که فعالیت معادن در کنار مزایایی چون کاهش بیکاری ، رشد اقتصادی و ... معایبی هم دارد، می‌گوید: بدون شک فعالیت معادن خالی از مشکلات زیست محیطی نیست ولی به دلیل خلاء‌های قانونی موجود دست ما برای مقابله با متخلفان این حوزه باز نیست.

رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت البرز توضیح می‌دهد: در قانون معادن مسائل زیست محیطی چندان دیده نشده و جایی ندارد، سازمان صنعت، معدن و تجارت برای صدور مجوز معدن صرفا در مناطق چهارگانه (پارک ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت شده) به استعلام  از محیط زیست ملزم شده و همین خلاء قانونی باعث سوءاستفاده برخی شده است.

وی اظهار می‌کند: البته برای پوشش بخشی از این ضعف قانونی تفاهم نامه‌ای با سازمان منابع طبیعی منعقد شده و کارگروه‌های تعاملی در هر استان تشکیل می‌شود.

اعمال محدودیت در بهره برداری از معادن

وی می‌گوید: طبق این تفاهم نامه، بهره برداران معادن تنها می‌توانند در 10 تا 15 درصد مساحت قابل بهره‌برداری معدن خود فعالیت داشته باشند و بیش از آن تخلف محسوب می‌شود.

وی توضیح می‌دهد: علاوه براین، درگذشته برای صدور مجوز معدن از منابع طبیعی استعلام نمی‌شد ولی بعد از اصلاح قانون معادن، حتی برای احیای معادن سنواتی نیز به استعلام از منابع طبیعی نیاز است.

میرغفاری ادامه می‌دهد: طبق قانون، بعد از ارسال نامه استعلام جهت صدور مجوز معدن از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت هر استان، کارشناسان مربوط منابع طبیعی دو ماه فرصت دارند تا موافقت یا مخالفت خود را در این خصوص اعلام کنند در غیر این صورت عدم پاسخ به معنی موافقت تلقی خواهد شد.

صدور 12 مجوز بهره برداری طی هشت سال

وی ابراز می‌کند: گاهی عدم پاسخ گویی منابع طبیعی در بازه زمانی مشخص شده دردسر ساز می‌شود و بعد از این‌که مجوز بهره برداری از سوی سازمان صنعدت، معدن و تجارت صادر شد، تازه حساسیت‌ها و مخالفت‌ها آغاز می‌شود و در این مرحله کار برای هر دو مجموعه سخت می‌شود و اختلافاتی به وجود می‌آید.

وی می‌گوید: از زمان استان شدن البرز تا کنون بین 10 تا 12 پروانه بهره برداری از معدن در استان صادر شده که برخی از آنها با مشکل مذکور مواجه شده‌اند.

مشکلات زیست محیطی برداشت از معادن اجتناب‌ناپدیر است

معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری البرز می‌گوید: بدون شک 40 سال پیش که پروانه‌های  100 تا 500 هکتاری  بهره برداری از معادن استان صادر می‌شد مسائل زیست محیطی از جمله حفاظت از عرصه‌های طبیعی، جلوگیری از آلودگی آب، خاک ، هوا و ... به اندازه امروز اهمیت نداشت.

عبدالرضا ابراهیمی با اشاره به احیای  بخشی از معادن متروکه استان  توضیح می‌دهد: بسیاری از معادنی که چند دهه گذشته پروانه بهره برداری آنها صادر شده در حال حاضر متروکه شده‌اند و سازمان صنعت، معدن و تجارت هر استان از جمله البرز برای احیای آنها اقدام به برگزاری مزایده می‌کند؛ در این مزایده‌ها پروانه بهره برداری این معادن به افراد جدید واگذار و بعد از آن فعالیت آنها از سر گرفته می‌شود؛ جالب این جاست پروانه اغلب معادن مسبوق به سابقه استان مساحت‌های چندین هکتاری را شامل می‌شود که این امر نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.

وی ادامه می‌دهد: بدون شک نمی‌توان تصور کرد در شرایط موجود  از کل مساحت یک معدن 100 هکتاری در جاده چالوس یا یک معدن 50 هکتاری در محدوده سد طالقان بهره برداری کرد و این کار هیچ  اثر سوئی به همراه نداشته باشد.

این مسئول ابراز کرد: بدیهی است بهره برداری از معادن  نقش به سزایی در ایجاد رسوب، انتشار گرد و غبار، از بین رفتن پوشش گیاهی، آلودگی سفره‌های زیرزمینی و ایجاد سیلاب در استان دارند ولی با توجه به نیازهای جامعه و نقشی که معادن در توسعه اقتصادی دارند نمی‌توان صدور مجوز معادن را به کل تعطیل کرد.

دو درصد از مساحت استان معادن فعال است

وی با اشاره به اقدامات منابع طبیعی برای کاهش اثرات سوء بهره‌برداری از معادن می‌گوید: تفاهم نامه منعقد شده بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان منابع طبیعی نقش به سزایی در تعدیل سازی اثرات سوء فعالیت معادن در استان‌ها داشته است.

ابراهیمی ادامه می‌دهد: در حال حاضر 9 درصد از مساحت کل البرز را معادن دارای پروانه بهره‌برداری تشکیل داده است ولی این تفاهم‌نامه باعث شده تنها از دو درصد این مساحت بهره‌برداری صورت بگیرد.

این مسئول با اشاره به کشش محدود البرز برای صدور مجوز بهره برداری از معادن توضیح می‌دهد: از زمان استان شدن البرز تا کنون تنها 50 هکتار مجوز بهره برداری معدن از سوی منابع طبیعی استان تایید شده و صراحتا باید گفت کشش استان بیش از این نبوده است.

معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری البرز ادامه می‌دهد: هر چند در برخی مواقع اختلاف نظرهایی بین منابع طبیعی و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در خصوصی چگونگی بهره برداری از معادن وجود دار ولی با تعامل و مذاکره اغلب وحدت رویه‌ای اتخاذ می‌شود.

وی با تاکید بر ضرورت اصلاح قانون معادن توضیح می‌دهد: امروزه برخی از کشورها که مساحتی کمتر از کشور ما دارند به واسطه قوانین روشن و محکمی که دارند، با مشکلات  زیست محیطی کمتری که حاصل از فعالیت معادن است، دست و پنجه نرم می‌کنند؛ این کشورها در زمینه مقابله با اثرات سوء فعالیت معادن حداقل 40 سال از ما جلوتر هستند این امر نشان می‌دهد مسئولان باید تا دیر نشده نسبت به اصلاح قانون معادن اقدام کنند و با همدلی و تعامل در کنار تلاش برای رونق اقتصادی، زمینه حفظ محیط زیست را نیز فراهم کنند.

تلنگر؛ روزی که همه چیز داریم و هیچ چیز نداریم !

دست درازی انسان به طبیعت به یک یا دو دهه اخیر محدود نمی‌شود بلکه میلیون‌ها سال است انسان‌ها برای بهبود شرایط زندگی خود منابع طبیعی و محیط زیست را تخریب و به نابودی نزدیک می‌کنند.

قطع درختان جنگل، چرای بی رویه دام، ساخت و ساز در عرصه‌های طبیعی، احداث معادن، جاده سازی و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آبی تنها ذره‌ای  از بلاهای بزرگی است که انسان بر سر طبیعت مظلوم آورده و کوتاه هم نمی‌آید.

درست است اگر بخشی از این تغییرات حاصل نمی‌شد جوامع امروزی رنگ رشد و توسعه را به خود نمی‌دید، ولی از این واقعیت هم نمی‌توان فرار کرد که این پیشرفت‌ها در نهایت برای بشر گران تمام می‌شود.

باید قبول کنیم اگر با همین فرمان پیش برویم، حتی اگر روزی برسد که مردم تمام دنیا دراوج رفاه اقتصادی باشند و بدون دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی روزگار بگذارنند، دیگر زمینی باقی نمانده که بخواهند بر روی آن زندگی کنند تا آن روز حتما به خاطر زیاده خواهی انسان‌ها تمام رودخانه‌ها و جنگل‌ها نابود شده، آلودگی تمام زمین را برداشته، نسل حیوانات منقرض شده و از آسمان چیزی جز تیرگی باقی نمانده است.

بدون شک آن روز حاضریم هرچه داریم و نداریم بدهیم تا یک روز دیگر در هوای پاک نفس بکشیم، به صدای گذر آب از دل رودخانه گوش دهیم و از دیدن پروانه‌های رنگارنگی که بی خیال روی گل‌ها جا خوش کرده اند، لذت ببریم.

 بله اگر مراقب مادرمان زمین نباشیم، خیلی زود می‌رسد آن روزی که همه چیز داریم و هیچ چیز نداریم...

گزارش از: المیرا اگیر (دادمهر) خبرنگار ایسنا منطقه البرز

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۱۹۰۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند

فعالیت معدن اطراف سرچشمه کامو چند سالی است که مطالبه اصلی مردم در منطقه کاشان است و اهالی کامو، چوگان و جوشقان قالی بر هر گونه فعالیت معدنی در این نقطه حساس هستند و اخیرا منابع محلی خبر از حفاری‌های جدید در این منطقه می‌دهند.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، معادن کرکس کوه پس از این همه مطالبه مردمی و مطالبات زیست محیطی هنوز هم به آنچه مردم می‌خواهند مجهز نشده است. در واقع بخش زیادی از این معادن فعال هستند و بخش زیادی از آن‌ها هم فعالیت‌های اولیه‌ای داشته اند و رها شده اند و مجموع همه این‌ها منطقه را تحت تاثیر قرار داده اند.

طبق اعلام مسئولین محیط زیست استان اصفهان و پس از تشدید شرایط در معادن کرکس کوه و همچنین حضور سلاجقه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در مورد معادن کرکس کوه اقداماتی را به عنوان محور در حال انجام دارد و با آب منطقه‌ای به لحاظ اثرات معادن بر منابع آب، با جهاد کشاورزی به لحاظ اثرات معادن بر مزارع و باغ‌ها و با صنعت و معدن به لحاظ مجوز معادن و زمان پروانه‌های بهره‌برداری در حالِ احصای نتایج است.

آخرین پیگیری ما از مسئولین محیط زیست منتج به این نتیجه شد که مشکلات معادن شهرستان نطنز از استان اصفهان توسط ریاست سازمان محیط زیست کشور طی نامه‌ای به وزارت صمت رسیده، البته برای اطلاع از جزئیات این نامه پیگیری‌هایی را انجام دادیم، ولی هنوز به دست ما نرسیده است.

اما آنچه در بین مردم محلی مطرح شده معدن کامو است. چند سال است که دغدغه مردم در واقع نگرانی درباره از بین رفتن منابع آبی کامو و چوگان است. این معدن آهن روی سرچشمه آب این مناطق مشغول انفجار بوده و حالا مسئولان معدن می‌گویند مشغول جمع آوری خاک‌های دپو شده در محل انفجار هستند.

مسئله معادن جوشقان قالی و کامو یکی از زخم‌هایی است که فقط بسته شده و هنوز به صورت کامل ترمیم نشده است. اصل موضوع از آنجایی شروع شد که یک امام جمعه هم صدا با مردم به دنبال گرفتن حقشان از طبیعت شد، درست زمانی که معادن خود را محق‌تر می‌دانستند و به دنبال برداشت سنگ از کوه‌های این مناطق بودند.

برداشت از معدن به خودی خود مشکلی ندارد، اما اینکه در چه منطقه‌ای عملیات انفجار و تخریب و حفاری در کوه انجام می‌شود، مهم‌ترین دلیلی است که مردم تحمل نخواهند کرد. مشکل معدن بر روی کوه‌های شمال شرق منطقه کامو و چوگان دقیقا با مایه حیات در تقابل است، جایی که معدن دقیقا خود را در تقابل با سرچشمه آبی زلال می‌بیند که به عنوان مزاحم اصلی اجازه برداشت را از آن گرفته است.

زمانی که سنگ معدن در این منطقه از طریق انفجار در حال برداشت بود، مردم مشاهده کردند که هم حجم آب خروجی از چشمه کاهش یافته و هم طعم آن تغییر کرده است. در واقع زمانی که گاز‌های میان سنگ‌ها خارج می‌شود، علاوه بر اینکه سبب آلودگی آب می‌شود حجم آب را نیز کم می‌کند و با اثرگذاری روی قنوات تاثیر خود را بر کشاورزی نیز می‌گذارد.  

اگر فرونشست و شکاف زمین در اطراف دشت کاشان را هم کنار این موضوع قرار دهیم، چیزی کمتر از فاجعه برای زندگی انسان‌ها در این مناطق نخواهد داشت؛ و این دقیقا در تقابل با سیاست تمرکززدایی از شهر‌های بزرگ است. شاید برداشت از معدن، رشد اقتصادی قلمداد شود، اما وقتی حیات نباشد به چه دردی می‌خورد؟

عدم برداشت از معادن کامو در روز ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ با رای دیوان عدالت اداری به نتیجه رسیده بود، اما ۱۰ اردیبهشت همان سال این رای نقض شد. در آن زمان توسط معاون معدن سازمان صمت استان مطرح شده بود که فعالیت معدن با مجوز است و می‌تواند فعالیت کند.

مجوزدار بودن معادن امروز مورد بحث ما نیست! زیرا ممکن است یک معدن با روش‌های مختلف دوگانه تحریم نفت و رشد اقتصادی از طریق برداشت معادن را مطرح کند و امضای طلایی را برای خود به ارمغان آورد.

چند روز پیش منابع محلی کامو از حفاری در عمق معدن این منطقه که مرتبط با سرچشمه کامو است خبر دادند. اگر این موضوع صحت داشته باشد، زخم تازه را در این منطقه دوباره بازخواهد کرد.  

در جریان معارفه فرماندار کاشان استاندار اصفهان در پاسخ سوال یک خبرنگار در خصوص وضعیت معدن کامو و چوگان و اینکه چرا در نزدیک رصدخانه فعالیت دارد، گفت:مشکلات معدن  را بررسی کردیم و یک سری محدود سازی انجام شد تا آسیبی به منطقه وارد نکند.

وی در ادامه گفت: این معدن نخست فعال بوده و بعد رصدخانه ساخته شده است.

وی تاکید کرد: رصدخانه کنار معدن فعال شده است، پس مسئولین رصدخانه می‌دانسته‌اند که معدن اینجاست و با رعایت ضوابط به این مکان آمده اند.

استاندار اصفهان حتما در جریان موضوع اثرات معدن بر آب منطقه هستند، موضوع رصدخانه در این منطقه یک مسئله‌ی فرعی است و اصل مطلب همین فعالیت معدن در کامو است که باید مورد بازبینی دقیق قرار گیرد.

با توجه به اصل ۵۰ قانون اساسی و اینکه وظیفه حفاظت از این قانون به عهده سازمان حفاظت از محیط زیست است، می‌توان از مسئولان این سازمان در اصفهان انتظار داشت که نسبت به فعالیت این معدن بی اعتنا نباشند. از طرفی لزوم حضور مسئولین سامان صمت استان و دادستانی به عنوان مدعی العموم در این معدن و نظارت بر روند فعالیت آن قطعا به نفع مردم خواهد بود.   

به گزارش دانشجو، اصفهان با معضل خشکی دشت‌ها مواجه است. شکاف‌های زمین در اطراف دشت کاشان، اطراف اصفهان و حتی نزدیک به فرودگاه اصفهان، نشانه‌های خطرناکی از نابودی حیات در مرکز ایران است و همه این‌ها نادیده گرفته می‌شود تا یک معدن آهن، یکی از معدود چشمه‌های حیات در این استان را از بین ببرد.

 

بیشتر بخوانید:

آسیب‌های معدن سنگ آهن کامو به طبیعت و چشمه‌های آب / مردم در انتظار پاسخ مسئولان هستند

دبیر مجمع مطالبه‌گران: معدن کامو حتی اگر مجوز هم داشته باشد طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، فعالیت آن ممنوع است

عضو شورای شهر جوشقان قالی: «معدن سنگ آهن کامو» کشاورزی و زندگی ۱۰ هزار نفر را به خطر انداخته است

تجمع مردم کامو و جوشقان قالی در اعتراض به فعالیت یک معدن آهن / امام جمعه جوشقان قالی: فعالیت معدن باید متوقف شود

 

دیگر خبرها

  • ۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود
  • کارگران در سنگر نخست رفع محرومیت و شکوفایی اقتصادی قرار دارند
  • تلاش برای امرار معاش مصداق جهاد با دشمن است
  • ۵۳۰ میلیارد ریال از حقوق دولتی معادن استان اختصاص یافت
  • محدوده شهری مرزن آباد اندک است/ شهر اکسیژن در محاصره معادن
  • محدوده شهری مرزن آباد اندک است/ شهر اکسیژه در محاصره معادن
  • فعالیت ۹۱ معدن در استان البرز
  • وزیر صمت: پایش همه کشور در بخش معدن تا پایان سال
  • فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند
  • محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی