Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@03:28:31 GMT

فرمان پلیس و حقوق شهروندی

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۱۹۵۰۵

فرمان پلیس و حقوق شهروندی

درسال 2015، ساندرا بلاند شهروند امریکایی و آفریقایی تبار 28 ساله در تگزاس در برابر فرمان پلیس راهنمایی و رانندگی ابتدا در مورد خاموش کردن سیگارش و سپس ترک ماشین، مقاومت می‌کند. در حالی که پلیس مدام به او این جمله را می‌گفته است: این یک امر یا فرمان قانونی است و او تحت بازداشت است. ندا کردونی حقوقدان ایران آنلاین / ساندرا پاسخ می‌داده: چرا من تحت بازداشت هستم؟ در نهایت پلیس در ماشین او را باز کرده و با مشاجره و درگیری او را از ماشین خارج کرده و به زور بر زمین قرار داده و بازداشتش می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشاجره که بالا می‌گیرد، پلیس به او می‌گوید: به زندان خواهی رفت و در جایی دیگر از سوی افسر پلیس بیان می‌شود: تو را آتش خواهم زد. در فیلم‌هایی که از این برخورد باقی مانده، صدای گریه ساندرا نیز به گوش می‌رسیدکه از پلیس می‌پرسیده است: چرا تحت بازداشت است؟ او در نهایت با اتهام توهین به پلیس بازداشت شده و در بازداشتگاه خودکشی کرده و جان خود را از دست می‌دهد. حول چگونگی مرگ ساندرا بلاند در ایالات متحده، بحث‌ها و تردید‌های بسیاری صورت می‌گیرد که منجر به تشکیل یک پرونده قضایی می‌شود؛ اما در کنار آن، این حادثه سبب می‌شود که بار دیگر به شکل جدی، در محافل آکادمیک و غیرآکادمیک، حول حقوق شهروندی و امر یا فرمان پلیس، مباحثات فراوانی صورت بگیرد. مباحثاتی که تلاش می‌کند به یک سلسله چالش‌های حقوقی و غیرحقوقی در این خصوص پاسخ دهد. پرسش‌هایی از این قبیل می‌توان در این خصوص مطرح کرد: تعریف امر یا فرمان قانونی از سوی نیروی پلیس چیست؟ در صورت غیرقانونی رفتار کردن پلیس، شهروند از چه حقوقی برخوردار است؟محدودیت‌های پلیس در برخورد با شهروندان چیست؟ محدودیت‌های شهروندان در برابر پلیس چیست؟ آیا شهروندان می‌توانند در مورد قانونی بودن و مشروع بودن یک فرمان قانونی با مأمور اجرای قانون وارد مجادله شوند؟ آیا درهمه حوزه‌هایی که شهروندان با پلیس روبه‌رو می‌شوند، ضوابط یکسانی حاکم است؟ به این معنا که آیا کسی که متهم به قاچاق مواد است با آن شخصی که آیین نامه‌ رانندگی را رعایت نکرده (فعالیت مجرمانه‌ای صورت نداده) در برابر امر قانونی یا غیرقانونی پلیس، می‌تواند متفاوت رفتار کند؟ آیا پلیس می‌تواند در برابر سرپیچی شهروندی که فعالیت مجرمانه نداشته، از حد بالایی از خشونت استفاده کند؟  همچنین این مهم که اختیار، صلاحیت و قدرت پلیس در بازداشت یک فرد یک مسأله است و شیوه‌ای که مأمور قانون برای اجرای قدرت قانونی‌اش به کار می‌گیرد، مسأله دیگر و همچنین عادلانه بودن، منصفانه بودن، مشروع بودن دستور قانون و تفاوت‌های آن با قانونی بودن یک دستور نیز مواردی هستند که می‌توانند در این خصوص مورد توجه قرار بگیرند. انتشار فیلمی در خصوص برخورد نیروی انتظامی با یکی از شهروندان، در خصوص حجاب، واکنش‌های متفاوتی در روزهای اخیر در کشور ما برانگیخت. از شماتت رفتار نیروی انتظامی و عذرخواهی مقامات تا استدلال برخی ازمسؤلان و صاحبنظران که پلیس در حال انجام وظیفه بوده و نبایستی در برابر فرمان پلیس مقاومت می‌شده است یا اینکه اقتدار پلیس اهمیت فراوان دارد و نباید این گونه تضعیف شود، را می‌توان در این طیف گسترده واکنش‌ها مشاهده کرد. شایسته است از فضای پیش آمده، برای رشد آگاهی‌های شهروندان و نیروی انتظامی در خصوص حقوق شهروندی(در زمان رویارویی پلیس و شهروندان) سود جست. همچنین در دانشگاه‌های حقوق و جامعه شناسی نیز می‌توان چنین چالش‌هایی را به شکل جدی تری مورد توجه قرار داد، تا اگر آسیب و کمبودی در ساختار فرهنگی و حقوقی جامعه در خصوص برخورد نیروی انتظامی و شهروندان وجود دارد، شناسایی و راهکارهای مناسب برای آن جست‌و‌جو و ارائه شود./روزنامه ایران

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۱۹۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

ایسنا/گیلان فرمانده انتظامی شهرستان رشت از پلمب یک مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز توسط ماموران پاسگاه انتظامی لاکان خبر داد.

سرهنگ محمود حافظی امروز، ۶ اردیبهشت ماه در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه جلوگیری از فعالیت مؤسسات غیرمجاز ضامن سلامتی مردم است، اظهار کرد: پلیس در راستای تحقق برنامه‌های پیشگیرانه و مقابله با اقداماتی که سلامتی مردم را به خطر می‌اندازد از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند.

وی با بیان اینکه ماموران پاسگاه انتظامی لاکان به همراه نماینده اداره بهزیستی از یک مرکز ترک اعتیاد در سطح حوزه استحفاظی بازدید کردند، افزود: طی بررسی‌های صورت گرفته غیرمجاز بودن فعالیت این مرکز برای پلیس محرز و با هماهنگی قضائی نسبت به پلمب و جلوگیری از ادامه فعالیت آن اقدام شد.

فرمانده انتظامی شهرستان رشت از انتقال ۱۰ معتاد که به اجبار در این مکان نگهداری می‌شدند، به مرکز بازپروری و ترک اعتیاد مجاز خبر داد و گفت: متصدی ۴۸ ساله این مرکز به دلیل انجام موارد متعدد تخلف و پذیرش بدون مجوز افراد پس از تشکیل پرونده به منظور سیر مراحل قانونی در اختیار مرجع قضائی قرار گرفت.

این مقام انتظامی در پایان ضمن قدردانی از مشارکت و همکاری خوب مردم با پلیس و با تاکید بر نظارت مستمر پلیس بر واحدهای صنفی و برخورد قانونی با متخلفان از شهروندان خواست در صورت مشاهده و برخورد با هرگونه فعالیت غیرقانونی و مجرمانه در اماکن عمومی از سوی افراد فرصت‌طلب و قانون‌گریز، مراتب را از طریق سامانه ۱۱۰ به پلیس اطلاع دهند، تا نسبت به برخورد قانونی با خاطیان اقدام شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گشت صیانت از حقوق شهروندی در رفسنجان
  • مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد
  • ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور
  • واکنش ایران به ادعای آمریکا در خصوص فعالیت‌های سایبری
  • واکنش کنعانی به بازداشت و سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا
  • حقوق شهروندان برای کسب درآمد شهرداری پایمال نشود
  • کنعانی: آمریکا به مطالبات قانونی دانشجویان احترام بگذارد
  • کتابخانه محل مناسبی برای آموزش حقوق شهروندی به کودکان و نوجوانان است
  • امام گفتند امروز، موضوع‌شناسی هم کار فقیه است!
  • نسخه جدید گروهک نهضت آزادی برای اصلاح طلبان