Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-28@19:23:41 GMT

حق پخش؛ موضوعی که حل نشد

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۳۸۰۶۴

حق پخش؛ موضوعی که حل نشد

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست؛ براساس قانون برنامه ششم توسعه، صدا و سیما و وزارت ورزش موظف شده اند در سال نخست اجرای برنامه ششم توسعه موضوع حق پخش تلویزیونی را حل کنند. سال 96، سال نخست اجرای برنامه ششم توسعه بود ولی در این سال، موضوع حق پخش حل نشد.
پس از تصویب لایحه برنامه ششم توسعه، رایزنی های گسترده ای از سوی مجموعه وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال با نمایندگان مجلس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شد تا موضوع حق پخش مسابقات ورزشی به سرانجام برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در مرداد ماه گذشته و پس از برگزاری دومین نشست ویژه مجلس شورای اسلامی با مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال اعلام شد که حق پخش تا 20 شهریور ماه تعیین تکلیف خواهد شد. در حال حاضر حدود 7 ماه از آن تاریخ می گذرد، اما این موضوع همچنان حل نشده باقی مانده است.
علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی در گفت و گویی که 11 دی ماه درباره حق پخش مسابقات ورزشی در خبرگزاری خانه ملت منتشر شده، از برگزاری جلسات متعدد با حضور خود، مسئولان صدا و سیما، وزارت ورزش و جوانان، روسای فدراسیون و باشگاه‌های فوتبال خبر داده و گفته بود: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، موضوع پرداخت حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی از سوی رسانه ملی به متولیان حوزه ورزش باید تا پایان سال 96 تعیین تکلیف شود.
به گفته نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس، از آنجا که تلویزیون و باشگاه‌های فوتبال بر سر میزان درآمد حاصله از این مهم اختلاف دارند، مقرر شده است دیوان محاسبات به‌ عنوان داور و مرجع مورد قبول طرفین میزان درآمد سالانه آگهی‌های تبلیغاتی تلویزیونی ناشی از مسابقات ورزشی و نیز تبلیغات داخلی ورزشگاه‌ها را با احتساب هزینه‌های مربوط اعلام کنند تا مبنایی برای رسیدن به فرمول تقسیم درآمدها باشد و توافقی صورت بگیرد.
اطمینان نداشتن از دریافت حق پخش تلویزیونی باعث شد تا حتی در مجمع سالیانه سال گذشته فدراسیون فوتبال هیچ درآمدی از محل دریافت حق پخش در بودجه این فدراسیون دیده نشود و اعضا تنها ابراز امیدواری کردند که در صورت دریافت این حق و پرداخت حق باشگاه ها، سهم فدراسیون برای توسعه فوتبال و کمک به تیم های ملی هزینه شود.
«جیم هانسن» مشاور برنامه ریزی راهبردی فیفا که دی ماه سال گذشته به تهران سفر کرده بود، در ارزیابی خود از شرایط فوتبال ایران تاکید کرد: یکی از عمده ترین چالش های موجود در فوتبال ایران حق پخش تلویزیونی و ساماندهی بازاریابی است؛ در حالی که این موضوع 70 درصد درآمدهای فدراسیون های فوتبال در سراسر جهان را تشکیل می دهد این رقم در ایران بسیار ناچیز است.
70 درصد درآمدهای فدراسیون های فوتبال، رقم مبالغه آمیزی نیست کما اینکه در پایان شهریور ماه سال جاری اعلام شد تلویزیون «اسکای ایتالیا» یکی از شبکه های ماهواره ای است که پیشنهاد خرید حق پخش این مسابقات به ارزش 561 میلیون یورو در فصل را داده و این پیشنهاد نیز مورد قبول قرار گرفته است اما صدا و سیمای ایران حاضر به پرداخت 22 میلیارد تومان حق پخش فوتبال در فصل های گذشته نبوده است.
شاه بیت حمایت از درآمدزایی از حق پخش در فوتبال اما شاید در سخنرانی «جیوانی اینفانتینو» رییس فیفا در سفرش به ایران بود که تاکید کرد شاید این آخرین سفرش به تهران باشد زیرا که بدون حق پخش، فوتبال ایران دیگر رشدی نخواهد داشت تا یک رییس فیفا برای تبریک موفقیت های آن به تهران سفر کند.
«علی اصغر یوسف نژاد» نماینده ساری و میاندرود و نایب رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی  درباره این موضوع می گوید: البته وزیر ورزش و جوانان گفته است که موضوع حق پخش تلویزیونی در حال پیگیری و نهایی شدن است، اما اگر این پیگیری ها به نتیجه نرسد، مجلس برای حل آن ورود می کند.
مسئولان فدراسیون فوتبال بارها تاکید کرده اند که صدا و سیما نه تنها با پخش زنده مسابقات لیگ برتر و تیم های ملی بیننده های فراوانی را جذب می کند، بلکه از آگهی های تبلیغاتی قبل و بعد بازی و همچنین آگهی های زیرنویس نیز بهره اقتصادی خوبی حاصل می کند.
با این حال یکی از چالش های دریافت حق پخش آن است که برخی از فدراسیون های دیگر برای گرفتن آنتن زنده از تلویزیون حتی مبالغی را نیز پرداخت می کنند. استدلال این فدراسیون ها که از جمله فدراسیون های کوچک تر هستند، بر این منطق استوار است که با امتیاز پخش زنده به راحتی می توانند وارد مذاکره با شرکت های تولیدی، بانک ها، بیمه ها و حتی فروشگاه های زنجیره ای شده و اقدام به جذب اسپانسر کنند.
محمدصادق درودگر رئیس کمیته بازاریابی سازمان لیگ فوتبال ایران در این رابطه  گفت: با توجه به درآمدزایی بالای فوتبال برای صدا و سیما، پخش 30 هفته مسابقات لیگ برتر رقمی معادل 300 میلیارد تومان حق پخش می خواهد.
وی با بیان اینکه مبنای محاسبه حق پخش فوتبال، تعداد بینندگان آن است، گفت: ما نمی خواهیم درآمد صدا و سیما را از برنامه های مختلف آشپزی، فرهنگی، آموزشی یا تفریحی بگیریم بلکه تنها خواسته ما آن است که حق پخش فوتبال بر اساس تعداد بیننده آن پرداخت شود.
درودگر در پاسخ به این سوال که مسئولان صدا و سیما می گویند فدراسیون های ورزشی دیگر برای پخش مستقیم مسابقات خود حتی حاضر به پرداخت پول به این سازمان هستند و درصورتی که مسابقات فوتبال پخش نشود، باشگاه ها در جذب حامی مالی برای خود ناکام خواهند ماند، گفت: این منطق کاملا درست است و آن را می پذیریم؛ بسیاری از فدراسیون ها بدلیل توسعه رشته ورزشی خود دست به این اقدام می زنند اما نباید فراموش کنیم که توسعه درآمد صدا و سیما از فوتبال است و حدود 80 درصد از درآمدهای تبلیغاتی صدا و سیما به دلیل پخش مستقیم مسابقات فوتبال از این بخش تامین می شود.
به نظر می رسد مشکلات داخلی در صدا و سیما و نبود انسجام بین تمامی رشته های ورزشی و فدراسیون ها و همچنین انحصار پخش باعث شده تا این رسانه ملی همچنان دست بالاتر را در این موضوع داشته باشد.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۳۸۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده‌باش فدراسیون برای ال‌کلاسیکوی ایران

به گزارش قدس آنلاین، در چند روز گذشته فدراسیون فوتبال در ادامه قوانین جدید این فصل، این بار سراغ صحبت‌های اعضای تیم‌ها رفت و اعلام کرد که بیانیه‌ها و مصاحبه‌های غیر فنی اعضای تیم‌ها علیه فدراسیون، سازمان لیگ، هیات فوتبال استان، باشگاه‌ها، کمیته‌های فدراسیون و اعضای باشگاه‌ها جریمه حداقل ۲ میلیارد تومانی در پی خواهد داشت که البته این قانون سکه‌ای است که دو رو دارد.

با اینکه هدف فدراسیون‌نشینان از این قوانین جلوگیری از حواشی میان باشگاهی و درگیری‌های رسانه‌ای است اما در سوی دیگر می‌تواند دموکراسی و حق انتقاد را از روح فوتبال بگیرد و تیم‌ها حق خود را در حال ضایع شدن ببینند. البته این محکومیت‌ها عموما دامن‌گیر تیم‌هایی می‌شود که در جنگ رسانه‌ای کمتر از رقبا دست دارند و با افزایش بار مالی، رغبتی به ادامه نخواهند داشت.

مجتبی فریدونی، مدیرعامل پیشین ذوب‌آهن در این باره گفت: جریمه‌های فدراسیون بار مالی باشگاه‌ها را سنگین‌تر کرده و شاید لیگ را از پویایی خارج کند. باشگاه‌ها همین الان هم در بودجه‌هایشان مشکل دارند و پرداختی‌هایشان عقب افتاده است. باشگاهی که در مخارج فعلی‌اش مانده، جریمه را نمی‌تواند بپردازد.

فریدونی همچنین با انتقاد از «سیاست کسب درآمد فدراسیون از طریق جرایم،» ادامه می‌دهد: رویکرد سازمان لیگ در این مدت تنها جریمه کردن است و ظاهرا تنها ممر درآمدی سازمان لیگ و فدراسیون است. درست است که این جرایم بازدارندگی ایجاد می‌کند اما به هر حال بازیکن یا سرمربی تحت شرایط و فشار بازی ممکن است چیزی بگوید و نمی‌توان آن را با جرایم کنترل کرد. لیگ همین است و شاید با این قوانین آزادی انتقاد گرفته شود.

فرشید طالبی، بازیکن پیشین سپاهان نیز تصمیمات فدراسیون را پاک کردن صورت مساله دانست و در خصوص راه حل درست گفت: باید مشکلات را بپذیرند و برای حل آن اقدام کنند. برای این کار باید به جای اتخاذ تصمیمات سفت و سخت، با شیوه هم‌اندیشی پیش بروند.

او خاطرنشان کرد: در لیگی که تمام تیم‌ها مشکل و شکایت دارند، پس قطعا یک جای کار می‌لنگد. باید به جای محکومیت، هم‌اندیشی شود. کمیته انضباطی امسال پول کمی از جرایم نگرفته و فکر کنم لیگ ما با پول جرایم می‌چرخد! باید فدراسیون بپذیرد که در این قوانین ابهاماتی وجود دارد که باید رفع شوند.

طالبی ادامه داد: قبول دارم که برخی تیم‌ها شور موضوع را درمی‌آورند و این هم بد است. انتقاد و بیان مشکل، روش دارد. اگر قرار است حقی ضایع نشود تا زمان ورود VAR حل نخواهد شد.

مجید محافظت‌کار، مربی تیم آلومینیوم نیز در واکنش به این موضوع تصریح کرد: ما موظفیم که به قانون احترام بگذاریم اما اگر قوانین به طور یکسان اجرا شوند. اگر سرمربی تیم ما به خاطر یک مصاحبه سریعا محروم می‌شود، برای دیگر تیم‌ها نیز همین طور باشد. همسان نبودن در اجرای قوانین ما را اذیت می‌کند ولی باید احترام بگذاریم.

با این حال ابراهیم صادقی، مربی ذوب‌آهن معتقد است که بیانیه‌نویسی هیچ کمکی به فوتبال نمی‌کند و باید به مسائل فنی بپردازیم.

قوانین باید ابتدا به تصویب هیات رئیسه فدراسیون فوتبال برسند و اجرایی شوند اما شاید تدوین این مقررات دست فضاهای رسانه‌ای غیررسمی را به فضای انتشار محتوا باز کند که حقوق تیم‌ها در این موضوع یکسان نخواهد بود و همین امر می‌تواند تنش در بازی‌های حساسی چون تقابل سپاهان و پرسپولیس را بیشتر کند.

دیگر خبرها

  • میزبانی مسابقات مچ اندازی قهرمانی آسیا از ایران گرفته شد
  • انتقال میزبانی مچ‌اندازی آسیا از کیش به تاشکند!
  • استقلال و یاسین سلمانی، بیرانوند و سپاهان!
  • بدرقه ساحلی بازان زیر ۱۹ سال والیبال به مسابقات آسیایی
  • غیبت وزنه‌برداری ایران در قهرمانی نوجوانان جهان
  • جلسه فوتسال و فوتبال ساحلی AFC با ریاست مهدی تاج
  • آماده‌باش فدراسیون برای ال‌کلاسیکوی ایران
  • تکذیب اعزام تیم ملی فوتبال دانشجویان به بلژیک توسط فدراسیون ورزش‌های دانشگاهی
  • حفظ گزینه خروج روسیه از یوفا
  • تشکیل و اعزام تیم ملی فوتبال دانشجویان به بلژیک صحت ندارد