Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-02@02:29:18 GMT

لایه های پنهانی قطع روابط مغرب با ایران

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۵۱۱۳۷

لایه های پنهانی قطع روابط مغرب با ایران

به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، وزیر خارجه مغرب سه شنبه و در اقدامی قابل تامل و مشکوک اعلام کرد روابط دیپلماتیک کشورش با ایران قطع می شود اگر چه این اقدام مسبوق به سابقه است اما اقدام اخیر در شرایط خاص حاکم بر جهان اسلام و تشدید تهدیدات در خصوص فلسطین بسیار قابل تامل به نظر می رسد.

روابط جمهوری اسلامی ایران و مغرب پس از انقلاب اسلامی و علی رغم آنکه مغرب پادشاه فراری ایران را میزبانی کرده بود روابطی حسنه توام با آرامش و به ویژه در عرصه های فرهنگی روابطی گرم و عمیق بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تبادل دانشجو برگزاری مداوم هفته های فرهنگی و ترویج و تبلیغ سینما و سایر ابعاد فرهنگ ایرانی در مراکش به قوت پیگیری می شد.

ده سال پیش با بهانه ای موهوم درخصوص مساله بحرین اولین قطع رابطه دو کشور از ناحیه مغرب کلید خورد و بهانه هایی چون تلاش ایران برای تبلیغ تشیع در این کشور از ناحیه مجامع مخالف تعمیق روابط دو کشور مسلمان ایران و مغرب هم به شدت ترویج شد و این درحالی بود که در همان زمان هم بی پایگی این اتهامات حداقل برای سیاستمداران و حکمرانان مغربی روشن بود.

روابط قطع شده بلاخره پس از شش سال از سرگرفته شد ولی اینبار از گرمی و عمق پیشین هیچگاه برخوردار نشد و روشن ترین دلیل این مساله هم به ناخرسندی برخی کشورهای مرتجع منطقه و همچنین رژیم صهیونیستی از حضور ایران در شمال آفریقا بازگشت داشت.

اعلام قطع روابط مغرب با ایران در روز سه شنبه و توسط وزیر خارجه این کشور اینبار با بهانه ای جدید رقم خورده است. وزیرخارجه مغرب مدعی است حزب الله لبنان در مغرب عهده دار آموزش نظامی جبهه پولیساریو است و به اعضای این جبهه باهدف ناامن سازی مغرب اموزش نظامی و موشکی می دهد.

وزیر خارجه مغرب در تکمیل این ادعا گفته است یکی از مسئولین ایرانی در سفارت جمهوری اسلامی ایران در مغرب مسئولیت هماهنگی نیروهای حزب الله با رهبران جبهه پولیساریو را در دو سال گذشته به عهده داشته است در خصوص ادعاهای وزیرخاجه مغرب درتبیین دلایل اعلام قطع روابط با ایران چند نکته قابل تامل است.

نخست؛ درحالی که مهمترین مساله فراروی جهان اسلام این روزها بیش ازهرزمان مساله فلسطین و مبادرت امریکا به انتقال سفارتخانه اش از تل اویو به قدس در چهارده می یعنی کمتر از دو هفته دیگر است خلق و طرح مسائلی از این دست بی گمان برای به انحراف کشیدن افکار عمومی مدافع مساله فلسطین از این ماجرا به نفع تحقق معامله قرن امریکایی اسرائیلی است و بدون شک اگر حتی دست پنهان امریکا و اسرائیل را خوشبینانه پشت این ماجرا ندانیم و در عین حال مبادرت مغرب به قطع رابطه را بلافاصله بعد از تشدید تهدیدات علیه ایران در سفر پمپئو به عربستان اسراییل و اردن و اجرای نمایشنامه مضحک نتانیاهو در دوشنبه شب اتفاقی تصور کنیم مجبور به اذعان به این مطلب هستیم که بیشترین سود و انتفاع از این مساله نصیب این کشورها در مرحله اول خواهد بود.

دوم اینکه در کلام وزیر خارجه مغرب حزب الله لبنان و ایران به شکل توامان به تلاش برای ناامن کردن مغرب متهم می شوند از دیگر دست های پنهان پشت این ماجرا پرده برمی دارد و در کنار امریکا و رژیم صهیونیستی نقش عربستان امارات و البته بحرین را پررنگ نشان می دهد واقعیت آن است که کشورهای مذکور درحالی که بشکل رسمی مساله فلسطین را از اولویت های خود خارج کرده اند در سازش با اسراییل و عادی سازی روابط با ان گوی سبقت را از یکدیگر ربوده اند. در رقابتی نفس گیر یکی حق سکونت صهیونیست ها در فلسطین را مشروع اعلام می کند و دو کشور دیگر به نزدیکی و میزبانی از صهیونیست ها افتخار می کنند و البته وجه اشتراک خود با اسراییل را در دشمنی با ایران و در عمل فریاد می زنند. با این نگاه بدیهی است که کشورهای متمول حاشیه خلیج فارس با صرف دلارهای نفتی درصدد تخریب هرچه بیشتر روابط محور مقاومت با دیگر کشورهای مسلمان باشند. استقبال بدون فوت فرصت و سریع امارات و بحرین از مساله قطع روابط این کشور با ایران موید این مساله است.

سوم آن که وزیر خارجه مغرب در تعلیل چرایی قطع روابط کشورش با ایران تاکید کرده این مساله ارتباطی با اوضاع سوریه و خاورمیانه ندارد که این تصریح و تاکید در شرایطی که بحث تنها بر سر مساله امنیت مغرب است خود گویای ان است که اتفاقا نه تنها مساله سوریه و خاورمیانه بلکه مسائل دیگری چون یمن بحرین و فشارهای عربستان و امارات به شکل ویژه انگیزه های قطع رابطه را شکل می دهند.

نکته پایانی در این باب تصریح مدام جمهوری اسلامی بر پرهیز از مداخله در امور داخلی دیگر کشورها از یک سو و نفی صریح حمایت اموزش و کمک حزب الله به جبهه پولیساریو از دیگرسو است و در عین حال توجه به این مساله که تاریخ روابط ایران و مغرب نشان می دهد استانه تحریک این کشور شمال افریقایی بسیار بالاست چنان که تنها در مدت زمانی نچندان طولانی دو نقطه تاریک قطع رابطه را با جمهوری اسلامی تجربه کرده است بدیهی است همانگونه که اتهام تلاش ایران برای تبلیغ تشیع در شمال افریقا و به ویژه مغرب در سایه گذر زمان سست بنیادی خود را نشان داد اتهام اخیر نیز بزودی با روشن شدن نقش دست های پنهان پشت ماجرا فاصله اش با حقیقت را مشخص خواهد کرد. افتاب همیشه پشت ابرنمی ماند.

 

العالم

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: مغرب جام نیوز ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۵۱۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش حجم تجارت ایران و کوبا به بیش از ۲۴۳ میلیون دلار می‌رسد

صمد حسن‌زاده رییس اتاق بازرگانی ایران صبح امروز در همایش تجاری ایران و کوبا در محل اتاق ایران گفت: روابط ایران و کوبا همواره دوستانه و با احترام متقابل بوده و دو کشور از شرکای سیاسی یکدیگر می شوند و  سابقه دوستی دو ملت در سطح عالی بوده است. با این حال، این حسن روابط سیاسی در روابط اقتصادی دو کشور بازتاب ملموسی و مطلوبی نداشته است.

وی افزود: دو کشور راه درازی را در توسعه روابط تجاری داند و مقامات دو کشور باید بر تعهد خود بر همکاری اقتصادی تاکید داشته باشند.

حسن زاده ادامه داد: حجم تجارت ایران و کوبا در سال‌های اخیر به طور پیوسته افزایش داشته و در سال ۲۰۲۲ تجارت دو کشور بیش از ۲۴۳ میلیون دلار بوده است. در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۰، ۲۱۰ میلیون دلار بود.

رییس اتاق ایران خاطرنشان کرد: ایران محصولات نفتی و پتروشیمی و مواد غذایی و ساختمانی به کوبا صادر و دارو، تجهیزات پزشکی و خدمات مهندسی از این کشور وارد می کند.

وی یادآور شد: در تجارت دو کشور زیرساخت ها به اندازه کافی توسعه نیافته است و همچنین تحریم های آمریکا علیه هر دو کشور بزرگ ترین مانع تجارت بین دو کشور بوده است. با این حال، ایران و کوبا می‌توانند از تجارب هم در مقابله با تحریم‌ها استفاده کنند.

وی یادآور شد: کشاورزی، گردشگری و انرژی می تواند زمینه همکاری مشترک دو کشور باشد. همچنین ایران به دلیل برخورداری از کریدور شرق به غرب می‌تواند زمینه ارتباط کوبا را با اوراسیا فراهم آورد.

رییس اتاق ایران گفت: واکسن پاستوکووک در زمان شیوع ویروس با همکاری کوبا در ایران تولید شد.

وی در ادامه از کوبا به عنوان یکی از مهم ترین صادرکنندگان نیکل یاد کرد و گفت: معادن نیکل و کبالت در ایران وجود دارد که سرمایه گذاری بر آنها نشده و ایران می‌تواند از دانش و فناوری کوبا در زمینه بهره برداری از ذخایر نیکل استفاده کند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • از توجه ویژه به توسعه روابط فرهنگی با همسایگان تا طرح مساله غزه در اجلاس باکو
  • شهرداری می‌تواند با کشور‌های خارجی قرارداد ببندد، اما نه قرارداد‌های پنهانی
  • نماینده مجلس : شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • تجارت ایران و چین می تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد
  • مذاکرات نظامی مغرب و ناتو
  • گفت‌وگوهای پنهانی عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه
  • افزایش حجم تجارت ایران و کوبا به بیش از ۲۴۳ میلیون دلار می‌رسد
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران