Web Analytics Made Easy - Statcounter

اولویت اصلی ایران صرف نظر از این که چه طیف سیاسی قدرت را در دست داشته تضمین امنیت ایران است/ امروزه قدرت موشکی ایران به عنوان عامل بازدارنده مطمئن علیه اسرائیل عمل می کند/ ایران پروژه دکترین نظامی دفاع پیشگیرانه را تغییر داد و از شدت نفوذ نظامی خود در سوریه را افزایش داد

ایران آنلاین /  «گروه بین المللی بحران» متشکل از شماری سیاستمداران پیشین کشورهای غربی به تحلیلی در خصوص وضعیت ایران پرداختند : در منطقه خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران از طریق ایجاد یک هلال جغرافیایی پیوسته از تهران تا بغداد –دمشق- بیروت پس از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 و گسترش جنگ داخلی سوریه و یمن نفوذ خود را گسترش داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش «انتخاب»، در ادامه این تحلیل می خوانیم: همین امر زمینه درکی را فراهم کرد که ایران درصدد دستیابی به هژمونی منطقه ای است. ایالات متحده آمریکا و متحدانش مانند اسرائیل، عربستان سعودی، امارات متحده عربی؛ برنامه های ایران را تهدیدی غیرقابل تحمل می دانستند. این در حالی است که ایران انزوای طولانی مدت و تحریم های سنگین 1979 را بی عدالتی تاریخی می داند. ایران پس از وقوع آشوب در سوریه در 2011م.، برای حفظ حکومت سوریه متحد دیرینه اش، وارد عمل شد؛ زیرا که سقوط سوریه به منزله گسترش محاصره ایران بود. امروزه این مسئله به بخشی از یک شکاف بزرگ در برداشت و فهم ایران و رقبایش در یک مارپیچی تشدید کننده از جنگ نیابتی گرفتار شده اند.

نخستین گام برای تنش زدایی، دریافت درکی دقیق تر از نحوه تصمیم سازی و تصمیم گیری در مورد سیاست منطقه ای ایران است. در وافع اولویت اصلی ایران صرف نظر از این که چه طیف سیاسی قدرت را در دست داشته تضمین امنیت ایران است. این امر نیازمند بازدارندگی در مقابل دشمنانی است که از حمایت های غربی برخوردار هستند.

پس از جنگ، ایران پیوند نزدیکی با سوریه (حافظ اسد) ایجاد کرد و از این طریق، به ایجاد حزب الله در لبنان کمک کرد. ایران پس از جنگ عراق و دسترسی محدود این کشور به بازارهای تسلیحاتی بین المللی از زمان انقلاب، درصدد برآمد تا از طریق خودکفایی به تقویت توانمندی های نظامی نامتقارن و افزایش عمق راهبردی اقدام کند.

ایران به شدت در برنامه موشک های تسلیحاتی خود سرمایه گذاری کرده است. امروزه این سلاح به عنوان عامل بازدارنده مطمئن علیه اسرائیل عمل می کند. همچنین این کشور از طریق ایجاد یک شبکه ای از شرکا و نائبان خود به مقابله با تهدیدات خارجی پرداخته است. تهران سیاست های پیشگیرانه ای را تعقیب کرده است. مهم ترین تجلی این سیاست همان چیزی است که تهران از آن به عنوان «محور مقاومت» نام می برد.

محور مقاومت به عنوان اتحاد ایران – سوریه- حزب الله و گهگاهی حماس علیه اسرائیل و هژمونی آمریکا در منطقه درک می شود. پس از سال 2011 زمانی که اسد با تهدید روبرو شد و خطوط عرضه کمک ایران به حزب الله به خطر افتاد. جمهوری اسلامی ایران پروژه دکترین نظامی دفاع پیشگیرانه را تغییر داد و از شدت نفوذ نظامی خود در سوریه را افزایش داد. و همچنین از مدل دفاع پیشگیرانه در یمن به عنوان روش کم هزینه برای محدود کردن عربستان استفاده کرده است.

میان سیاستمداران ایران نسبت به موضع کلی راهبردی اختلافی وجود ندارد و در بین عناصر عملگرا و ایدئولوژیک هر دو تامین امنیت ملی را ضروری می دانند. با این حال، بحثی داغ در مورد چگونگی پاسخگویی به این الزامات امنیتی وجود دارد. بحث ها در ساختار قدرت در ایران از طریق یک فرآیند تصمیم گیری اجماعی درون یک نهاد مرکزی به نام شورای عالی امنیت ملی خلاصه می شوند. شورای عالی امنیت ملی که تعیین کننده سیاست های عمده داخلی و خارجی است توسط رئیس جمهور اداره می گردد و این نهاد از مقامات بالای دولتی و نظامی و همچنین تصمیم گیرندگانی که نماینده جناح های اصلی سیاسی هستند، تشکیل می شود.

تصمیمات این شورا در صورت تأیید رهبر عالی ایران که فرمانده کل قواست، قطعی می شوند. در طی سال های گذشته شورای عالی امنیت ملی به طور فزاینده در پاسخ های تاکتیکی نسبت به تحولات منطقه با سرعت و قاطعیت عمل کرده است. برای نمونه می توان به حمایت آن ها از کردهای عراق در سال 2014 در مبارزه با داعش و محکوم کردن کودتا علیه دولت ترکیه در سال 2016 اشاره کرد.

تقریبا یک دهه طول کشید تا با کشمکش هسته ای بسیار خطرناک، عوارض گسترده اقتصادی ناشی از تحریم های بین المللی و تغییرات عمده در موضع آمریکا- برای مثال خارج کردن براندازی نظام از دستورکار و پذیرش حق ایران به داشتن برنامه هسته ای صلح آمیز- تهران سیاست هسته ای خود  را با روی کار آمدن حسن روحانی پس از محمود احمدی نژاد در سال 2013 تغییر دهد. بنابراین این درسی مهم برای آینده است. تغییر در دکترین دیرین دفاعی تهران به احتمال زیاد با تغییر در برداشتی که نسبت به خطرات امنیتی دارد، ایجاد خواهد شد؛ اما این یک خیابان دوطرفه است./ 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۸۹۹۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود

وزیر امور خارجه ایران در پیامی به مناسبت روز ملی خلیج فارس گفت «امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست».

به گزارش ایسنا، در این پیام آمده است: مایلم مراتب خرسندی خود برای برگزاری مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس را ابراز نمایم. بزرگداشت این روز مهم، در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان به شمار می‌آید، لذا این روز بزرگ را به حضار محترم و همه ایرانیان تبریک می‌گویم.

خلیج فارس نامی جاودانه و میراثی جهانی است. در تاریخ ایران دهم اردیبهشت روزی است که یادآور از خودگذشتگی‌های مردمانی دلاور که با مجاهدت خود، پایان اشغال و استعمار پرتغالی بر سواحل جنوبی را پس از سال‌ها رقم زدند.

خلیج‌فارس پهنه بی‌نظیر مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی می‌باشد که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد. اهمیت خلیج فارس در ابعاد تاریخی، تمدنی، جغرافیایی، فرهنگی و از  جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، حمل‌ونقل، انرژی و ژئوپلیتیک از توضیح و تکرار بی‌نیاز است. به همین دلیل است که اهمیت این پهنه آبی در سراسر جهان بسیار قابل توجه است.

در نگاه و باور جمهوری اسلامی ایران، امنیت مقوله‌ای پیچیده، متکثر، چند بعدی و تفکیک ناپذیر است که صرفاً با همکاری دست جمعی و از طریق تقویت پیوندها و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محقق خواهد شد. در همین راستا معتقدیم امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست و جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارائه پیشنهاد و ابتکار در این حوزه‌ها، همواره پیش‌قدم بوده است.

جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارزش‌ها و پیوندهای مشترک با مردم منطقه همواره در کلیه زمینه‌ها از پدیده‌های زیست محیطی و گردشگری گرفته تا امنیت نظامی و روابط اقتصادی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن ظرفیت‌ها و مزیت‌های خود در مسیر توسعه پایدار خلیج فارس بوده است. مایلم مجددا تاکید کنم کشورمان با برخورداری از ظرفیت‌های گسترده خدادادی و کسب پیشرفت‌های گسترده در عرصه‌های مختلف، آمادگی دارد تا این دستاوردها را در خدمت به صلح، ثبات، توسعه و پیشرفت منطقه و ارزش‌های مشترک دیرپای آن قرار دهد.

هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده اما درعین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است. از همین رو، دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و نصب‌العین قرار دادن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، بازتعریف و بازتنظیم روابط با همسایگان را مد نظر قرار داد و نه در شعار بلکه در عمل نشان داد که مجدانه به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی و صلح و ثبات در منطقه از راه تعامل و گفتگو بین دو ساحل این گستره آبی است.

حضار گرانقدر؛ یک ویژگی مهم که وجه شناسه امروز برای خلیج‌فارس به شمار می‌رود، روحیه مبارزاتی ساحل‌نشینان سلحشور آن است که اشغال و حضور بیگانگان را برنمی‌تابند. بخش اعظم نابسامانی‌های موجود در خلیج فارس به واسطه دخالت و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه بوده که درک سطحی، برداشتی نادرست و منفعت محور از تحولات آن دارند. دخالت و نقش‌آفرینی کشورهای فرامنطقه‌ای نه تنها موجب ثبات و امنیت مردمان این دیار نشد، بلکه مسیر همکاری‌های مسالمت‌آمیز را به مواجهه و واگرایی سوق داد.

در حالیکه آمریکا و غرب به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و متنوع‌تر به کشورهای منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به نفس، عقلانیت سیاسی، رفتار مسولانه و روابطی مودت‌آمیز به دنبال اتصال جنوب این پهنه تاریخی به آسیای میانه، قفقاز و دریای سیاه بوده تا منافع همه ملت‌های منطقه را مورد توجه قرار دهد. ایران، به عنوان یک کنشگر بزرگ و توانمند، با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم خود و ایمان به توانمندی‌های نهفته در خلیج فارس و داشته‌های کشورهای این حوزه، برای کمک به پیشرفت و تعالی ملل مسلمان منطقه اطمینان کامل دارد. فراموش نکنیم ما با همه تمایزها و تفاوت‌های فرهنگی، زبانی، نژادی، مذهبی و فکری قرنهاست در کنار یکدیگر زیست مشترک داشته‌ایم و به یقین برای نسل‌های آینده نیز باید سرنوشتی مشترک توام با همزیستی مسالمت‌آمیز و همبستگی اجتماعی را به ودیعه بگذاریم.

اینک با درک و مطالعه این تجربه، جمهوری اسلامی ایران بر آن است تا در مشورت و همکاری با همسایگان خود یک الگوی بومی برای ثبات و امنیت منطقه استراتژیک غرب آسیا را پیشنهاد کند. در این خصوص وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد تا در همفکری و جلب نظرات سازنده مراکز مطالعاتی و اندیشمندان صاحب نام کشورهای منطقه، نگرش مفهومی مورد نظر را غنا بخشد.

امروز در حالی نام جاودان خلیج فارس را گرامی می‌داریم که تحولات مهمی در اطراف ما به ویژه  در شامات که ارتباط تاریخی با خلیج فارس دارد در جریان است. قطعا دفاع از فلسطین و فروکاستن از آتش افروزی رژیم صهیونیستی تاثیرات مثبتی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس نیز خواهد داشت.

در مقام وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، امید آن دارم خلیج فارس همواره امن، با ثبات و پر رونق محیطی برای آرامش مردمان شمال و جنوبش باشد. 

باور دارم این همایش با حضور و مشارکت فعالانه همه صاحب نظران و اندیشمندان و با ارائه بحث‌های مستدل و تبادل نظر همه جانبه به اهداف والای خود که همانا تقویت منافع ملی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران و صیانت از آن  است، دست خواهد یافت.

در پایان از همه دست اندرکاران این مراسم بخصوص محققان و  اساتید گرانقدر که در پاسداشت این روز بزرگ همت گماشته‌اند سپاسگزاری می‌کنم.

دیگر خبرها

  • پیام امیرعبداللهیان به مناسبت «روز ملی خلیج فارس»
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • هشدار مصر و اردن درباره کوچاندن فلسطینیان/ تاکید قطر بر جلوگیری از ورود منطقه به جنگ
  • امنیت خوبی در منطقه خلیج فارس برقرار است
  • ویدیو/ عملیات تنبیهی ایران علیه اسرائیل نقطه عطف استراتژیکی در منطقه خاورمیانه بود
  • تاکید ایران و گرجستان بر اهمیت تحکیم صلح و امنیت منطقه
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو