Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@03:58:31 GMT

احتمال ایجاد منشا ریزگردهای نمکی در خورموسی

تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۴۵۸۳۹۵

احتمال ایجاد منشا ریزگردهای نمکی در خورموسی

تهران- ایرنا- حسین مشایخ عضو هیات علمی دانشگاه هامبورگ گفت: در صورت انباشت نمک، احتمال ایجاد منشا ریزگردهای نمکی در خلیج فارس و منطقه خورموسی وجود دارد.

مشایخ روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: دینامیک آب خور موسی در خلیج فارس به صورت سیستمی است که نمک تولید می کند و تبخیر بالا در منطقه به این روند سرعت و قوت می بخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دکتری اقیانوس شناسی از دانشگاه هامبورگ ادامه داد: در برخی نقاط خور موسی در انتهای کانال ها نمک های خشک شده مانند پوسته نمکی دیده می شود که تا عمق حدود یک و نیم کیلومتر در ساحل نفوذ کرده است.
مشایخ درباره چگونگی بررسی ایجاد پوسته های نمکی توضیح داد: در جریان یک پژوهش از عکس های ماهواره ای و اندازه گیری های میدانی برای عمق سنجی استفاده و مدل عددی آن در دانشگاه هامبورگ تهیه شد.
وی گفت: در اقیانوس شناسی، پدیده ای به نام جریانات باقیمانده جزر و مدی وجود دارد که در واقع چرخش آب را در مناطق کم عمق که دارای خصوصیت های توپوگرافی به خصوصی هستند، مدیریت می کند.
مشایخ افزود: به عنوان مثال در خور موسی و در نقاط کم عمق دیگر، تبخیر سطحی بالا باعث می شود که از یک سو، آب آن منطقه شورتر باشد و از سوی دیگر نوسانات جزر و مدی و جریانات باقیمانده جزر و مدی نمک و آب شور را به سمت ساحل هدایت می کند.
به گفته مشایخ، بنابراین زمانی که آب بالا می آید ممکن است آبی با شوری بسیار بالا حتی دو برابر شوری خلیج فارس باشد که البته این میزان به غلظت مواد محلول در آب بستگی دارد.
مشایخ گفت: زمانی که این آب شور وارد ساحل می شود و به مدت حدود 10 روز تا دو هفته در ساحل ساکن می شود و موج بعدی وجود ندارد که آب را بشورد و با خود ببرد، این آب که با شوری خیلی بالا ساکن شده است تبخیر می شود و نمک آن باقی می ماند و آن پوسته های نمکی سفید رنگ در شمال خلیج فارس ایجاد می شود.
وی در پاسخ به این که آیا این امر برای منطقه چالش آمیز است یا خیر گفت: لزوما نباید چالش باشد، در حقیقت این مساله مهم است که تحولات محیط اطراف دور و بر را درک کنیم، مثلا اینکه درک شود چرا پوسته نمکی در آنجا ایجاد شده و این از نظر علمی بسیار حایز اهمیت است.
مشایخ با بیان اینکه حالت دومی هم وجود دارد، افزود: در حالت خیلی حاد، بخش هایی از خور موسی است که این آب شور از روی دیوارهای توپوگرافی رد می شود و دیگر به حوضچه خلیج فارس بر نمی گردد بنابراین اگر در آنجا دشت وسیعی باشد و این نمک سال های سال انباشته شود، می تواند به یک منبع آلودگی مانند گرد و غبار تبدیل شود.
وی ادامه داد: بر این اساس بادهایی که در آن مکان ها اتفاق می افتد، می تواند این نمک را بعد از سال ها بلند کرده و به صورت گرد و غبار یا پدیده ریزگرد در هوا پراکنده کند، البته بسته به اینکه باد چه جهت و چه سرعتی داشته باشد می تواند زمین های اطراف را تحت تاثیر قرار دهد .
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه هامبورگ، این احتمال هم وجود دارد که این وضعیت در آینده به چالش تبدیل شود، زمین های کشاورزی را تخریب کند و منشا ریزگردهای نمکی شود؛ هر چند به صورت قاطع نمی توان گفت که حتما در همان منطقه رخ می دهد.
وی تاکید کرد: در واقع باید به صورت علمی بررسی کنیم، تمام فاکتورها را کنار هم قرار داده و بعد نتیجه گیری کنیم زیرا این کارها بدون مطالعه امکان ندارد برای همین نظر دادن در مورد خیلی موضوعات به طور قطع امکان پذیر نیست. در عین حال احتمالات را می توان با مدل های مختلف تهیه و برای برخورد با این مسائل آمادگی ایجاد کرد.
وی در پاسخ به این که آیا این نمک ها توسعه مکران در خلیج فارس را به چالش نخواهد کشید، گفت: تولید نمک لزوما تهدید نیست حتی گاهی فرصت هم است باید بببنیم که چگونه می توان از آن استفاده کرد.
وی افزود: در حوزه مکران در خلیج چابهار بخش هایی با انباشت نمک وجود دارد که طبیعی است، می توان این حوزه ها را مکانیزه و نمک ها را استخراج کرد کاری که در اسپانیا و پرتغال انجام می شود و از آن نمک ها در صنایع پتروشیمی و حتی صادرات استفاده می کنند بنابراین می تواند فرصت باشد.
مشایخ تاکید کرد: مساله مهم این است که این پدیده ها را بشناسیم و بفهمیم در هر منطقه چه پدیده ای در حال رخ دادن است تا بتوانیم با مطالعه و برنامه ریزی آن را به فرصت تبدیل کنیم.
وی با بیان این که مطالعات خوبی روی تاسیسات حوزه مکران مانند ساخت اسکله و یا بنادر در حال انجام است، مدل های تهیه شده و اندازه گیری های ممتد صورت گرفته را خوب ارزیابی کرد و ادامه داد: ایستگاه های اندازه گیری در منطقه بسیار خوب عمل می کنند.
علمی 9014**2017

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي محيط زيست خورموسي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۵۸۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال آبگرفتگی در معابر گیلان وجود دارد

ایسنا/گیلان مدیرکل هواشناسی گیلان گفت: از فردا با نفوذ سامانه ناپایدار به منطقه، شاهد ابرناکی و مه آلود شدن هوا و کاهش نسبی دما و وزش باد و رگبار و رعد و برق و تگرگ خواهیم بود.

محمد دادرس امروز، ۱۳ اردیبهشت ماه در گفت وگو با ایسنا، آسمان گیلان را نیمه ابری و مه‌آلود دانست و اظهار کرد: کمینه و بیشینه دما طی امروز بین هشت تا ۲۴ درجه سانتیگراد در نوسان است.

وی نقشه های هواشناسی را نشان دهنده استقرار جوی نسبتا پایدار در منطقه دانست و افزود: طی امروز آسمان کمی ابری تا نیمه ابری است و احتمال افزایش ابر و رگبار و رعد و برق وجود دارد.

مدیرکل هواشناسی گیلان با بیان اینکه به تدریج از فردا با نفوذ سامانه ناپایدار به منطقه، شاهد ابرناکی و مه آلود شدن هوا و کاهش نسبی دما و وزش باد و رگبار و رعد و برق و تگرگ خواهیم بود، خاطرنشان کرد: بارش ها طی بعد از ظهر و شب به ویژه در ارتفاعات و دامنه ها شدید خواهد بود.

دادرس از کاهش سه تا پنج درجه ای متوسط دمای هوای استان خبر داد و گفت: احتمال آبگرفتگی منطقه ای و بالا آمدن سطح آب رودخانه ها و مسیل ها و جاری شدن سیلاب موقتی تا شنبه وجود دارد.

وی اضافه کرد: با تضعیف این سامانه بارشی از عصر و شب شنیه ضمن کاهش ابر و افزاش دما، رگبار و رعد و برق پراکنده تا دوشنبه دور از انتظار نیست، اما از عصر و شب دوشنبه مجددا با نفوذ توده هوای ناپایدار شرایط برای ابرناکی و بارندگی تا سه شنبه فراهم خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • وزش باد‌های شدید و مواج شدن دریا در خلیج فارس، ۱۴ اردیبهشت
  • خلیج فارس مواج است/احتمال بارش های پراکنده
  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • احتمال آبگرفتگی در معابر گیلان وجود دارد
  • رونمایی از ۴۰۰ هزار سند خلیج فارس در آرشیو ملی هند
  • معلمان منشا هر تحولی در جامعه هستند
  • طرح بلینکن برای احیای ناتوی عربی
  • معاون نیروی دریایی سپاه: مسکونی سازی برخی جزایر خلیج فارس با جدیت دنبال می‌شود
  • ایجاد بانک اطلاعات خلیج فارس در سازمان جغرافیایی وزارت دفاع (فیلم)