Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@03:40:17 GMT

محمودآبادی: تاریخی هستیم اما تاریخ‌دان نیستیم

تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۴۶۸۹۵۱

محمودآبادی: تاریخی هستیم اما تاریخ‌دان نیستیم

یک اصفهان شناس گفت: متاسفانه در فرهنگ اجتماعی ایران، ارزشی برای تاریخ قائل نبوده و با اینکه مردمانی تاریخی هستیم اما تاریخ‌دان نیستیم و ندانستن تاریخ بدترین اتفاقی است که برای یک مردم می‌تواد رخ بدهد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، سید اصغر محمود آبادی صبح امروز (شنبه) در میز گردی با عنوان "بررسی منظر تاریخی اصفهان" اظهار کرد: این سوال مطرح است که چرا شهری همچون اصفهان که در صده‌های آغازین هجری شهری شایسته و بزرگ بوده است به ناگاه از تاریخ پاک می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: در کتابی که "آدام مت" با عنوان "تاریخ تمدن اسلامی" در قرن چهارم هجری به این سوال رسیده است. باید بپرسیم چطور یک شهر نامدار و تاریخی از تاریخ محو می‌شود و فرایند توسعه آن مختل می‌شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه دوران خلافت اسلامی در رابطه با اصفهان به دو بخش تقسیم می‌شود گفت: حکومت بنی عباس در قرن دوم و سوم ایران گرا بوده‌اند. در این دوره ایران و به تبع آن اصفهان به خوبی دیده می‌شود و بسیاری از خلفا آرزو دارند اصفهان را مدیریت کنند. اما در قرن چهارم، خلافت اسلامی ایران گریز می‌شود و به سمت ایران زدایی پیش می‌رود. این بسیار مهم است که هیچ دوره تاریخی را سیاه و سفید نبینیم و حقایق را بپذیریم. برخی ار فراز و فرودها تاریخ اسلامی در ایران به خوبی شناخته نشده است. 

وی با بیان اینکه در دوره‌ای از تاریخ، ترکان بر این سرزمین حکومت می‌کنند، گفت: اصفهان در این دوره نتوانست به رشد و توسعه خود ادامه بدهد. همچنین برخی از اتفاقات مذهبی رخ داده در داخل اصفهان موجب این مساله می‌شود که اصفهان از درون آسیب می‌بیند.

این تاریخ‌دان با اشاره به آتش زدن کتابخانه اصفهان گفت: حملات متعددی که به اصفهان می‌شود، این شهر را از بین برده و برای مثال آتش زدن کتابخانه اصفهان با بیش از 13 هزار کتاب خطی در این دوره اتفاق افتاده است که فاجعه فرهنگی در تاریخ اصفهان به حساب می‌آید، اما در طول تاریخ اصفهان شهری آرام بوده است که به دلیل دوری از مرزهای درگیر، بسیاری از بزرگان، هنرمندان و دانشمندان را به خود جذب می‌کرده است. به همین دلیل اصفهان موزه بزرگ مردم شناسی و هنر شناسی ایران است.

وی ادامه داد: اصفهان ایران کوچک است و باید بدانیم که در شهری ارزشمند زندگی می‌کنیم. اصفهان برای نخستین بار در دوره مادها اعلام وجود کرد. مادها شهرسازان بزرگی بودند و بی تردید شهرسازی و شهروندی اصفهان در این دوره آغاز شده است.

این اصفهان شناس تصریح کرد: بسیاری از شهرهای بزرگ و قدیمی ایران در این دوره اعلام وجود کرده است، اما با این حال متاسفانه از دوره مادها هیچ چیزی به جز چند اسم برای ایران باقی نمانده است. اصفهان در کنار تنها رودخانه مرکز ایران متولد شده است و اصفهان بدون زاینده رود معنایی ندارد.

محمود آبادی ادامه داد: اطلاعات در رابطه با تاریخ و جامعه اصفهان پیش از اسلام بسیار ناقص است. متاسفانه خود ما در ایران مطالعات خوبی در رابطه با این موضوع نداریم و بهترین مطالعات را افرادی در خارج از مرزها انجام داده اند.

وی ادامه داد: اصفهان پیش از اسلام هرگز برای پایتختی انتخاب نشده است. دو دلیل عمده برای این موضوع وجود دارد. نخست اینکه معمولا کسانی که به قدرت می‌رسند از تیره‌های کوهستانی و قبیله‌ای بوده‌اند و اصفهان قبیله گرایی و قومیت غالبی نداشته که به قدرت برسند، دوم اینکه مردم شهر اصفهان مردمانی سیاسی نیستند و بیشتر مردمانی فرهنگی و اجتماعی بوده‌اند. اصفهان همواره مرکز فکر و اندیشه بوده و آلوده به سیاست نشده است. تنها در دوره ساسانیان قرار بوده به پایتختی برگزیده شود که با کشته شدن پادشاه منتفی می‌شود.

محمود آبادی گفت: در فرهنگ اجتماعی جایگاهی برای تاریخ قائل نیستیم و حتی در دبیرستان بدترین درس‌هایی که می‌خواندیم تاریخ بوده است. بدترین اتفاقی که ممکن است برای یک جامعه رخ بدهد این است که تاریخ خود را نداند. متاسفانه گرچه ملتی تاریخی هستیم اما هرگز ملتی تاریخ‌دان نبوده و نیستیم. و تا زمانی که تاریخ خود را ندانیم نمی‌توانیم ادعا کنیم برای آثار تاریخی خود ارزش قائل هستیم.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام منطقه اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۶۸۹۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکزاصفهان؛ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: روز شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه مصادف با شهادت امام جعفر صادق (ع) تمامی بنا‌های تاریخی، موزه‌ها و محوطه‌های زیر مجموعه این اداره کل در شهرستان‌های مختلف استان تعطیل است.
امیر کرم زاده اصفهان افزود: از روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه تمامی این اماکن آماده ارائه خدمات به گردشگران و دوستداران میراث فرهنگی خواهد بود.
استان اصفهان با پنج میلیون نفر جمعیت به‌عنوان قطب گردشگری جهان و ایران، بیش از ۲۲ هزار بنا و اثر تاریخی شناسایی شده دارد که از میان آنها بیش از هزار و ۸۰۰ اثر ثبت ملی شدند.
هفت اثر از آثار تاریخی اصفهان به نام‌های میدان نقش جهان، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع و سه قنات به نام‌های وزوان، مزدآباد و مون به ثبت جهانی رسیده و کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی است.

دیگر خبرها

  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • ۱۳ میلیون دلار برای القای تاریخچه ترور و کشتار به ایران و مذهب شیعه | جعل تاریخ در سریال حشاشین
  • جهان در موقعیت حساسی قرار دارد/ عملیات وعده صادق در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است
  • برخی از شالیکاران محمودآبادی در انتظار دریافت سهمیه کود
  • میزگرد نگاهی به هشت چالش تاریخی؛ پروژه کوروش درخدمت اسرائیل؟
  • علت ممنوعیت سریال مصری حشاشین؛ تحریف تاریخ ایران
  • رمزگشایی ناقص از یک ملاقات تاریخ ساز