Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-05-06@22:33:09 GMT

افزایش نظارت برنرخ فروش محصولات پتروشیمی

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۵۷۱۰۶

افزایش نظارت برنرخ فروش محصولات پتروشیمی

 

به گزارش اتاق خبر، به نقل از مهر، با یکسان سازی نرخ ارز با قیمت ۴۲۰۰ تومان به ازای هر دلار، بسیاری از مشکلات در زمینه صادراتی یا نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی حل شد؛ اما با بررسی وضعیت بازار به نظر می رسد هنوز دست اندازهایی در این زمینه وجود دارد. پیش از یکسان سازی نرخ ارز، مقوله ای که مطرح می شد، اختلاف قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی با نرخ فروش صادراتی محصولاتشان بود؛ به این ترتیب که پتروشیمی‌ها، خوراک خود را با یارانه دولتی دریافت می‌کردند، اما با قیمت ارز آزاد می فروختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط، حاشیه سود پتروشیمی ها بالا و دولت در حقیقت متضرر می شد که البته با یکسان سازی نرخ ارز، این دسته از مشکلات حل شد.

این تک‌نرخی شدن از سویی دیگر، تاثیر زیادی بر معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا داشت؛ به نحوی که تا قبل از اعلام تک نرخی شدن ارز، قیمت محصولات در بورس کالا بر اساس ارز شناور سامانه سنا محاسبه و در بورس کالا معامله می‌شد. در این شرایط تا زمانی که واحدهای پتروشیمی کف عرضه اعلامی از سمت شرکت ملی پتروشیمی را رعایت می کردند، وضعیت بازار در شرایط عادی پیش رفت و تنها در محصولاتی که ظرفیت تولید آن محصول از سمت واحد پتروشیمی کمتر نیاز داخل بود یا در شرایط اورهال یک واحد پتروشیمی، به صورت مقطعی بازار دچار التهاب افزایش قیمت می شد.

البته شرکت های صنایع تکمیلی، مخالف این نوع مکانیزم محاسبه قیمت محصولات پتروشیمی بوده اند و خواستار محاسبه محصولات پتروشیمی بر اساس ارز مبادله ای بودند؛ به این معنا که به نوعی به دنبال کاهش قیمت محصولات در بورس کالا بودند؛ در حالیکه با تک نرخی شدن قیمت ارز و اعلام ارز ۴۲۰۰ تومانی عملا قیمت محصولات با کاهش حدود ۱۰ الی ۲۵ درصدی قیمت ها در بورس شد. این کاهش قیمت ها در بورس کالا باعث التهاب در بازار آزاد شد، نکته بسیار مهم اختلاف شدید بین قیمت محصولات پتروشیمی در بورس و بازار آزاد است. اتفاقی که برای صنعت تکمیلی پتروشیمی کشور که اقتصاد این واحدها به شدت به قیمت مواد اولیه وابسته است، بسیار خطرناک است و باعث زیر ظرفیت رفتن و در انتها تعطیلی این واحدها می شود.

افزایش ۴۳ درصدی سهم کالاهای پررقابت

در همین حال رضا محتشمی‌پور، رئیس دفتر صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره مشکلات کنونی محصولات پتروشیمی، گفت: بازار در ماه دوم سال، شرایط پرالتهابی را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که پارسال کالاهای پررقابت حدود ۱۱ درصد کل محصولات صنعت پتروشیمی بود، اما اوایل اردیبهشت، میزان کالاهای پر رقابت به ۴۳ درصد افزایش یافت. از آن طرف، به‌طور معمول ۶۵ تا ۷۰ درصد کالاها، بدون رقابت یا با رقابت کم بودند که این میزان در ماه جاری به ۲۵ درصد کالاها رسیده است. این یعنی این‌که ما با بحران تقاضا روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: این در حالی است که با افزایش همزمان قیمت خوراک و کاهش قیمت فروش برخی شرکت‌ها وارد فاز زیان‌دهی شده‌اند. به عنوان مثال، پتروشیمی تندگویان تنها تولید کنندهPET در ایران بر اساس برآوردها این محصول را با زیان عرضه می‌کند، اما خریداران آن از محل فروش PET در بازار آزاد تا بیش از ۵۰ درصد سود می‌کنند که نتیجه اشکال در سازوکارهای مدیریت بازار است. هم‌اکنون عامل اصلی این مسئله سقف رقابت است و اگر سقف قیمتی در کوتاه مدت اصلاح یا برداشته شود التهاب بازار کم خواهد شد، البته برداشتن آن نیز نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند.

رئیس دفتر صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: باید به عملکرد گذشته شرکت‌ها در دوره غیر بحران هم توجه داشت، یعنی اگر یک شرکت در زمان نبودن بحران ماهانه ۱۰۰ تن خرید داشته، در اصل نباید توان آن را داشته باشد که ناگهان ۲ هزار تن تقاضا ثبت کند. مشکل دیگر صنعت پایین‌دست پتروشیمی خرید محصولات از بازار داخلی و فروش در بازارهای جهانی توسط دلالان است. در واقع عده‌ای به این وسیله ریال خود را با ارز ۴۲۰۰ تومانی به محصولات پتروشیمی تبدیل کرده و سپس آن‌را با ارزهای با قیمت بازار آزاد صادر می‌کنند که سبب کمبود در نیاز داخل می‌شود.

بورس کالا نظارت را بیشتر کند

احمد صرامی، عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گازو پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار با بیان اینکه علت تشکیل بورس کالا در کشور، شفافیت در معاملات بود، گفت: ساختار بورس کالای کشور به نحوی است که معاملات انجام شده در آن، به صورت شفاف انجام می شود، اما در شرایطی شبیه وضع موجود، به نظر می رسد این نهاد شاخص های نظارتی بیشتری را در صورت نبود تعریف یا با ضریب حساسیت بالاتری اجرا کند.

وی با اشاره به اینکه این موضوع را در کمیسیون های اختصاصی اتحادیه بیشتر بررسی می کنیم، افزود: نظارت بر فروش حواله صادرات محصولات پتروشیمی در بازار را باید نهادهای نظارتی یا پایانه های گمرکی کشور انجام دهند.

به گفته صرامی، مشکل در این بخش زمانی رخ می دهد که تولیدکننده های کوچک که قدرت مالی چندانی ندارند، محصولات مورد نیاز خود را از شرکت های واسطه ای تهیه می کنند. این شرکت های واسطه ای نیز، محصول خود را از شرکت های بزرگی خریداری می کنند که در حقیقت این شرکت های بزرگ، وظیفه قیمت گذاری در حوزه محصولات را بر عهده دارند و بیشتر نظارت نیز باید بر این شرکت ها انجام شود.

این عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، در پایان یکی دیگر از چالش های واحدهای پتروشیمی را مقوله آب عنوان کرد و اظهار داشت: میزان مصرف آب واحدهای پتروشیمی سرسام آور است و با وجود اینکه اغلب آنها در کنار دریا قرار دارند؛ اما همچنان واحدهای زیادی نیز وجود دارند که از منابع آبی دور بوده و نیاز مبرم به این مایه حیاتی دارند که امیدواریم هر چه سریع تر راه حلی برای کاهش و البته مدیریت مصرف این واحدها اندیشیده شده و در نهایت تلاش شود تا آب مصرفی این واحدها مجدد به چرخه مصرف شان بازگردد. 

انتهای پیام/

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: بورس کالا پتروشیمی صادرات غیرنفتی قیمت دلار نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۵۷۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وارن بافت سهام اپل را فروخت | تلاش برای تصاحب بازار کشور های آسیای میانه

به گزارش همشهری آنلاین، امروز گلدمن ساکس برآورد کرد به دلیل رشد تقاضا برای خرید طلا در بازارهای جهانی احتمال دارد قیمت هر اونس طلا از مرز ۳ هزار دلار هم بگذرد. تازه ترین اطلاعات نشان می دهد بانک های مرکزی در جهان به سرعت در حال خرید طلا هستند. در رویداد دیگری در فضای بین الملل مشخص شد رقابت بین چین و روسیه برسر تصاحب بازار کشور های آسیای میانه حسابی داغ شده است.

-تحلیل گران گلدمن ساکس با استناد به تقاضای قوی برای خرید طلا در جهان از سوی بانک‌های مرکزی ، پیش‌بینی کردند قیمت هر اونس طلا در بازار های جهانی تا پایان سال به ۲۷۰۰ دلار خواهد رسیدو حتی این امکان وجود دارد که از مرز ۳ هزار دلار هم فراتر رود. در طول ماه های گذشته بسیاری از بانک های مرکزی جهان حجم خرید طلای خود را افزایش داده اند.

- آمار ها نشان می دهد وارن بافت، سرمایه‌گذار مشهور آمریکایی، از سال گذشته تاکنون ۲۳ درصد از سهام شرکت اپل را فروخته است. طبق این اطلاعات او سال گذشته ۱۰ درصد و اکنون ۱۳ درصد از سهام اپل بزرگ ترین شرکت دنیا را فروخته است.او جزئیات خاصی درباره اینکه چرا در حال فروش سهام خود در شرکت اپل است ارایه نکرد.

- فراری، سازنده خودروهای اسپرت لوکس، از دو مدل جدید ۱۲ سیلندر و فراری ۱۲ سیلندری اسپایدر رونمایی کرده است. شرکت فراری از سال ۲۰۱۹ خودروهای هیبریدی الکتریکی را به تولیدات خود اضافه کرده و وعده داده است نخستین خودروی تمام الکتریکی خود را در پایان سال ۲۰۲۵ تولید کند.

بیشتر بخوانید

دلایل اصلی کاهش قیمت طلا در روزهای اخیر | روند نزولی طلا ادامه دارد؟ آرامش بازار نفت و افول قیمت طلا تا چه زمانی ادامه دارد؟

- قانون اخیر آمریکا برای ممنوعیت فعالیت اپلیکیشن چینی تیک‌تاک، فقط شامل این پلتفرم و کاربرانش نمی‌شود و خطر دامن زدن به ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های بیشتر توسط کشورهای دیگر را به دنبال دارد. تیک‌تاک در تلاش برای آرام کردن واشنگتن، دو مدیر عامل عوض کرده است.

- بر اساس گزارش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، تولید ناخالص داخلی بریتانیا در سال ۲۰۲۴ به میزان ۰.۴ درصد افزایش خواهد یافت که رشد کمتری نسبت به سایر اقتصادهای گروه هفت به غیر از آلمان است. این موسسه هشدار داد با این رویه رشد اقتصاد بریتانیا از اکثر کشورهای همتای گروه هفت عقب خواهد ماند.

- تازه ترین آمار ها نشان می دهد رقابت چین و روسیه بر سر تصاحب بازار کشور های آسیای میانه افزایش یافته و در این میان چین از روسیه به عنوان بزرگترین شریک تجاری همه پنج کشور آسیای مرکزی، سبقت گرفته است.این موضوعی نیست که مقامات روسیه به آن علاقه داشته باشند. به لحاظ ساختاری کشور های این منطقه از روابط اقتصادی طولانی با روسیه برخودارند اما خیرا چین جای روسیه را گرفته است.

- خبرگزاری رویترز از افزایش قیمت نفت عربستان خبر داد و نوشت:عربستان قصد دارد تا قیمت نفت خود را برای مشتریان آسیایی تا بالاترین رقم طی ۵ ماه گذشته افزایش دهد.اکثر تحلیلگران انتظار دارند قیمت رسمی فروش نفت متوسط و نفت سنگین عربستان به خاطر کمبود عرضه در بحبوحه کاهش تولید اوپک پلاس افزایش یابد.

کد خبر 849496 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها شرکت اپل بورس تهران سهام شرکت‌ها سرمایه‌ گذاری

دیگر خبرها

  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول
  • وارن بافت سهام اپل را فروخت | تلاش برای تصاحب بازار کشور های آسیای میانه
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول
  • افزایش سرمایه بیش از ۴ هزار درصدی یک نماد بورسی
  • بارندگی قیمت محصولات جالیزی در مشهد را افزایش داد
  • عوامل موثر بر قیمت ورق اکسین
  • بورس انرژی دسترسی نیروگاه ها به منابع مالی را سریع تر می کند
  • طی یک سال؛ صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین
  • صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین