Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، قبل از اجرایی شدن برجام گمانه زنی‌ها بر آن بود که با حل مناقشه هسته‌ای ایران با غرب و برطرف شدن تحریم‌ها، آینده اقتصاد ایران قدری روشن‌تر خواهد شد و برخی از ابهامات و ریسک‌های غیر قابل پیش‌بینی با اجرایی شدن برجام از بین خواهد رفت، اما در نتیجه اجرایی شدن برجام روند سرمایه‌گذاری در بازار تغییر چندانی نکرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



پس از اجرای توافق هسته‌ای در سال 94 خوش بینی از نتایج به‌دست آمده بازار را فرا گرفت و این خوش بینی‌ها و انتظارات مثبت تنها در روزهای پایانی سال 94 و در گروه‌هایی همچون خودرویی‌ها نمود پیدا کرد.
با شروع سال 95 و گذشت چندین ماه از اجرایی شدن برجام،  دیگر خبری از خوش بینی‌های سابق در میان نبود و بازار همچون قبل از برجام در رکود عمیقی به سر می‌بُرد.

فقدان تغییرات جدی در بخش‌هایی همچون رونق تولید، نرخ رشد واقعی ، زمینه‌های خروج از رکود و الزام بانک‌ها به کاهش نرخ سود در اقتصاد ایران، منطقی‌ترین عامل برای رکود حاکم بر بازار سرمایه است.
در چنین شرایطی که بازار سرمایه از نتایج برجام تأثیر چندانی به خود نگرفته است، در مقابل برهم خوردن برجام از خود واکنش‌هایی منفی نشان می‌دهد. در طول چند هفته‌ای که سخن از احتمال برهم خوردن برجام از سوی طرف آمریکایی و از دست رفتن بخشی از اعتبار آن شد، بازار واکنش‌های به شدت منفی از خود نشان داد و اصطلاحاً پیشاپیش به استقبال مرگ رفت.

مهم‌ترین تنش مشاهده شده در بازار و اقتصاد ایران از ترس برهم خوردن برجام، تغییرات پرشتاب قیمت ارز بود که موجب شد رکوردهای کم نظیری در این حوزه زده شود و تا مرحله‌ای این افزایش قیمت ارز جلو رفت که بازار و دولتمردان را دچار شوک جدی کرد.
اما آنچه مسلم است، بازار ایران بسیاری از نتایجی را که قرار بود پس از به هم خوردن برجام تجربه کند، قبل از این اتفاق تجربه کرد و به نظر برخی صاحبنظران شاید اتفاق و تکانه جدی دیگری پس از این، اقتصاد کشور را تهدید نکند.
از این جهت در مصاحبه با چند تن از تحلیلگران و همچنین معاون وزیر صنعت معدن و تجارت به بررسی بیشتر تأثیرات اجرایی شدن برجام بر بازار پرداخته‌ایم؛ دولتمردان باید بدانند در شرایط بی‌اعتمادی، اتفاق های نامطلوب قابل پیش‌بینی نیست بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بسیاری از اتفاقات نامطلوبی که قرار بود پس از نقض برجام توسط آمریکا، در کشور بیفتد در گذشته افتاده است و نکته مهم آن است که بدانیم اکنون نگاه جامعه جهانی به ایران تغییر کرده و دیگر آمریکا نمی‌تواند با تغییر موضع نسبت به ما، کشورمان را در دنیا منزوی کند.

وی تشریح کرد: آمریکا اکنون درصدد فشار به اتحادیه اروپا در جهت کاهش ارتباطات با ایران تلاش می‌کند و اروپایی‌ها نیز به دلیل سهم تجارت با آمریکا شاید از برجام خارج شوند، اما باید توجه داشت که اکنون چهره‌ ایران در دنیا تغییر کرده و تمامی این اتفاق‌ها تأثیر چندانی بر اقتصاد و تجارت ما نخواهد گذاشت.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران اتاق ایران تأکید کرد: اقدام ترامپ بدون شک ما را به نقطه اول برنمی‌گرداند، زیرا برجام نگاه دنیا را به ما تغییر داده و اکنون دنیا باور دارد که ایران به تولید سلاح هسته‌ای اقدام نمی‌کند.

شکوری اذعان کرد: امروز یک بخش از وظیفه ما، اطمینان از آینده و بخش دوم سیاست‌گذاری صحیح و بر اساس داده های درست است و دولتمردان باید بدانند در شرایط بی‌اعتمادی، اتفاق های نامطلوب قابل پیش‌بینی نیست.

وی تأکید کرد: از یک طرف ارز در کشور کاهش یافته و از طرف دیگر تقاضای آن بالا رفته است و بدون شک در جامعه‌ای که تورم وجود دارد اگر نرخ ارز کنترل نشود اتفاقات نامطلوبی پیش خواهد آمد.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران اتاق ایران ، بیان کرد: ما به عنوان فعالان اقتصادی کشور به علت بالا رفتن هزینه‌های تولید، قیمت تمام شده برای محصولات داخلی و صادرات را با افزایش پیش بینی می‌کنیم و از طرف دیگر قیمت فروش کالاها در بازارهای جهانی نه ‌تنها تغییر نکرده بلکه ممکن است کمتر شود و در نتیجه از مجموعه این عوامل می توان نتیجه گرفت که صادرات، اوضاع خوبی نخواهد داشت.

شکوری تشریح کرد: می‌بایست نگاهمان را در روابط با دنیا تغییر دهیم و بپذیریم که نمی‌توانیم با کشورهای دیگر تعامل نداشته باشیم.

وی با اشاره به لزوم توجه به توسعه اقتصاد جهانی در کشور افزود: می‌بایست برنامه‌ریزی مؤثری برای رسیدن به اهداف مدنظر در تجارت جهانی توسط مسئولان و صاحب نظران امر سنجیده شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی ایران اتاق ایران ، یادآور شد: خروج و یا پایبند بودن ترامپ بر برجام هیچ تأثیری بر شرایط تجاری کشور نخواهد گذاشت، زیرا آمریکا عملاً مدت‌ها بود که برجام را پاره کرده بود.

همه اتفاق ها،پیش بینی شده است

مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت معدن وتجارت در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، تصریح کرد: نمی‌توانم بگویم پس از صحبت‌های ترامپ هیچ اتفاق خاص اقتصادی در کشور نمی‌افتد اما باید توجه داشت که ما 35 سال تحت سخت‌ترین تحریم‌ها بوده‌ایم و توانسته‌ایم پدیده تحریم را دور بزنیم.

وی افزود: همانطور که رئیس جمهور گفتند همه تمهیدات و پیش بینی‌های لازم توسط مسئولان کشور برای اتفاقات اخیر در نظر گرفته شده و مردم نباید به هیچ عنوان نگرانی از این جهت داشته باشند.

حمایت از کالای ایرانی،راهکار رونق اقتصادی در سال 97 است

مهرداد اکبریان مدیر انجمن سنگ‌آهن ایران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در راستای کاهش تنش های اقتصادی پس از نقض برجام، در مرحله اول حاکمیت می‌بایست با بهبود مسائل سیاسی، زمینه فعالیت‌های اقتصادی را تسهیل کند.

مدیر انجمن سنگ آهن ایران اضافه کرد: مسئولان و دولت‌مردان باید از تصدی‌گری دست برداشته و کارها را به دست بخش خصوصی بسپارند از طرف دیگر مردم نیز باید تلاش خود را افزون کنند تا به راندمان کاری در کشورهای پیشرفته دست یابیم.

وی ادامه داد: ملت‌ ایران باید متوجه شوند که در میزان کار‌کردن از کشورهای دیگر دنیا عقب هستند و در صورتی که تمایل داریم به آمارهای بالا در صادرات دست یابیم فقط با حمایت دولت یا امتیاز گرفته از دولت نمی‌توانیم به اهداف مورد نظر برسیم بلکه باید همه مردم تلاش کنند و به ویژه در سال پیش رو تا جایی که می‌توانند از کالای ایرانی حمایت کنند.

اکبریان اظهار کرد: باید بپذیریم وضعیت اقتصاد خارجی کشور مطلوب نیست و دولت برای خروج از این شرایط حتی با وجود تحریم می‌بایست فکر اساسی داشته باشد.

مدیر انجمن سنگ آهن ایران اضافه کرد: برای مثال تک نرخی کردن دستوری نرخ ارز تنها به سر در گم کردن صادر کننده و در نهایت وارد کننده کشور می‌انجامد و ضعف اقتصادی جامعه را درپی خواهد داشت.

وی تصریح کرد: بهتر است ورود و خروج ارز به کشور تنها توسط تجار ایرانی انجام شود و مسیر در پیش گرفته شده این نگرانی را به‌وجود می‌آورد که در نهایت موجب توقف صادرات غیرنفتی کشور شود.

مدیر انجمن سنگ آهن ایران با اشاره به نقش حیاتی دولت در حمایت از معیشت مردم، تأکید کرد: در شرایط کنونی که وضعیت اقتصادی کشور وخیم است و با بالارفتن قیمت ارز شرایط برای تأمین معاش مردم سخت‌تر شده و می‌بایست با هزینه‌های ریالی، خرج دلاری را پرداخت کنند.


گزارش از سمیه عرب


انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: صادرات برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۴۲۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدام بانک ملی ایران در واگذاری پتروشیمی شازند بسیار ارزشمند است

به گزارش «تابناک» به نقل از وابط عمومی بانک ملی ایران؛ محمد رضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به نقش و جایگاه بورس و بازار سرمایه در تحقق شعار سال مبنی بر « جهش تولید با مشارکت مردم» به خبرنگار روابط عمومی بانک ملی ایران گفت: مقام معظم رهبری در انتخاب شعار امسال علاوه بر اهمیت جهش تولید، به مشارکت مردم نیز اشاره داشتند و آنچه که در مشارکت مردم می تواند رقم بخورد بخش اعظمی از آن بازار سرمایه کشور است کما‌اینکه سهام عدالت را از طریق بازار سرمایه کشور با رویکرد مشارکت عمومی تبدیل کردیم.

پور ابراهیمی اذعان کرد: شاید تنها کشوری در منطقه هستیم که این تعداد از توده های مردم در بازار سرمایه به صورت مستقیم و غیر مستقیم حضور دارند.

وی با بیان نگرانی‌های مردم بابت سرانجام دارایی های دولت گفت: بعضاً اصطلاحاتی شنیده می‌شود که دارایی‌های دولت را به تاراج برده‌اند و بخش خصوصی آنها را ارزان خریده است؛ اینها دغدغه‌های مردم هست و اگر ما می‌خواهیم مشارکت را افزایش دهیم به دلیل شرایطی که در کشور وجود دارد باید این نگرانی‌ها را برطرف کنیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم ادامه داد: وقتی ما توده‌های مردم را در قالب شرکت سهامی عام یا تعاونی‌های سهامی که می‌توانند در بازار سرمایه پذیرفته شوند شریک می‌کنیم، این دغدغه به تاراج بردن به مراتب کمتر می شود چرا که خیر آن به توده‌ها می‌رسد و هر میزان سهمی که به آنها اختصاص داده شود شفاف و مردمی است و کسی نمی‌تواند مدعی شود که آن را به یک شخص داده‌اید.

نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه ظرفیت بازار سرمایه اساساً در جهت تجهیز منابع از طریق ورود افراد به صورت سرمایه گذاری خرد است؛ تصریح کرد: هنر این است که این اقدامات منجر به تغییر بزرگ اقتصادی شود. 

وی ماهیت بازار سرمایه را بسیار مهم دانست و افزود: برای تمام این مسائل ابتدا لازم و ضروری است که ما ذائقه مردم را که در بازار سرمایه مدتهاست تلخ شده، شیرین کنیم. اگر ذائقه شیرین شود مردم به سمت بازار سرمایه خواهند آمد. این بازار از سال 84 دارای قوانینی بوده که در سال‌های بعدی نیز مورد تایید بوده است اما به دلیل عملکردی که خوب نبوده اکنون ما شاهد یک نگاه منفی هستیم که با اقدامات به موقع و موثر دولت می‌توانیم این نگاه را تغییر داده و شاهد افزایش مشارکت مردم از طریق ظرفیت‌های بازار سرمایه باشیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در واکنش به واگذاری بیش از 50 درصد سهم پتروشیمی شازند از سوی بانک ملی ایران به شرکت شتران که 70 درصد آن مردمی است و حدود 47 میلیون ایرانی در آن سهم دارند، در راستای خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری‌ گفت: این اقدام بانک ملی ایران بسیار ارزشمند است و هر کاری که بتواند تصدی‌گری دولت به طور مستقیم و غیر مستقیم در اقتصاد را کاهش داده و سهم بخش خصوصیِ واقعی و مردم را افزایش دهد قابل تقدیر است.

 پور ابراهیمی تاکید کرد: در واگذاری‌ها باید دقت کنیم، گاهی این اتفاق رقم می خورد اما باز به شرکتی انتقال پیدا می‌کند که دولت در پشت آن دست داشته و با کمترین سهم بیشترین اعمال قدرت را می‌کند، مانند فرآیندی که در خودرو سازی شاهد آن هستیم. واگذاری‌ها باید به این شرط باشد که شرکت‌ها واقعا خصوصی باشند و یا مردم درآن سهم زیادی را داشته باشند.

دیگر خبرها

  • کتاب «اقتصاد در هیاهوی انتظارات» منتشر شد/ اولین کتاب تخصصی انتظارات تورمی در ایران
  • فرمانده حشد الشعبی: تهدیدهای آمریکا ما را نمی‌ترساند
  • محصولات داخلی قابل عرضه در بازار داخلی و خارجی است
  • خروج نقدینگی حقیقی‌ها در روز منفی شاخص‌های بازار سرمایه
  • اقدام بانک ملی ایران در واگذاری پتروشیمی شازند بسیار ارزشمند است
  • کتاب «اقتصاد در هیاهوی انتظارات» منتشر شد
  • کتاب «اقتصاد در هیاهوی انتظارات» منتشر شد
  • شکست تلاش‌ آمریکا برای گسترش نفوذ در آفریقا
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود