Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-05@02:14:59 GMT

چمران: تعطیلی خط ۷ مترو تهران سیاسی بود نه فنی

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۶۷۵۰۱

چمران: تعطیلی خط ۷ مترو تهران سیاسی بود نه فنی

رئیس شورای شهر چهارم گفت: در آستانه سومین ماه سال ۹۷هستیم در حالی که همچنان خط ۷ راه اندازی نشده و ابهامات و دلایل سیاسی پشت آن همچنان عامل بسته شدن این خط با اهمیت در حمل ونقل عمومی پایتخت است.  به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، چندی پیش محمد علیخانی در خصوص راه‌اندازی مجدد خط ۷ مترو، گفت: ایمن‌سازی این خط حدود ۶ ماه زمان نیاز داشت و مسئولین شهرداری وعده دادند اوایل خرداد ماه این خط آماده راه اندازی مجدد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی با بیان اینکه در حال حاضر کار در این خط در حال انجام است، گفته بود:‌ کار کند پیش می‌رود چرا که نیازمند اعتبارات و منابع هستیم و در حال حاضر در تأمین منابع مشکل داریم.   مهدی چمران رئیس پیشین شورای شهر تهران با اشاره به تبعات بی توجهی به مساله حمل ونقل عمومی شهر تهران اظهار کرد: مساله حمل ونقل در شهر تهران از جمله موضوعات حادی است که همواره مورد توجه کارشناسان شهری و حتی سلامت قرار دارد چرا که مشکلات و مضیقه‌های حمل ونقل شهری به صورت مستقیم بر آلودگی هوا، افزایش ترافیک؛ اتلاف وقت شهروندان و از همه مهمتر بر عدم سلامت جامعه به شدت تاثیر گذار است. بی شک در صورت برطرف کردن کمبود‌های حمل ونقل عمومی در کلانشهری، چون تهران شاهد کاهش آلودگی و افزایش سلامت عمومی جامعه خواهیم بود چرا که گسترش حمل ونقل شهری منجر به از بین رفتن ترافیک و به تبع آن کاهش آلودگی هوا خواهد شد.

وی درخصوص عدم راه اندازی خط ۷ متروی تهران به بهانه‌های سیاسی خاطر نشان کرد: بی شک ریشه آلودگی هوای تهران در کمبود ناوگان حمل و نقل شهری است که با جایگزین کردن ناوگان‌های عمومی بخش قابل توجهی از این دغدغه برطرف می‌شود. مترو به عنوان یکی از اصلی‌ترین خطوط حمل ونقلی تهران در دوران مدیریت شهری قالیباف مورد توجه مدیریت شهری و اعضای شورای شهر قرار داشت و قرار بود که خطوط مترو با قوت و قدرت بیشتری به بهره برداری برسد، در حالی این موضوع مورد توجه شورای چهارم و مدیریت قالیباف بود که متاسفانه خط ۷ بعد از روی کار آمدن اعضای شورای پنجم تعطیل و علی رغم ادعای راه اندازی آن تا چند ماه و تعویق آن به پایان سال ۹۶ در آستانه سومین ماه سال ۹۷ هستیم در حالی که همچنان خط ۷ راه اندازی نشده و ابهامات و دلایل سیاسی پشت آن همچنان عامل بسته شدن این خط با اهمیت در حمل ونقل عمومی پایتخت است.

چمران با تاکید بر افزایش قطارشهری اظهار داشت: خط ۶ مترو تهران نیز از جمله گزینه‌هایی بود که اگر مدیریت شهری پیشین تا پایان سال ۹۶ فرصت اداره شهر را می‌یافت مسلما آن را تکمیل وبهره برداری می‌رساند البته منهای خرید واگن‌ها چرا که تعداد واگن‌ها کم است و نیازمند افزایش آن هستیم از این رو بنده بی صبرانه چشم انتظار انعقاد قرار داد‌های جدید شهری برای خرید واگن‌های مورد نیاز مترو هستم. لازم به توجه است که اعضای شورای شهر تهران، به ویژه شهردار جدید تهران به این موضوع توجه کنند و هر چه زودتر قرار داد خرید واگن‌ها را با توجه به زمان برای آن به پایان برسانند چرا که با ساخت پنجاه درصد آن در تهران مسلما بین یک تا یک ونیم سال زمان مورد نیاز است. به هیچ وجه نمی‌توان درباره مترو ریسک کرد یا انتظار داشت که مردم در زمان‌های طولانی مدت منتظر حرکت قطار‌ها باشند چرا که موجب افزایش بار ترافیکی شهری واعتراض مردمی می‌شود. از سوی دیگر قطار شهری نیازمند بررسی؛ تعمیر و نگهداری دایمی است که نیازمند اختصاص هزینه‌های قابل توجهی است که خوشبختانه مهندسین ما از چنین تخصص و تبحری برخوردار هستند، اما در صورت آسیب دیدن و نیاز به تعمیرات باید قطعات بلافاصله عوض شود و استاندارد‌های تعمیرات آن رعایت شود درغیر این صورت ممکن است صدمات جانی به دنبال داشته یا موجب کندی حرکت قطار‌ها و تاخیر در خدمات دهی به شهروندان شود از این رو خرید واگن‌های جدید و جایگزینی وسایل حمل ونقل عمومی در خدمات دهی سریع به مردم بسیار الزامی است.

رئیس سابق شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به کاهش ناوگان اتوبوسرانی و عدم توجه مدیریت شهری به افزایش آن تصریح کرد: متاسفانه در یک سال گذشته شورای شهر وشهرداری تهران راهکار ورویکردی برای افزایش ناوگان اتوبوسرانی یا قطار شهری نیاندیشیده است، با اینکه بیش از پنج سال از عدم افزایش اتوبوس به ناوگان شهری تهران گذشته بنحوی که تعداد اتوبوس‌ها از ۷ هزار به ۶ هزار رسیده، و واگن‌های قطار شهری نیز رو به فرسایش می‌روند و با افزایش عمرشان نیازمند هزینه کردن و تعمیرات هستند متاسفانه کمترین تحرک و واکنشی از سوی مدیریت شهری دیده می‌شود در حالی که نیازمند افزایش ناوگان حمل ونقل شهری هستیم، خرید واگن و افزایش ناوگان اتوبوسرانی یکی از واجبات حمل ونقل شهر تهران است درغیر این صورت یک روز تاخیر نیز زیان آور بوده وروز به روز بر دامنه کندی‌های حمل ونقل شهر، اعتراضات مردمی و آلودگی هوا می‌افزاید.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شهرداری تهران شورای شهر تهران خط 7 مترو مهدی چمران محمد علیخانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۷۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی یک دانشگاه در فرانسه بدلیل اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، دانشگاه ساینس پو در پاریس، پایتخت فرانسه به دلیل تظاهرات طرفداران غزه، پردیس اصلی خود را تعطیل کرد.

«ژان باسرز»، مدیر این دانشگاه روز پنجشنبه گفته بود که دانشگاه درخواست معترضان حامی فلسطین برای بازنگری در روابط خود با دانشگاه‌های اسرائیل را رد می‌کند. این اظهارات باعث شد برخی از دانشجویان اعلام کنند که در اعتراض به جنگ غزه، اعتصاب غذای خود را ادامه خواهند کرد.

پس از خیزش دانشجویان حامی فلسطین در ایالت‌های مختلف آمریکا، اکنون دانشجویان دانشگاه‌های مختلف در سرتاسر کشورهای اروپایی از جمله در فرانسه و انگلیس در حمایت از فلسطین و محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی به پاخواسته‌اند.

دانشجویان انگلیسی و فرانسوی همزمان با گسترش جنبش‌های دانشجویی در آمریکا، امروز جمعه در حمایت از فلسطینی‌ها و قطع ارتباط با دانشگاه‌های رژیم صهیونیستی در شهرهای مختلف تظاهرات کردند.

دانشگاه کالج لندن (UCL) و دانشگاه وارویک (Warwick) به همراه دانشگاه سوربن و ساینس پو یا همان دانشکده معروف علوم سیاسی پاریس به کانون جنبش ضدصهیونیستی دانشجویان فرانسه تبدیل شده‌اند.

دانشجویان انگلیسی در دو شهر لندن و کاونتری در اعتراض به ارتباط این دانشگاه‌ها با مؤسسات دانشگاهی رژیم اسرائیل تجمع کردند.

در همین ارتباط، دانشجویان حامی فلسطین در فرانسه با تعطیلی کلاس‌های درس در مقاطع مختلف با تجمع در مقابل دانشکده علوم سیاسی معروف در شهر پاریس در حمایت از فلسطین و اعلام حمایت از خیزش دانشجویان در دانشگاه‌های آمریکا و کشورهای اروپایی خواستار قطع همکاری دانشگاهی فرانسه با همه مراکز و نهادهای دانشگاهی وابسته به رژیم صهیونیستی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین در نوار غزه شدند.

انجمن دانشجویی حمایت از فلسطین در دانشکده علوم سیاسی فرانسه طی بیانیه‌ای خواستار پایان همکاری دانشکده علوم سیاسی پاریس با همه مؤسسات وابسته به اسرائیل شد و همچنین خواستار محکوم کردن آشکار این رژیم در کشتار مردم فلسطین در نوار غزه و پایان دادن به سرکوب تجمعات دانشجویی در حمایت از فلسطین شد.

دانشجویان فرانسوی با در دست داشتن پرچم فلسطین و عکس‌های دانشجویان بازداشتی ضمن حمایت از ملت فلسطین؛ با شعار «اسرائیل قاتل و جنایت کار، مکرون همدست و شریک» عملکرد دولت فرانسه را به شدت زیر سوال بردند.

از سوی دیگر، ژان لوک ملانشون، رهبر حزب «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» به همراه اعضای این حزب از جنبش دانشجویان حامی فلسطین در مقابل سرکوب دانشجویان از سوی پلیس حمایت کرد.

کد خبر 6095419

دیگر خبرها

  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • ناوگان حمل‌ونقل عمومی جدید تهران چگونه خواهد بود؟ | تغییرات جدید در اتوبوس، مترو و موتورسیکلت ها
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • اجرای مدیریت یکپارچه شهری، اساسی ترین مسئله شوراها
  • تعطیلی یک دانشگاه در فرانسه به دلیل اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین
  • تعطیلی یک دانشگاه در فرانسه بدلیل اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین
  • انتقاد محسن هاشمی از شهردار تهران؛ فخر فروشی می‌کند
  • ارتقای حمل‌ونقل عمومی در پرند ضروری است
  • عقب‌ماندگی شوراهای شهر از سایر نهادها هنوز جبران نشده است
  • مجلس شورای اسلامی، قانون مدیریت یکپارچه شهری را عملیاتی کند