Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@08:07:09 GMT

نمایشنامه‌خوانی، جایی در میان خوانش ساده و اجرای کامل

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۶۷۹۹۷

نمایشنامه‌خوانی، جایی در میان خوانش ساده و اجرای کامل

مجموعه نمایشنامه‌خوانی‌های «ابله»، برگرفته از رمان بزرگ و عاشقانه «ابله» نوشته فئودور داستایوفسکی، این روزها در حوضخانه مرکز آفرینش‌های ادبی قلمستان واقع در باغ غدیر اصفهان اجرا می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، این مجموعه نمایشنامه‌خوانی، شامل چهار نمایشنامه‌خوانی جداگانه است که همگی از رمان «ابله» اقتباس‌شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آثار به کارگردانی میثم کیان از ۲۵ اردیبهشت تا ۱ خردادماه خوانده می‌شوند.

در خلاصه این نمایشنامه‌ها آمده: پرنس میشیکین وارد شهری می‌شود که مردم آن، پول‌پرست‌ هستند و توجه به مسائل دنیوی در بین آن‌ها بیشتر از مسائل دیگر رواج دارد. پرنس میشیکین که از تباری کهنه است و به مسائلی بیش از مادیات توجه دارد، وارد شهر آن‌ها می‌شود و اتفاقات پرچالشی چون عشق، مرگ، شهرت و بی‌توجهی را تجربه می‌کند.

در هر قسمت از این نمایشنامه، پرنس در میان ماجراهای ناخواسته‌ای قرار می‌گیرد و دو قسمت پایانی این مجموعه نمایشنامه‌خوانی هم مراسم دامادی پرنس میشیکین را به خوانش می‌گذارد.

درباره این مجموعه نمایشنامه‌خوانی، با میثم کیان، کارگردان و دراماتورژ اثر، مصاحبه کوتاهی انجام داده‌ایم که در زیر می‌خوانید.

ایده اولیه انتخاب رمان «ابله» برای نمایشنامه‌خوانی از کجا آمد؟

بهتراست بگویم که ایده‌ اقتباس، از همان روزهای اولی که پا به دنیای نمایش گذاشتم، با من همراه بوده، زیرا ادبیات داستانی، خیلی زودتر از هر چیزی به زندگی‌ام راه یافت. شاید در ده یا یازده‌سالگی این اتفاق افتاد. ازاین‌رو ادبیات داستانی و رمان، همیشه یکی از ارکان مهم زندگی‌ام بوده است. سال ۸۰ رمان «ابله» را خواندم و پنج سال بعد تصمیم به اقتباس نمایشنامه از آن گرفتم. البته به‌غیراز «ابله»، بسیاری دیگر از آثار داستایوفسکی را برای اجرا در نظر داشتم، ولی در ابتدا تأثیرگذارترین آن‌ها بر روی زندگی‌ام را انتخاب کردم، یعنی رمان «ابله».

علت خوانش این آثار به‌صورت مجموعه‌ای از نمایشنامه‌خوانی چیست؟

این کار، چالش بسیار عجیبی برای من بود. بیشتر از هر چیزی دوست دارم پیوند محکمی میان جهان رمان و تئاتر پیدا کنم، ولی اقتباس و امثالش، کاری است که یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد، یعنی به نظر من باید از فیلترهای زیادی عبور کرد تا بتوانیم از دل ادبیات داستانی، پلی به دنیای تئاتر بزنیم. برای همین، قالب نمایشنامه‌خوانی را برگزیدیم.

اتفاقاً یکی از کاربردهای نمایشنامه‌خوانی هم همین است، اما نکته جالب‌توجه، این است که این روزها به من و گروه اجرایی، هجمه انتقادی زیادی شده و آن‌هم این‌که چرا نمایشنامه‌خوانی؟ چرا اجرا نه؟ باید بگویم نمایشنامه‌خوانی، فصلی است که در تئاتر دنیا گشوده شده تا بتوان با گونه‌های مختلف نمایشی آشنا شد و خلأ بین اجراها را به‌صورت مفیدی پر کرد. نمایشنامه‌خوانی، هرچند نسبت به اجرای کامل، جذابیت‌های کمتری دارد، ولی فرصت بسیار بزرگی است. فرصتی که بعدها باعث موقعیتی غنی‌تر در تئاتر می‌شود. برای «ابله» سعی کردیم تا حد ممکن به ساختار رمان پایبند باشیم و این، در قالب یک نمایشنامه‌خوانی یک‌ساعتی امکان‌پذیر نبود. تنها نسخ اقتباسی از این رمان ‌هم اثری ضعیف بود که ما را بر آن داشت از نو پروسه اقتباس را شروع کنیم و تابه‌حال نیز به اتفاقات و ایده‌های خوبی رسیده‌ایم.

مدت‌زمان تمرین برای اجرای این مجموعه نمایشنامه‌خوانی چقدر بود؟

حدود دو ماه برای مجموعه نمایشنامه‌خوانی‌های «ابله» تمرین کردیم.

فکر می‌کنید این‌گونه اجراها، چقدر بر ترویج کتاب و کتاب‌خوانی تأثیر دارد؟

فوق‌العاده تأثیرگذار است. نمایشنامه‌خوانی در دو امر می‌تواند تأثیر زیادی بگذارد. یکی، پرورش مخاطب حرفه‌ای تئاتر و دیگری، دعوت به خواندن. اگر تعریفی از نمایشنامه‌خوانی داشته باشیم، می‌توانیم بگوییم نمایشنامه‌خوانی، جایی در میان خوانش ساده و اجرای کامل قرار می‌گیرد. این، یعنی هم به کسی که می‌خواهد بداند و بخواند، کمک می‌کند و هم به کسی که می‌خواهد درست و آگاهانه اجرا کند.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تئاتر اصفهان نمایشنامه خوانی اصفهان شهردار اصفهان ریاست جمهوری ورزشگاه نقش جهان فناوری های نوین مدیریت شهری اصفهان فردا زاینده رود کشاورزی حمل و نقل عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۷۹۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودکشی در ۲۳ کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران از برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی در ۲۵ و ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ در سالن همایش‌های بین‌المللی رازی خبر داد و گفت: شمار خودکشی در ایران کم‌تر از میانگین جهانی و ۶.۸ مورد در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است.

به گزارش ستاد خبری همایش ملی پیشگیری از خودکشی، دکتر عبدالرضا پازوکی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، در نشست مقدماتی برگزاری این همایش، با ابراز خرسندی از این‌که با وجود سیاه‌نمایی رسانه‌های معاند شمار خودکشی در ایران کم‌تر از متوسط جهانی است، در ادامه اظهار کرد: براساس آمار‌های جهانی میانگین خودکشی در دنیا ۱۱ در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و در ایران ۶.۸ در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است، با این وجود در کشور مسلمان حتی یک مورد خودکشی هم گناه است.

وی با اشاره به آمار خودکشی در کشور‌های اسکاندیناوی به‌علت شرایط خاص جغرافیایی، محیطی و نور کم در این کشور‌ها گفت: این نشست مقدمات اجرایی برای تحقق کار‌های علمی در همایش ملی پیشگیری از خودکشی در شهریور ۱۴۰۳ است تا برای پیشگیری از خودکشی با تبعات فراوان برای خانواده و جامعه، اقدام موثری انجام شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره به آیه ۳۲ سوره مائده درباره اهمیت نجات جان انسان‌ها، خاطرنشان کرد: براساس توصیه‌های الهی و دین مبین اسلام بحث نجات انسان و پیشگیری از خودکشی برای دانشگاه‌های علوم پزشکی با وظیفه حفظ و ارتقاء بهداشت و درمان در کشور یک تکلیف است.

تأکید بر ضرورت حفظ تقسیم کار برای پیشگیری از خودکشی در کشور 

در ادامه این نشست، حمید یعقوبی، رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی، با تشریح اهداف همایش ملی پیشگیری از خودکشی در ادامه تصریح کرد: یکی از اهداف برگزاری این همایش تهیه نقشه بومی پیشگیری از خودکشی با استفاده از تجارب جهانی است، در عین‌حال باید علل خودکشی در ایران بیشتر شناسایی شوند که این همایش می‌تواند زمینه‌ساز این مسأله باشد.

وی  با اشاره به مقایسه آمار جدید خودکشی در ایران نسبت به سال‌های گذشته در ادامه بر ضرورت تقویت پیشگیری از خودکشی تأکید و تصریح کرد: براین اساس باید برای کاهش پدیده خودکشی در کشور تقسیم کار ملی انجام شود که باید در این زمینه سازمان ملی صدا و سیما، حوزه علمیه و سازمان تبلیغات اسلامی وارد عمل شوند.

خودکشی در ۲۳ کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است

حمید پیروی، رئیس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران، هم با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی در آگاهی‌بخشی و افزایش سطح سواد جامعه درباره این پدیده شوم در ادامه اهداف و بخش‌های مختلف این همایش را تشریح و خاطرنشان کرد: آمار خودکشی در ایالات متحده آمریکا بیش از متوسط جهانی و ۱۴.۴ در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است، اما با وجود آمار اندک خودکشی در ایران (کم‌تر از میانگین جهانی) دانشگاه علوم پزشکی ایران همواره می‌کوشد تا شیب این آمار را کاهش دهد، برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی نمونه بارزی از این اقدامات است.

وی خودکشی را در ۲۳ کشور دنیا جرم دانست و در ادامه بر ضرورت اجرای کامل سند ملی خودکشی ابلاغ‌شده در سال ۱۴۰۰ تأکید کرد.

۳۰ نهاد مسئول کاهش آسیب‌های اجتماعی در کشور

در ادامه این نشست، غلام‌عباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور، با تشریح سیاست‌های دادستانی کل کشور گفت: دستگاه قضایی براساس قانون اساسی وظیفه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در کنار مسئولیت رسیدگی به جرائم را بر عهده دارد، با این وجود پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی یک اقدام بین‌بخشی است، و بسیاری از آسیب‌های اجتماعی در اختیار قوه قضائیه نیست.

وی با بیان این‌که در قانون برنامه ششم، بر پیشگیری از ۵ آسیب اجتماعی حاشیه‌نشینی، اعتیاد، بیکاری و ... تأکید شده تا آمار این آسیب‌ها به ۲۵ درصد کاهش یابد، افزود: بر این اساس مولفه‌های اقتصادی و معیشتی در کاهش آسیب‌های اجتماعی تأثیر بسزایی دارد و به‌نوعی ۳۰ نهاد در این زمینه مسئولند. 

معاون دادستانی کل کشور، ادامه داد: با وجود شمار اندک پدیده خودکشی در ایران، نسبت به میانگین جهانی، اما در مقایسه با آمار سال‌های گذشته باید اقدامات پیشگیرانه‌تری لحاظ شود، که بر این اساس ارزیابی و به‌روزرسانی سند ملی خودکشی پیشنهاد می‌شود.

ترکی در ادامه آمار‌های مرتبط با حوزه خودکشی در کشور را براساس سن جمعیتی و میزان مداخلات فوری تشریح کرد.

خودکشی در ایران بدون تعقیب کیفری 

محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستانی کل کشور، هم با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی با استفاده از ظرفیت دستگاه‌ها و انجمن‌های علمی در ادامه مداخله در حوزه آسیب‌های اجتماعی را از وظایف و دغدغه‌های جدی مقام معظم رهبری برشمرد و افزود: براین اساس این موضوع برای همه یک تکلیف است.

 وی جایگاه ایران در زمینه آمار پدیده خودکشی را مطلوب، اما نه ایده‌آل دانست و در ادامه بر ضرورت تلاش بیشتر در این حوزه تأکید و خاطرنشان کرد: براساس آموزه‌های دینی و قرآنی حتی یک خودکشی در کشور نباید رخ دهد. با این وجود جرم خودکشی در ایران تعقیب کیفری ندارد و این در حالی است که در برخی کشور‌ها چنین نیست. 

مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستانی کل کشور، با اشاره به رویکرد قوانین جزائی در تعریف حبس با درجات متعدد برای افرادی که ارتکاب خودکشی را ترغیب می‌کنند، یادآور شد: بازتاب‌های رسانه‌ای در افزایش خودکشی تأثیر بسزایی دارد، براین اساس ترویج آموزش‌های پیشگیرانه در این حوزه بسیار اثرگذار است.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی کلينيک

دیگر خبرها

  • پیشنهادات دیوان محاسبات برای اصلاح نظام بودجه‌ریزی کشور
  • پیشنهادات مهم دیوان محاسبات برای اصلاح نظام بودجه‌ریزی کشور
  • در حوزه تئاتر رضوی باید از کلیشه پرهیز کرد/ اهمیت اجرای عمومی
  • خودکشی در ۲۳ کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است
  • ادعاها درباره اجرای توافق مهم میان ایران و طالبان
  • پاکستان بر عزم خود برای اجرای پروژه خط لوله گاز صادراتی ایران تأکید دارد
  • حضور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی در اجرای نمایش «نظامِ ابن عربی»
  • تقدیم اجرای «نظامِ ابن عربی» به فرهاد ناظرزاده‌کرمانی
  • ضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت به طور کامل
  • حسام منظور به سراغ دراکولای برام استوکر می‌رود