Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری صداوسیما،  معاون حفاظت محیط زیست استان گفت  : در استان یزد حدود 200 گونه پرنده شناسایی شده است.
اکبری افزود:گونه پرندگان شناسایی شده در استان، حدود 38 درصد از کل پرندگان کشور را شامل می شوند.
وی ادامه داد :با توجه به طیف ارتفاعی شیرکوه و نیز سایر کوهستان های مرکزی استان که خرده اقلیم های قابل توجهی را ایجاد کرده اند ، استان یزد  توانسته تنوع مناسبی از پرندگان بومی را در خود جای دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


معاون حفاظت محیط زیست استان گفت : موقعیت استان به لحاظ مرکزیت در کشور موجب شده گونه های بومی مانند هوبره، بالابان، زاغ بور، شاهین و انواعی از باقرقره ها و نیز پسری فرم های بیابانی به صورت بومی در این استان زادآوری کنند و جایگاه حفاظتی استان را به لحاظ حفاظت از گنجینه ژنی بومی کشور ارتقاء بخشند.
اکبری افزود: تبدیل زیستگاهها به ویژه به منظور توسعه کشاورزی و تغییر الگوی کشت به صورت دوره ای موجب تاثیر گذاری بر زنجیره های غذایی پرندگان شده و جمعیت برخی پرندگان ودیگر وحوش  از حالت توازن خارج  شده و در این میان فرسایش تنوع ژنی برخی گونه های آسیپ پذیر اتفاق افتاده است.
وی  در خصوص شناسایی گونه های جانوری استان گفت: از نظر تعداد 80 درصد راسته های پستانداران کشور در استان شناسایی شده اند.
معاون حفاظت محیط زیست استان افزود: تاکنون حدود 60 گونه پستاندار در 8 راسته شناسایی شده که این تعداد، حدود 30 درصد کل گونه های پستانداران وحشی کشور را تشکیل می دهد.
اکبری ادامه داد: :  در استان یزد بزرگترین پستانداران وحشی کشور نظیر گورخر ایرانی و خرس قهوه ای گرفته تا کوچکترین ها نظیر حشره خور شناسایی شده اند.
وی در ادامه به گونه‌های مختلف جانوری در استان اشاره کرد وگفت :علاوه بر گونه های بومی و یا دارای ارزش حفاظتی نظیر یوزپلنگ آسیایی، گربه شنی، گربه پالاس، شاه روباه، جبیر، آهو، پلنگ و کاراکال، گونه هایی دیگری از سایر مناطق زیست جغرافیایی شناسایی شده که بر غنای گونه استان افزوده است .
معاون حفاظت محیط زیست استان افزود: از جمله این گونه ها می توان رودک عسل خوار و خفاش میوه خور را نام برد که از گونه های تیپیک بیو اقلیم آفروتروپیکال هستند که به داخل محدوده های زیستگاهی استان یزد نفوذ پیدا کردند.
اکبری ادامه داد: تخریب زیستگاهها به بهانه های مختلف مخصوصا معدن کاری و جاده سازی مهم ترین عامل تهدید پستانداران وحشی استان است.
وی در ادامه به خرده اقلیم منحصر به فرد کوهستان شیرکوه که شامل طیف زیستگاهی مرتفع بوده و در میان کویرهای فلات مرکزی ایران محاصره شده اشاره کرد و گفت: این خرده اقلیم منحصر به فرد، گونه های خاصی را در خود جای داده که بعضا برای اولین بار در کشور رکورددار  شده اند.
معاون حفاظت محیط زیست استان افزود:  از جمله این گونه ها می توان جوندگانی مانند موش کشت زار آویسن را نام برد که برای اولین بار توسط مرحوم جمشید درویش در شیرکوه شناسایی و به افتخار دانشمند ایرانی به نام ابن سینا نام گذاری شد و همچنین زیبا پوش البرزی از گونه های تیپیک رشته کوه البرز بوده که به طرز شگفت انگیزی بعد از دوران یخبندان به کوهستان شیرکوه اضافه شده است.
اکبری ادامه داد:در مورد جوندگان استان که مطالعات دقیق تری نسبت به سایر راسته ها صورت گرفته رکوردهای جدیدی مانند زیبا موش ایساتیس و جربیل کوتوله ثبت شده است.
وی گفت :در مورد برخی از راسته ها نظیر خفاش ها و حشره خورها مطالعات اندکی صورت گرفته و احتمالا گونه های جدیدی در استان وجود داشته باشد.
معاون حفاظت محیط زیست استان گفت: در استان  همچنین تاکنون 47 گونه خزنده شناسایی شده که از این تعداد، 32 گونه مارمولک و 15 گونه را مارها تشکیل می دهند .
اکبری افزود: در میان خزندگان استان، گونه های دارای ارزش حفاظتی ویژه  مانند بزمجه بیابانی و سوسمار خاردم ایرانی وجود دارند که پراکنش و یا جمعیت آن ها در کشور محدود شده است.
وی ادامه داد:  تنها  3 گونه از این47 گونه سمی بوده و بقیه خزندگان استان غالبا خطری برای انسان ندارند.
معاون حفاظت محیط زیست استان گفت: ترس بی مورد از خزندگان در میان مردم موجب شده همچنان نگاه مناسبی به خزندگان در استان حاکم نباشد، گرچه راه اندازی نمایشگاههای مار در سال های اخیر در تغییر نسبی نگاه مردم بی تاثیر نبوده است. معاون حفاظت محیط زیست استان با برشمردن ظرفیت های وحوش استان خواستار حمایت جدی مردم ومسئولان و حفاظت ازاین حیات وحش غنی شد. کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: صداوسیما یزد زیستگاه شیرکوه پرندگان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۷۷۵۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسألە حفاظت ازمحیط‌زیست در ایران مانند آن چه در اندیشە فلسفی سایر نقاط جهان نیز مشابه آن روی داده است، در پارادایم طبیعت‌گرایی ظهور یافت.

نرگس آذری (دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی) در مقاله‌ای با عنوان «در باب ضرورت یک انقلاب شناختی در جامعه‌شناسی ایرانی» به این موضوع اشاره می‌کند که اهمیت به محیط‌‌زیست به مثابۀ نوعی بینش در مقابل انسان‌محوری فزاینده عصر توسعه و مدرنیسم قد علم کرده است و رویکرد طبیعت‌محورانه‌ای را شکل داده  که در آن محیط‌زیست نیازمند توجه و مراقبت فوری است.

* محیطزیست  و مناطق حفاظت شده

به زعم این پژوهشگر حفاظت از محیطزیست نیازمند تعریف محیطزیست در تقابل با فعالیت‌های انسانی دانسته شده است و از همینجا مرز‌های محیط‌زیست در آن چه اکنون به عنوان مناطق چهارگانه‌ حفاظت شده می‌شناسیم پدید آمد. شکل‌گیری این مرز‌ها به زمان تصویب قانون شکار به عنوان اولین قانون محیط‌زیستی کشور و ایجاد مناطق ممنوعه در سال ۱۳۴۲ برمی‌گردد.

او در ادامه می‌نویسد در آن زمان با توجه به وسعت کشور و بودجه‌های محدودی که در اختیار شورای شکار قرار می‌گرفت، تشخیص داده شد اگر عمده منابع اعتباری به مناطقی تخصیص داده شود که به لحاظ بوم‌شناختی اهمیت ویژ‌ه‌ای دارند، موجب موفقیت بیشتر در حفاظت از آن مناطق خواهد شد. بنابراین نواحی حفاظتی که  بعداً مناطق حفاظت شده نامیده شد به وجود آمد. در این مناطق شکار ممنوع بود مگر آنکه مجوز لازم از شورای شکار گرفته شود.

* رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

آذری می‌نویسد مراتع و جنگل‌های واقع در مناطق حفاظت شده تابع محدودیت‌هایی بود که از سوی شورای شکار و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اعلام شده بود و با تصویب قانون شکار و صید در سال ۱۳۴۶ و تأسیس سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مفاهیم پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به روشنی تعریف گردید.

آذری در ادامه توضیح می‌دهد که تا قبل از تأسیس سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۵۰، حدود ۶ پارک ملی و ۳۵ منطقۀ حفاظت شده شکل گرفت. بدین ترتیب حدود هفتاد سال پیش، ترسیم این مرز‌ها با انگیزه ایجاد امکان حفاظت با توجه به محدودیت‌های موجود، محیط‌زیست مورد حمایت و حفاظت را به نام محیطزیست معرفی کرد و چهار طبقە حفاظتی با نام‌های پارک‌های ملی، پناهگاه‌های حیات‌وحش، مناطق حفاظت‌شده و آثار طبیعی ملی تعریف و رده‌بندی شد.

* جهان مدرن و محیط‌زیست

این پژوهشگر در ادامه می‌نویسد در کشور تمام تلاش براین بود که مناطق حفاظت شده  با ملاک‌های جهانی و حتی نام‌های رایج منطبق شود که در ایران آنها با نام مناطق چهارگانۀ محیطزیست شهرت دارند. اما این مرز‌ها هرگز نیازی به انطباق با زیست‌بوم تاریخی جامعۀ پیرامونی در خود ندیده‌اند؛ اگرچه این ظهور صنایع و شهر‌های مدرن و نیاز‌های فزاینده‌اش بود که محیط‌زیست را متأثر می‌ساخت.

این نویسنده در جمع‌بندی این پژوهش به این موضوع اشاره می‌کند که آنچه در تعیین مناطق چهارگانه، به عنوان تهدید نهایی معرفی و توسط مرز‌ها تهدید شد عمدتاً فعالیت‌های جامعۀ روستایی بود. جامعه‌ای که به واسطۀ همین اعلان جنگ، خود را برای گسترش مرز‌های جغرافیایی و مرز‌های بهره‌برداری‌اش حریص‌تر کرد، جدالی که تاکنون برای تعیین حدود مرز‌ها از دوسوی این جبهه‌ها ادامه دارد. موقعیتی که در میانه نبرد قانون و منافع نابودی محیط‌زیست در همە ابعاد و شاخص‌هایش را هدف گرفته است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • طالب‌زاده با وجود اهانت‌های گروه‌های مختلف، هیچگاه نه مردد شد و نه ترسید/زیست شهیدانه در زندگی نادر دیده می‌شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟