Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-06@20:39:37 GMT

قراضه، رمز برقراری توازن در زنجیره فولاد

تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۷۸۸۶۸۴

قراضه، رمز برقراری توازن در زنجیره فولاد

در ایران به دلیل پایین بودن سرانه مصرف فولاد، نگرانی‌ها بابت تامین قراضه مورد نیاز چه در حال و چه در افق ۱۴۰۴ افزایش یافته است.

خبرگزاری مهر: مهرشاد خمسه، کارشناس حوزه فولاد در یادداشتی که به  ارسال کرده، آورده است: قراضه یکی از عناصر بسیار مهم در تولید فولاد به حساب می‌آید. موضوع قراضه در دنیا به دلیل محدود بودن منابع و همچنین افزایش روزبه‌روز قیمت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
از طرفی در کشور ایران به دلیل پایین بودن سرانه مصرف فولاد نگرانی‌ها بابت تامین قراضه مورد نیاز چه در حال و چه در افق ۱۴۰۴ افزایش یافته است.

سرانه مصرف فولاد در دنیا به عنوان یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی کشور‌ها محسوب می‌شود. ایران با سرانه مصرف فولاد حدود ۲۰۰ کیلوگرم کمی بالاتر از متوسط دنیا قرار دارد، اما در مقایسه با کشور‌های توسعه یافته راه طولانی پیش رو است. مهمترین علت آن عمر مفید محصولات است. به عنوان مثال یک ساختمان در کشور چین بعد از ۷ سال تخریب می‌شود، اما این عدد در ایران حدود ۳۰ سال است. یا در کشور کره جنوبی که بالاترین سرانه مصرف فولاد دنیا را دارد، یک خودرو بعد از نهایتا ۷ سال اسقاط می‌شود در حالی که خودرو‌های ۱۵ ساله به راحتی در ایران تردد دارند. این بازه طولانی سبب پایین آمدن سرانه مصرف خواهد شد.

در رابطه با میزان تولید قراضه در کشور آمار‌های ضد و نقیض فراوانی وجود دارد. با فرض سرانه بازیافت فولاد ۲۵ کیلوگرم و جمعیت ۸۰ میلیون نفری حدود ۲ میلیون تن قراضه در کشور تولید می‌شود. این در حالی است که نیاز فولادسازان کشور در حال حاضر حدود ۳ تا ۴ میلیون تن است. با این وجود به طور متوسط حدود ۱.۵ میلیون تن کسری قراضه در کشور وجود دارد که باعث شده فولادساز درصد آهن اسفنجی را در کوره بالا ببرد. این موضوع هم در کوتاه مدت و هم در دراز مدت اثرات منفی بر زنجیره فولاد ایران خواهد گذاشت. با کاهش مصرف قراضه به ناچار مصرف آهن اسفنجی و به تبع آن مصرف سنگ آهن که منبعی تجدید ناپذیر است افزایش خواهد یافت. با ادامه روند فعلی و همچنین صادرات بی رویه سنگ آهن، معادن ما بعد از افق ۱۴۰۴ برای مدت کوتاهی (حدود ۱۰ سال) پاسخگوی نیاز کارخانجات فولادسازی خواهند بود.

کمبود قراضه به تنهایی می‌تواند تمامی محاسبات زنجیره فولاد برای دستیابی به افق را بر هم بزند. در ایران به غیر از کوره‌های القایی که تقریبا ۱۰۰% از قراضه استفاده می‌کنند، در کوره‌های قوس و بلند به طور متوسط حدود ۱۰درصد قراضه مصرف می‌شود. لازم به ذکر است که این عدد در اکثر کشور‌های فعال فولادی به طور متوسط ۴۰% می‌باشد. به منظور تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ با فرض مصرف قراضه حدود ۲۰% کوره، تقریبا ۱۱ میلیون تن قراضه در کشور مورد نیاز خواهد بود. طبق پیش‌بینی‌های انجام شده اگر سرانه بازیافت قراضه در افق ۱۴۰۴ حدود ۴۰ کیلوگرم و جمعیت کشور حدود ۹۰ میلیون نفر باشد حدود ۳.۶ میلیون تن قراضه تولید خواهد شد که به هیچ عنوان نمی‌تواند پاسخگوی نیاز چشم انداز فولادی باشد. به همین دلیل می‌بایست تمهیدات ویژه‌ای در این خصوص در نظر گرفته شود.

نکته جالب توجهی که وجود دارد بی‌تفاوتی مسئولان به موضوع قراضه است. طبق بررسی‌های انجام شده تقریبا اکثر قراضه‌های آهنی مشمول تعرفه ۵ درصدی واردات هستند. به چه دلیل کالایی که در داخل کشور با کمبود مواجه است و تقاضای بالایی دارد و همچنین ارزش افزوده حاصل از آن (تولید فولاد) بالاست مشمول تعرفه ۵ درصدی است؟ این در حالی است که در سال ۹۵ تعرفه واردات قراضه که در آن زمان تقاضای بالایی داشته ۱۵ درصد بوده است.

دولت می‌بایست در سال حمایت از کالای ایرانی و تولید داخل، واردات انواع قراضه به داخل را بدون اعمال تعرفه تسهیل نموده و همچنین صادرات قراضه‌های مورد نیاز فولادسازی را ممنوع کند. متاسفانه بازار قراضه به جای اینکه در کنترل دولت باشد در دست دلالانی است که قراضه را با قیمت نازل خریداری کرده و با سود بالایی به کشور‌هایی نظیر ترکیه صادر می‌کنند. از طرفی بهتر است دولت در اعمال سیاست‌های تعرفه‌ای به صورت دینامیک عمل کرده و در هر شرایط زمانی با رصد بازار داخلی و خارجی به وضع قوانین تعرفه‌ای بپردازد.

از اقدامات مهم دیگر که می‌بایست جهت رسیدن به چشم انداز فولادی مدنظر قرار داد شناسایی بازار‌های خارجی قراضه به منظور واردات این ماده ارزشمند می‌باشد. اخیرا با تداوم جنگ تجاری ایالات متحده به عنوان بزرگترین صادرکننده قراضه دنیا با کشور‌های آسیایی و حمایت از فولادسازان داخلی، مصرف قراضه در ایالات متحده افزایش یافته و میزان صادرات این کشور به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است. با کاهش عرضه این ماده و تداوم افزایش تقاضا، قیمت این ماده در حال افزایش است و به مرز ۳۶۵ دلار به ازاء ۱ تن نیز رسیده است؛ بنابراین تامین کسری قراضه کشور کار آسانی نبوده و نیازمند ایجاد ارتباط قوی با صادرکنندگان آن می‌باشد. لازم به ذکر است رفع معضل قراضه موجب کاهش استفاده از منابع سنگ آهن و ایجاد توازن در زنجیره فولاد خواهد شد در صورتی که: ۱- واردات بدون اعمال تعرفه تا جبران کسری داخل انجام شود ۲- سیاست‌هایی جهت افزایش سرانه مصرف فولاد اتخاذ شود. لینک کوتاه خبر: farda.fr/003REc

منبع: فردا

کلیدواژه: سرانه مصرف فولاد تولید فولاد قراضه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۸۸۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتباط هدفمند و توازن‌محور بین صنعت و دانشگاه تقویت شود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدرضا جعفری، مدیرعامل شرکت گاز اکباتان در افتتاحیه رویداد صدرا با شعار«صنعت؛ دانشگاه؛ راه اشتغال» که در دانشگاه آزاد اسلامی همدان برگزار شد با بیان اینکه دانشگاه مهد علم و دانش است، اظهار کرد: بی‌تردید ورود دانشگاه به صنعت منجر به واکاوی مشکلات برای حل مسئله می‌شود.

وی با بیان اینکه پیوند دانشگاه و صنعت باید در عرصه عمل محقق شود و شعاری نباشد، افزود: دانشگاه‌ها باید به دانشجویان خود اعتمادبه‌نفس بدهند انتقال یافته‌های علمی به صنعت مهم بوده و دانشگاه نسل دوم و سوم با رویکرد کارآفرینی کنار پژوهش دانش فنی تولید می‌کند که بسیار حائز اهمیت است.

مدیرعامل شرکت کنترل گاز اکباتان تأکید کرد:‌ باید رویکرد پیوند علم و صنعت طوری باشد که دانش صنعتی از خارج کشور وارد نشود و نیاز کشور برطرف شود در همین راستا این شرکت نسبت به تولید کنتور هوشمند گاز ورود کرده است.

جعفری با بیان اینکه ۷۱ درصد خرید دانش فنی از بنگاه‌های خارج از کشور انجام می‌شود که دانشگاه با ورود خود باید آن را به کمترین میزان آن برساند، ادامه داد: ارتباط هدفمند و توازن‌محور بین صنعت و دانشگاه باید تقویت شود.

مدیرعامل شرکت کنترل گاز اکباتان بیان کرد:‌ این مجموعه یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات ایمنی، تنظیم و اندازه‌گیری گاز و از سازندگان مطرح قطعات بوده که در این شرکت ۲۰ محصول گازی تولید می‌شود و روی تولید یک یا چند محصول نماندیم؛ چراکه معتقدیم باید سیستم پویا باشد.

جعفری با اشاره به فعالیت ۳۵۰ نفر در این مجموعه بخش R&D و مهندسی را نقطه قوت و از موفقیت‌های این شرکت خواند، وجود نیروی انسانی فعال، ماهر و متخصص یکی از ظرفیت‌های آن شرکت برشمرد و مطرح کرد: چهار محصول دانش‌بنیان تولید کرده‌ایم و برای سه محصول هم اخیراً ثبت گواهی شده و هفت اختراع ثبت شده داریم. بخشی از این موفقیت‌ها ناشی از ارتباط با دانشگاه بوده و یافته‌های دانشگاه باید در عرصه بیرونی به‌ویژه صنعت و تولید نمود داشته باشد.

وی دانشجویان را به مطالعه کتاب«رنسانس اقتصادی آلمان» و «تکنوکراسی و سیاست گذاری توسعه اقتصادی در ایران» دعوت کرد و خواستار حل بروکراسی پیچیده در انعقاد تفاهم‌نامه‌ها شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توقیف ۴۴ هزار تُن روغن غیرقابل مصرف‌ در بندر شهید رجایی
  • فولاد مبارکه؛ دارنده کامل‌ترین زنجیره تولید ورق‌های فولادی
  • تکمیل زنجیره‌های تولید، محور توسعه استان اردبیل است
  • ارتباط هدفمند و توازن‌محور بین صنعت و دانشگاه تقویت شود
  • دولتی یا خصوصی بودن ناشران ملاک واگذاری غرفه در نمایشگاه کتاب نیست + فیلم
  • فرونشاندن التهابات اجتماعی و تنش‌های داخلی، ضرورتی امنیتی است
  • بازار فروش صنایع‌ دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در بانجول دیدار کردند: تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم بین دوکشور
  • نصب بیش از ۲۸ هزار کنتور هوشمند در استان قزوین