Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-06@03:16:25 GMT

قنـات سعدی امسال رتبـه ملی می گیـرد؟

تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۱۴۹۷۷

قنـات سعدی امسال رتبـه ملی می گیـرد؟

گرچه قنات های فارس به رغم قدمت ، اصالت و ویژگی های خاصی که دارند در نوع خود بی نظیرند و همچنان کاربری خود را حفظ کردهاند اما چنانچه بگوییم این سازه های تاریخی همچنان مغفول مانده اند و در آستانه فراموشی قرار دارند اغراق نکرده ایم . با نگاه به قنات های دیگر استان ها در می یابیم که بی توجهی ها چه آسیب هایی را به این آثار تاریخی فارس رسانده است به طوری که میتوان به عدم شناسایی این آثار ویا جای خالی آن ها در فهرست جهانی اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند که به باور فعالین حوزه گردشگری قنات ها هم مانند دیگر بناهای تاریخی می توانند نقش بسزایی در رونق گردشگری فارس داشته باشد اما به نظر می رسد دست اندرکاران این حوزه اعتقادی به این موضوع ندارند.به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب » در حال حاضر قنات هایی که در استان شناسایی و در فهرست ملی به ثبت رسیده اند در شهرستانهای شیراز ، داراب،اقلید ، پاسارگاد ،مهر و لار هستند و قدمتشان به دوره های مختلف تاریخی چون ساسانیان تا دوره قاجار بر می گردد اما شاخصترین این قنات ها که همچنان کاربری خود را حفظ کرده و هنوز در فهرست ملی جای ندارد چه رسد به ثبت آن در یونسکو قنات؛ سعدی است. ! این قنات یکی از مهم ترین قنات های فارس است که عمق مادرچاه آن که در دامنه کوه بمو قرار دارد به 70 متر و طول آن به 3 کیلومتر می رسد و به گفته معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس پرونده ثبت ملی و جهانی آن نیز در دست تهیه است .
بنابر این گزارش این قنات یکی از با ارزش ترین قنات های ایرانی است که باید حفظ شود چرا که از ویژگی های آن که می تواند نقش مهمی هم در پرونده جهانی آن داشته باشد جاری بودن آن طی هزار سال گذشته است . هرچند که به گفته برخی از فعالین حوزه گردشگری تهیه پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی با کندی همراه است و دیگر استان ها در این حوزه از فارس پیشی گرفتهاند اما آنطور که یکی از کارشناسان احیا و مرمت قنوات و سازه های آبی زیرزمینی به خبرنگار « خبر جنوب » می گوید : پرونده ثبت ملی قنات سعدی به زودی تکمیل خواهد شد و به طور حتم امسال هم این پرونده ملی می شود.اما چندی قبل عبدالرضا نصیری معاون میراث فرهنگی فارس گفت: متاسفانه آثار تاریخی و ثبتی در فارس آنقدر زیاد است که نمی توانیم به همه آنها رسیدگی کنیم، هرچند که تمامی تلاش ما در این رابطه همچنان ادامه دارد.وی همچنین اضافه کرد: باتوجه به حساسیت های موجود و ارزشمندی قنات های تاریخی بی شک این پروندهها نیز با اولویت تکمیل خواهد شد، چرا که برخی از قنات ها قابلیت ثبت در فهرست جهانی را دارند.در این رابطه مجتبی زحمتکش مجری احیا و بازسازی قنات سعدی که یکی از کارشناسان احیا و مرمت قنوات و سازه های آبی زیرزمینی است به خبرنگار ما گفت: مدارک و اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل پرونده ثبتی این سازه تاریخی شیراز در حال تکمیل و80 در صد از این پرونده آماده شده است. به گفته وی تازمانی که تمامی مستندات تاریخی اثر تکمیل و جمعآوری نشود نمی توان تاریخ دقیق ساخت آن را عنوان کرد. اما با توجه به شواهد موجود قنات سعدی در دوره ساسانیان نیز جاری بوده است.زحمتکش در ادامه افزود: قنات سعدی یکی از بناهای حائز اهمیت و تاریخی در شهر شیراز است و باید در فهرست جهانی قرار گیرد.
گفتنی است دو سال پیش 11 قنات از 6 استان خراسان رضوی و جنوبی، یزد و کرمان، مرکزی و اصفهان در فهرست جهانی به ثبت رسید و در همان سال هم عنوان شد که دیگر قنات های تاریخی می تواند به این پرونده (قنات های ایران) ملحق شوند، اما هنوز از الحاق قناتهای فارس خبری نیست.! بنا بر این گزارش بیش از ۱۲۰هزار قنات در کشور وجود دارد که ۳۷هزار آن فعال است.ساخت قنات در ایران از دوره هخامنشیان آغاز شد ، در دوره اشکانیان و ساسانیان تعداد قناتها افزایش یافت و در دوره اسلامی چون ایلخانیها نیز تعداد زیادی قنات وقف شده و این روند تا دوره معاصر ادامه داشته است.

 

46

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: تلگرام نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 آثار تاریخی استان خراسان رضوی صنایع دستی و گردشگری یزد آستانه تلگرام نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۱۴۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت پل خاتون کرج آغاز شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز از آغاز دور جدید مرمت پل خاتون خبر داد. - اخبار استانها -

رحیم خاکی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در کرج اظهار داشت: مرمت این پل طبق برنامه و نقشه معماری ثبت شده در حال انجام است و طبق برنامه تعیین شده مرمت پل تا پایان سال جاری به پایان خواهد رسید.

به گفته این مسئول، با توجه به حساسیت این اثر تاریخی و نمایی که در ورودی شهر کرج ایجاد کرده است، مرمت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بر همین اساس مسئولیت کار به یکی از بزرگترین و باسابقه ترین شرکت های مرمت سپرده شده و اساتید این حوزه نیز دخیل در کار هستند.

500میلیون تومان اعتبار برای مرمت پل "خاتون" اختصاص یافت

وی، سابقه این پل تاریخی را به دوران سلجوقیان و صفویه نسبت داد و اذعان کرد: پل ساخته شده روی رودخانه کرج که با عناوین مختلفی از جمله پل دختر، پل شاه عباس و پل خاتون شناخته می شود، نوع ارزشمندی از معماری تاریخی ایران را به نمایش گذاشته و تلاش ما نگهداری این اثر تاریخی و جلوگیری از تخریب آن است.

پل دختر از سازه های دوران صفویان است که بر بقایای پلی قدیمی تر منسوب به دوره سلجوقی با نام پل خاتون ایجاد شده. طول این پل حدود 65 متر و عرض آن 7 متر است.

پل مذکور در سال های گذشته بر اثر فرسودگی و عوامل طبیعی دچار ریزش در بخشی از سقف شده بود که با همت اداره کل میراث فرهنگی و حمایت های استانداری، مرمت آن آغاز شده و طبق گفته مدیر کل میراث تا پایان سال به اتمام می رسد.

پل خاتون یا دختر کرج که با نام پل سلیمانیه و پل شاه عباسی هم شناخته می‌شود از سازه‌های دوره صفویه است که بر روی رودخانه کرج ساخته شده‌است. این پل بر بقایای پلی کهن‌تر منسوب به دوره سلجوقی و به نام پل خاتون ایجاد شده‌است و بازسازی آن در دوره صفوی به این سازه نمای پل‌های دوره صفوی را داده است.

پل تاریخی خاتون در ورودی شرقی کرج و بین پل حافظ و میدان کرج قرار دارد. این پل به طول 61 متر و عرض هفت متر در ورودی شرقی کرج و بر روی رودخانه کرج احداث شده است.

علی رغم هشدارهای داده شده نسبت به امکان ریزش پل خاتون و با توجه به عدم رسیدگی مسئولین و بازسازی نشدن به موقع آن بخشی از این پل در سال 86 ریزش کرد. به دلیل مرمت غیر اصولی در سال 88 این پل در سال 99 دوباره ریزش کرد.

در سال 1400 مرمت این پل به 4 میلیارد تومان بودجه نیاز داشت که قرار شد استانداری، شهرداری و میراث فرهنگی هرکدام 500 میلیون تومان برای مرمت این پل پرداخت کنند که تا آخر سال 1400 هیچکدام پرداخت نکرده و مرمت این پل تا سال گذشته مسکوت ماند. عدم مرمت این پل را در آستانه فروپاشی کامل قرار داده بود که با تامین 90 میلیارد ریالی برای ترمیم این پل در ابتدای امسال، مرمت آن از سر گرفته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • گام‌های لرزان برای ثبت جهانی محور ساسانی کرمانشاه
  • استوری عجیب هادی چوپان؛ سعدی و حافظ فقط؟ نه من هم هستم! + عکس
  • ریاست دور‌ه‌ای مجارستان بر اتحادیه اروپا چالشی برای بروکسل
  • تلاش می‌کنیم ایستگاه دارک تا قدس در خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • تلاش می‌کنیم بخشی از خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • سبقت تاریخی فوتبال ایتالیا از اسپانیا
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد
  • امسال ۱۰۵ هزار معلم جذب آموزش وپرورش می‌شوند