Web Analytics Made Easy - Statcounter

اهواز - ایرنا - رییس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری، در نامه ای به استاندار خوزستان مراتب ثبت فرهنگ نوشتاری اقلیت دینی صابئین مندایی را ابلاغ کرد.

به گزارش سه شنبه ایرنا در نامه علی‌‌ اصغر مونسان خطاب به غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان آمده است:در اجرای ماده ' 1' از قانون تشکیل سازمان میراث‌ فرهنگی و گردشگری مصوب سال 1382 و مواد ' 11 و 12 ' از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث ‌فرهنگی ناملموس مصوب سال 1384 و مواد '2 و 3 ' آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور مصوب 1387/11/6 هیات محترم وزیران و با رعایت مقررات آیین‌ نامه اجرایی مذکور، میراث‌ فرهنگی ناملموس با عنوان 'فرهنگ نوشتاری صابئین مندایی ' به‌شماره 1515، در تاریخ 1396/11/15 در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به‌ ثبت رسیده و هر گونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، مورد تاکید است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دراین نامه افزوده شده است:خواهشمند است دستور فرمایید مراتب برای اطلاع و اجرا به مقامات و مسئولان مربوطه ابلاغ و نتیجه به این سازمان ارایه شود.

** تلاش برای ثبت جهانی فرهنگ نوشتاری صابئین
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با تبریک به اقلیت صابئین مندایی ایران درپی ثبت ملی این اثر، بر هرگونه اقدام در راستای حفظ و احیای این میراث تاکید کرد و گفت: خط و زبان مندایی دارای ویژگی‎های منحصر به فردی است که موجب شد در ماه‎های گذشته مندائیان ایران در نشست هایی با اداره‎کل میراث فرهنگی خوزستان خواستار قرار گرفتن این فرهنگ نوشتاری در فهرست آثار ملی شوند.
به گزارش روابط عمومی اداره‎کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، علیرضا ایزدی افزود:درپی این موضوع، به پیشنهاد انجمن صابئین مندایی ایران و همکاری و موافقت اداره‎کل میراث فرهنگی خوزستان، فرآیند قرار گرفتن خط و زبان مندائیان در فهرست آثار ملی از پاییز 96 در دستور کار قرار گرفت و تمام مستندات، عکس‎ها و فرم‎ها در این خصوص تهیه، تکمیل و به سازمان میراث فرهنگی در تهران ارسال شد و سرانجام پرونده این اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
وی از تلاش برخی کشورها برای ثبت جهانی خط مندایی خبر داد و گفت: از آنجا که مندائیان در کشورهای عراق، استرالیا و آمریکا نیز حضور دارند، این کشورها درصدد هستند تا خط مندائیان را به ثبت جهانی یونسکو برسانند اما باتوجه به اینکه خاستگاه اصلی صابئین مندایی، ایران و خوزستان است و آنها خود را متعلق به خاک و پرچم ایران می‎دانند، در تلاش هستیم تا مسئولیت این کار را ما برعهده بگیریم تا پرونده ثبت جهانی این اثر از سوی ایران به یونسکو ارسال شود.
بهنام اسکندری، رابط انجمن صابئین مندایی ایران نیز با اشاره به ویژگی‎های خط مندایی که موجب قرار گرفتن آن در فهرست آثار ناملموس ملی شد گفت: خط مندایی یکی از خطوط آرامی و کاملترین خط فونتیک محسوب می‎شود، چراکه صداهایی اعم از فتحه، کسره و ضمه در آن ذکر می‎شود.
او با اشاره به اینکه خط مندایی شامل 23 حرف بدون نقطه است که از راست به چپ نوشته می‎شود، ادامه داد: این خط در برخی از حروف خود دارای چندین صدا است که تلفظ این صداها در خود کلمه مشخص می‎شود.
این پژوهشگر ادامه داد: این قوم درخصوص پیدایش خط خود بر این اعتقاد هستند که روزی روحانیان در کنار رودخانه مشغول نجوا بودند که صدایی از آب رودخانه بلند شد که حروف مندایی را بیان می‎کرد (اَ، با، گا و ...) و هنگام تلفظ هر صدا نقشی روی آب نمایان می‎شد که این نقوش حروف الفبای مندایی بود و به این صورت خط مندایی به وجود آمد.
وی گفت: خط مندایی به طور مستقیم از خط آرامی مشتق شده و آسان‎ترین و کامل‎ترین خط سامی است زیرا برخلاف سایر خطوط سامی که فقط حروف بی‎صدا را می‎نویسند؛ خط مندایی اصوات را نیز می‎نویسد و به این جهت کامل‎ترین خط فونتیک است.
صابئین مندائی پیروان حضرت یحیی (ع) از پیامبران بزرگ الهی هستند و عقیده دینی آنها برگرفته از عقیده حضرت آدم (ع) است که تا آخرین پیامبر آنها (حضرت یحیی ع ) ادامه یافته است. این دین یکی از قدیمی ترین آیین های الهی است.
مندائیان در کنار رودخانه های دجله، فرات و کارون زندگی می کنند و اصلی ترین رکن دینی آنها غسل تعمید است. اهواز، سوسنگرد، شوشتر و ماهشهر بیشترین محل سکونت آنها در خوزستان است.
ذکر صابئین سه بار در قرآن گفته شده است. کتاب آسمانی آنها کنزا ربّا نامیده می شود.
7148/ 6037

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي ثبت ميراث ناملموس ميراث فرهنگي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۵۷۶۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورزنه شهر فرشتگان چادر سفید ایران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ پس از ارائه مستندات توسط انجمن دوستداران میراث فرهنگی ورزنه و با تلاش‌های مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان و شهردار ورزنه، چادر سفید زنان این شهر ۱۷ اسفند ماه ۱۴۰۰ به شماره ۲۶۷۳ در فهرست میراث ناملموس ایران ثبت ملی شده است.


پوشیدن چادر سفید زنان ورزنه دلایل تاریخی متعددی دارد، از جمله کشت پنبه مرغوب و وجود صنایع دستی کرباس بافی و سفره بافی و عوامل فرهنگی و دینی که اسلام به پوشیدن رنگ سفید سفارش کرده، علل پوشش چادر سفید این خطه است.


زنان شهر ورزنه معمولاً از پارچه‌های کرباس سفید برای دوخت چادر استفاده می‌کردند، اما اکنون بیشتر با استفاده از پارچه‌های کارخانه‌ای روی آورده‌اند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • جشنواره چند رسانه‌ای وزارت میراث فرهنگی در کرمان برگزار می‌شود
  • زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید تقویت و توسعه می‌یابد
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا
  • گردشگری و صنایع دستی،‌ مردمی‌ترین نوع اقتصاد است
  • ورزنه شهر فرشتگان چادر سفید ایران
  • ورزنه شهر فرشتگان چادر سفید ایران + فیلم
  • آیین نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند
  • ضرغامی: حال مردم خوب هست که به سفر می‌روند
  • آیین‌نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند