Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@02:04:44 GMT

ملاحظات اخلاقی در نانوفناوری پزشکی

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۹۰۱۴۱

ملاحظات اخلاقی در نانوفناوری پزشکی

علم نانوفناوری در حوزه‌های مختلف بالأخص پزشکی، با سرعت عجیبی در حال گسترش است و به‌موازات این گسترش و پیشرفت، نگرانی‌هایی را هم با خود به همراه آورده است. محققین ایرانی در مطالعه‌ای، به شناخت مهم‌ترین مسائل اخلاقی در تحقیقات مربوط به حوزه نانوفناوری پزشکی پرداخته‌اند.

به گزارش ایسنا، نانوفناوری پزشکی بنا بر تعریف نهادهایی مثل بنیاد علم اروپا، به‌عنوان علم و فناوری تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری و آسیب جراحتی، رهایی از درد و بهبود سلامت انسان با استفاده از ابزار و دانش مولکولی شناخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی پیشرفت علم در بسیاری از حوزه‌ها، مسائل اخلاقی، اجتماعی و حقوقی خاص خود را دارد که توجه به آن‌ها حائز اهمیت است. این امر در رابطه با نانوفناوری پزشکی نیز صادق است، چراکه عدم توجه به این مسائل در آینده، آن‌ها را به بحران بدل خواهد ساخت. در نتیجه محققین اعتقاد دارند بیش از آن‌که پیشرفت این دانش در جهت بهبود سلامت جسمانی بشر باشد، سلامت اخلاقی و اجتماعی جامعه را تهدید خواهد نمود.

با توجه به تنوع کارکردهای نانوفناوری پزشکی در بخش‌های مختلف، تنظیم قوانین حقوقی برای هر بخش، پروسه‌ای زمان‌بر است. ازاین‌ رو شناسایی جنبه‌های اخلاقی آن و قراردادن اخلاق در خط مقدم پژوهش‌های زیست‌پزشکی که سه محور پیشگیری، تشخیص و درمان را شامل می‌گردد، نه‌تنها خلأ قوانین صریح حقوقی مرتبط با این فناوری را پر می‌نماید، بلکه نقشی فعال در پیشگیری از بروز خطرات ایفا خواهد نمود.

ازاین‌رو، پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باهدف شناخت مهم‌ترین مسائل اخلاقی در تحقیقات حوزه نانوفناوری پزشکی مطالعه‌ای مروری را انجام داده‌اند.

در این مطالعه مروری، مقالات مرتبط با موضوع موردنظر، از طریق جستجوی اینترنتی واژگان کلیدی فناوری نانو، مانند نانوفناوری پزشکی، اخلاق زیستی، اخلاق نانو، ریسک و ایمنی در پایگاه‌های اطلاعاتی به‌صورت هدفمند موردبررسی قرار گرفتند و سپس محتوای آن‌ها مطالعه و تحلیل شد.

بر اساس نتایج به‌دست‌آمده این مطالعه، مهم‌ترین مسئله در کاربرد نانوفناوری پزشکی این است که نمی‌توان اطلاعات دقیقی از تأثیرات آن در درازمدت به بیمار ارائه داد. بنابراین باید در ارائه اطلاعات، به فرضی‌بودن و پیش بینی ناپذیر بودن آثار استفاده از این فناوری تأکید نمود تا با آگاهی دقیق بیمار این کار انجام شود.

دکتر سعید بیرودیان، متخصص اخلاق پزشکی از مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارشان در این تحقیق می‌گویند: «با توجه به سودآوری این حوزه فناوری، سرمایه‌گذاران فراوانی در آن سرمایه‌گذاری می‌نمایند. اما مسئله اخلاقی در این میان، آن است که احتمال می‌رود این روند سرمایه‌گذاری تنها در کشورهای توسعه‌یافته صورت پذیرد و لذا صرفاً شامل حال شهروندان جهان اول گردد و کشورهای درحال‌توسعه از مزایای این نوع خدمات بی‌بهره بمانند».

بیرودیان و همکار محققش اعتقاد دارند: «حفظ حریم خصوصی ازجمله دیگر مواردی است که احتمال می‌رود با توجه به توانایی‌هایی که نانوفناوری پزشکی در اختیار بشر قرار می‌دهد، تهدید شود و امکان دسترسی به اطلاعات محرمانه بیماران بدون مطلع ساختن آن‌ها فراهم گردد».

آن‌ها می‌افزایند: «زیان‌بار نبودن، بر این اصل تأکید دارد که نتایج پژوهش منجر به ضرر نگردد و تهدید کننده نباشد. این موضوع تنها شامل حال انسان‌ها نمی‌شود، بلکه حفظ محیط‌زیست و سلامت سایر موجودات را نیز دربر می‌گیرد».

یافته‌های این مطالعه حکایت از آن دارند که با در نظرگرفتن آینده نویدبخش نانوفناوری پزشکی، مهم است که اصول اخلاقی در پژوهش‌های زیستی در هر سه مقطع پیشگیری، تشخیص و درمان به‌طورجدی اجرایی شود تا از افراد موضوع پژوهش که داوطلبانه در پیشرفت دانش مشارکت می‌کنند، به‌خوبی محافظت گردد.

قابل ذکر است اطلاعات و مسائل ذکرشده در این تحقیق که در مجله علمی پژوهشی «اخلاق زیستی» متعلق به مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی منتشر شده‌اند، می‌توانند زمینه‌ساز پژوهش‌های دیگر درزمینه اخلاق نانوفناوری پزشکی در عرصه پژوهش‌های زیست-پزشکی باشند.
 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام فناوري نانو نانو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۹۰۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهدا معلم همیشگی شرافت و نماد اعتلای اخلاق و غیرت هستند

ایسنا/لرستان سرپرست دانشگاه فرهنگیان لرستان گفت: شهدا معلم همیشگی شرافت و نماد اعتلای اخلاق و غیرت هستند.

احمد حقی در یادواره شهدای دانشجومعلم که در سالن همایش‌های پردیس علامه طباطبایی دانشگاه فرهنگیان لرستان  برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دانشجومعلم، گفت: هشت شهید دانشجومعلم به اسامی پرویز حسنوند، امیدعلی زیودار، سیدعلی‌رضا شفیعی نجفی، ایمان بابایی، جعفر دالوند، نظرعلی دریکوند، عبدالرضا جدیدالاسلامی و امیر فریدونی منتسب به پردیس علامه طباطبایی خرم‎آباد هستند.

وی با بیان اینکه نظیر این یادواره شهدای دانشجومعلم به‌مناسبت هفته معلم در پردیس آیت‌الله کمالوند، شهید میرشاکی، زینب‌کبری(س) نیز برگزار شده است، افزود: این یادواره‌ها مقدمه کنگره ملی شهدای دانشجومعلم استان لرستان است.

حقی با اشاره به تشکیل دبیرخانه دائمی کنگره ملی شهدای دانشجومعلم در دانشگاه فرهنگیان لرستان و اینکه برنامه‌های مختلفی در این راستا در دست اقدام است که از جمله آنها می‎توان به یادواره شهدای دانشجومعلم، گردآوری اسناد و مدارک شهدای دانشجومعلم در قالب دایرةالمعارف اشاره کرد، گفت: هدف ما این است که یاد و خاطره شهدای دانشجو معلم به صورت مستمر زنده نگه داشته شود.

سرپرست دانشگاه فرهنگیان لرستان از شهدا به‌عنوان شمع محفل بشریت، ستارگان آسمان هدایت و الگوهای جاودان زندگی یاد کرد و ادامه داد: شهدا معلم همیشگی شرافت و نماد اعتلای اخلاق و غیرت هستند که برای همیشه پیش چشم ما می‌توانند هدایتگر و راهنما باشند.

وی با بیان اینکه شهدا معلم هستند، اضافه کرد: شهدای دانشجومعلم برای ما معلم هستند آنها بین ما بودند، در این فضا نفس کشیدند و در دوران جوانی به‌واسطه کمال معرفتی که به حق، حقیقت، دین، اخلاق و ارزش‌های والای الهی پیدا کردند بزرگ‌ترین تصمیم زندگی یعنی مجاهدت در راه حق و ایستادگی تا پای جان برای اعتلای ارزش‌های الهی را اتخاذ کردند.

حقی با اشاره به روایتی از مقام معظم رهبری درباره شهید دانشجو علم‌الهدی و یاران شهیدش، افزود: شهدا به ما آموختند که در مسیر حق و حقیقت هرگز نباید کوتاه آمد حتی اگر در این مسیر تنهای تنها ماندیم، حتی اگر هیچ امیدی به موفقیت نداشته باشیم باز هم نباید در این مسیر کوتاه بیاییم.

وی با بیان اینکه شهدای دانشجومعلم برای ما معلم هستند، گفت: شهدا اسوه‌های همیشگی هستند و ما باید برای همیشه به‌عنوان الگو و اسوه از زندگی و شهادت آنها الگو و سرمشق بگیریم و راه آنها را ادامه دهیم.

این مراسم با تقدیر از خانواده شهدای دانشجومعلم پردیس علامه طباطبایی دانشگاه فرهنگیان استان لرستان و اجرای سرود توسط گروه «نغمه‌های بهشتی»، بازدید از نمایشگاه دستاوردهای بسیج دانشگاه فرهنگیان لرستان و حضور در کنار مرقد شهید گمنام دانشگاه فرهنگیان به پایان رسید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • شهدا معلم همیشگی شرافت و نماد اعتلای اخلاق و غیرت هستند
  • انحطاط اخلاقی یا استثمار به بهانه تولید علم
  • وکیل: مقابل بی‌نظمی و اخلال در فوتبال می‌ایستیم
  • سلین دیون در مورد بیماری عصبی نادر خود می‌گوید / از لحاظ اخلاقی زندگی کردن روز به روز سخت‌تر می‌شود!
  • «اخلاق و درام» راهی بازار نشر شد
  • نشست هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی دانشگاه پیام نور خوزستان
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • مکمل‌های پروبیوتیک شدت صرع را در کودکان کاهش می‌دهد
  • آیت‌الله جاودان: با مراقبه و محاسبه اعمال به رحمت الهی می‌رسیم
  • کتک‌زدن وحشتناک داور در فوتبال تهران+فیلم