Web Analytics Made Easy - Statcounter

چکیده مصاحبه پژوهشی:

- شبکه ­های اجتماعی به جزئی جدایی ناپذیر از زندگی جوانان تبدیل شده ­اند؛ آنها در این فضا دیده و شنیده می­ شوند و می ­توانند راحت­ تر از محیط واقعی ارتباطات را شکل بدهند.

- رتبه 90 را در بحث سواد رسانه ­اي داريم. در برخي کشور سواد رسانه ­اي 40 سال است که وارد آموزش رسمي کشور شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

-بحث بازاريابي، توليد محتوا، پاسخ دادن به نياز سرگرمي، توليد محتواي خوب در حوزة سرگرمي و توليد محتواي تخصصي از فرصت ­هاي شبکه های اجتماعي براي جوانان است.

-تغییر شکل زندگی، ارتباطات نامناسب، تحت شعاع قرار گرفتن زندگی حقیقی و اعتیاد به این شبکه­ ها می توانند از تهدیدهای شبکه ­هاي اجتماعي  باشند.

-مهمترين آسيب فضاي مجازي از وب 2 به بعد، بحث second life است؛ که اگر مديريت نشود؛ يک خود دوم براي فرد شکل مي‌گيرد؛ که لزوماً هويت واقعي‌اش نيست و مي‌تواند در تضاد با هويت واقعي فرد باشد.

پژوهش خبری صدا و سیما: شبکه‌های اجتماعی امروزه عضو جدایی‌ناپذیر زندگی افراد شده‌اند. رشد تکنولوژی و زندگی بدون مرز یکی از دلایل اقبال به این شبکه‌هاست. این فضا بستر مناسبی برای خطرات خود را نیز دارد. جذابیت این شبکه‌ها به دلیل طراحی هوشمندانه‌شان بسیار جذاب است و وقت‌گذرانی ناآگانه می‌تواند سبب اعتیاد به آنها شود. در اين چارچوب در مصاحبه پژوهشی با نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات و  دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه موضوع « سبک زندگي: جوانان و شبکه ­هاي اجتماعي» را با طرح سئوالات زير مورد بررسي و واکاوي قرار داديم:

پژوهش خبری : نحوه استفاده نسل جوان از شبکه هاي اجتماعي چگونه است؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: شکل ارتباطات امروزه تغییر کرده است، جوانان و نوجوانان برای اکثر تعاملاتشان از شبکه ­های اجتماعی بهره می ­گیرند؛ علایق خود را در این شبکه­ ها منتشر می ­کنند و دوستان خود را از میان این شبکه ها انتخاب می­ کنند؛ برای همین شبکه­ های اجتماعی برای نسل جدید جایگاه ارتباطی، سرگرمی و اجتماعی دارد و باید به عنوان جزئی از زندگی مدرن درنظر گرفته شود و نه مخل آن.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: مردم ايران که بخشي از آن‌ها جوانان هستند کاربري بالايي در حوزة سرگرمي(fun) و حوزه اخبار دارند. فراغت شبکه‌اي و بحث سرگرمي رتبه اول را در فضاي مجازي کشورهاي جهان دارد. در کشور، آمار بالايي را به لحاظ دامنة جمعيتي جوانان داريم. که نياز به سرگرمي و هيجان دارد؛ طبيعي است که اين نياز بتواند در فضاي مجازي پاسخ داده شود. فراغت در جامعة ما مسئله جدي است که خودش را در شبکه‌هاي اجتماعي نشان مي‌دهد؛ بحث ديگر خبر است؛ که استفادة خبر در صدر استفاده از اين ابزارها است. شبکه‌هاي اجتماعي بهترين محمل هستند براي اينکه اين چالش‌ها را بازنمايي کنند.

پژوهش خبری :  فرصت­ هاي شبکه­ هاي اجتماعي براي جوانان چیست؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: تعاملات سریع و در لحظه، بدون مرز و محدودیت، اینکه می ­توانند دوستان و ارتباطاتی در هر زمینه ­ای که بخواهند ایجاد کنند؛ همچنین برای ارائه خود یا تخصص­شان و یا حتی خدماتی که ارائه می ­کنند می ­توانند از طریق این شبکه­ ها اقدام کنند.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: شبکه‌‌هاي اجتماعي مي‌تواند منجر به کارآفريني شود و وضعيت اشتغال کشور را بهبود دهد؛ بحث بازاريابي، توليد محتوا، پاسخ دادن به نياز سرگرمي، توليد محتواي خوب در حوزه سرگرمي، توليد محتواي تخصصي از فرصت ­هاي شبکه اجتماعي براي جوانان است. 

پژوهش خبری :تهديدها و آسيب­ هاي شبکه­ هاي اجتماعي براي جوانان چيست؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: تغییر شکل زندگی، ارتباطات نامناسب، تحت شعاع قرار گرفتن زندگی حقیقی و اعتیاد به این شبکه­ ها می توانند از تهدیدهای شبکه ­هاي اجتماعي  باشند.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: بحث اتلاف وقت، سرريز و اشباع اطلاعاتي، اعتياد رسانه‌اي، کلاهبرداري‌ها،‌ مشکلاتي که براي زوجين جوان اتفاق مي‌افتد؛ از جمله تهديدهاي شبکه‌هاي اجتماعي است؛ ريشه اين تهديدها کم‌کاري در حوزه‌هاي ديگر است. شبکه‌هاي اجتماعي مشکلات حوزه‌هاي ديگر را  به شدت پر­رنگ­ تر بازنمايي مي‌کند. مهمترين آسيب فضاي مجازي از وب 2 به بعد، بحث second life است؛ که اگر مديريت نشود؛ يک خود دوم براي فرد شکل مي‌گيرد؛ که لزوماً هويت واقعي‌اش نيست و مي‌تواند در تضاد با هويت واقعي فرد باشد.

پژوهش خبری :  به نظر شما روند فعلي حضور جوانان در شبکه ­هاي اجتماعي مناسب است؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: برای تحلیل این مساله نباید شرایط جوانان امروزی را با زمان گذشته مقایسه نمود؛  بسیاری از فعالیت ­های جوانان امروزه در قالب ارتباطات در این شبکه­ ها تعریف می­ شود؛  شکل زندگی تغییر کرده است و فکر می­ کنم شبکه­ های اجتماعی به جزئی جدایی ناپذیر از زندگی جوانان تبدیل شده­ اند؛ آنها در این فضا دیده و شنیده می­ شوند و می ­توانند راحت­ تر از محیط واقعی ارتباطات را شکل بدهند؛ بشر بعد از مواجهه با پدیده­ ها و گاهی دادن خسارت­ های سنگین، در نهایت روند صحیح تعامل را خواهد آموخت و در رابطه با شبکه ­های اجتماعی نیز نمی توان تعیین نمود و باید منتظر شکل گرفتن این روند و اصلاح آن به مرور زمان شد.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: روند حضور جوانان مناسب نيست؛ آموزش درستي به جوانان داده نشده است. فرهنگ کاربري درست شکل نگرفته است. لذا به نظر مي‌رسد در اين فضا آسيب‌ها جدي است؛ البته فرصت‌ها هم توسط جوانان درک مي‌شود.

پژوهش خبری:رفتارهاي مشاهده شده در شبکه ­هاي اجتماعي از سوي نسل جوان چقدر منطقي به نظر مي رسد؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: یکی از رفتار غیرمنطقی و غیر قابل توجیه از دید من حمله به پیج شخص خاصی به واسطه رفتار یا گفتار یا عقاید خاص است؛ فکر می­کنم دلیل این مساله درگیری احساساتی شدن افراد و بروز این احساسات به شکل عکس العملی نامناسب است.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: فصل نوجواني وجه تمايز دوره جواني و کودکي است؛ که متاسفانه در کشور ما در ذيل پرورشي و آموزشي مستقلا به آن توجه نمي­شود؛ سيستم آموزش و پرورش ضعيف بوده و رتبه مناسبي نسبت به کشورهاي ديگر ندارد؛ نوجوانان را براي زندگي در عصر ديجيتال آماده نمي­کند؛ نيازهاي جوان ما پاسخ داده نمي شود؛ لذا شبکه‌هاي اجتماعي که زيست دوم(­second life) است؛ نمي‌تواند فضاي مناسبي باشد؛ جوانان بخاطر ويژگي‌هاي شخصيتي و سني‌اشان "هيجان‌طلبي،­ ريسک­ پذيري بالا، مشارکت­ پذيري" و بخاطر آموزش‌هايي که در اين حوزه نداده‌ايم. طبيعي است رفتارهاي غير منطقي داشته باشند.

پژوهش خبری : آيا ظرفيت شبکه­ هاي اجتماعي مي تواند روحيه فعال و بانشاط جواني را به خوبي هدايت کند؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: من فکر می ­کنم بله، فضای شبکه­ های اجتماعی در بیشتر اوقات عادلانه است و امکان رشد و توسعه کسب وکارهای کوچک یا برندینگ شخصی در آنها وجود دارد؛  همچنین دسترسی به افراد دیگر و ایجاد شبکه ­های ارتباطی موثر بر روند رشد (تحصیلی یا کاری) در این شبکه ­ها موجود است.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: شبکه‌هاي اجتماعي مي‌تواند به معرفي جوانان ما کمک کند؛ فرصت اشتغال ‌کند. در برند شخصي‌شان تأثير گذار باشد؛ رسانه‌هاي اجتماعي از وب 2 به بعد، يک حوزه تعامل ايجاد کرده‌اند که مي­تواند توانايي مخاطب خصوصاً مخاطب جوان را به رخ بکشد.

پژوهش خبری : رفتارهاي نابهنجار جوانان در برخي موارد در شبکه هاي اجتماعي چرا غیرمنطقي به نظر مي رسد؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: نباید رفتار نسل جدید با نسل ­های قبلی مقایسه شود؛ ناهنجاری در دنیای حقیقی هم به چشم می رسد؛  اما در فضای مجازی چون افراد می ­توانند با هویت جعلی فعالیت کنند؛ ممکن است ملاحظات دنیای واقعی را لحاظ نکنند و این سبب رفتارهای بی پرده خواهد شد که طبعا آسیب رسان هستند.

پژوهش خبری: اعتیاد اینترنتي در بین جوانان مشاهده مي شود؟ به نظر شما اعتیاد اینترنتي را چگونه مي توان بهبود بخشید؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات:  اینکه شبکه­ های اجتماعی جذاب هستند و تیم ­های تخصصی با گیمیفیکیشن(روش بازاریابی آنلاین برای تشویق تعامل با یک محصول یا خدمات) کاری می ­کنند که افراد به صورت اعتیادگونه در آنها باقی بمانند؛  مختص گروه سنی خاصی نیست؛ کنترل این شرایط باید آگاهانه و با همکاری صورت پذیرد؛ مثلا اپلیکیشن ­هایی هستند که دسترسی به شبکه­ های اجتماعی را محدود می­کنند تا فرد به مرور اعتیادش را ترک کند.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: در بسياري کشورها، مراکز درماني را براي بحث اعتياد اينترنتي دارند؛ خوشبختانه در کشور اولين کلينيک سلامت ذهن کشور، در حوزه اعتياد به فضاي مجازي، فعاليت خود را شروع کرده است. پروتکل‌هاي درماني بسيار جدي و علمي در حوزه اعتياد اينترنتي در بين جوانان­ داريم. اعتياد در حوزه­ هاي "جمع کردن اطلاعات، روابط عاطفي، بازي­ هاي يارانه ­اي، روابط جنسي و قمار" وجود دارد؛ اعتياد اينترنتي بسيار جدي است؛ در حوزة پيشگيري يکي بحث رژيم مصرف رسانه‌اي و ديگري بحث بررسي مسائل زمينه‌اي است که جوانان و نوجوانان را به سمت استفاده از فضاي مجازي سوق مي‌دهد.

پژوهش خبری: میزان لطمه ­اي که سرگرداني در شبکه­ هاي اجتماعي به آینده درسي و اجتماعي جوانان مي زند؟ چقدر است؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات:  بعضی از افراد به واسطه کار یا حتی تحصیل­شان در این شبکه­ ها هستند یا پرداختن به علایق شخصی­شان را از طریق این شبکه ­ها دنبال می کنند؛ خانواده ­ها نباید این را با سرگردانی اشتباه بگیرند؛ سرگردانی و اعتیاد به شبکه ­های اجتماعی برای هر گروه سنی ممکن است پیش بیاید و اختصاص به جوانان ندارد؛  اما ممکن است شکل دادن غلط ارتباطات یا تلف شدن وقت بر روی زندگی یک جوان تاثیر بیشتری نسبت به دیگران بگذارد که باید از آن پرهیز شود.

پژوهش خبری: راهکارهاي مطلوب براي هدایت نسل جوانان در شبکه­ هاي اجتماعي چیست؟

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات: ایجاد یک نقشه راه هدایت ­گرانه امکان پذیر نیست و شاید برای نسل جدید راهکار مناسبی نباشد؛ تکنولوژی و شبکه­ های اجتماعی مثل شمشیر دو لبه هستند و هر فرد با توجه به شرایط شخصی خودش، باید استفاده از آن را امتحان کند؛  شاید برای کودکان و نوجوانان ترسیم چنین مسیری راهگشا باشد و آنها را از مشکلات احتمالی مصون بدارد.

کلام آخر   

نگين يشمي، متخصص طراحي رفتار در حوزه فناوري اطلاعات:  تمرکز بر روی امکانات و فضای مفیدی که این شبکه‌ها ایجاد می‌کنند می‌تواند برای فعالیت‌های هدفمند افراد ارزشمند باشد. نباید استفاده از این شبکه‌ها را به صورت مطلق رد یا تایید کرد. هر­کس به فراخور نیازها و شرایط‌اش از این شبکه‌ها استفاده می‌کند؛ اما باید با انتخاب و هزینه آگاهانه در این فضاها حضور و مشارکت داشت. عدم استفاده از این شبکه‌ها امروزه تقریبا غیرممکن است اما برنامه‌ریزی و کنترل حضور می‌تواند مفید باشد.

دکتر صالح اصغري پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه: زندگي در آينده و هم اکنون به شدت مهارت محور است؛ اگر فرزندان‌ ما مبتني بر مهارت زيست در دنياي رسانه‌ها تربيت نشده باشند؛ يعني مهارت تصميم‌گيري، مهارت کنترل خشم، مهارت حل مسئله، مهارت تفکر خلاق،‌ تفکر تضاد، را نداشته باشند؛ اين مسائل در فضاي مجازي مضاعف مي‌شود؛ يعني مشکلات دنياي واقعي در فضاي مجازي مضاعف مي‌شود؛ اگر تربيت‌رسانه‌اي را درکشور توسعه دهيم؛ فضاي مجازي محملي براي کارآفريني و توليد اشتغال مي­ شود؛ هيجان مصرف رسانه‌هاي ديجيتال در نوجوانان و جوانان بايد به سمت توليد سوق پيدا کند؛ توليد منجر به روحيه کارآفريني و رشد کشور خواهد شد؛ ما در بحث آموزش سواد رسانه ­اي دير ورود کرده‌ايم‌؛ برخي کشورها 40 سال پيش، آموزش سواد رسانه ­اي را شروع کرده­اند. ما در کشور نسبت به بحث سواد رسانه­ اي[1] رويکرد تأخيري داشته‌ايم؛ اگرچه در همه کشورها اين آسيب‌ها وجود دارد.

پژوهش خبری // مهدی ناجی

[1] - دکتر صالح اصغري: سواد رسانه‌اي سه مرحله دارد: رژيم مصرف رسانه‌اي، تجزيه و تحليل پيام و توليد در حوزة رژيم مصرف رسانه‌اي دو مهارت خود­آگاهي و خود­کنترلي و حوزة تجزيه و تحليل پيام مهارت تفکر رفتار و در حوزه توليد رسانه‌اي  تفکر خلاق است که اين مهارت‌ها کاربردي و بسيار مهم است.

 

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: شبکه های اجتماعی فضای مجازی سبک زندگی مصاحبه پژوهشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۹۰۸۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ شاخصه مهم «هیئت» از نگاه رهبر انقلاب/ جمعیت ملاک سنجش نیست

حجت الاسلام پناهیان در نشست هم اندیشی سالیانه ۷۰۰ هیئت رزمندگان اسلام ضمن معرفی دو شاخصه مهم هیئت از نگاه رهبر انقلاب گفت: کسی حق ندارد هیئت خود را با جمعیت، رسانه ای بودن یا نبودن و ... بسنجد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بیست و هشتمین نشست هم‌اندیشی سالیانه و سراسری 700 هیأت رزمندگان اسلام در سراسر کشور از صبح امروز در مشهد مقدس آغاز شد. در این نشست علما و مسئولان مربوطه به تبیین سیاست‌ها و برنامه‌های هیأت رزمندگان اسلام در سال 1403 پرداختند.

در روز آغازین این همایش، حجت الاسلام راشد یزدی با موضوع «اخلاق در هیئت» صحبت کرد. او گفت: در این جلسه میخواهم دو جمله مهم اخلاقی بیان کنم که درس بزرگی برای همه ما خواهد بود، اما قبل از بیان این دو مورد، باید مقدمه ای را بگویم.

اهدای قرآن ویژه فلسطین به هیئت آستان قدس رضوی در مالزی

حجت الاسلام راشد یزدی بیان کرد: فلاسفه بحثی در مقوله حرکت دارند و معتقدند حرکت بر دو نوع است: «حرکت قطعیه» و «حرکت توسطیه». حرکت قطعیه بدین معناست که همه شما از نقاط مختلف ایران به سمت مشهد مقدس حرکت کردید تا در این همایش حضور داشته باشید. در نقطه مقابل، حرکت توسطیه در درون حرکت قطعیه قرار دارد و به معنای آن «هدف و نیتی» است که شما برایش در اینجا گردهم آمدید. دقت داشته باشید همه اعمال عبادی از این دو حرکت برخورداراند. برای مثال، در حین نماز، قامت می بندیم و وارد نماز می شویم و اعمال آن را انجام می دهیم. همه این کارها، حرکت قطعیه نام دارد اما حرکت توسطیه، آن است که نماز را برای چه کسی و به چه دلیلی خواندید؟ اگر نماز را برای خدا خواندید، حرکت توسطیه شما، پاک خواهد بود اما اگر غیر از این باشد، ناپاک است.

اگر مُهر اخلاص بر هیئت زده شود، عمل ما پسندیده خواهد بود

وی اضافه کرد: فراموش نکنید که خداوند متعال برای ارزیابی اعمال ما به حرکت توسطیه نگاه می کند. در روایتی از پیامبر اسلام آمده است: خدا به طول، عرض و حجم عمل نگاه نمی کند، بلکه به «عمق» عمل نظر می کند. همچنین در روایت دیگری از افرادی یاد می شود که حج خود را برای غیر خداوند انجام دادند و بنابراین هیچ خیری برایشان نوشته نشده است. درس مهمی که از این دو روایت برای امروز ما دریافت می شود این است که اگر مُهر اخلاص پروردگار بر اعمال، روضه و هیئت داری ما زده شد، عمل ما پسندیده خواهد بود و در بازار ملکوت عرضه خواهد شد. خریدار این عمل هم خود خداوند است اما اگر مُهر اخلاص بر اعمال ما زده نشود، هیچ ارزشی ندارد. بنابراین شرط کافی برای پذیرش اعمال «اخلاص» است. برای مثال، در آیه ای از قرآن می خوانیم: «من عمل صالحا او ذکر او انثی و هو مومن ...»

او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اکنون در جمع شما اهالی هیئت رزمندگان قرار داریم و باید این سوال را از خود بپرسیم که مدال «رزمندگان» را برای خدا زدیم یا غیر خدا؟ اگر کسانی را به سوی هیئت دعوت می کنیم باید در راستای جلب نظر الهی باشد نه غیر از آن. حضرت موسی به خداوند گفت: خدایا می خواهم سوالی ازت بپرسم؛ سوال بسیار حساسی است اما پرسشگر آن نیز حضرت موسی کلیم الله است که از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است. حضرت پرسید: خدایا، اگر تو خدایی داشتی، برای جلب نظر او چگونه عبادتش می کردی؟ چه میزان نماز می خواندی و روزه می گرفتی؟ پروردگار متعال جواب داد: «اگر من خدایی داشتم، برای جلب نظر او به بندگانش خدمت می کردم.»

وی در پایان گفت: امیدوارم هیئت رزمندگان همانطور که با اخلاص شروع کرده، با همین اخلاص ادامه بدهد و فرزندان شما جایتان را بگیرند.

در بخش دیگری از نخستین روز همایش هیات رزمندگان اسلام، سیدمحمدرضا آل داود با موضوع «سواد رسانه ای و جنگ شناختی» صحبت کرد. او گفت: رهبر معظم انقلاب در 6 فروردین ماه سال 1403 سخنان بسیار مهمی را در جمع شاعران بیان کردند که 2-3 هفته بعد همه ما اهمیت آن را درک کردیم. ایشان فرمودند: «در دنیای امروز، چالش ها و درگیری ها، چالش های رسانه ای است و بیش از آنکه ابزارهای جنگی در عقب راندن دشمن تاثیر بگذارند، رسانه ها موثراند. جنگ، جنگ رسانه ای است و هر کس رسانه قوی تری داشته باشد در اهدافش موفق تر خواهد بود.» دقت داشته باشید که رهبر معظم انقلاب درباره جنگ شناختی صحبت کردند.

وی با اشاره به یک سند افشا شده از آمریکایی ها درخصوص جنگ شناختی گفت: سال ها قبل سندی از آمریکایی ها به دست آمد که عنوان اصلی آن چنین بود: «آمریکایی ها چگونه می توانند ذهن ها و قلب ها را در جهان اسلام تسخیر کنند؟» در سال 2004 یکی از محققین آمریکایی متوجه شد که ما در قلب مان 40 هزار نورون عصبی داریم و یکی از راه اصلی تسخیر قلب ها، «هک ادراکی» است. موضوع هک ادراکی بسیار گسترده است اما یکی از شیوه های آن استفاده از فضای مجازی و تاثیرگذاری با استفاده از آن است. سند دیگری هم از آمریکایی ها به دست آمده است که می گوید: «در جنگ شناختی و ادراکی هر چه قدر بیشتر اطلاعات جمع آوری کنیم، تاثیر بیشتری بر اذهان خواهیم داشت.»

نیاز به تشکیل یک سپاه سایبری در فضای مجازی داریم

این کارشناس رسانه با تاکید بر اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به تشکیل یک سپاه سایبری در فضای مجازی داریم، گفت: در درون این سپاه سایبری باید نیروهای دغدغه مند و مردمی بسیجی داشته باشیم تا بتوانند فعالیت دشمنان در فضای مجازی را خنثی کنند. در عملیات وعده صادق دیدید که ایران تبدیل به تنها کشوری شد که به 4 کشور مهم هسته ای دنیا، حمله موشکی موفق انجام داد، اما آیا در فضای مجازی و بازنشر اطلاعات و اخبار نیز به همین اندازه موفق بودیم؟ جالب است بدانید حجم تولید محتوا در روزهای قبل از عملیات مذبوحانه اسرائیلی ها به اصفهان، 8 برابر تولید محتوای آنان بعد از عملیات وعده صادق است. این موضوع بسیار قابل تامل است. به نظر می رسد در حوزه جنگ شناختی ضعف هایی داریم که باید پوشش داده شود.

4 فعالیت مهم دشمن در فضای مجازی و جنگ شناختی

وی تاکید کرد: فراموش نکنید که دشمن در حوزه جنگ شناختی چند کار بسیار مهم انجام می دهد که یکی از آنها تضعیف روحیه است. بارها شده که از من می پرسند ما در فضای مجازی چه باید بکنیم؟ پاسخ می دهم که باید به گونه ای مجهز شویم که در بمباران اطلاعاتی در فضای مجازی دچار تضعیف روحیه نشویم. یکی از بخش های مهم جهاد تبیین، ارتقای سواد رسانه ای جامعه است. جامعه ما نباید درگیر یک خبر تقطیع شده بشود و روحیه خود را ببازد.

آل داود بیان داشت: کار دیگری که دشمن در حوزه جنگ شناختی انجام می دهد بی ثبات سازی است. یکی از مصادیق بی ثبات سازی، تغییر سبک زندگی زنان و مردان ما با استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است. در این شرایط، اگر می خواهیم در این زمینه ورود پیدا کنیم و با جنگ شناختی دشمن مقابله کنیم باید سراغ افسران جنگ نرم برویم. افسر کسی است که شجاعانه هیمنه دشمن را میشکند. فضای مجازی هیئت باید تبیین گر باشد و به مقابله با دشمن در فضای مجازی بپردازد. بحران سازی دیگر کاری است که دشمن با استفاده از فضای مجازی به آن دامن می زند و از آن بهره می گیرد. فعالیت چهارم دشمن نیز عادی سازی است که نمونه آن را در موضوع حجاب می بینید.

وی در پایان گفت: امروز سنگین ترین جنگ نرم تاریخ علیه ما جریان دارد و آنهم اغوای توده های عوام توسط خواص اغوا شده است. خواص چگونه اغوا می شوند؟ دشمن آنها را حرام خور و تبدیل به حیوان جلاد و بی رحم میکند. چه کسی باید این خواص را به مسیر درست بازگرداند؟ بدون شک، هیئت؛ نباید شبکه اجتماعی هیئت به شبکه اجتماعی اینستاگرام ببازد. عمر شبکه اجتماعی هیئت، مسجد، راهیان نور و اربیعن بسیار طولانی تر از فناوری های غربی است و حتما بر آنها مقابله خواهد کرد.

حجت الاسلام احمد پناهیان با موضوع «بایدها و نبایدهای هیئت» صحبت کرد.

او در مقدمه سخنان خود با اشاره به اهمیت زیارت امام رضا علیه السلام گفت: امام معصوم و امت هر دو حقی بر گردن هم دارند؛ امام رضا می فرمایند اگر شما حقی که ما گردن شما داریم را ادا کردید، سپس نوبت به ما می رسد که حق شما را ادا کنیم. بنابراین در وهله اول، شیعیان باید حق امام را ادا کنند.

هیئت، مهم ترین بخش های قدرت نرم جمهوری اسلامی

وی با اشاره به «بایدها و نبایدهای هیئت» گفت: موضوع صحبت امروز من بایدها و نبایدهای هیئت است و می خواهم یکی از بایدهای هیئت را از بیان رهبر معظم انقلاب به شما بگویم. دستور مقام معظم رهبری در دیدار ایشان با جمعی از مداحان در میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها بسیار روشن است. ایشان می فرمایند: هیئت از مهم ترین بخش های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. در این قدرت نرم، دو شاخصه مهم وجود دارد؛ یکی، توانایی برانگیختن و حرکت آفریدن است.

پناهیان تاکید کرد: زمانی هیئت قدرت نرم به شمار می رود که برانگیزنده باشد و در جامعه حرکت ایجاد کند. یک هیئت می تواند برنامه ای برگزار کند که هیچ تاثیری در شرایط معنوی، اخلاقی و شرعی جامعه خود نداشته باشد. دقت داشته باشید اگر هیئتی مراسمی را برگزار کرد و نتوانست موج آفرینی کند، رسالت خود را به درستی انجام نداده است.

حجت الاسلام احمد پناهیان با اشاره به قدرت نرم هیئت در طول تاریخ انقلاب اسلامی گفت: البته هیات های ما از قدرت خوبی برخوردار بودند که نمونه آن را در خرداد 1342، سال های 1356 و 1357 میبینیم. هیئت ها بودند که موج پیروزی انقلاب اسلامی را به وجود آوردند. فراموش نکنید که هیچ مجموعه ای به اندازه هیئت چنین قدرتی را ندارد. هیئتی ها به معارف اهل بیت مجهز هستند و همین موضوع قدرت برانگیزنده بسیار بزرگی است. برای برانگیختن، اولین گام گفتمان سازی است. فضای مجازی هم باید در اختیار این گفتمان سازی قرار گیرد.

او با اشاره به شاخصه دوم هیئت که می تواند قدرت نرم آن را تثبیت کند، گفت: شاخصه دوم هیئت که نباید از آن غافل شد، هدف زنی دقیق است. معظم له در همان دیدار به صورت مفصل درباره ماجرای موشک ها صحبت کردند و تاکید داشتند همانطور که موشک های ما نقطه زنی می کند، هیئت های ما نیز باید نقطه زنی کند. هیئت های ما باید بدانند که در روزگار امروز دقیقا به چه موضوعاتی باید بپردازند؟ محرم امسال باید به صورت دقیق بدانیم که درباره چه موضوعاتی صحبت کنیم تا نقطه زن باشیم؟ از منبری بخواهیم درباره چه موضوعی صحبت کند؟ مداح درباره چه موضوعی بخواهد؟ اینکه بگوییم آقا بیا و هر چه دلت خواست بخوان، بسیار اشتباه است.

مسیر ارزیابی هیئت مشخص است

پناهیان در پایان گفت: از الان به بعد، مسیر ارزیابی هیئت مشخص است. شاخص ها معلوم است و باید براساس همین شاخصه ها هیئت ها را ارزیابی کرد. از این به بعد کسی حق ندارد هیئت خود را با جمعیت، رسانه ای بودن یا نبودن و ... بسنجد. هیئتی موفق است که پویایی ایجاد کند و تاثیرگذار باشد. دوستان، هیئت را جدی بگیرید. هیئت، قدرت نرم امام زمان است و امیدوارم با هدایت خود ایشان عالم را برای حکومت جهانی حضرت مهیا کنیم.

براساس این گزارش، در نخستین روز از برگزاری همایش هیات رزمندگان اسلام، کارگروه های تخصصی با موضوعات مختلف مرتبط با هیئت تشکیل شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فیلم| واکنش کاربران مجازی به برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان
  • نگاهی به آسیب‌های نوپدید فضای مجازی
  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • «آینده شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های سنتی ایران» منتشر شد
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • ۲ شاخصه مهم «هیئت» از نگاه رهبر انقلاب/ جمعیت ملاک سنجش نیست
  • علی ربیعی: تعطیلی روز شنبه توطئه نیست /بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟ وقتی خودتان هم در شبکه های مجازی هستید و تیک آبی و خاکستری می گیرید
  • موج واگذاری حیوانات خانگی در شبکه‌های اجتماعی/پت‌های خانگی در فضای مجازی دست به دست می‌شوند