Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-05-05@21:38:32 GMT

قند خون خود را کنترل کنید

تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۲۱۲۱۷

قند خون خود را کنترل کنید

 قند خون، یا گلوکز یکی از اصلی ترین قند های موجود در خون می‌باشد قند خون از غذایی که می‌خوریم به دست می‌آید و مهم‌ترین و اصلی ترین منبع انرژی بدن محسوب می‌شود. خون، گلوکز را به تمام قسمت‌های بدن برای تأمین انرژی منتقل می‌کند.
به گزارش صدا ایران قند خون بسیار بالا باعث ابتلا به بیماری دیابت می‌شود و در گذر زمان وجود مقدار زیادی گلوکز در خون می‌تواند مشکلات جدی را ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دیابت زمانی ایجاد می‌شود که پانکراس شما نمی‌تواند مقدار انسولین مورد نیاز را تأمین کند یا بدن شما نسبت به تولید انسولین کمتر حساس می‌شود، که بدون انسولین کافی قند خون می‌تواند از کنترل خارج شود
به همین دلیل کنترل دائم قند خون می‌تواند از ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت جلوگیری کند.

در افراد غیر دیابتی قند خون نرمال باید بین 70 تا 100 mg/dl باشد. بعد از هر وعده غذایی قند خون می‌تواند تا 120 mg/dl افزایش یابد که معمولاً پس از 2 ساعت به محدوده عادی خود باز می‌گردد.

در افراد دچار دیابت این موضوع به مراتب پیچیده تر است:
قند خون کمتر از 70 mg/dl ( قند خون پایین( : زمانی که قند خون به پایین تر از این حد برسد، شما ممکن است احساس گرسنگی، لرزش، یا تپش قلب پیدا کنید زیرا بدن شما دچار کمبود قند خون شده است .
قند خون بین 70 تا 140 mg/dl (قند خون نرمال) : در این حدود بدن شما در حال کار کردن به صورت عادی است در صورتی که در افراد غیر دیابتی بیشتر زمان ها قند خون آن ها کمتر از نصف این میزان است.
قند خون بین 140 تا 180 mg/dl (قند خون نسبتاً بالا) : در این محدوده بدن تقریباً به طور عادی عمل می‌کند . اگرچه، زمان زیادی ماندن در این محدوده شما را در خطر مشکلات بلند مدت قرار می‌دهد.
قند خون بالای 180 mg/dl (قند خون بالا ): در این محدوده، کلیه از جذب دوباره تمام کلوگز در خون ناتوان می‌شود و بدن شما شروع به ریختن گلوکز در ادرار می‌کند. بدن ممکن است برای تأمین انرژی به چربی روی بیاورد و در ادرار شما کتون آزاد کند. این میزان قند خون بیشتر در دیابت نوع 2 رایج است.

​نمودار قند خون
نمودار قند خون در افراد غیر دیابتی در وعده های غذایی مختلف
میزان قند خون مناسب برای بزرگسالان مبتلا به دیابت

در هر بار اندازه‌گیری قند خون، آن را جایی یادداشت کنید و یا از نرم‌ افزارهایی که در این راستا تهیه شده‌اند، بهره ببرید. به یاد داشته باشید که روز، ساعت، نتیجه و فعالیت‌هایی که انجام داده‌اید را حتما یادداشت کنید.
موارد زیر را نیز برای نوشتن، از یاد نبرید:
چه دارویی، با چه دوز و مقداری مصرف کرده‌اید؟
چه غذاهایی خورده‌اید؟
چه نوع فعالیت و به چه میزان انجام داده‌اید؟
این کار به شما و پزشکتان کمک می‌کند تا نحوه درمان را راحت‌تر کنترل کنید.
اگر دیابت به خوبی مدیریت شود، می‌توانید از تاثیر دیابت بر چشم‌ها، کلیه‌ها و اعصاب جلوگیری کنید. دیابت احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته قلبی را نیز دو برابر می‌کند. خوشبختانه می‌توان با کنترل کردن میزان قندخون و دیابت، از بروز این مشکلات جلوگیری کرد.
هر چه قدر در کنترل میزان قندخون خود سخت‌گیرتر باشید، راحت‌تر می‌توانید سطح قندخون را کنترل کنید. برای همین امکان دارد پزشک به شما سخت بگیرد.

قند خون و دیابت
تست قند خون
برای این که بدانید قند خون شما پایین ، بالا یا نرمال است نیاز به انجام تست قند خون دارید که تست بسیار ساده ایست و امکان انجام آن در منزل نیز فراهم است. تست قند خون نیاز به نمونه بسیار کمی از خون شما دارد که معمولاً از نوک انگشت برداشته می‌شود.
این تست معمولاً توسط دستگاه گلوکز متر انجام می‌شود. نتایجی که شما از این تست به دست می‌آورید راهنمایی برای تعیین رژیم غذایی، فعالیت ها و داروهایتان خواهد بود.
راه دیگر انجام تست قند خون، تست A1C است که حداقل دو بار در سال باید انجام شود.

دیابت و استرس
چه عواملی باعث غیرعادی شدن میزان قند خون می‌شوند؟
وعده غذایی یا میان وعده‌ی دارای کربوهیدرات بیش از حد معمول
عدم فعالیت بدنی
عوارض جانبی داروهای دیگر
عفونت
تغییر در میزان هورمون ها به عنوان مثال حین دوران قاعدگی
استرس
وعده غذایی یا میان وعده دارای کربوهیدرات کمتر از معمول
فعالیت بدنی بیش از حد
داروهای دیابتی بیش از حد
عوارض جانبی داروهای دیگر

قند خون غیر نرمال چه علائمی دارد؟
علائم قند خون بالا:
تشنگی مفرط
سردرد
عدم تمرکز
خستگی و ضعف
کاهش وزن​

​علائم قند خون و تشنگی مفرط
در صورت عدم درمان ممکن است دچار علائم جدی‌تری شامل موارد زیر شوید:
نارسایی کلیه
آسیب چشمی
آسیب عصبی
عفونت لثه و پوست
مشکلات مفصلی

علائم قند خون پایین:
سرگیجه
احساس لرز
گرسنگی
سردرد
تپش قلب
رنگ پریدگی
عرق کردن
اضطراب​

​علائم قند خون پایین
که در صورت عدم درمان ممکن است دچار علائم جدی‌تری شامل موارد زیر شوید:
تمرکز ضعیف
بی حسی زبان و دهان
از حال رفتن
کابوس
رفتن به کما

درمان قند خون بالا
اگر شما دچار دیابت هستید و هرکدام از علائم ذکر شده برای قند خون بالا را مشاهده کردید، قند خون خود را تست کنید و با پزشک خود تماس بگیرید پزشک شما ممکن است تغییرات زیر را به شما توصیه کند:
آب بیشتر بنوشید
آب باعث خارج شدن قند خون اضافی از طریق ادرار شما می‌شود و از کم آب شدن بدن جلوگیری می‌کند.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: قند خون دیابت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۲۱۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ میلیون مبتلا به دیابت در ایران / آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها

آفتاب‌‌نیوز :

دکتر حسام‌الدین علامه با بیان اینکه زخم‌های مزمن ۳ دسته «عمده» و یک دسته «نادرتر» دارند، اظهار کرد: زخم‌های دیابتی در صدر دسته «عمده» قرار می‌گیرند؛ زخم‌های دیابتی، زخمی است که در صورت کنترل نشدن دیابت در افراد مبتلا به این بیماری در گذر زمان، ابتدا «نوروپاتی» و سپس زخم ایجاد می‌شود. اگر افراد مبتلا به دیابت از پای خود به خوبی مراقبت نکنند، در وهله نخست به «نوروپاتی» یعنی کاهش حس محیطی پا و در وهله دوم به زخم پای دیابتی مبتلا می‌شوند.

وی با بیان اینکه زخم‌های عروقی دومین عامل ابتلا به زخم‌های مزمن هستند، اظهار کرد: زخم‌های عروقی به ۲ دسته «ایسکمیک» (شریانی) و «وریدی» تقسیم می‌شوند. بررسی‌ها بیانگر این است که دیابت یکی از عوامل اصلی ایجادکننده زخم‌های شریانی است. همچنین زخم‌های وریدی به دلایل نارسایی‌های عروق وریدی مانند «واریس» ایجاد می‌شود. چاقی، نارسایی‌های قلبی‌عروقی و برخی از سرطان‌ها که در سیستم «لنف ادم» اختلال ایجاد می‌کنند نیز سبب ابتلا به زخم‌های مزمن وریدی می‌شوند.

علامه با بیان اینکه سومین عاملی که منجر به زخم‌های مزمن می‌شود، زخم‌های «فشاری» یا «بستر» هستند؛ افزود: طبیعی است که تعداد سالمندان یک جامعه با افزایش شاخص امید زندگی زیاد می‌شود. در چنین شرایطی، انتظار داریم بیماری‌هایی که منجر به استراحت مطلق سالمندان می‌شود به ویژه در سالمندانی که سکته کرده‌اند و دارای اختلالات حرکتی هستند و یکجانشین شده‌اند، منجر به زخم بستر یا فشاری شود. همچنین افرادی که دارای معلولیت هستند و به ناچار در یک وضعیت خاص قرار می‌گیرند، اغلب دچار زخم مزمن می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره زخم‌های مزمن «نادر» نیز گفت: برخی از سرطان‌ها منجر به زخم‌های مزمن می‌شوند که این زخم‌ها جزو موارد نادر زخم‌های مزمن هستند. همچنین برخی از بیماری‌های صعب‌العلاج می‌توانند زخم مزمن ایجاد کنند. 

وی با بیان اینکه برآورد‌ها بیانگر این است که حدود ۰.۸ تا ۱.۵ درصد از افراد جامعه به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند، خاطرنشان کرد: آمار و ارقام حاکی از این است که ۱۵ تا ۳۴ درصد از دیابتی‌ها در مدت‌زمان بیماری، به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند. در حال حاضر، ۷ میلیون دیابتی در کشور زندگی می‌کنند؛ با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور و احتمال ابتلای ۱۵ تا ۳۴ درصدی دیابتی‌ها به زخم پای دیابتی باید گفت به شرط در نظر گرفتن دیابت اثبات شده در حداقل ۷ میلیون نفر از جمعیت کشور، آنگاه حدود ۵۰ درصد از این افراد به «نوروپاتی» مبتلا می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران ادامه داد: نوروپاتی منجر به بی‌حسی ناحیه پا می‌شود؛ در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نه تنها متوجه تروما و آسیب‌های وارده به پا نمی‌شوند، بلکه فرایند درمان بیماری به دلیل مشکلات حسی و خون‌رسانی نامناسب کاهش می‌یابد.

وی درباره قطع عضو زخم پای دیابتی نیز به ایسنا گفت: حدود ۱۵ درصد از افراد دیابتی به زخم پا دچار می‌شوند و ۱۵ درصد از این افراد نیز درجاتی از قطع پا را تجربه می‌کنند. درجات قطع عضو زخم پای دیابتی شامل قطع یک بند انگشت تا قطع کامل پا می‌شود. با توجه به جمعیت افراد دیابتی کشور و آمار و ارقام مربوط به قطع عضو زخم پای دیابتی می‌توان گفت، حدود ۲۰۰۰ نفر در کشور به صورت سالانه درجاتی از قطع عضو پا را تجربه می‌کنند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • دیابت نوع یک و دو چه تفاوتی با هم دارند؟
  • اشتباه قند خونی درباره دیابت
  • سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • درمان جدید بیماری آلزایمر
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • سبزی‌های بی‌نظیر برای کنترل قند خون
  • وجود ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/ آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در ایران / آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها