Web Analytics Made Easy - Statcounter

از سال ۸۷ تا کنون بحث نجات بخشی منطقه باستانی کوچری در دستور برنامه های پژوهشگاه میراث فرهنگی استان قرار گرفته این در حالی است که پس از این مدت قرار شد یک پایگاه حفاظتی و پژوهشی برای حفظ آن‌ها ایجاد شود. ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۲ استانها اصفهان نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، از کوچ اجباری مردم روستای کوچری چندین سال می‌گذرد روستایی که پیش از این نیز در تاریخ شاهد کوچ بوده و به اعتقاد کارشناسان یکی از گمانه‌زنی‌ها در مورد نام این روستا به دلیل کوچ مردمی بوده که در اینجا زندگی خود را از سر گرفته‌ند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روستا کامل به زیر آب رفت، اما تنها روستا نبود، هویت یک ملت، یک تاریخ، یک فرهنگ هم به زیر آب رفت و آن چیزی نبود جز سنگ‌نگاره‌هایی ارزشمند که نه تنها برای کشوری که هر بار به تمدن 7 هزار آن نقب می‌زنیم بلکه برای یک جامعه بین‌المللی ارزشمند بود، چرا که سنگ‌نگاره‌ها جزئی از دستاوردهای بشریت در طول تاریخ بوده مهم نیست کجای دنیا مهم این است که روزی بشر از این راه ارتباط برقرار می‌کرده، با این تفاسیر  می‌توان پی برد این سنگ‌ نگاره‌ها چقدر ارزش تاریخی دارند.

این در حالی است که بسیاری از سنگ نگاره‌های ارزشمند کوچری همان زمان به اعماق رفت و با دنیای خاکی وداع گفت، وداعی که انگشت اتهام به سوی آب منطقه‌ای تهران نشانه رفت و اقدام موثری برای نجات‌بخشی و بیرون آوردن آن نشد و تنها در حد حرف و مصاحبه بر روی خروجی خبرگزاری‌ها درج شد و یا بر پیکر کاغذی روزنامه‌ها جاخوش کرد.

سنگ نگاره های منطقه باستانی کوچری گلپایگان در معرض نابودی است

با هر بار پیگیری از مسئولان میراث فرهنگی خبر از جاری بودن این پرونده دادند و از وضعیت موجود ابراز نگرانی کردند. علمدار علیان مسئول گروه باستان شناسی میراث فرهنگی استان اصفهان در این‌باره به تسنیم گفت: هم اکنون سنگ نگاره های منطقه باستانی کوچری در معرض نابودی است و برای حفاظت از آن نیازمند تخصیص اعتبار از سوی آب منطقه ای تهران است.

وی افزود: از سال 87 تا کنون بحث نجات بخشی منطقه باستانی کوچری در دستور برنامه های پژوهشگاه میراث فرهنگی استان قرار گرفته است.

مسئول گروه باستان شناسی میراث فرهنگی استان اصفهان با بیان اینکه در همین زمینه قراردادی با سازمان آب منطقه ای تهران منعقد شده گفت: تاکنون 2 فصل برنامه مستندنگاری و نجات بخشی سنگ نگاره های این منطقه انجام شده است.

 وی تصریح کرد: متاسفانه از ابتدای سال 96 تاکنون به دلیل عدم اختصاص بودجه 2 فصل دیگر عملیات نجات بخشی منطقه باستان شناسی کوچری که شامل مستندنگاری و برپایی پایگاه پژوهشی در محل بوده ناتمام مانده است.

علیان اضافه کرد: هم اکنون سنگ نگاره های منطقه باستانی کوچری در معرض نابودی است و برای حفاظت از آن نیازمند تخصیص اعتبار از سوی آب منطقه ای تهران است.

پایگاه حفاظتی و پژوهشی برای حفظ سنگ نگاره‎ها

در میان حرف‌هایی که در بسیاری از مواقع در حد همان حرف باقی می‌ماند نه بیشتر و نه کمتر، این‌بار مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان اصفهان یک خبرخوب از یک رویداد جدید در مورد سنگ نگاره‌ها داد و آن چیزی نبود جز ایجاد پایگاه حفاظتی و پژوهشی برای حفظ سنگ نگاره‎ها در گلپایگان.

فریدون اللهیاری در جلسه حفاظت از سنگ نگاره‌های گلپایگان گفت: با پیگیری استان در پژوهشگاه میراث فرهنگی و معاونت میراث فرهنگی کشور حفاظت از سنگ نگاره‌های تاریخی گلپایگان که در معرض نابودی سد کوچری قرار دارند در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: سازمان آب منطقه‌ای تهران متولی سد کوچری است و در خصوص حفاظت برای سنگ نگاره‌ها یک راهکار اجرایی را باید انجام دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان گفت: با پیگیری نماینده شهرستان در مجلس یک پایگاه حفاظتی و پژوهشی در محل سد کوچری برای حفظ سنگ نکاره‌ها ایجاد می‌شود.

ابهام در جابجائی سنگ نگاره‌های کوچری گلپایگان

ایجاد پایگاه از یک سو اما جابجایی آن مسئله‌ای است که ابهاماتی را مطرح کرده است، علی بختیار نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی در مورد سنگ نگاره‌های کوچری گلپایگان به تسنیم گفت: برای نجات‌بخشی سنگ نگاره‌های کوچری گلپایگان قرار است پایگاه حفاظتی و پژوهشی ایجاد شود، در مورد جابجائی سنگ نگاره‌ها اختلاف نظر وجود دارد.

وی افزود: نجات‌بخشی سنگ نگاره‌های کوچری گلپایگان اهمیت فراوانی دارد و در این مورد پیگیری‌هایی صورت گرفته یکی از آن‌ها ایجاد پایگاه حفاظتی و پژوهشی است که در جلسه‌ای که با حضور مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان و مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان مطرح شد.

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: برای نجات بخشی قرار شد یک پژوهشگاه باستان شناسی اطراف سد کوچری تشکیل شود که مورد موافقت سازمان آب منطقه‌ای تهران قرار گرفت و موضوع دیگر ثبت تاریخی این سنگ‌نگاره‌ها است که پرونده آن در حال پیگیری است.

وی تصریح کرد: در رابطه با جابجایی سنگ‌نگاره‌ها از داخل آب باید اقداماتی صورت بگیرد و این در حالی است که پژوهشگاه معتقد است امکان جابجایی سنگ نگاره‌ها وجود ندارد اما از سوی دیگر اطلاعاتی به دست آمده و سمن‌ها پیگیری‌هایی انجام داده‌اند و نظری مخالف پژوهشگاه دارند.

بختیار گفت: آن‌ها معتقدند جابجایی امکان پذیر است و قرار است جلسه‌ای با پژوهشگاه متالوژی در مورد امکان‌پذیری برگزار و نسبت به جابجایی آن صحبت شود؛ دیگر نمی‌توان مخزن سد را متوقف کرد و در این مورد باید اقدامی صورت بگیرد.

وی با انتقاد به رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار داشت: از رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتظر بیشتری داریم، وی با جدیت بیشتری می‌بایست این موضوع را دنبال می‌کرد و پیگیری وی در این زمینه مناسبی نبود و پاسخگوی انتظارات و خواسته‌های ما نبود.

بختیار اضافه کرد: با توجه به اینکه وی در حوزه میراث فرهنگی است این موضوع را  جدی بگیرد آن‌ها به عنوان متولی امر تلاش بیشتری برای حفظ و نگهداری سنگ‌نگاره‌ها که وظیفه آن‌ها بوده انجام دهند.

وی اظهار داشت: در این مورد طرح دعوایی هم توسط میراث نسبت به اعاده دعوا علیه آب منطقه‌ای انجام داده این موارد هم به موازات ایجاد پایگاه حفاظتی و پژوهشیدر حال پیگیری است.

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اقدامی که از سوی آب منطقه‌ای تهران برای جبران این موضوع و اینکه مطالعات باستان شناسی که انجام نشده و هم‌چنین برای پاسخ به دعواهای حقوقی قرار شده یک پایگاه ایجاد شود، این پایگاه می‌تواند نسبت به حفظ نگهداری این آثار اقدام کند.

"10 سال" پیگیری‌های ضعیف

سال گذشته اقدام کوچکی صورت گرفت و آن هم  توقف آب گیری سد به دلیل سنگ‌نگاره‌ها بود، تا جایی که این توقف سبب شد سنگ نگاره‌ "صورت فلکی سرطان" یکی از مهم‌ترین سنگ‌نگاره‌ها و حتی سایر آن‌ها از آب بیرون بیایند اما به گفته بختیار دیگر نمی‌توان این توقف را ادامه داد.

از سوی دیگر زیر آب ماندن سنگ‌نگاره‌ها، نقوش به واسطه رسوب‌گذاری که در اثر روبه‌رو شدن با جریان آب در طول یک مدت زمان مشخص است، از بین می‌روند. از سوی دیگر تعداد زیادی از سنگ‌ها به دلیل لایه‌ لایه بودن و به واسطه قرار گرفتن در معرض آب، به مرور دچار فروپاشی می‌شوند.

باید دید پس از ایجاد این پایگاه چه اقدامی برای نجات‌بخشی صورت می‌گیرد، آیا امکان جابجائی این سنگ نگاره‌ها وجود دارد یا اینکه محکوم  به ابد در اعماق آب هستند؟ ممکن است با تجهیزات حرفه‌ای در کشورهای دیگر قابل حل باشد و از مشاوره آن‌ها یاری گرفت.

گزارش از نگین فروغی

انتهای پیام/ ت

R41346/P1336/S6,51/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۵۵۴۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سنگلج در خطر است!

مدیر سابق تماشاخانه سنگلج و مسئول پیگیری «طرح توسعه سنگلج» در برنامه زنده «باغ هنر» از تخریب ساختمان مجاور این مجموعه تئاتری خبر داد و شرایط پیش‌آمده برای تماشاخانه سنگلج را خطرناک دانست.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مدیر سابق تماشاخانه سنگلج و مسئول پیگیری «طرح توسعه سنگلج» از تخریب ساختمان مجاور و نادیده‌گرفتن طرح توسعه این بنای ملی، ابراز تاسف کرد و خواستار رسیدگی وزارت میراث فرهنگی و قوه قضاییه به این موضوع شد.

اتابک نادری، مدیر سابق تماشاخانه سنگلج و مسئول پیگیری «طرح توسعه سنگلج» در برنامه زنده «باغ هنر» از تخریب ساختمان مجاور این مجموعه تئاتری خبر داد و شرایط پیش‌آمده برای تماشاخانه سنگلج را خطرناک دانست. ضمن اینکه طی «طرح توسعه سنگلج» که در اوایل دهه ۹۰ به شهرداری ارائه شده بود، توافقات اولیه برای الحاق ساختمان تخریب‌شده فعلی به تماشاخانه صورت گرفته بود و اسناد آن همراه با موافقت قالیباف؛ شهردار وقت موجود است.

این هنرمند تئاتر و مدیر سابق تماشاخانه سنگلج، درباره وضعیت پیش‌آمده در مجاورت تماشاخانه گفت: «وقتی خبر را شنیدم خیلی متاسف و متأثر شدم، چون به این حرکت از ۲ منظر باید نگاه کرد. جامعه تئاتری، تعزیه‌خوان‌ها، هنرمندان آیینی و سنتی و دانشجویان تئاتر از سال ۹۱ که «طرح توسعه سنگلج» مطرح شد، طومار‌هایی را منتشر کردند و این طرح توسط بزرگان این عرصه نظیر زنده‌یادان عزت‌الله انتظامی و داوود رشیدی با شهردار و شورای شهر وقت تهران مطرح شد. بنده هم طراح و هم مسؤول پیگیری این طرح بودم.

او ادامه داد: «طرح توسعه سنگلج» به نوعی تصویب شد و آقای قالیباف شهردار وقت تهران به شرکت توسعه فضا‌های فرهنگی شهرداری دستور داد تا این طرح اجرا شود. قرار بود طی «طرح توسعه سنگلج» ساختمان مجاور تماشاخانه که اداره حقوقی شهرداری بود به عنوان یک ساختمان کمک‌کننده فعالیت‌های تماشاخانه سنگلج در کنار مجموعه باشد. حتی در این طرح نوشته شده بود که نیازی به تخریب و نوسازی بنا نیست بلکه با انجام یک بازسازی، تبدیل به یک بلک باکس، چند پلاتوی تمرین و گالری موزه تئاتر تهران می‌شود.».

نادری گفت: «در تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه سنگلج یک اقدام غیرقانونی شکل گرفته است، چون تماشاخانه در آذر ۱۳۸۸ در فهرست میراث ملی ثبت شده است. طبق ضوابط و قوانین، برای بنا‌های ثبت‌شده باید حریم تعیین شود. طبق قانون حریم در زمان ثبت تعیین می‌شود، ولی اگر حریم در نظر گرفته نشود، پلاک چسبیده به ملک حق تخریب و ساخت و ساز ندارد. اگر هم تخریب شود نباید مرتفع‌تر نسبت به ساختمان ثبت‌شده ساخته شود.»

اتابک نادری ادامه داد: «می‌گفتیم خیابان بهشت در منطقه ۱۲ تهران روح زندگی شهری خود را از دست داده است و شهرداری باید به فکر احیای این زندگی باشد. تنها جایی که عصر‌ها به عنوان قلب تپنده فرهنگی در منطقه فعالیت می‌کند تماشاخانه سنگلج است که اگر ساخت و ساز‌های اداری بیشتر شود، این بنای فرهنگی نیز خفه می‌شود. نظیر اتفاقی که برای تئاتر‌های قدیمی در لاله‌زار افتاد.»

او در پایان با اشاره به اینکه در دهه ۶۰ در سمت گیشه، تماشاخانه سنگلج فرونشت داشته است، از مسئولان و کارشناسان میراث فرهنگی و قوه قضاییه خواست تا نسبت به این تخلف و روشن شدن وضعیت حفاظت و حمایت از تماشاخانه سنگلج اقدام قانونی کنند.

عبدالله علایی تهیه کننده برنامه باغ هنر، به داخل استودیو پخش برنامه آمد و اعلام کرد: پیگیری بسیاری برای گفتگو با مسئولین شهرداری تهران و منطقه ۱۲ انجام داده که متاسفانه پاسخگو نبودند.

دیگر خبرها

  • سنگلج در خطر است!
  • ۱۰ حفار غیرمجاز در منطقه تاریخی ارومیه دستگیر شدند
  • ویزیت رایگان بیماران خوی توسط گروه‌های جهادی + تصاویر
  • آغاز پیگیری‌ها برای راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی در دانشگاه رازی
  • بهره‌برداری از پروژه خانه وثوق تا پاییز و فروغ تا پایان سال
  • ۳۴ باند حفاری اموال تاریخی در آذربایجان‌غربی منهدم شد
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر
  • پیگیری‌های شورای شهر موجب امیدآفرینی برای مردم شده است
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • نجات گردشگران مفقود شده در مسیر کوهنوردی پردیس