Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-07@02:48:28 GMT

کشف مواد لازم برای حیات توسط مریخ‌نورد ناسا

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۷۰۴۸۲

کشف مواد لازم برای حیات توسط مریخ‌نورد ناسا

ناسا اعلام کرد که یک مریخ‌نورد ناسا موفق شده است رگه‌هایی غنی از ترکیبات آلی روی سطح سیاره مریخ (بهرام) کشف کند.

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از رویترز، این کشف به همراه کشف نوسانات فصلی گاز متان در جو مریخ که در این روز اعلام شد جدی‌ترین شواهد مربوط به احتمال وجود حیات در مریخ در دوران‌های پیش است که تاکنون به دست آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشمندان علوم فضایی می‌گویند هر دو مورد این کشفیات که توسط مریخ‌نورد کنجکاوی (کیوریسیتی) انجام شده ممکن است توضیحات غیر زیست‌شناختی داشته باشند و بنابراین سوال مربوط به احتمال وجود حیات در مریخ کماکان جذاب ولی بدون پاسخ می‌ماند.

این مریخ‌نورد در نتیجه حفاری در عمق تقریباً پنج سانتی‌متر در سنگ‌های رسوبی 3/5 میلیاردساله سه نوع مختلف از مولکول‌های ارگانیک کشف کرده‌است. این حفاری در اطراف دهانه برخوردی «گِیل» صورت گرفته که از قرار معلوم محل دریاچه خشک شده مربوط به دورانی است که مریخ گرم‌تر و مرطوب‌تر از سیاره خشکی بوده که امروز می‌شناسیم.

مریخ‌پیمای کنجکاوی در عین حال توانسته‌است یک چرخه فصلی در میزان گاز متان موجود در لایه‌های پایینی جو مریخ را اندازه‌گیری کند. حدود ۹۵ درصد از متان موجود در جو کره زمین در نتیجه فعالیت‌های زیستی تولید می‌شود ولی دانشمندان می‌گویند هنوز برای مرتبط دانستن متان موجود در جو مریخ با حیات بسیار زود است.

مولکول‌های آلی یکی از مواد اصلی سازنده حیات هستند هر چند کنش‌های شیمیایی نامرتبط با حیات نیز می‌توانند این مولکول‌ها را تولید کنند. دانشمندان می‌گویند برای تشخیص این که این مولکول‌ها در مریخ در نتیجه یک روند زیست‌شناختی به وجود آمده‌اند هنوز زود است.

خبرگزاری رویترز می‌افزاید احتمال وجود داشتن حیات حتی در شکل میکروبی آن در نقطه دیگری از فضا یکی از مهم‌ترین پرسش‌های علمی است.

جنیفر آیگن‌برود، یک زیست‌شناس فضایی ناسا، گفت: «ترکیبات آلی سه منبع دارند. اولی می‌تواند زیستی باشد، که ما از آن اطلاع نداریم. منبع دوم می‌تواند شهاب‌سنگ باشد و آخری روندهای زمین‌شناسی یعنی شکل‌گیری خودبه‌خود صخره‌هاست.»

این مریخ‌نورد که به دانشمندان کمک کرده در مورد احتمال وجود حیات در کره مریخ تحقیق کنند اولین بار در سال ۲۰۱۴ به طور قطع وجود مولکول‌های آلی را در گودال صخره‌ای «گیل» و در میان رسوب‌های دریاچه خشک شده پیدا کرد ولی ترکیب مواد آن محدودتر بود.

جنیفر آیگن‌برود می‌گوید: «کشف این مواد در صخره‌ها به شواهد مربوط به زیست‌پذیر بودن سیاره بهرام می‌افزاید. به ما می‌گوید که در این محیط بسیار قدیمی شاید زمانی شرایط لازم برای حیات و هر چه که برای زیست لازم است وجود داشته‌است؛ ولی این شواهد نمی‌توانند ثابت کنند که خود حیات هم وجود داشته‌است.»

کریستوفر وبستر، پژوهشگر جوشناسی در ناسا، گفت احتمال دارد که میکروب‌های موجود در تولید گاز متان در جو کره مریخ نقش داشته‌اند. او افزود: «با این اطلاعات جدید نمی‌توان نقش فعالیت میکروبی در تولید گاز متان را منتفی دانست.»

میزان متان موجود در جو نیم‌کره شمالی مریخ در پایان فصل تابستان حدود 2/7 برابر نازل‌ترین میزان موسمی آن است.

به خاطر آب‌وهوای نامطلوب مریخ و به خصوص بمباران‌های شدید خورشیدی بر سطح این سیاره دانشمندان از کشف مواد آلی به‌ویژه به این میزان تعجب کرده‌اند.

کریستوفر وبستر در مورد کشف جدید می‌گوید: «این شواهد اشاره‌ای است به دوران بسیار قدیمی که در سیاره مریخ آب وجود داشت و اشکال بدوی حیات ممکن بود».

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۷۰۴۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماه و سیاره مریخ به یکدیگر نزدیک می‌شوند

ماه و سیاره مریخ شانزدهم اردیبهشت در یک راستا قرار می‌گیرند و از فاصله ۱۰.۳ دقیقه قوسی یکدیگر عبور می‌کنند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، ماه و سیاره مریخ یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت-به یکدیگر نزدیک می‏‌شوند و از فاصله ۱۰.۳ دقیقه قوسی یکدیگر عبور می‌کنند، ماه ۲۷ روزه در بعضی نقاط جهان از مقابل سیاره مریخ عبور می‌کند و یک غیبت ماه ایجاد می‌شود؛ رصد این پدیده از اصفهان دشوار خواهد بود زیرا ماه و سیاره مریخ بیش از ۱۴ درجه بالاتر از افق ظاهر نمی‏‌شوند، آن‌ها سپیده‌دم قابل رصد هستند، به طوری که ساعت ۰۳:۱۹ – یک ساعت و ۵۱ دقیقه قبل از خورشید- طلوع می‌کنند، سپس به ارتفاع ۱۴ درجه بالاتر از افق شرقی می‌رسند و ساعت ۰۴:۳۲ از دسترس خارج می‌‏شوند.

ماه در قدر منفی ۱۰.۵ و سیاره مریخ در قدر ۱.۱ هر دو در صورت فلکی حوت قرار دارند، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار می‌گیرند، اما می‌توان آن‌ها را با چشم یا دوربین دوچشمی نیز رصد کرد.

غیبت قمری مریخ

ماه یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- از مقابل سیاره مریخ می‌گذرد و یک غیبت ماه ایجاد می‌کند که از بعضی کشورها و سرزمین‌ها قابل مشاهده است، اما از اصفهان قابل رویت نیست؛ این غیبت فقط در بخشی از جهان قابل مشاهده خواهد بود، زیرا ماه آن‌قدر به زمین نزدیک است که موقعیت آن در آسمان تا دو درجه در سراسر جهان متفاوت است.

اختفای ماه فقط از بخش کوچکی از سطح زمین قابل مشاهده است؛ از آنجا که ماه بسیار نزدیک‌تر از دیگر اجرام آسمانی به زمین است، موقعیت دقیق آن در آسمان با توجه به موقعیت دقیق شما در زمین، به دلیل اختلاف منظر بزرگ آن متفاوت است.

مقارنه ماه و سیاره مریخ

ماه و سیاره مریخ یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- در یک راستا قرار می‌گیرند و ماه ۲۷ روزه از ۱۱ دقیقه‌ای شمال مریخ عبور می‌کند، رصد این پدیده از اصفهان دشوار خواهد بود زیرا ماه و سیاره مریخ بیش از ۱۴ درجه بالاتر از افق ظاهر نمی‏‌شوند، آن‌ها سپیده‌دم قابل رصد هستند، به طوری که ساعت ۰۳:۱۹ – یک ساعت و ۵۱ دقیقه قبل از خورشید- طلوع می‌کنند، سپس به ارتفاع ۱۴ درجه بالاتر از افق شرقی می‌رسند و ساعت ۰۴:۳۲ از دسترس خارج می‌‏شوند.

ماه در قدر منفی ۱۰.۵ و سیاره مریخ در قدر ۱.۱ هر دو در صورت فلکی حوت قرار دارند، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار می‌گیرند، اما می‌توان آن‌ها را با چشم یا دوربین دوچشمی نیز رصد کرد.

بارش شهابی ղ-Aquariid

۲۰۲۴ بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ از سی‌ویکم فروردین تا هشتم خرداد فعال است و زمان اوج آن یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- خواهد بود؛ در طول این مدت، هر زمان که نقطه تابش شهاب باران در صورت فلکی دلو بالای افق باشد، احتمال مشاهده شهاب‌ها وجود خواهد داشت، هرچه نقطه تابشی در آسمان بالاتر باشد، تعداد شهاب‌های قابل مشاهده افزایش پیدا می‌کند.

بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ از ساعت ۰۱:۴۱ تا حوالی ساعت ۰۴:۴۳ قابل رصد خواهد بود؛ در این زمان، چرخش زمین، اصفهان را در سمت بهینه در جهت شهاب‌های ورودی می‌چرخاند و تعداد شهاب‌هایی که به صورت عمودی به سمت پایین می‌بارد را به حداکثر می‌رساند، در زمان‌های دیگر، شهاب‌های کمتری بر فراز آسمان اصفهان می‌سوزند و تمایل دارند با زاویه مایل وارد جو شوند.

نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ تقریباً ۴۰ است، البته این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه می‌شود و در عمل تعداد شهاب‌هایی که مشاهده می‌کنید کمتر خواهد بود؛ تخمین زده شده است که افراد می‌توانند از اصفهان در زمان اوج بارش شهابی تا ۲۳ شهاب در ساعت را رصد کنند؛ بارش شهابی تقریباً نزدیک به پدیده ماه نو خواهد بود، بنابراین نور مهتاب کمترین تداخل را ایجاد می‌کند.

کد خبر 750513

دیگر خبرها

  • پنج نشانه‌ای که شاید وجود موجودات فرازمینی را ثابت کند
  • آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین
  • آغاز عملیات آسفالت معابر کوی نورد اهواز
  • ناسا هر ساعت تمام آلاینده‌های هوا را اندازه‌گیری می‌کند
  • امید برای یافتن حیات در زیر مریخ زنده شد 
  • آیا ناسا نشانه‌هایی قطعی از حیات فرازمینی پیدا کرده است؟
  • اطلاعات نامطمئن جیمزوب از حیات فرازمینی
  • ده نشانه بحث‌برانگیز از وجود حیات فرازمینی
  • ماه و سیاره مریخ به یکدیگر نزدیک می‌شوند
  • از وطنم ایران تا شب‌نورد؛ با تارِ لطفی + فیلم