Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@13:21:57 GMT

عرضه قطره‌چکانی خودرو مشتریان را سردرگم کرد

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۸۵۳۴۴

عرضه قطره‌چکانی خودرو مشتریان را سردرگم کرد

اقتصاد > حمل و نقل - علی ابراهیمی:
کاهش شدید عرضه و رشد لجام‌گسیخته قیمت خودرو بار دیگر موجب سردرگمی مشتریان در طرح‌های عیدانه فروش نقدی و پیش‌فروش شرکت‌های خودروسازی شد.

قیمت خودروهای داخلی و تولید مشترک متاثر از افزایش بی‌ضابطه قیمت خودروهای وارداتی ، رشد تقاضا و کاهش عرضه، سیر صعودی به خود گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع با واکنش دولتمردان و برخی نمایندگان مجلس مواجه شده است. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در حاشیه جلسه دیروز هیأت دولت درباره گرانی خودرو گفت: «طی چند روز گذشته، فضای روانی و احساسی ایجاد و در جلسه خواسته شد که خودروسازان با قیمت‌های مصوب، خودرو را در اختیار مردم قرار دهند». اما اجرای طرح‌های فروش نقدی و پیش‌فروش خودروسازان داخلی به مناسبت عید سعید فطر نه‌تنها مشکلی را از تأمین تقاضای خرید خودرو در بازار حل نکرد، بلکه متقاضیان خرید اینگونه خودروها از همان ساعات نخست ثبت‌نام با پاسخ منفی نمایندگی‌های فروش مبنی بر بازنشدن سایت یا نداشتن سهمیه فروش مواجه شدند. در طرح‌های فروش اینترنتی نیز «تکمیل ظرفیت» واژه‌ای بود که پیش روی خریداران خودرو در سامانه‌های فروش خودروسازان خودنمایی می‌کرد.

تکرار رویه‌ای نخ‌نما در عرضه خودرو

مروری بر اعلام شرایط و نحوه فروش نقدی و پیش‌فروش محصولات شرکت‌های خودروسازی در طرح جدید فروش ویژه عید سعید فطر بیانگر این واقعیت است که عرضه محدود خودرو در شرایط شکل‌گیری تقاضای کاذب و رشد دلال‌بازی نه‌تنها کمکی به کاهش قیمت‌ها و ساماندهی بازار خودرو نکرده، بلکه زمینه نارضایتی بیشتر مشتریان به‌دلیل سردرگمی برای خرید خودرو را فراهم کرده است. در طرح فروش اقساطی سایپا عرضه حدود 10 مدل خودرو در دستور کار قرار گرفت و ایران‌خودرو نیز شرایط پیش‌فروش اینترنتی خودروی هایما S7 توربوشارژ اتوماتیک را از ساعت 10صبح دیروز اعلام کرد. ایران‌خودرو در فهرست محصولات خود، خانواده رنو، رنو ساندرو و گراند سوزوکی را حذف کرده و بقیه محصولات عرضه شده شامل خانواده پژو، رانا، سمند، دنا و وانت به‌همراه 2خودروی چینی دانگ‌فنگ و هایما را ارائه کرده بود. نکته قابل تامل اینکه خودروها به‌صورت پیش‌فروش و با نزدیک‌ترین موعد تحویل آن یعنی آبان97 (5 ماه) ارائه می‌شد. همچنین خبری از عرضه سایر خودروهای اعلام شده مانند رانا، پژو206 و دانگ‌فنگ به شیوه اینترنتی نبود و متقاضیان خرید هایما نیز از همان آغاز ثبت‌نام با پیغام تکمیل ظرفیت فروش مواجه شدند.

اما این پایان ماجرای فروش خودرو برای کاهش تقاضا و ثبات بازار خودروهای داخلی نبود چراکه معدود خودروهای عرضه شده از طریق فروش اینترنتی یا مراجعه حضوری به نمایندگی‌های فروش شرکت‌های خودروسازی نیز از همان ساعات نخست ثبت‌نام به پایان رسید و متقاضیان خرید این خودروها با پاسخ منفی نمایندگی‌های رسمی فروش مبنی بر بازنشدن سامانه یا نداشتن سهمیه فروش مواجه شدند. همچنین درحالی‌که در طرح فروش ویژه عید سعید فطر ایران‌خودرو اعلام شده بود که متقاضیان از ساعت 10صبح روز چهارشنبه 23خردادماه می‌توانند با مراجعه به سایت فروش اینترنتی محصولات این شرکت (در روش پیش‌فروش) یا نمایندگی‌های مجاز سراسر کشور (در تمامی روش‌های فروش) نسبت به نام‌نویسی اقدام کنند، سامانه اینترنتی فروش محصولات این شرکت حتی قبل از ساعت 10صبح نیز مختل و از دسترس عامه مردم خارج شده بود. درواقع این شیوه عرضه خودرو، تکرار رویه نخ‌نمای عرضه رسمی و محدود برای سرپوش گذاشتن بر نقش شرکت‌های خودروسازی در ایجاد حاشیه بازار خودروست که پیش از این نیز بارها در پیش‌فروش محصولاتی مانند پژو2008، ساندرو استپ‌وی و برخی دیگر از محصولات پرتقاضای بازار تکرار شده است.

بی‌مشتری ماندن خودروهای نجومی

گرچه همزمان با رشد نجومی قیمت‌ها فعالان بازار خودرو از به حداقل رسیدن خرید و فروش در این بازار خبر داده و تأکید می‌کنند که مصرف‌کنندگان رغبتی به خرید خودرو با قیمت‌های مذکور ندارند اما رشد رسمی و کاذب قیمت خودروهای داخلی و تولید مشترک، موجب افزایش تقاضای کاذب و بالارفتن بی‌ضابطه قیمت‌ها شده است. این شرایط موجب شده تا پس از وعده برخی مسئولان وزارت صنعت برای ثبات بازار خودرو تا یک‌ماه آینده، شرکت‌های خودروسازی داخلی نیز با ارائه طرح‌های فروش نقدی و پیش‌فروش به مناسبت عید سعید فطر، عرضه محدود برخی محصولات خود را در دستور کار قرار دهند. بر این اساس پس از طرح‌ پارس خودرو برای عرضه محدود برخی مدل‌های خودروهای مونتاژ چینی، سایپا و ایران‌خودرو نیز شرایط فروش محصولات خود به این مناسبت را اعلام کردند. نکته قابل توجه در این طرح‌های عرضه خودرو، جای خالی اغلب خودروهای پرتقاضای داخلی یا تولید مشترک مانند انواع تندر90، ساندرو یا انواع پژو و سمند بود که با اقبال بیشتری توسط مشتریان خودرو مواجه است و خودروسازان تلاش کردند تا با عرضه محصولات تولید مشترک غالبا چینی یا محصولات کم‌تقاضا، از خود رفع تکلیف کنند. علاوه بر آن برخی نمایندگی‌های فروش رسمی شرکت‌های خودروسازی که بر نبود امکان ثبت‌نام برای فروش نقدی و اقساطی خودروهای ثبت‌نام شده تأکید دارند، این خودروها را با شرایطی خارج از ضوابط مصوب شرکت‌های خودروسازی به مشتریان عرضه می‌کنند؛ رویه‌ای که قبلا نیز برخی فعالان صنعت خودرو از آن به‌عنوان فروش کاردکسی خودروهای داخلی یاد کرده و بر نقش این شیوه فروش با پوشش عرضه قطره‌چکانی رسمی این خودروها در نابسامانی قیمت‌ها و شرایط بازار تأکید کردند.

افزایش قیمت خودرو غیرقانونی است

معاون سازمان تعزیرات حکومتی کشور به ایسنا، گفت: هرگونه افزایش قیمت خودروهای داخلی و خارجی غیرقانونی است و متأسفانه تاکنون هیچ شکایتی از سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان، صنعت، معدن و تجارت و اتحادیه‌ها به ما نرسیده است. محمدعلی اسفنانی، افزود: مدتی است که در بحث قیمت خودروهای داخلی و خارجی با افزایش قیمت یا عرضه نکردن خودرو مواجه هستیم و اگرچه قانون نظارت بر این موارد و رسیدگی به اختلافات آنها را برعهده برخی از سازمان‌ها گذاشته است اما این به آن معنا نیست که سازمان تعزیرات در این زمینه ورود نکند.

تجمع مشتریان در نمایندگی‌های فروش

اعلام طرح ویژه فروش عید سعید فطر خودرو موجب شد تا دیروز برخی متقاضیان خرید محصولات شرکت‌های خودروسازی داخلی حتی پیش از آغاز ساعت کار با مراجعه به نمایندگی‌های رسمی، خواستار ثبت‌نام برای خرید اینگونه خودروها شوند. محمد رفیعی، یکی از متقاضیان خرید پژو206 که برای پیش‌خرید اقساطی این خودرو به نمایندگی ایران‌خودرو واقع درخیابان آزادی - نبش یادگار امام(ره) مراجعه کرده بود به خبرنگار ما گفت: با مراجعه به این نمایندگی که حدود 60 نفر متقاضی خرید خودرو در آنجا حضور داشتند، درخواست ثبت‌نام برای خودروی مذکور را مطرح کردم که در پاسخ اعلام شد، سایت فروش این نمایندگی هنوز باز نشده و درصورتی که امکان ثبت‌نام فراهم شود نیز تعداد خودروهای قابل عرضه تک‌رقمی خواهد بود که با توجه به تعداد متقاضیانی که قبل از شما مراجعه کرده‌اند، امکان ثبت‌نام برای شما وجود ندارد. به‌گفته وی، برخی از متقاضیان پیش‌خرید خودرو حتی قبل از باز شدن دفتر نمایندگی به این محل مراجعه کرده اما موفق به ثبت‌نام برای خرید خودروی مدنظر خود نشده بودند.

در همین زمینه: بی‌سامانی بازار خودرو در انتظار تصویب طرح ساماندهی پژو سیتروئن خودزنی کرد فروردین و اردیبشهت؛ بیش از ۳ هزار خودرو وارد کشور شد ون استارت زد واردات ۷۰ هزار خودرو در سال ۹۶

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۸۵۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قیمت خودرو امروز، جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ با توجه به اینکه بنگاه‌های خرید و فروش خودرو تعطیل است، هیچ تغییری نسبت به روز گذشته ندارد.

در هفته‌ای که گذشت، قیمت خودرو روند نزولی به خود گرفته بود و همین روند تا روز دوشنبه نیز ادامه داشت، اما روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه با رشد اندکی که نرخ دلار در بازار آزاد تجربه کرد، قیمت خودرو هم بلافاصله صعودی شد. نکته عجیب اینکه برخلاف هفته پیش، محصولات سایپا نوسان چندانی در بازار نداشتند و می‌توان گفت که رکود به بازار خودروهای داخلی نیز کشیده شده بود.

قیمت خودروهای داخلی

قیمت خودروهای داخلی در هفته گذشته نزولی بود. کوییک S دنده‌ای با مدل ۱۴۰۳ یکی از ارزان‌ترین هاچ‌بک‌های بازار داخلی به شمار می‌رود که نسبت به روز شنبه این هفته، هیچ تغییری ندارد و با همان نرخ ۴۴۱ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

شاهین G با مدل ۱۴۰۳، سدان لوکس تولیدی شرکت سایپا، رشد قیمت ۳.۵ میلیون تومانی نسبت به ابتدای هفته داشته و با ۷۶۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. سمند سورن پلاس بنزینی از رقبای پژو پارس در بین محصولات ایران‌خودرو است که سه میلیون تومان طی یک هفته کاهش یافت و به قیمت ۷۷۲ میلیون تومان رسید.

پژو پارس LX TU۵ یکی از محصولات محبوب بازار داخلی به شمار می‌رود که افت قیمت سنگینی را تجربه کرد. این خودرو نسبت به شنبه این هفته ۳۹ میلیون تومان ارزان‌تر شده و با ۸۴۷ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

قیمت خودروهای مونتاژی

قیمت خودروهای مونتاژی در هفته پیش افت کمتری نسبت به داخلی‌ها داشت.

جک J۴ آپشنال ارزان‌ترین خودرو مونتاژی کرمان‌موتور است که از ابتدای روند معاملات شنبه ۳۰ میلیون تومان ارزان‌تر شده و با ۸۴۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

ام‌وی‌ام X۳۳ کراس یکی از جدیدترین محصولات مدیران خودرو و فیس‌لیفت X۲۲ Pro به شمار می‌رود که تنها ۱۰ میلیون تومان کاهش قیمت پیدا کرده و با یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان معامله می‌شود.

جک S۵ یکی از محبوب‌ترین محصولات کرمان موتور محسوب می‌شود. این کراس‌اوور افت ۱۵ میلیون تومانی را از ابتدای هفته به ثبت رساند و با قیمت یک میلیارد و ۶۸۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

فیدلیتی پرایم نیو ۵ نفره یکی از کراس‌اوورهای محبوب بهمن موتور است که این محصول نیز همانند دیگر خودروهای بازار ۳۰ میلیون تومان ارزان‌تر و با نرخ یک میلیارد و ۹۱۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

پیش بینی قیمت خودرو در هفته آینده

مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو معتقد است: بازار خودرو در ایران از چهار فاکتور اصلی قیمت ارز، عرضه و تقاضا، تورم و وعده و وعید مسئولان دولتی تأثیر می‌گیرد. حساسیت نسبت به گزینه چهارم طی سال‌های اخیر همواره در حال کاهش بوده و دلیل آن، محقق نشدن وعده‌های مسئولان است.

وی ادامه داد: در این باره به دو مورد اشاره می‌شود. مورد اول اینکه طبق آمار بانک مرکزی از تورم در سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۲ درصد است، یعنی آماری متفاوت از آن‌چه که در ابتدا گفته می‌شد. مورد دیگر می‌توان به وعده مسئولان از جمله وزیر صمت در ابتدای سال اشاره کرد که صحبت از تولید ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه می‌کنند. مشخص نیست که این تعداد خودرو با لحاظ کسری تولید سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ اعلام می‌شود یا اینکه پرونده آن وعده‌ها به کلی بسته شده و ۱.۷ میلیون خودرو، وعده جدید آن‌ها است.

فرزانه در مورد آینده قیمت خودرو افزود: طی هفته‌های آینده احتمالاً افزایش قیمت کارخانه برای محصولات داخلی، مونتاژی و حتی وارداتی صورت بگیرد که امری طبیعی است. به دلیل اینکه تمامی هزینه‌ها از مالیات بر ارزش افزوده گرفته تا گواهی اسقاط و مالیات شماره‌گذاری افزایش پیدا کرده و استانداردهای خودرویی به ۱۲۰ عدد رسیده است. تمامی این موارد، فاکتورهایی برای افزایش قیمت بوده و موضوع مشخص این است که به دلیل شرایط تورمی و رکود که به نظر می‌رسد در سال جدید به مراتب بیشتر از سال گذشته باشد، مصرف‌کننده باید خرید خود را هرچه سریع‌تر انجام دهد.

۲۲۳۲۲۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902532

دیگر خبرها

  • هونگچی E-QM5 در لیست فروش سامانه خودروهای وارداتی قرار گرفت
  • متقاضیان خرید خودرو بخوانند/ قیمت خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد + جزییات
  • سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی + سایت فروش، قیمت و زمان ثبت نام اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد + جزئیات
  • قیمت خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد
  • عرضه خودروهای برقی آغاز شد
  • اولین دور فروش خودروهای برقی وارداتی آغاز شد
  • آغاز فروش اولین خودرو‌های برقی از عصر امروز
  • چه کسانی خودروهای وارداتی برقی را خواهند خرید؟
  • پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟