Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@03:16:14 GMT

ضرورت توجه به زمینه اجتماعی در سیره اهل بیت(ع)

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۸۲۹۳۱

ضرورت توجه به زمینه اجتماعی در سیره اهل بیت(ع)

 

به گزارش ایکنا؛ نشست تاریخ زندگی امامان معصوم(ع) دفتر اول، امروز ۳۰ خرداد با سخنرانی حجت‌الاسلام و المسلمین غلامحسن محرمی، نویسنده کتاب تاریخ زندگی امامان معصوم به عنوان ارائه دهنده و نقد حسین ایزدی، عضو هیئت‌علمی علمی دانشگاه باقرالعلوم و علیرضا عالمی، همکار پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان منتقد برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آغاز این نشست محرمی گفت: در خصوص زندگی ائمه کتاب زیاد نگاشته شده است اما باید تلاش کرد از نگاه‌های نو به موضوع پرداخت. ما در حوزه علمیه در خصوص اهل بیت کم‌کاری کرده‌ایم و آثار موجود نقص‌هایی دارد. در این زمینه باید به ضرورت‌ها، شبهات و اقتضائات جدید پرداخت. نگارش این کتاب به خاطر این ضرورت‌هاست و ما باید تلاش کنیم تا در این راستا آثاری را به وجود بیاوریم.

وی افزود: ما سعی کرده‌ایم کتاب‌ها تاریخ‌مند بوده و از طبقه‌بندی خوبی برخوردار باشند. سعی کرده‌ایم تاریخ دقیق یا تقریبی رویدادها پرداخته شود. همچنین تلاش شده با بررسی و پاسخ به شبهات روز به همراه تقویت گزارشات شیعی، ضمن رعایت تقریب بین اسناد اخبار تفکیک کنیم. در کنار این مسائل، با رویکرد انتقادی به منابع پرداخته شده است و نوآوری دیگر این کتاب توجه به اسناد اخبار و‌گزینش اخبار معتبر است. توجه به رفتارهای تمدنی و علمی سیره اهل بیت به صورت تاریخ‌مند از دیگر ابتکارات این اثر است.

نویسنده کتاب تاریخ زندگی امامان معصوم(ع) تصریح کرد: بیشتر کارهای فرهنگی امام علی(ع) در دوران بیست و پنج ساله پیش از خلافت بوده است و ایشان در این دوره سکوت نکرده بودند.امام بسیاری از کارهای تمدن‌ساز را در این دوره به وجود آورده و این بحث درست نیست که ایشان در این دوره سکوت کرده بودند.

ایزدی در ادامه سخنانش گفت: ما همه به نشستن سر سفره اهل بیت افتخار می‌کنیم که و به قول امام خمینی کشورمان کشور اهل بیت است. نگارنده تصریح کرده‌اند که روش جدید است و شبهه‌ها پاسخ داده می‌شوند و امروز نسل جوان سوالات بسیاری دارد و یکی از سوالات در خصوص سیر زندگی امام علی(ع) است و باید اینجا به روشی جدید سخن بگوییم.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه باقرالعلوم ادامه داد: در این کار نسبت به کارهای جدیدی که نوشته شده نوآوری زیادی ندیدم و بیشتر از منظر مصادر حدیثی و تاریخی به موضوع پرداخته شده و زمینه اجتماعی مورد توجه قرار نگرفته است. چرا با اینکه یک سوم از حاضران ثقیفه در غدیر بوده‌اند سکوت کردند؟ باید در پاسخ به این سوال به زمینه سیاسی و اجتماعی پرداخت که در این اثر مغفول مانده است. ما ناگزیریم از جامعه شناسی تاریخی در تحلیل سیره استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه چیز دیگری که باید در این اثر به آن توجه شود توجه بیشتر به برخی از رویدادهاست، گفت: در این کتاب به ثقیفه به اجمال اشاره شده است. ما نمی‌توانیم به زندگی امام علی(ع) بپردازیم و به سقیفه توجه نکنیم.

ایزدی تصریح کرد: برخی از اصطلاحات تاریخی استفاده شده از جمله «رحلتین» برای نگارش به زبان امروز مناسب نیست، با اینکه نگارنده در پی انتشار عمومی بوده است که از زبان تخصصی فاصله بگیرد و به زبان عموم مردم سخن بگوید. در کنار آثاری مانند الجمل شیخ طوسی، باید به کتب برجسته اهل سنت نیز پرداخته و از آنها نیز برای تقویت کار استفاده کرد.

 وی افزود: در حوزه بدعت‌ها به آنچه روی داده کمتر پرداخته شده است. همچنین در خصوص اشعار منتسب به امیر مومنان که ایشان را امیر بیان دانسته‌اند پرداخت کافی صورت نگرفته است. همچنین برخی از وقایع تاریخی از قلم افتاده است و بعضا از منابع دست اول چشم پوشیده شده است.

در ادامه این نشست، عالمی گفت: این گونه آثار امروز ضرورت دارد. ما امروز از فضای مذهبی در حال ورود به فضای هویت تمدنی هستیم و این ضرورت‌های جدیدی برای مطالعات ایجاد می‌کند. امروز شیعه تنها در صدد تثبیت حقانیت نیست و مطالعات شیعی باید رویکرد تمدنی داشته باشد. بحث‌های تاریخی امروز تنها محدود به نخبگان نیست و به عموم تسری یافته است.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد بهتر بود از نام امام علی(ع) به جای امیر مومنان استفاده می‌شد که تنها محدود به یک دوره است. ساختار بعضا ذیل وقایع و بعضا ذیل موضوعات تاریخی است و منطقی باید در ساختاربندی فصول رعایت شود.

عالمی افزود: ما باید تفاوت فضاهای تمدنی در میان مسلمانان را در نظر گرفته و از منابع و تحلیل‌های اهل سنت استفاده و نقد شود تا حقانیت گفتمان ولایت در مقابل گفتمان خلافت تشریح شود. امروز دغدغه جامعه اسلامی این نیست که امام علی(ع) اول ایمان آورد یا دوم، بلکه مسئله این است که محوریت گفتمان اهل بیت چه بوده است.

این پژوهشگر تصریح کرد: موضوع دیگر خلط میان تاریخ اسلام و زندگی حضرت امیر در این کتاب است و برخی فرازهای کتاب در خصوص امام نیست و مسئله دیگر عدم رعایت ترتیب زمانی وقایع در بسیاری از جاهاست که باید رعایت شود.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: تاریخ اسلام سیره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۸۲۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت ساماندهی تور‌های بدون مجوز برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران،  مهدی اسحاقی معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران در جلسه ساماندهی تور‌های داخلی و خارجی مازندران که در سالن اجتماعات اداره‌کل برگزار شد با بیان اینکه مازندران با توجه به قابلیت‌های فراوان گردشگری هر سال مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی زیادی قرار می‌گیرد، گفت: رشد تور‌های داخلی به شمال کشور و استان مازندران بسیار است و با توجه به فصل بهار و تابستان خیلی‌ها تمایل به سفر با تور‌های گردشگری دارند که باید برنامه‌ریزی‌های مطلوب صورت گیرد.

او با اشاره به معضل فعالیت تور‌های غیر مجاز، افزود: متاسفانه تور‌های بدون مجوز گردشگری با تبلیغات و ارسال عکس و ویدئو در فضا‌های مجازی برای جذب گردشگر فعالیت می‌کنند که موجب مشکلات بسیار می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران با اعلام اینکه اگر اتفاق یا مشکلی در تور‌های بدون مجوز گردشگری بیفتد هیچ فردی پاسخگو نیست، افزود: با ساماندهی تور‌های بدون مجوز می‌توان شاهد ناهنجاری‌های اجتماعی، رعایت شئونات اسلامی و حجاب و عفاف باشیم.

اسحاقی با اشاره به فعالیت ۱۹۵ دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری و صدور مجوز ۱۱ دفتر گردشگری سلامت در مازندران، گفت: بیشترین دفاتر مسافرتی و گردشگری در شهر‌های ساری، بابل، قائم‌شهر و آمل قرار دارد.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۷ پروانه بهره‌برداری دفاتر مسافرتی و گردشگری صادر و ۱۴ پروانه بهره‌برداری در استان لغو شد، ادامه داد: ۹ متقاضی جدید برای دفاتر مسافرتی گردشگری در استان درخواست داده‌اند.

او مهمترین وظیفه دفاتر مسافرتی و گردشگری را تهیه بلیط و برگزاری تور‌های گردشگری داخلی و خارجی و همچنین تهیه روادید عنوان کرد.

اسحاقی تعداد راهنمایان‌تور در استان را ۲۴۰ نفر برشمرد و افزود: از این تعدادد۱۴۴ نفر عضو انجمن حرفه‌ای راهنمایان گردشگری هستند.

دیگر خبرها

  • پیروان امام صادق(ع) در مسیر تمدن‌سازی
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • اهل سنت بر اساس روش و سیره امام صادق(ع) حرکت کرده است
  • مطابق با سیره امام صادق(ع) نهی از منکر باید همراه با محبت باشد
  • مسئولان با جدیت بیشتری پای کار حل مشکل کشاورزان بیایند
  • ما جز با رعیتِ خود دیگر با کسی جنگ نداریم!
  • ضرورت ساماندهی تور‌های بدون مجوز برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی
  • رونمایی از کتاب هزار و چهارصد و خیلی زود در شیراز
  • ۹۶ هزار نفر عضو جامعه کارگری و کارفرمایی آذربایجان‌غربی هستند
  • فرزندآوری باید ضرورت ملی و اولویت زندگی جوانان باشد