Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@03:04:41 GMT

جهانی‌سازی میراث طبیعی

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۸۸۰۲۹

جهانی‌سازی میراث طبیعی

تهران- ایرنا- کشور ایران از دیرباز به عنوان یکی از کشورهای شاخص و برجسته از نظر آثار طبیعی و اکوسیستم‌های منحصر به فرد با قدمت تاریخی و زمین‌شناسی در سطح جهانی شناخته می‌شود.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم علی جهانی عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست آورد: در حال حاضر وظیفه شناسایی، برنامه‌ریزی حفاظتی و ثبت ملی و بین‌المللی این آثار برعهده دو سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و حفاظت محیط زیست کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این راستا بر اساس وظایف محوله به سازمان حفاظت محیط زیست در چارچوب ماده ١٠٤ قانون برنامه سوم توسعه، این سازمان حفاظت و نگهداری از تنوع اکوسیستم‌ها و ذخایر توارثی گیاهی و جانوری کشور را در قالب طبقه‌بندی حفاظتی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست که با نام اختصاری «آی‌یوسی‌ان» (IUCN) شناخته می‌شود انجام می‌دهد.

بر اساس طبقه‌بندیIUCN اکوسیستم‌های معرف میراث طبیعی کشور شناسایی و در فهرست «آثار طبیعی ملی» قرار می‌گیرد و براساس طرح مدیریت حفاظتی، پایش و حفاظت می‌شود. تاکنون ٣٧ اثر طبیعی ملی با مساحت ٤٠ هزار و ٩٣٨ هکتار توسط سازمان حفاظت محیط زیست در سطح کشور شناسایی و ثبت شده است. از سوی دیگر میراث طبیعی ملی ایران توسط سازمان میراث فرهنگی نیز شناسایی، معرفی و ثبت می‌شوند که شامل اکوسیستم‌ها و مناطق جغرافیایی طبیعی کشور است که به دلیل دارا بودن شرایط فیزیکی و زیست‌شناسی، مناظر بدیع جغرافیایی، محوطه‌های طبیعی- تاریخی، پدیده‌ها و نمونه‌های ارزشمند گیاهی، جانوری و زیستگاه‌های آنها تحت حفاظت و بهره‌برداری پایدار قرار می‌گیرد. سازمان میراث فرهنگی موثرتر عمل کرده و تاکنون حدود ٤٠٠ میراث طبیعی را در کشور شناسایی و به ثبت ملی رسانده است.

اما ایران در سطح جهانی در چه جایگاهی قرار دارد؟ ایران تاکنون ٢٢ اثر تاریخی خود را در فهرست یونسکو به ثبت رسانده است. این فهرست شامل 21 اثر میراث فرهنگی و تنها یک اثر میراث طبیعی است. بیابان لوت به عنوان اولین و تنها میراث طبیعی کشورمان در فهرست جهانی یونسکو در 27 تیرماه 1395 ثبت شده است. از مجموع میراث ثبت شده جهانی در دنیا، تعداد آثار فرهنگی 4 برابر میراث طبیعی است که این خود حاکی از کاستی‌های جهانی در ثبت میراث طبیعی است. معیارهای طبیعی جهت ثبت میراث طبیعی جهانی که توسط یونسکو تعیین شده است در چهار طبقه شامل پدیده‌های بی‌نظیر طبیعی با زمینه‌های استثنایی و زیباشناسی، نمونه برجسته از مراحل و تغییرات تاریخ زمین‌شناسی، نمونه برجسته از فرآیندهای زیست‌محیطی و بیولوژیکی در تکامل و توسعه زمینی، اکوسیستم‌های ساحلی و دریایی و جوامع از گیاهان و حیات وحش و در نهایت زیستگاه‌های طبیعی مهم از نظر تنوع زیستی و حاوی گونه‌های در خطر است.

اما آنچه اهمیت می‌یابد این است که ایران با وجود پتانسیل بالا در زمینه میراث طبیعی در حال حاضر در ابتدای راه در ثبت جهانی این میراث قرار دارد. در صورت جهانی شدن میراث طبیعی کشور، بر اساس کنوانسیون حفاظت از میراث جهانی این مناطق متعلق به تمام انسان‌های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص، محسوب می‌شوند و حمایت و نظارت سازمان‌های بین‌المللی را به دنبال خواهد داشت و موجب تقویت حفاظت محیط زیست و توسعه پایدار در کشور خواهد شد. اما برای دستیابی به این هدف اولین گام همکاری موثر و همه‌جانبه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و سازمان حفاظت محیط زیست است.

اقدامی که در صورت تحقق موجب جهانی شدن سطوح حفاظت در کشور و ارتقای رتبه ایران در سطح حفاظت از آثار جهانی در یونسکو خواهد شد و سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی را در کشور به دنبال خواهد داشت. با توجه به این مساله که ثبت و برنامه‌ریزی مدیریت میراث طبیعی از مسائل روز و نسبتا نوپا در سطح جهانی و ملی است، گسترش تحقیقات کاربردی در زمینه شناسایی میراث طبیعی با قابلیت ثبت جهانی و ارایه برنامه مدیریت حفاظتی این مناطق توسط سازمان‌های مذکور باید در اولویت برنامه‌ریزی میراث طبیعی و محیط زیست قرار گیرد. تعیین معیارهای بومی جهت شناسایی و ارایه چارچوب مشخص و مدون مدیریت این آثار تنها با کمک بخش‌های تحقیقاتی سازمان‌های میراث فرهنگی و محیط زیست میسر خواهد بود.

*منبع:روزنامه اعتماد،1397،3،31
**گروه اطلاع رسانی**2002**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي روزنامه اعتماد ميراث طبيعي محيط زيست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۸۸۰۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطع درختان جنگل فندقلوی نمین صحت ندارد

محمود قلی‌زاده اظهار کرد: اخیرا تصاویر قطع درختان جنگلی منطقه سو‌های نمین در برخی از کانال‌های مجازی با عنوان نابودی درختان جنگلی فندقلو منتشر شده است که بعد از بررسی کارشناسی و پایش منطقه مورد ادعا، مشخص شد هیچ گونه قطع درختان در این منطقه رخ نداده است.

او ادامه داد: ادعای قطعی درختان جنگلی و انتشار تصویر هوایی آن از سوی کانال‌های مجازی مربوط به حوزه استحفاظی گیلان است و مربوط به محدوده جنگلی فندقلو در استان اردبیل نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل گفت: برای اثبات واقعیت و رد ادعای کانال‌های مجازی مبنی بر قطع گسترده درختان جنگلی آماده برگزاری تور خبری با حضور خبرنگاران هستیم تا وضعیت موجود جنگل فندقلو به صورت شفاف به مردم اطلاع‌رسانی شود.

قلی زاده ادامه داد: از انتقاد و نقد سازنده رسانه‌ها استقبال می‌کنیم و معتقدیم با نقد سازنده و پویا می‌توان مشکلات و کاستی‌های موجود را برطرف کرد.

او افزود: آماده برگزاری تور خبری با حضور خبرنگاران هستیم تا وضعیت موجود جنگل فندقلو به صورت شفاف به مردم اطلاع‌رسانی شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه گاهی آتش‌سوزی مقطعی در جنگل‌های استان اتفاق می‌افتد، افزود: با وجود استقرار نیروی‌های یگان حفاظت در جنگل‌های استان باز شاهد آتش‌سوزی در بخشی از مناطق جنگلی از سوی گردشگران و مسافران هستیم که در این زمینه هم مصمم هستیم با تکمیل و افزایش نیرو‌های یگان و جذب نیروی انسانی جدید به تعداد ۷۳ نفر در یگان، میزان آتش‌سوزی جنگل‌های استان را به حداقل برسانیم.

قلی زاده اظهار کرد: بر اساس قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، قانونگذار وظیفه حفاظت و صیانت از عرصه‌های ملی را به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور داده و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز حسب وظیفه ذاتی و قانونی به‌طور شبانه‌روزی با سوداگران و متعدیان به اراضی ملی برخورد قانونی می‌کند.

او با قدردانی از تعامل و مساعدت دستگاه قضایی استان ادامه داد: این اداره کل بر اساس تبصره یک ماده ۵۵ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع هر گونه تخریب و تصرف عدوانی به عرصه‌های مذکور را احصا و مراتب را طی تشکیل پرونده تخلف به مرجع قضایی احاله می‌کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی طبق اصل ۵۰ قانون اساسی وظیفه عمومی تلقی می‌گردد، افزود: مشارکت همه‌جانبه و آگاهانه اقشار مختلف و همکاری مردم، همیاران طبیعت و نیز دستگاه‌های اجرایی در حفاظت از منابع طبیعی و اراضی ملی ضروری است.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل اردبیل

دیگر خبرها

  • استفاده از فلزیاب جرم است؟
  • آزاد سازی اراضی ملی در منطقه بابلکنار شهرستان بابل
  • حفاظت و حراست از اراضی ملی اولویت دستگاه‌های متولی باشد
  • ۲ تن چوب تاغ قاچاق در شاهرود کشف شد
  • استقرار ۱۸ تیم اطفای حریق در مناطق حفاظت شده کرمانشاه
  • اثربخشی مراتع در تولید گوشت قرمز
  • مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد؛ نجات جان ۱۵۴ میلیون نفر با تزریق واکسن در ۵۰ سال گذشته
  • قطع درختان جنگل فندقلوی نمین صحت ندارد