Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-27@07:56:42 GMT

تشکیل نخستین جلسه بهسازی بافت مرکزی کلانشهر تبریز

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۹۷۷۴۵

تشکیل نخستین جلسه بهسازی بافت مرکزی کلانشهر تبریز

به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از روابط عمومی شهرداری تبریز، سعید حاجی زاده، مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری کلانشهر تبریز در خصوص این جلسه اظهار داشت: هدف از تشکیل کمیته بهسازی محیط بافت مرکزی کلانشهر تبریز بررسی مشکلات موجود در بخش های مختلف و ارائه راهکارهای لازم برای بهسازی این منطقه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته وی، در این کمیته قائم مقام شهردار کلانشهر تبریز، معاون عمرانی شهرداری تبریز، مدیرعامل سازمان عمران، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تبریز، شهردار منطقه ۸ و مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تبریز حضور داشتند.

حاجی زاده با اشاره به محورهای مورد توجه در کمیته بهسازی شهرداری کلانشهر تبریز تصریح کرد: زیباسازی و بهسازی بافت مرکزی شهر، تعریض پیاده روهای مسیر جمهوری، اصلاح و حذف زوائد بصری، جداره سازی مسیر، هدایت آب های سطحی، حل مشکلات ترافیکی و تامین امنیت عابران مهمترین اولویت های مطرح شده در این جلسه بود.

مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری کلانشهر تاکید کرد: در این جلسه همچنین بر لزوم مشارکت اصناف و کسبه و مالکان واحدهای اداری و تجاری بافت مرکزی شهر در زیباسازی نمای بیرونی و اطراف املاک خود تاکید شد.

حاجی زاده در ادامه خاطرنشان کرد: در پایان این جلسه وظایف و حیطه کاری هریک از واحدهای تابعه شهرداری حاضر در کمیته یاد شده مشخص و هماهنگی های لازم برای آغاز اقدامات اجرایی صورت گرفت.

کد خبر 4327020

منبع: مهر

کلیدواژه: تبریز سعید حاجی زاده شهرداری تبریز گرگان بوشهر شهرکرد شیراز مشهد یاسوج عید سعید فطر خرم آباد بیرجند مواد مخدر تبریز خبرگزاری مهر ماه مبارك رمضان سانحه تصادف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۹۷۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهره‌برداری از ۲ طرح راهگشای عمرانی در بزرگراه آزادگان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران، با اشاره به اهمیت بهسازی آسفالت معابر بزرگراهی شهر تهران به ویژه بزرگراه آزادگان گفت: روند بهسازی آسفالت بزرگراه آزادگان به دلایلی مختلف از جمله کمبود آسفالت و بتن غلتکی یا صادر نشدن مجوز‌های ترافیکی با کندی پیش می‌رفت.

هادی حق‌بین، افزود:گزینه اجرایی مناسب‌تر جایگزین شد و همزمان با خرید کارخانجات جدید آسفالت و ثبت رکورد تولید و اجرای ۱.۵ میلیون تن آسفالت، انتخاب روش احیای عمیق با سیمان، سبب شد تا سرعت کار بهسازی آسفالت بزرگراه آزادگان دو چندان شود.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با یادآوری اینکه عملیات بهسازی مسیر‌های تندروی بزرگراه آزادگان در فاصله سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ فقط روی یک مقطع ۹ کیلومتری انجام شده بود، گفت: سال گذشته، بیش از ۱۲ کیلومتر از مسیر‌های تندروی بزرگراه آزادگان به صورت تمام عرض بهسازی شد و در سرعت بهسازی روکش آسفالت معابر بزرگراهی نیز به رکوردی جدید دست یافتیم.

وی با اشاره به اهمیت بهسازی بزرگراه آزادگان به عنوان کمربندی جنوبی و غربی تهران و وسعت طرح بهسازی بزرگراه آزادگان، گفت: در سال ۱۴۰۲ مساحتی بالغ بر ۲۱۶ هزار مترمربع از این بزرگراه با اجرای ۵۱ هزار تن آسفالت و هزینه ۲۵۲ میلیارد تومان بهسازی شد.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران درباره دومین طرح قابل بهره‌برداری در محدوده بزرگراه آزادگان، یادآور شد: عرض کم محور کندروی بزرگراه آزادگان در مسیر جنوب به شمال و در محل تقاطع با بزرگراه شهید لشگری منجر به ایجاد گره و گلوگاه ترافیکی یا پس زدگی بار ترافیک می‌شد و از این رو تعریض این مقطع از مسیر کندروی بزرگراه از ۲ خط عبوری به ۳ خط و اصلاح چرخه‌های منتهی به آن از فرودین سال ۱۴۰۲ آغاز شد.

به گفته معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران، ایمن‌سازی و تحکیم کوله پل‌های ۳گانه بزرگراه شهید لشگری و اجرای دیواره‌ها از دیگر اقداماتی است که به عنوان پیش نیاز عملیات تعریض و در قالب این طرح انجام شد و مجموعه اقدامات یادشده طی یکسال به اتمام رسید.

دیگر خبرها

  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • خبری از بخشش حسینی نیست؛خالدآبادی مرد شماره یک نکونام در تبریز
  • نخستین دلیل تصادفات آذربایجان شرقی عدم توجه به جلو است
  • تبریز فقیرترین کلانشهر از نظر هوشمندسازی معابر است
  • اجرای ۱۸ پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته
  • پیشتازی شهرداری تبریز در تخفیف۸۰ درصدی صدور پروانه در بافت فرسوده
  • برگزاری نخستین جلسه کمیته سرمایه‌گذاری بانک دی در سال جاری
  • تبریز؛ فقیرترین کلانشهر کشور در حوزه هوشندسازی/ افزایش تلفات تصادفات درون شهری نگران کننده است
  • ‌اجرای طرح تأمین امنیت بوستان‌ها در محلات کم برخوردار شیراز
  • بهره‌برداری از ۲ طرح راهگشای عمرانی در بزرگراه آزادگان