Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@22:01:53 GMT

شرط ایران برای باقی ماندن در برجام

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۳۱۸۴۵

شرط ایران برای باقی ماندن در برجام

تهران- ایرنا- ماندن یا خروج ایران از معاهده برجام بستگی به اقدامات کشورهای اروپایی برای چگونگی جبران بدعهدی آمریکا دارد و اگر برجام نتواند منافع کشورمان را تامین کند، شرکت های اروپایی با از دست دادن بازارهای ایران متضرر خواهند شد.

به گزارش گروه تفسیر، تحلیل و پژوهش های خبری ایرنا، پس از اینکه رییس دولت آمریکا هیجدهم اردیبهشت ماه به دلایل واهی از جمله همکاری ایران با تروریسم خروج این کشور از تفاهمنامه برجام را اعلام کرد، ایران هم مواضع و شروط خود برای ماندن در این معاهده را به صورت روشن به کشورهای حاضر در برجام رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پیام دولتمردان کشورمان این بوده که ماندن ایران در برجام به اقدامات کشورهای اروپایی، روسیه و چین بستگی دارد اینکه سایر حاضران در این معاهده تا چه حد به تعهدات خود پایبند هستند و چگونه می توانند خروج آمریکا را جبران کنند. در این مدت هم تمام کشورهای حاضر در برجام ضمن انتقاد از رفتار دولت امریکا، به پایبندی خود در اجرای مفاد توافق برنامه جامع اقدام مشترک تاکید داشتند.
اما ایران به گفته ها اکتفا ندارد و از کشورها تضمین می خواهد. طبق گفته «عباس عراقچی»معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان؛ برجام در وضعیت عادی به سر نمی برد و تعادل این توافق بین المللی به هم ریخته و با خروج آمریکا تحریم هایی از سوی این کشور مجددا اعمال می شود. ایران هنوز تصمیم نگرفته در برجام باقی بماند یا خیر. تصمیم ما در این مورد به مذاکرات با کشورهای اروپایی، چین و روسیه بستگی دارد در حال مذاکره برای تصمیم گیری در این باره هستیم و در پایان مذاکرات جمع بندی خواهد شد که آیا با ماندن ایران در برجام، منافع کشورمان تامین می شود یا خیر.
یکی از مهم ترین انتظارات ایران از اجرای برجام، ماندگاری شرکت های اروپایی در کشورمان است و برخی از مقامات کشورهای اروپایی از جمله آلمان و فرانسه اعلام کرده اند که برای حمایت از شرکت‌های اروپایی در ایران، هرکاری می کنند. قطعا از دست دادن بازار ایران برای شرکت های اروپایی هم هزینه هایی را در پی خواهد داشت بنابراین به دنبال راهکاری برای باقی ماندن در ایران با کمترین هزینه از سوی آمریکا هستند.

**شرکت های اروپایی تابع تصمیم دولت های خود هستند
«هادی حق شناس» کارشناس اقتصادی در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا درباره همکاری شرکت های اروپایی با ایران در چارچوب برجام، گفت: اگر اروپایی ها در حفظ برجام اراده سیاسی داشته باشند به طور قطع شرکت ها هم از دولت خود پیروی خواهند کرد هرچند که ممکن است منافعشان در آمریکا به خطر بیفتد اما قطعا منافع خود در کشورشان را ترجیح می دهند.
وی با تاکید بر اینکه در نهایت این دولت ها هستند که تصمیم می گیرند به تعهدات خود در برجام پایبند باشند و انتظارات ایران را برآورده کنند، ادامه داد: یک شرکت اروپایی قطعا در اروپا منافع بیشتری دارد تا در کشور آمریکا چنانکه نسبت به ایران منافع بیشتری در آمریکا خواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه پس از اعلام خروج آمریکا از برجام تاکنون هیچ یک از کشورهای در این معاهده با آمریکا همراهی نکردند، گفت: مواضع سیاسی اروپایی ها تا کنون مبتنی بر حفظ برجام بوده اما باید دید تا چه حد اجرایی می شود و ماندگاری شرکت های اروپایی در ایران به مواضع کشورهای اروپایی بستگی دارد.
حق شناس با اشاره به رفتار بین اروپا و آمریکا در مسائل بین المللی اظهار داشت: برجام تنها تفاهمنامه ای نیست که آمریکا در اجرای آن بدعهدی کرده و مشابه این رفتار مانند خروج از تفاهمنامه آب و هوای پاریس، افزایش تعرفه برای کالاهای اروپا، چین و کانادا مانند فولاد و آلومینیوم یا خروج آمریکا از شورای حقوق بشر را از آمریکا شاهد هستیم . اگر اروپا در برابر این رفتار امریکا و زیاده خواهی هایش ایستادگی نکند در واقع به تحقق شعار ترامپ مبنی بر امریکا قدرت اول در دنیا کمک کرده است.
وی افزود: نکته دیگر این است که همین که اروپایی ها در ارتباطات خود با ایران نفت و گاز کشورمان را خریداری کنند و پول را بپردازند، خروج امریکا از برجام با حداقل عوارض برای ایران خواهد بود.
حق شناس در ارتباط با انتظار ایران از برجام درباره ماندگاری شرکت های اروپایی تاکید کرد: نکته این است که در ارتباطات با شرکت های اروپایی نیازی به ورود شرکت های بزرگی که منافعی در آمریکا دارند نیست و می توان برای نقل و انتقالات هزینه ها از ظرفیت های شرکت های کوچک و متوسط اروپایی استفاده کرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: کشور نیازی به حضور تمام شرکت های بزرگ اروپایی ندارد و با توجه زیرساخت هایی که در ایران داریم ، حداکثر نیاز ما سالیانه به 40 میلیارد دلار کالاهای واسطه ای یا سرمایه ای است در حالی که حجم تجارت اتحادیه اروپا بسیار بیش از این اعداد و ارقام است و اگر اگر اروپایی ها بخواهند این حجم معامله را با ایران داشته باشند، ضرورتی به ورود شرکت های بزرگ اروپایی نیست.
حق شناس با تاکید بر اینکه این دوره هم یک دوره گذار است و تحریم های دولت آمریکا ماندگار نخواهند بود، ادامه داد: برای بحران گذرا راهکارهای کوتاه مدتی پیش پای ایران وجود دارد که می تواند از آنها برای عبور از این شرایط استفاده کند. ما تحریم های شورای امنیت را پشت سر گذاشته ایم که بسیار شدید تر از تحریم های مصوبه دولت آمریکا بودند.
وی گفت: در نهایت معتقدم عامل ماندگاری شرکت های اروپایی در قراردادها و تفاهمنامه هایی که در شرایط برجام به اجرا رسید، اراده سیاسی دولت های اروپایی است.

**منافع اقتصادی ارحج بر مواضع سیاسی
واقعیت این است که روابط کشورها با یکدیگر به تناسب منافعشان تعریف و تنظیم می شود. به طور قطع اگر کشورها با یکدیگر منافع مشترک قابل توجهی نداشته باشند، هزینه ای برای افرایش تعامل با یکدیگر نمی پردازند. از سوی دیگر طبیعی است اگر کشورها با یکدیگر منافع مشترک قابل توجهی داشته باشند نوع دیگری از روابط سیاسی و اقتصادی تعریف می کنند. چنانکه شاهد آن بودیم که در جریان اجلاس اخیر اوپک روسیه به دلیل قرارداد 30 میلیارد دلاری با عربستان در کنار این کشور قرار گرفت یا اینکه وقتی آمریکا تعرفه آلومینیوم و فولاد چین را افزایش داد، چین از آنجایی بازار دیگری به این وسعت برای صادرات نداشت با امریکا کنار آمد.
اینکه ارتباطات قوی اقتصادی آمریکا با دنیا می تواند در تنظیم روابط این کشور با سایر کشورها تعیین کننده باشد ، طبیعی است و این قاعده بازی است که منافع اقتصادی مواضع سیاسی را تعدیل یا تنظمی می کند. حال اینکه به طور قطع شرکت اروپایی هم منافعی را در کشورمان دارند که پس از برجام برای ورود به کشورمان صف کشیدند و حالا خروج از این بازار هزینه های زیادی برای آنها دارد و به همین دلیل است که اتحادیه اروپا به دنبال راهکارهایی برای باقی ماندن ایران در برجام است.

پژوهش **9345**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد برجام خروج امريكا از برجام تحريم آمريكا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۱۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده خروج ضمانت‌نامه ۸۰ میلیاردی از باشگاه استقلال

آفتاب‌‌نیوز :

در روز‌هایی که احمد مددی مدیریت باشگاه استقلال را بر عهده داشت قراردادی را با یکی از شرکت‌های فعال در زمینه وب منعقد کردکه این قرارداد به مدت سه سال اعتبار داشت؛ اما مصطفی آجورلو پس از استعفای احمد مددی این قرارداد را به صورت یکطرفه فسخ کرد.

این ماجرا به کمیته راهبری، نظارت و حَکَمیت وزارت ورزش و جوانان ارائه شد. جلسه‌ای میان طرفین برگزار شد، جلسه‌ای که نماینده باشگاه استقلال در آن حضور پیدا کرد، اما نماینده‌های وب در این جلسه حضور پیدا نکرد. آن‌ها با ارسال نمابری اعلام کردند مدیرعامل شرکت‌های‌وب در مسافرت خارج از کشور هستند و قادر به شرکت در جلسه نیستند.

کمیته حَکَمیت وزارت ورزش جلسه دیگری برای روز شنبه ۲۴ مهر ساعت ۱۰ صبح تعیین وقت کرد که این بار هر دو طرف شرکت کردند؛ جلسه‌ای که بیش از دو ساعت طول کشید.

طرفین مطالب خود را مطرح کردند که منجر به تفاهم نشد و قرار بر صدور گواهی و حکم کمیته راهبری، نظارت و حَکَمیت وزارت ورزش و جوانان شد که ۴۸ ساعت بعد، یعنی امروز دوشنبه گواهی حکم مبنی بر تایید نظر شرکت فرهنگی ورزشی استقلال ایران در خصوص بر عدم ایفای تعهدات قراردادی توسط شرکت داده گستر عصر نوین که مجوز فسخ یک‌طرفه است، به نشانی باشگاه ابلاغ شد.

طرفین مطالب خود را مطرح کردند که متاسفانه منجر به تفاهم نشد و قرار بر صدور گواهی و حکم کمیته راهبری، نظارت و حَکَمیت وزارت ورزش و جوانان شد. چهل و هشت ساعت بعد حکمی را صادر کرد که این حکم حکایت از این داشت که باشگاه استقلال مجوز به فسخ یکطرفه بوده است.

سرپرست فعلی مدیرعاملی باشگاه استقلال که در آن روز‌ها معاون فرهنگی باشگاه استقلال بود نقش پرررنگی در فسخ این ماجرا داشت و اثبات کرد که حامی مالی استقلال به تعهدات خود طبق مفاد قرارداد عمل نکرده است و آبی‌پوشان حق داشتند ضمانتنامه تعهد پرداخت ۸۰ میلیارد ریالی را که این شرکت در اختیار باشگاه قرار داده بود تا درصورت عدم انجام تعهدات، توسط باشگاه به بانک ارایه شود وصول کند.

این ماجرا ادامه پیدا کرد تا زمانی که سمیعی از استقلال جدا می‌شود و پس از مدتی که دوباره در نقش هیات مدیره به جمع این تیم باز می‌گردد سراغ ضمانت‌نامه مالی را از معاونت مالی وقت استقلال می‌گیرد. این ماجرا به هیات مدیره باشگاه استقلال کشیده و مشخص می‌شود این ضمانت‌نامه ۸۰ میلیارد ریالی بدون مجوز هیات مدیره به حامی مالی وقت استقلال بازگردانده شده است، مدیران ارشد استقلال از این موضوع انتقاد کردند و اعتقاد داشتند نباید چنین کاری از سوی معاون مالی سابق استقلال صورت می‌گرفت!

اتفاق عجیب اینکه چند هفته پیش حامی مالی پیشین استقلال که در حال حاضر مالک باشگاه هوادار است چک ۵۰ میلیارد ریالی آبی‌ها را که بابت صدور رضایت محمدرضا خالدآبادی در اختیارشان گذاشته بود را برگشت می‌زند و حساب استقلال مسدود می‌شود.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • تلاش نفوذی ها برای خروج راه آهن از ریل توسعه و مشارکت مردمی
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • خروج شرکت ستاد معاینه فنی خودروهای تهران از شمول ماده 141 قانون تجارت
  • خروج ستاد معاینه فنی خودروهای تهران از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت
  • پشت پرده خروج ضمانت‌نامه ۸۰ میلیاردی از باشگاه استقلال
  • خیز کشتی گیر ایران برای کسب تنها سهمیه باقی مانده المپیک پاریس
  • مزه دورکاری در اقتصاد آمریکا
  • آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است