Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-01@01:19:02 GMT

خواجه نظام الملک توسی، نماد سیاست ورزی ایرانی

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۶۹۸۳۱

خواجه نظام الملک توسی، نماد سیاست ورزی ایرانی

ابن سینا، فارابی، نظامی و مولانا از شناخته شده ترین مظاهر میراث فرهنگی ایرانی - اسلامی هستند که هم اکنون کشورهایی دیگر دست روی آنان گذاشته و آنها را به نام خود ثبت و ضبط کرده اند.
در این میان خواجه نظام الملک توسی، وزیر دانشمند و سیاستمدار هوشمند ایرانی در دوره سلجوقیان، مبدع ساخت مدارس مشهور نظامیه، که خدمات شایانی برای حفظ و نگاهداشت فرهنگ ایرانی و تداوم آن داشته نیز از این تعرض در امان نمانده و دولت ترکیه به بهانه وزارت وی در دستگاه سلسله ترک تبار سلجوقی، درصدد برآمده که این اندیشمند و سیاستمدار بزرگ سرزمین پارس را ترک جلوه داده و به نام خود سند بزند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برای جلوگیری از دست اندازی دیگر ممالک به مفاخر علمی و ادبی ایران زمین و تملک آنان، مجامع و مراکز دانشگاهی وظیفه خطیرتری دارند که نباید از آن غافل شوند.
بر این اساس دانشگاه فردوسی مشهد، به عنوان قطب دانشگاهی شمالشرق کشور آستین همت بالا زده و گروه علوم سیاسی این دانشگاه با پایمردی کم نظیر، برای بزرگداشت هزارمین سال تولد این نابغه ایرانی، برپایی هزاره خواجه نظام الملک توسی را در پاییز امسال برنامه ریزی کرده است.
دبیر اجرایی همایش هزاره خواجه نظام الملک توسی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: حکایت روابط بین الملل در دوران کنونی حکایت خانقاهی است که همه رندان عالم در آن جمعند ولی ما با سادگی نمی دانیم که در این بازار چگونه منافع خود را حفظ کنیم، این است که گاه منافع ما را می برند و ما هم کف زنان با آنان همراهی می کنیم.
دکتر محمدجواد رنجکش افزود: چند سال پیش دولت تاجیکستان تلاشی برای دائمی شدن همایش فارابی کرد با این عنوان که محل تولد فارابی در تاجیکستان کنونی بوده است و دولت آذربایجان قصد آن کرد که سنت نوروز را در یونسکو به نام خود ثبت کند و نیز پیشنهاد ثبت جنگل های هیرکانی را داد که بعد از بررسی مشخص شد که 80 درصد این جنگلها، مربوط به دوره ژوراسیک، در اختیار ایران است و جلو این کار گرفته شد.
وی ادامه داد: دولت ترکیه هم که چند سال است با عنوان مجلس 'وجد و سماع' و دیگر عناوین مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی را مصادره کرده است و حال نوبت خواجه نظام الملک توسی، وزیر ایرانی سلجوقیان رسیده که ترکها قصد مصادره اش را دارند.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: این، یک واقعیت است که امروزه پیشرفت، فقط مرهون سرمایه مادی نیست و دنیای امروز سرمایه مهم تری می خواهد و آن سرمایه نمادین است که از طریق تصویر مطلوبی که دولتها از خود خلق می کنند ایجاد می شود و بن مایه آن مفاخر علمی، فرهنگی و هنری اند.
رنجکش افزود: اگر کشوری این مفاخر را نداشته باشد به درونمایه کشورهای دیگر دست درازی می کند، امری که هم اکنون دولت ترکیه با تلاش برای راه اندازی هزاره خواجه نظام الملک توسی و صرف هزینه ای بسیار گزاف به دنبال آن است.

* نقش بی بدیل خواجه نظام الملک توسی در حفظ هویت ایرانی
دیگر عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص این سیاستمدار و اندیشمند ایرانی گفت: هویت ایرانی باعث شناخت ما از کیستی خودمان در مقابل دیگری می شود و خواجه نظام الملک در راستای حفظ و بازآفرینی هویت ایرانی تلاش بسیاری کرده است به خصوص بعد از اتفاقی که با خلق شاهنامه افتاد.
دکتر سیدحسین اطهری افزود: هویت را باید با آداب، رسوم و سنتها تداوم بخشید که معمولا به حفظ هویت از این منظر پرداخته می شود اما کار خواجه نظام الملک این است که از منظر اندیشه سیاسی وارد حفظ هویت ایرانی می شود.
وی ادامه داد: کاری که خواجه نظام الملک توسی در این عرصه کرد آن بود که در اندیشه سیاسی، ساختارها و سازواره های اندیشه ایرانی و حکمرانی ایرانی را به عنوان یک امر هویتی وارد دنیای پسااسلام کرد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: خواجه برای انجام این کار به دو عنصر تمدن ایرانی خیلی اهمیت داد که یکی 'شهریار فرهمند' و دیگری 'نظم کیهانی' بود که از ایران باستان به ارث رسیده و شهریار بر اساس آن می تواند حکمرانی کند.
اطهری افزود: این سنت از ایران به اسلام هم نفوذ پیدا کرد و ایرانیان حفظ فرهمندی را در اندیشه های اسلامی در قالب مفهوم 'ولایت' حفظ کردند، به عبارتی مفهوم ولایت پذیری شکلی از فرهمندی ایران باستان است و با ورود اندیشه ایرانشهری به دنیای اسلام و جهان تشیع، این مساله مطرح شد که ائمه (ع) باید فرهمند باشند.

* خواجه نظام الملک و دیوانسالاری ایرانی
عضو گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این خصوص گفت: تاریخ ایران و هویت ایرانی با همه فراز و نشیبهایش از یک تداوم و استمرار برخوردار بوده است و این ایرانی بودن و هویت ایرانی بدنه و ساختاری است که در طول چند هزار سال ادامه یافته است.
دکتر جواد عباسی افزود: یکی از ستونها و رشته های محکم و پایه های این تداوم ایران ، ایرانی بودن و هویت ایرانی بحث دیوانسالاری و وزارت مصادیق آن است که از بزرگمهر حکیم آغاز شده و با خواجه نظام الملک توسی و خواجه رشید الدین و حتی محمدعلی فروغی در دوران معاصر ادامه می باید.
وی ادامه داد: در این میان، خواجه نظام الملک توسی با ساخت مدارس نظامیه، دیوان سالارانی تربیت کرد که به تداوم این رشته و اداره جامعه ایرانی و از هم نپاشیدن آن کمک کردند که خود از زاویه ای دیگر قابل تامل است.
این استاد دانشگاه گفت: وقتی مغولها به ایران حمله کردند، نخستین خاندان هایی که وارد دستگاه آنها شدند خاندان ایرانی جوینی و بعد رشید الدین بودند که نسلهای بعدی تربیت شدگان همان نظامیه ها هستند که از دل نظام سلجوقی برآمده و بعد مغولها از آنها استفاده کردند و این امر موجب شد که رشته هویت و موجودیت ایران گسسته نشود و به دوره بعد منتقل شده و تاریخ ایران ادامه یابد.
عباسی افزود: باید سیر دیوانسالاری ایرانی و نمادهای برجسته آن مثل خواجه نظام الملک توسی و پیوندهای تاریخی این خاندانهای دیوانسالار را با یکدیگر دید و حتی نظر بر این است که خود اینها هم میراث دوران ایران باستان هستند و چه بسا بشود ریشه های این دیوانسالاری را با ایران باستان هم برقرار کرد.
وی ادامه داد: رابطه معناداری بین ثبات، تداوم و قوت فرهنگ ایرانی با دورانی که دیوانسالاری کارآمدی در ایران وجود داشته برقرار است به گونه ای که اگر خاندان جوینی و خاندان رشیدی و حتی سعد الدوله یهودی را از تاریخ دوره مغول بیرون بکشیم خیلی از دستاوردها و بازسازیهای این دوره از بین می رود.
باید تلاشهای اندیشه ورزانه ای چون برگزاری همایش هزاره خواجه نظام الملک توسی را در دانشگاه فردوسی مشهد قدر دانست و به برگزاری آن کمک کرد تا در زمانه ای که هویت ایرانی در معرض تهاجم هویت غربی قرار گرفته، به سامان و قرار برسد.
1922/5132
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: جام جهانی 2018 نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 استاد دانشگاه روابط بین الملل زمین فرهنگی و هنری مشهد جام جهانی 2018 نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۶۹۸۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط با خلیج فارس نیست

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری، سید محمد حسینی معاون امور مجلس رئیس جمهور صبح امروز دهم اردیبهشت ماه، در آئین اختتامیه چهاردهمین جشنواره ملی خلیج فارس اظهار داشت: از دولت دهم تاکنون به این جشنواره تعلق خاطر دارم و دوست دارم در این محفل گرم و صمیمی حضور داشته باشم.

وی افزود: درباره بحث خلیج فارس نظریه پردازان از ایام قدیم به علت منابع انرژی به این منطقه هارت لند می‌گفتند و باور داشتند تسلط بر این منطقه یعنی فرمانروایی بر جهان و بر همین مبنا همواره به دنبال حضور در منطقه هستند و امروز تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط به مسئله خلیج فارس نیست.

وی با اشاره به چند سند تاریخی در ارتباط با نام خلیج فارس و تعلق آن به ایرانیان اظهار داشت: یک محقق غربی به نام ژان ژاک پرینی در کتاب خود اعتراف کرده که ملل و طوایف مختلفی بر خلیج فارس استیلا یافتند و فرمانروایی کردند و روزگارشان سپری شد و منقرض شدند اما تنها ایرانی‌ها هستند که با هوش و درایت خود از این میراث‌شان نگهداری کرده و می‌کنند.

حسینی با اشاره به فرهنگ ۸ هزار ساله خلیج فارس نیز گفت: پرتغالی‌ها ۱۱۷ سال بر این منطقه تسلط داشتند اما امام قلی خان با یارانش توانستند این استعمارگران را از منطقه اخراج کنند بر همین مبنا روز ۱۰ اردیبهشت در شورای عالی فرهنگی به نام روز خلیج فارس نامگذاری شد.

وی با اشاره به لزوم شناخت و صیانت از تاریخ و هویت ملی تاکید کرد: استکبار در هر کجا ورود کرد به دنبال تغییر زبان و فرهنگ آن منطقه بود اما ملت ایران در تمام دوره‌ها از هویت ایرانی خود دفاع کردند و استکبار ستیزی خود را نشان دادند.

معاون امور مجلس رئیس جمهور با اشاره به پیشینه راه‌اندازی جشنواره خلیج فارس گفت: در دولت دهم این جشنواره با محوریت بندرعباس با نگاهی بین المللی ایجاد شد و امید داریم پس از فراز و نشیب‌های برگزاری این جشنواره ابعاد جهانی پیدا کند و ایرانی‌ها در سراسر جهان با آن ارتباط برقرار کنند.

وی با اشاره به ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد دریا پایه از سوی رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: برای اجرایی شدن این سیاست‌ها، دولت و سایر قوا باید در کنار هم باشند و اقدامات عملی برای بهره وری کامل از ظرفیت ساحل و دریا انجام دهند و توسعه کشور را در سواحل خلیج فارس رقم بزنند.

وی افزود: استان هرمزگان هم برنامه‌های خود را در مورد اجرای این سیاست‌ها به تهران ارسال کند تا با جمع بندی و بررسی و کار کارشناسی در نهایت بتوان از این مزیت خدادادی بهره لازم را برد.

کد خبر 6092080

دیگر خبرها

  • هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد
  • مدت مسئولیت اعضای هیات مدیره اتحادیه ها مغایر قانون نیست
  • نماد غذای ایرانی به خوشمزگی قورمه‌سبزی!
  • روز خلیج فارس نماد استقلال، هویت ملی و استکبار ستیزی ملت ایران است
  • تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط با خلیج فارس نیست
  • استاندار هرمزگان: خلیج فارس خانه ایرانی‌ها‌ست
  • نام خلیج فارس همیشه ماندگار است
  • افتضاح مجموعه شهرداری؛ مالک جدید سرخ‌ها نماد ایرانی را هم نمی‌شناسد؟ | تصویر
  • تعامل رسانه‌ها با اندیشکده‌ها باید تقویت شود/ سیاست پژوهی، نوک پیکان پژوهش است
  • راه حل مسائل فرهنگی بازگشت به سیاست و سیاستگذاری